Şimdi Ara

LUXMAN C-383/M383 BiWire Bağlantı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
1
Favori
549
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar Selamlar,

    Sistemimde bir bağlantı için yardımlarınızı esirgemezseniz çok sevinirim;

    Luxman C-383 (pre)/M-383 (power) ile Dali Helicon 400 MK2 kullanıyorum, hoparlörüm 4 ohm nominal impedance, elimdeki power amfiye A/B girişlerini dolduracak şekilde biwire bağlantı yapabilir miyim?

    Yani AMfi’deki 4 + 4 bağlantı ile hoparlörlere 4+4 giriş yaparsam direkt biwire bağlantı olur mu?

    Amfinin kitapçığı olmadığından uygunmu? bulamadım doğru cevabı... Dali web sitesinde ve kitapçığında biwire bağlantı mümkün ise mutlaka önerdiklerini yazmışlar, bu tür bir bağlantının sizce etkisi olacak mıdır?

    Şimdiden desteğiniz için teşekkür ederim...

    Sevgiler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi azizkaraali -- 3 Ocak 2019; 23:33:40 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Bi-wire zor bir konu değil.
    İnternete baksanız yüzlerce link bulabilirsiniz.
    Mesela:
    https://sewelldirect.com/learning-center/bi-wire-and-bi-amp

    Not:
    * Bi-wire amfi ile değil, hoparlör ile ilgili bir konudur. Her amfi ile bi-wire yapılabilir. Ama hoparlörün bi-wire'a uygun olması gerekir. Arkasında woofer için ayrı, mid-tweeter için ayrı birer bağlantı terminali olması gerekir.

    * Bi-wire'ın yararlı olup olmadığı tartışmalı bir konu. Ancak kablo üreticileri açısından yararlı olduğu kesin.
  • Merhabalar,

    Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. BiWire bağlantı tam olarak nedir nasıl yapılır biliyorum ancak benim sormak istediğim daha farklı bir konu idi.

    Biraz açayım:

    Bazı amfilerin arkasında A ve B girişleri olarak toplamda 4 yerine 8 giriş bulunuyor, bu girişleri 4 hoparlör bağlamak için kullanabileceğimiz gibi biwire bağlantı içinde kullanabiliyoruz.

    LUXMAN C-383/M383 BiWire Bağlantı

    Kullanmakta olduğum AMFI Luxman C-383 / M-383 yukarıdaki resimdeki gibi girişleri mevcut, kullanmakta olduğum hoparlör Dali Helicon 400 MK2 nominal impedance 4 OHM olarak çalışıyor. Ben toplamda 4 adet hoparlör kablosu (8 connector) ile bağlantı yaparsam biwire bağlamış olurum ancak omaj açısından sıkıntı yaşarmıyım? çünkü bu tür amfilerin arkasında A+B kullanım için (8 ohm to 16 ohm) yazıyor. Bu açıklama biwire içinde geçerli mi yoksa demek istedikleri 4 hoparlör bağlarsan 8 ohm dan aşağıya hoparlör bağlama mı?

    Biwire evet çok tartışılan bir konu ve evet kablo firmalarının çok işine yarıyor gibi duruyor... Ancak Dali gibi işi sadece hoparlör üretmek olan bir üretici bile kitapçığında aşağıdaki gibi yazmış... açıkçası benim daha önceki deneyimlerimden biwire için hissettiğim/duyduğum bu tür bağlantılarda güçlü hoparlörünüz varsa daha dolu ve ayrıntılı çaldığı olmuştur.

    LUXMAN C-383/M383 BiWire Bağlantı

    Şimdiden desteğiniz ve yorumlarınız için tekrar teşekkür ederim.

    Sevgiler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi azizkaraali -- 6 Ocak 2019; 21:41:34 >




  • azizkaraali A kullanıcısına yanıt
    Öncelikle şunu belirteyim,
    Normal bağlantı ile bi-wire bağlantının elektriksel olarak hiç, ama hiçbir farkı yoktur.

    Crossover nedir? Girişleri paralel bağlı filtredir. Eğer hoparlör sistemi 3 yollu ise crossover’ı 3 adet filtreden oluşmuştur. Girişleri paralel birbirine bağlıdır, çıkışları ise ilgili oldukları sürücülere bağlıdır.

