Şimdi Ara

★Lithium-Ion (Notebook) pillerinin kullanımı ilk şarj ve sonrası hakkında ★ (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
98
Cevap
14
Favori
29.154
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Stainless..

    Konuyu tamamen okudum ama takıldığım bir nokta mevcut. Yardımcı olursanız sevinirim...

    Bilgisayarımızın bataryası UPS görevi görüyor mu görmüyor mu? Konuda bir görüyor, bir görmüyor denilmiş, ve net bir sonuca bağlanmamış. Bu noktayı merak ediyorum. Çevreme de bu söylediklerinizi söyleyeceğim için emin olmak istiyorum. Anladığım kadarıyla PC elektriğe bağlı iken, bilgisayarın aldığı akım ile pilin aldığı akım farklı yerlerden besleniyor. Yani; prizden gelen akım sadece pilin üzerinden geçmiyor, aynı zamanda PC'nin ihtiyacı doğrultusunda direk PC'ye de bir akım geçişi mevcut. Yanlış mı anlamışım? Şu noktaya netlik getirsek çok iyi olacak...

    --

    Ek olarak sormak istediğim bir konu daha var. Ben mesela prizde kullanıyorum bilgisayarımı. Ve fişi çekip şarja geçmek istedim. Bilgisayar açıkken direk güç bağlantısını kessem bir problem oluşturur mu? Pile bir zararı varmı? Ben direk çekiyorum bilgisayar açıkken. Bu konu hakkında da bilgilendirirseniz sevinirim...

    Teşekkür ediyorum, iyi günler...

    evey krstarica hakılıdır..

    usb göreni görür..

    batarya üzerindeyken istediğinde adaptör fişini tak/çıkar - farketmez..

    ek bilgi ve hatırlatma : li-ion piller ağır işçiliği sevmez, yani sürekli dibine kadar bitirip sonra full şarj olmayı vs. sevmez.. her fırsatta şarj katın.. sonuna kadar bitirmeyin... %20 civarı azalmanın altına inmemeye çalışın...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sg888 -- 28 Nisan 2013; 12:21:40 >




  • Teşekkür ederim, kolay gelsin...
  • peki birsey sorabilirmiyim ben surekli doldur bosalt yapiyorum %20'de uyari veriyor sarja takiyorum fulluyorum fullenince cikariyorum bosaltiyorum yine takiyorum hep boyle yapiyorum dolunca cikarmamak mi yoksa suan yaptigim gibi doldur bosalt yapmakmi daha saglikli?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben cevap vereyim, zaten ilk mesajda yazıyor. Doldur-boşalt işlemi aslında zararlı değildir. Ama pilin de bir doldur-boşalt ömrü var. Örneğin 500 doldur-boşalttan sonra ömrü bitiyor. Siz bu süreci çok hızlandırıyorsunuz sürekli böyle yaparak. Bunun yerine haftada 1 kez %20 seviyesine indirip tekrar şarj edilmeli. Ve öyle kullanılmalıdır. Ve ya haftada 2 olsun. Çok sık da aslında iyi değil.

    Yanlış bir şey söylediysem arkadaşlar düzeltsin lütfen...
  • Li-Ion Şarjlı pillerin kötü yanları:(İyi Yönleri malum konu etmeyeceğim)
    Li-Ion pillerin en kötü yanı kullanım ömürlerinin üretim tarihlerinden itibaren başlamasıdır. Üretildiklerinden sonra şarj edilseler de edilmeseler de ömürleri üretim tarihinden itibaren azalmaya başlamaktadır. Ancak bu bu pillerin bu en kötü tarafı kullanıcılara söylenmez ve kullanım kitapçıklarında da nadiren yazar.
    %100 şarj seviyesindeki ve çoğunlukla da 25 °C derece sıcaklıkta bulunan tam dolu standart bir laptop Li-Ion bataryası, geri dönüşü olmayacak şekilde her yıl kapasitesinin yaklaşık %20 sini kaybeder. Bu kapasite kaybı bataryanın üretim tarihinden itibaren başlar ve pil hiç kullanılmasa bile devam eder. Değişik depolama/saklama dereceleri, değişik batarya ömrü kayıplarına yol açar. 0 oC derecede %6, 25 oC derecede %20 ve 40 oC derecede ise ortalama %35 kayıpla karşılaşılaşılır.
    Eğer Li-Ion batarya %40 dolu olarak depolanırsa yada saklanırsa pil kapasitesindeki kayıp değerleri düşer. Bu değerler %40 dolu pilde 0 oC derecede %2'ye, 25 oC derecede %4'e, 40 oC derecede ise %15'e kadar düşer.
    Eğer batarya %0 a kadar boşaltılırsa bu durum "tam (derin) boşaltma" olarak adlandırılır ve bu durum pilin kapasitesini düşürür. Yaklaşık olarak %100 tam boşaltma pilin kapasitesinde %75 ten %80'e kadar bir kapasite kaybına yol açar. laptop bilgisayarlarda ya da cep telefonlarında kullanıldığında bu kayıplar sonucu en iyimser bir şekilde üç-beş yıllık bir kullanımın ardından pilin kapasitesinin kullanılamayacak kadar düşecek olmasıdır.Yeni akıllı telefonlarda bu süre çok daha kısadır. Malesef akıllı telefonlerın işlevlerinin çok artmasına karşılık batarya kapasiteleri de aynı oranda artmadığından sık sık yapılan şarj/deşarj işlemi pratik anlamda bataryanın verimli kullanım ömrünüde kısaltmaktadır.
    Bu nedenle Lap-Top veya cep telefonlarında %100 tam (derin) boşalmaya müsaade edilmez. Yaklaşık batarya enerjisi %20 civarına düştüğünde cihazların çalışması otomatik olarak durdurulur.
    Li-Ion piller hafıza etkisinden (Memory Effect) etkilenmezler,ancak Ni-Mhd ya da Ni-Cd bataryalar kadar uzun ömürlü değildirler. Hatalı kullanıldıklarında çok tehlikeli olabilirler. İleri kimya bilgisi ve gelişmiş çalışmalar gerektirdiklerinden çoğunlukla daha pahalıdırlar.Bu nedenle de hassas, ısı ve aşırı şarj akımına karşı korumalı özel şarj aletleri gerektirirler.
    Lap-Top' lardaki kullanım şekline gelince:
    Li-Ion bataryalar ortalama hücre başına 4.22 V. seviyesinde şarja ulaştıklarında şarj otomatik olarak durdurulur. Ni-Mhd pillerde ise Trickle şarj dediğimiz "İdame şarja" geçer ve ortalama 50 mA ile şarja devam edilir. İlk fark budur. Li-Ion bataryanın voltajı düşse dahi şarj işlemi tekrar başlamaz. 2. önemli fark budur. Şarjın tekrar başlaması için RESET işlemi şarttır. Reset işlemi 2 türlü olur. Şebeke ile çalışılırken ya fiş prizden çıkarıp takılır, yada bilgisayar kapatılır,tekrar açılır. Aslında bu reset işlemi son derece gereksizdir.Ben sadece bataryayı tekrar şarja sokmanın ancak bu yollarla olabileceğini açıklamak için olabilirliği açıkladım.Şebeke (220 VAC) ile çalışılılırken enerjinin kesilmesi halinde pil otomatik olarak devreye girer Yani bir nevi UPS (KGK) gibi görev yapar ama işlevsel olarak aynı işi yapmasına rağmen bir UPS değildir.
    Size tavsiyelerim:
    İş yerinizde yada evde diğer bir değişle, 220 VAC' nin olduğu yerlerde Lap-Top bataryasını %40 civarında dolu olarak bir kilitli naylon torba içinde Buzdolabının kapı raflarında kesinlikle derin dondurucu yada arka duvarına yakın bir yerde olmamak şartıyla muhafaza edin. Çünkü yukarı da da açıkladığım gibi NŞA bile batarya ömründen yemektedir.Lap-Topun çalışma anındaki ısısının 35-40oC olduğu düşünülürse bu ömür kaybı daha da hızla artmaktadır.Li-Ion bataryaların uzun ömürlü kullanılmasının sırrı buradadır.
    2. ise Lap-Top' unuzu 220 VAC' nin bulunduğu yerlerde UPS(KSK) ile (600 VA fazla fazla yeterlidir), kullanın.
    Batarya ile kullanılması gereken yerlere gidecekseniz en az 1 saat önceden bataryanızı Lap-Top'a takın. 220 VAC kablosu prize takılı olsun, ancak PC' yi açmanız gerekmez. Yaklaşık 1 saatte batarya %100 şarja ulaşacaktır.
    DİKKAT:
    Li-Ion bataryalar yüksek ısıya ya da doğrudan güneş ışığına maruz bırakılırlarsa kolayca tutuşabilir ve/veya patlayabilir. Asla sıcak bir havada araç içinde bırakılmamalıdır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bipekkan -- 28 Nisan 2013; 20:55:27 >