    Bi-wire/bi-amp’a uygun crossover’larda terminale yerleştirilen bir atkı plakasının kaldırılması ile bass sürücü filtresinin diğer iki sürücü filtresinden ayrılması mümkündür.
    Bi-wire yaptığınızda amfinin arkasında iki hattı paralel bağlayarak bu atkı plakasının işlevini amfinin arkasında yerine getirmiş olursunuz.
    Yani değişen bir şey yok, paralel bağlantıyı ya hoparlörün arkasında atkı plakası ile yapıyorsunuz, ya da bu paralel bağlantıyı amfinin arkasına taşıyorsunuz. Ha Ali Veli, ha Veli Ali...

    Empedans konusuna gelince...
    Amfi bir “hoparlör sistemini” daima tek bir hoparlör olarak görür.
    Crossover’ı bir tren makasçısı olarak düşünün...
    Bir tane hat geliyor, 3’e ayrılıyor...
    - Bas ses geldiği zaman makasçı bunu bas hoparlöre gönderir. Bu anda amfi sadece bas hoparlörü görür. Amfi için mid ve tweeter yoktur.
    - Orta ses geldiğinde aynı şekilde mid’e gider, amfi için bas hoparlör veya tiz hoparlör yoktur.
    Bu makas sisteminden dolayı herhangi bir frekansta amfi daima tek bir sürücüyü görür. Bu nedenle bu şekilde bağlarsam empedans düşer mi endişeniz yersiz. Bi-wire da yapsanız sistem empedansı değişmez.

    Eğer hoparlör üreticiniz öyle yazdı diye bi-wire yapmak istiyorsanız yapın. Rahatlarsınız. Zaten amacı rahatlatmaktır.

    Bazı hoparlör üreticileri ise kullanıcılar sistemleri ile oynamasın diye hoparlörlerine bi-wire/bi-amp’a özellikle uygun terminal koymazlar...
    Benim için bir hoparlör sisteminin bi-wire’a uygun olmaması artı bir özelliktir. (İzah edeceğim.)
    Benim için başka bir tercih bir amfi veya preamfinin kesinlikle ton kontrol gibi zırvalara sahip olmaması artı özelliktir.

    İzah edeceğim dedim...
    Bi-wire’da hiç, ama hiçbir değişiklik olmadığından sorun değil.
    Ama bir hoparlör terminalini bi-wire’a uygun hale getirirseniz onu bi-amp’a da uygun hale getirmiş olursunuz. Kullanıcı onu bi-amp yaparsa bas-mid/tiz dengesi değişir, sistem performansı alt-üst olur. Hiçbir ciddi hoparlör üreticisi bunu istemez. Bu hoparlör tasarımı büyük emek ve uzun bir prototip aşamasından geçmiştir. O eserin altında üreticinin imzası vardır. Kimse eserinin ehliyeti bilinmeyen bir kullanıcı tarafından tadil edilmesini istemez. Saygı duyarım.




  • TEŞEKKÜR YAZISI

    İşte bu formu bunun için çok seviyorum. Sizin gibi değerli üstadlardan daha öğreneceğimiz çok şey var. Bu konular deniz, derya yani öğrenmenin sonu yok ama sizin gibi böyle tane tane anlatanda yok. Tek kötü yanı bu forumlarda bilip bilmeden ahkam kesip de yanlış yönlendirenlerde var ama sizler sayesinde bunlarda çok kolay ayırt edilebiliyor. Çok yaşayın siz. Saygılar, sevgiler.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Önemli bir not; bazı hoparlörlerin standart atkıları sesi olumsuz etkileyebiliyor. Bu yüzden biwire bağlantı yapmak veya kablodan bir parça kesip atkıyı bununla yapmak fark yaratabiliyor. Ben şahit oldum.
  • Kursun_ kullanıcısına yanıt
    Cevabınızda sadece Bu amplifikatör ile bi-amp hoparlörü sürmenin bişey kazandıramayacağı doğru olan kısım. Bi-amp hoparlörler daha profesyonel kullanım amaçlı olarak tasarlanmış hoparlörlerdir. Bi amp ın ampliyi rahatlatmak empedans ı ikiye bölmek gibi bir amacı olmamıştır hiçbir zaman. İkiye bölünmüş sürücüleri ayrı ayrı tonlayabilmek ve seviyelerini ayrı ayrı kontrol edebilmek amaçlı yapılmıştır. Crossover da biamp modunda ikiye ayrılır ve siz hoparlörünüzü daha bir üst frekans baskın olsun derken üst frekansları açmak yerine tonlanılan tweeter hoparlörünün seviyesi ile ayarlarsınız bu durumu. Yada yönettiğiniz seslerin üst frekansları anlık peak yapan bir iştir bu tweeter hoparlörünün compressor limiterını ona göre ayarlarsınız yada tam tersi woofer hopalörü içimde olabilir bu durum.