  • lion pillerde kalite olarak degişiyor laptop bataryaların içindeki piller orjinal japan üretimi ise beya gidiyor ama kore üretimi ise cabuk deforme olabiliyor kendim bizzat deneme sonuclarında bunlara sahit oldum bataryaları söküp içindeki piileri kullanıyorum led fenerlerde bozuk sonyde sökdüm samsungda sonyde 1 veya 2 tanesi ölü cıkıyor samsunda ya hiç cıkmıyor veya 2- 3 tane sadece pilleri sarja koyup fenere takıyorum japanı günlerce kullanabiliyorum ama kore 1 günde tekrar sıfırlıyor
    bu benim kendime göre vardıgım bir sonuc bilimsel olarak degerlendiremem sadece belirtmek istedim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: teknisyen37

    lion pillerde kalite olarak degişiyor laptop bataryaların içindeki piller orjinal japan üretimi ise beya gidiyor ama kore üretimi ise cabuk deforme olabiliyor kendim bizzat deneme sonuclarında bunlara sahit oldum bataryaları söküp içindeki piileri kullanıyorum led fenerlerde bozuk sonyde sökdüm samsungda sonyde 1 veya 2 tanesi ölü cıkıyor samsunda ya hiç cıkmıyor veya 2- 3 tane sadece pilleri sarja koyup fenere takıyorum japanı günlerce kullanabiliyorum ama kore 1 günde tekrar sıfırlıyor
    bu benim kendime göre vardıgım bir sonuc bilimsel olarak degerlendiremem sadece belirtmek istedim

    @teknisyen37
    Genel olarak doğru ancak bir farkla, Patentli markların Japon-Çin Taiwan-Philippines vb. uzak doğunun herhangi bir ülkesinde imal edilmiş olmaları fark etmiyor,kalite değişmiyor.Ancak her markanın aynı ölçü grubunda farklı kalitede ve profesyonel kullanıma uygun ürünleri olduğunu, Örneğin Türkiye' de satılan bu tip cihazlara ait bataryaların o markanın standart üretimi olduğunu göz önünde bulunduralım. Zaten merdiven altı imalatlarda gerekli ısıl ve aşırı şarj koruma üniteleri ya mevcut olmuyor yada basit sadece bir direnç ve ters bağlantı diyotundan ibaret.Yanma ve patlamada bu tip ürünlerden çıkıyor. Birde markalı üretim olduğu halde geçmişte bir markada feci sabıkalıydı bu konuda.
    Bu bataryaların içinden genellikle 18xxx serisi ürünler çıkar.Bazılarımız içinden bozuk olan hücreleri değiştirip bataryaları yine diz üstünde kullanıyorlar. Bu teknik açıdan doğru değil.Eski ve yeni hücreler birbirleriyle seri bağlıdır ve iç dirençleri üretim tarihlerine göre farklı farklı olacağından üzerlerinde düşen gerilimler de(Voltaj) farklı olacaktır.Bu ise eski ama sağlam görünen hücrelerin çok kısa sürede elden çıkması ve bataryanın eskisine göre daha fazla ısınması demek.Isı ise malum Li-Ion batarya ya da hücrelerin başdüşmanıdır.Bu nedenle eski bataryalarda mevcut sağlam hücreleri alıp farklı yerlerde farklı amaçlarla kullanmak sizinde yaptığınız gibi daha mantıklıdır.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: bipekkan

    quote:

    Orijinalden alıntı: teknisyen37

    lion pillerde kalite olarak degişiyor laptop bataryaların içindeki piller orjinal japan üretimi ise beya gidiyor ama kore üretimi ise cabuk deforme olabiliyor kendim bizzat deneme sonuclarında bunlara sahit oldum bataryaları söküp içindeki piileri kullanıyorum led fenerlerde bozuk sonyde sökdüm samsungda sonyde 1 veya 2 tanesi ölü cıkıyor samsunda ya hiç cıkmıyor veya 2- 3 tane sadece pilleri sarja koyup fenere takıyorum japanı günlerce kullanabiliyorum ama kore 1 günde tekrar sıfırlıyor
    bu benim kendime göre vardıgım bir sonuc bilimsel olarak degerlendiremem sadece belirtmek istedim

    @teknisyen37
    Genel olarak doğru ancak bir farkla, Patentli markların Japon-Çin Taiwan-Philippines vb. uzak doğunun herhangi bir ülkesinde imal edilmiş olmaları fark etmiyor,kalite değişmiyor.Ancak her markanın aynı ölçü grubunda farklı kalitede ve profesyonel kullanıma uygun ürünleri olduğunu, Örneğin Türkiye' de satılan bu tip cihazlara ait bataryaların o markanın standart üretimi olduğunu göz önünde bulunduralım. Zaten merdiven altı imalatlarda gerekli ısıl ve aşırı şarj koruma üniteleri ya mevcut olmuyor yada basit sadece bir direnç ve ters bağlantı diyotundan ibaret.Yanma ve patlamada bu tip ürünlerden çıkıyor. Birde markalı üretim olduğu halde geçmişte bir markada feci sabıkalıydı bu konuda.
    Bu bataryaların içinden genellikle 18xxx serisi ürünler çıkar.Bazılarımız içinden bozuk olan hücreleri değiştirip bataryaları yine diz üstünde kullanıyorlar. Bu teknik açıdan doğru değil.Eski ve yeni hücreler birbirleriyle seri bağlıdır ve iç dirençleri üretim tarihlerine göre farklı farklı olacağından üzerlerinde düşen gerilimler de(Voltaj) farklı olacaktır.Bu ise eski ama sağlam görünen hücrelerin çok kısa sürede elden çıkması ve bataryanın eskisine göre daha fazla ısınması demek.Isı ise malum Li-Ion batarya ya da hücrelerin başdüşmanıdır.Bu nedenle eski bataryalarda mevcut sağlam hücreleri alıp farklı yerlerde farklı amaçlarla kullanmak sizinde yaptığınız gibi daha mantıklıdır.

    bipekkan hocam
    sizin bu konuda deneyimli oldugunuzu biliyorum forumda sarjlı piller hakkında beya bir bilgi paylaşımınız var banim demek istedigim anladınız ama japan piller gercekden daha fazla gidiyor sebebini bilmiyorum misal komsuma 2 adet cıkma batarya aldık toshiba cell ler kore idi saglam diye aldık içindeki pil bile saglam cıkmadı kendi orjinal olanı cell japan onda teki bozuk cıkdı pillerini kullanabildik örnegin ( battery cell made in kore -içindeki bataryalar kore üretimi samsung veya lg battery cell made in japan olursa panasonic sony veya sanyo ) 2.2 veya 2.4 amper degerleri arasında tek pilin degeri sökdükden sonra kullanımlarda cok farklılık gösterdigini fark ettim

    [assembly in] china- tayvan- kore- japan buda toplandıgı ülke oluyor galiba cok fark edecegini sanmıyorum
    bipekkan hocam
    bu arada ben bu sarj cihazını kullanıyorum bilgi niz varmıdır kalitesi yönünde
    UltraFire WF-139 Charger




  • quote:

    Orijinalden alıntı: yazici1907

    Ya bu yazılanlar hep teknik bilgi. Pratik bilgiler lazım bize. Mesela en basitinden soruyorum. Pil ömrünü uzatmak için ne yapmalıyım? Bilgisayarın kullanırken pilde takılı olması zarar verir mi?(%100 olunca çıkarıyorum). Yoksa bilgisayar tamamen kapalıyken şarj edip, şarjı bitene kadar kullanmak mı ömrü uzatır?

    @yazici1907
    Pratik bilgilerinde temeli teknik bilgilere dayanmıyor mu? Sorduğunuz tüm sorular bu kısımda ve "Şarjlı piller hakkında her şey" bölümünde defalarca cevaplandırıldı.
    Kısaca tekrarlayalım,
    Bilgisayar kullanırken bataryanın takılı olması batarya ya zarar vermez. Batarya %100 şarja ulaşınca PC' nin şarj sistemi şarjı tamamen durdurur.Diğer bir değişle batarya "stand-by" dadır. Şarjın tekrar başlaması ancak çeşitli biçimlerle PC' nin "reset" edilmesiyle gerçekleşir. PC nin kapatıp açılması, AC şebekenin kesilmesi gibi.
    Bu nedenle şarjın %100 olduğunda çıkartılması tam tersine pilin %100 şarjlı olarak bekletilmesi demektir ki bu şarj değeri pilin veriminin düşmesine neden olur. Li-Ion veya Li-Po bataryaların bekletilmesinde en uygun şarj değeri % 40 şarjlı olarak soğuk ortamda saklanmasıdır. En ideal yer buzdolabının alt kapak raflarıdır.Nemlenmeyi engellemek için kilitli naylon torba içinde saklanması gerekir. Kişisel kullanım şekli olarak;
    2008 de aldığım PC' yi evde hiçbir şekilde batarya takılı olarak kullanmıyorum.Batarya %40 şarjlı olarak buzdolabında.Bunun yerine KSK(UPS) kullanıyorum. Enerji kesintilerinde bu cihazın bataryasından istifade ediyorum.1200 Watt'lık UPS' de kullanım süresi ~ 40 saat. Bataryayı PC ile dışarıda kullanıyorum yada uzun süre Ankara dışında olacaksam kullanıyorum. Böylece bataryayı yılda en az 20-25 defa şarj - deşarj etmek fırsatı buluyorum.Eğer evde bir haftadan uzun kullanacaksam bataryayı %100 şarj edip bataryayı %40' a düşene kadar kullandıktan sonra doğru buzdolabına koyuyorum. Bazı dizüstüler bazen yapıları gereği bazende hatalı kullanım nedeniyle fazla ısınır.Örneğin yatakta kullanım gibi.Bu ısı aynı zamanda bataryanında baş düşmanıdır. Özellikle ortam ısısnın 18 oC üstünde olan yerlerde bataryayı,PC' yi kullanmasanız bile bu ortam ısısı bu tip bataryaların ömründen yer.Hele hele yazın dizüstülerini kapalı mekanlarda araç içinde bırakmak adeta batarya cinayetine,yangına zemin hazırlamaktır.Çok olay vardır ki patlayan batarya aracında tamamen yanmasına neden olmuştur.
    Son sorunuzun şu anlattıklarımdan sonra bir önemi kalmıyor. Şu an benim bataryam %98 verimde ve batarya 5.5 yıllık. Son söz. Asla yedek batarya kullanmayın, satında almayın.Bu tip bataryalar, yukarda anlattığım şekilde saklanmazlarsa sırf ortam ısısı nedeniyle durduk yerde ömürlerinin en az yarısı ilk bir yıl içinde kaybederler.ÜĞstelik satın aldığınız bataryanın yeni üretim olup olmadığından yada rafta ne kadar süre beklediğinden de emin olamazsınız. Genellikle PC ile gelen bataryaların ömürleri, sonradan alınan bataryalardan orjinal olsalar bile çok daha uzundur ve nedeni de usulüne uygun olarak rafta oldukça uzun süre bekletilmemeleridir.