    Konunun özeti bu ampli ile bi amp sürmenin bi anlamı olmayacaktır. O şemada gösterilen a kanalında iki adet çıkış verilmiş siz bunları şemadaki biwire bağlantı şekliyle bağladığınızda aslında o a kanalı bridge modunda çalışıyor. A kanalı çıkışına 300W 300w olarak bölmüşler diyelim. Siz biamp bağladığınızda bu ampli için konuşuyorum 600w bridge gücü alıyorsunuz. Doğal olarak size 16ohm hoparlörde bu modu kullan ki taktığın sürücüyü herhangi bir peak yaptığımda yakamayım yada sen benden 400w lık hoparlöre 600w göndermemi istediğindede yakamayım diyor. Arkadaşın dediği gibide biwire iki ayrı sirücüyü anfi arkasında patchledikten sonra bi anlamı yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _OzGuR_1903 -- 8 Ocak 2019; 12:45:47 >




  • _OzGuR_1903 kullanıcısına yanıt
    "-Cevabınızda sadece Bu amplifikatör ile bi-amp hoparlörü sürmenin bişey kazandıramayacağı doğru olan kısım." yazmışsınız...
    Ben böyle bir şey yazmadım. Bi-amp için iki ayrı stereo amfi gerekir.

    Yazımda konuyu özleştirmek amacı ile bir çok detay genelleştirilmiştir.
    Buna ilişkin sizinle bir tartışmaya girmeyeceğim.
  • Herkese dönüşleri ve vermiş olduğunuz destek için teşekkür ederim.

    Aslında biraz kafam karıştı, çünkü ben biamp'tan hiç bahsetmedim, ben biwire bağlantıdan bahsediyorum.

    Denon amfimin user manualinde açık açık anlattıkları üzere 8 girişi bağlayarak biwire yapabiliyoruz. diğer amfim olan Denon PMA 1510 AE'de bu bağlantı türüne biwire dendiği gibi omaj durumu da aşağıdaki resimlerde paylaştığım üzere açık açık belirtilmiş...

    örneğin Denon'da biwiring 4-16 ohm demiş adamlar,

    işte benim sorunsalım da burada başlıyor Denonda bu yazılmış ama Luxman M-383 için service manual bulamadığım için aynı durumu Luxman e yaparsam sıkıntı olur mu tam olarak araştırdığım konu bu...(başta paylaştığım üzere elimdeki hoparlör 4 ohm), luxmanin arkasını da paylaşıyorum.

    Resimleri Aşağıda paylaşıyorum;LUXMAN C-383/M383 BiWire Bağlantı LUXMAN C-383/M383 BiWire BağlantıLUXMAN C-383/M383 BiWire Bağlantı

    Tekrar teşekkür eder herkese keyifli dinletiler dilerim...




  • ben tartışmak için yazmadım

    "Ama bir hoparlör terminalini bi-wire’a uygun hale getirirseniz onu bi-amp’a da uygun hale getirmiş olursunuz. Kullanıcı onu bi-amp yaparsa bas-mid/tiz dengesi değişir, sistem performansı alt-üst olur. Hiçbir ciddi hoparlör üreticisi bunu istemez. Bu hoparlör tasarımı büyük emek ve uzun bir prototip aşamasından geçmiştir. O eserin altında üreticinin imzası vardır. Kimse eserinin ehliyeti bilinmeyen bir kullanıcı tarafından tadil edilmesini istemez. Saygı duyarım."
    bu msjınıza istinaden yazdım.

    Sizin anfinizdede btl olarak adlandırılmış bu durum. 8veya16ohm diyede yanında yazıyor. Dediğim gibi burda biwire aslında bridge modundan başka bişey değildir. Sizin bu bağlantıda ne kazanmak istediğinizi anlamamakla beraber bu anfide bu özellik şu şekilde koyulmuş. Anfiniz var yanında 400w lık iki adet kolonla birlikte aldınız diyelim . Ama siz bu kolonlardan memnun değilsiniz 800w lık hoparlörlerden oluşan bir sistem yaptınız diyelim bu amfilikatör ile. burdaki gibi biwire yaparak iki çıkışı bridge moduna alıp 800w çıkış alıyorsunuz. biamp bunlardan bambaşka bir olay konu nerden oraya geldi bende anlamadım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _OzGuR_1903 -- 8 Ocak 2019; 23:18:21 >




  • Tekrar cevap ve yönlendirmeleriniz için teşekkür ederim, bilgi paylaştıkça güzel :)



    Sevgiler...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.