  • hepsini okudum ama kusura bakmayın da kafam bi milyon oldu.. laptopu sabit bi masada kullanıyorum sürekli.. şimdi batarya içinde kalsın mı kalmasın mı?

    1.. yani pil %40 a kadar dolunca çıkarıp buzdolabına koyucam, haftada bi takıp %15 e kadar düşürüp yine tekrar %40a çıkarıp yine tekrar buzdolabına mı koyucam..

    2.. pil dolduktan sonra elektrik almayı kesiyor o yüzden takılı kalsa da bişey olmaz ama yine de haftada bi fişini çekip pili %15 e düşürüp yeniden fişi takıp o şekilde kullanıcam


    birinci mi doğru ikinci mi?

    eğer birinci doğruysa dolaptan cıkardıktan sonra direkt olarak kullanmaya mı başlıycam yoksa önce %100 e şarj edip fişi çekip %15 e düşürüp sonra yine %40 a çıkarıp geri buzdolabına mı koycam

    çok kafam karıştı özellikle konu sahibinden yardım bekliyorum bilgisayarı alalı iki gün oldu , güzel bi soğutucu da aldım..

    lütfen yardım !!!

    bu arada bilgs bir sebepten gece açık bırakmam gerekiyor bu yüzden bu konu benim için önemli...




  • Lityum iyon piller iphone 6 plusım da da var sanırım bu piller telefonu şarjda kullanımda ömrünü kısaltır mı ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Emeğinize sağlık
  • Oha pili dolabami koycaz biz duzelsin diye İphone yi dolaba koyardik thug life

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • konu güzel .. özellikle tavsiyeler yerinde..

    bu batarya şarj seviyelerini ayarlayan ve yüzde 80 ancak dolduran veya tam boşaltmayan pc programlarını hala bulamadım. bulan varsa şenlendirirse burayı minnettar olurum.
  • radiko1 R kullanıcısına yanıt
    windows 8 battery configuration diye aratınca bir ayar çıkıyor .
    yönetici komutuyla yüzde 80 e batarya çekilebiliyor.
  • Yararli konu 👍

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: alameti_farika

    hepsini okudum ama kusura bakmayın da kafam bi milyon oldu.. laptopu sabit bi masada kullanıyorum sürekli.. şimdi batarya içinde kalsın mı kalmasın mı?

    1.. yani pil %40 a kadar dolunca çıkarıp buzdolabına koyucam, haftada bi takıp %15 e kadar düşürüp yine tekrar %40a çıkarıp yine tekrar buzdolabına mı koyucam..

    2.. pil dolduktan sonra elektrik almayı kesiyor o yüzden takılı kalsa da bişey olmaz ama yine de haftada bi fişini çekip pili %15 e düşürüp yeniden fişi takıp o şekilde kullanıcam


    birinci mi doğru ikinci mi?

    eğer birinci doğruysa dolaptan cıkardıktan sonra direkt olarak kullanmaya mı başlıycam yoksa önce %100 e şarj edip fişi çekip %15 e düşürüp sonra yine %40 a çıkarıp geri buzdolabına mı koycam

    çok kafam karıştı özellikle konu sahibinden yardım bekliyorum bilgisayarı alalı iki gün oldu , güzel bi soğutucu da aldım..

    lütfen yardım !!!

    bu arada bilgs bir sebepten gece açık bırakmam gerekiyor bu yüzden bu konu benim için önemli...

    Bende sizinle ayni konumdayim suan pc kutusundan cikaramadim bir yaedimci olabilirseniz sevinirim forumdaslar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.