Şimdi Ara

Linux'ta Başlangıçta İstenen Yazılımın / Komutun Otomatik Çalıştırılması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: biisimbulamadim Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 2 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
1
Favori
5.576
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar. Her başlangıçta Local Host'a erişmek için /etc/init.d/apache2 servisini durdurup Xampp aracılığıyla Apache2 servisini çalıştırmak istiyorum ve her sistemi açtığımda terminalden yapmaya çalışıyorum. Bir zamandan sonra hep aynı şeyleri yapmaktan bıkıyor insan. Bir çok forumda autostart meselesi için açılan konuları inceledim. Net bir anlatım ve çözüm bulamadım. Fakat sonunda bu işlemin mantığını anlayabildim ve başardım. Sadece yazılım değil bir komutta çalıştırabilirsiniz. Aşağıda yapmamız gereken işlemleri detaylı anlattım.

    Adım 1: Ctrl+Alt+T klavye tuş kombinasyonuyla terminalı açalım ve aşağıdaki komutla root olalım. (Linux'ta güvenlik açısından terminalde parola yazarken yazdığınız karakterler görünmez fakat silebilir veya yazabilirsiniz.)
    sudo su


    Adım 2: Bu komutla /etc/init.d dizininde baslangic_ayarlari adlı bir dosya oluşturalım ve nano editörüyle açalım.
    nano /etc/init.d/baslangic_ayarlari


    Adım 3: Açtığımız dosyanın ilk satırına
    #!/bin/sh
    yazalım. İkinci satıra ise çalıştırmak istediğiniz yazılımın yolunu gerekliyse başlatma komutunu yazalım. Eğer çalıştırmak istediğimiz bir komut varsa -her şey olabilir- yazalım. Herhangi bir örnek:
    /opt/lampp/lampp startapache
    (Xampp aracılığıyla Apache2 servisini başlatma komutu)
    service network-manager restart
    (Ağ yöneticisini yeniden başlatma komutu)
    apt-get update && apt-get dist-upgrade
    (Otomatik güncelleme ve bağımlılık sorunlarını giderme ile yükseltme komutu)
    echo 3 > /proc/sys/vm/drop_caches
    (Tüm ram önbelleğini temizleme komutu)
    Sonra da Ctrl+O klavye tuş kombinasyonuyla içeriğimizi kaydedip Ctrl+X ile çıkalım.

    Adım 4: Bu komutla da dosyamıza gerekli izinleri verelim.
    chmod +x /etc/init.d/baslangic_ayarlari


    Adım 5: Bu komutlarla da /etc/init.d dizinine gidelim ve update-rc.d aracı ile oluşturduğumuz dosyayı çalıştırılabilir (executable) hale getirelim.
    cd /etc/init.d

    update-rc.d baslangic_ayarlari defaults


    Adım 6: Ve bilgisayarımızı yeniden başlatalım. Alternatif ve kısa yol olarak yeniden başlatmak için terminalden
    shutdown -r now
    komutunu çalıştırabilirsiniz.

    Autostart'a ekleyemediğiniz bir yazılım veya komut olursa yoruma yazabilirsiniz.







  • Ellerinize sağlık. Güzel olmuş.
    Ancak daha da kısasını önerebilirim.

    /etc/rc.d/rc.local
    ya da
    /etc/rc.local

    bu iş için hazırlanmış bir dosyadır. Centos da çalıştırma izni verilmemiş olarak gelir. chmod +x ile çalıştırma izni vermek gerekebilir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mesutalf

    Ellerinize sağlık. Güzel olmuş.
    Ancak daha da kısasını önerebilirim.

    /etc/rc.d/rc.local
    ya da
    /etc/rc.local

    bu iş için hazırlanmış bir dosyadır. Centos da çalıştırma izni verilmemiş olarak gelir. chmod +x ile çalıştırma izni vermek gerekebilir.
    Evet hatta bir kısa yol daha var. Bilgisayarda ara kısmına "Başlangıç" yazarsak ya da terminalde gnome-session-properties komutuyla sistem ayarları menüsünde olmayan "Başlangıç Ayarları" sekmesine ulaşabiliriz. Fakat yazılım dilleriyle ve kodlarla haşır neşir olan biri olarak; Ubuntu gibi açık kaynak kodlu bir işletim sisteminde ne kadar kod kullanırsak o kadar sisteme aşina olabileceğimizi düşünüyorum. Burada çok güzel bir örnek vermek istiyorum. Bir Ubuntu forumunda geçen gün "Güncelleme Hatası" adlı bir konu açıldı. Orada bir Ubuntu kullanıcısı terminalden "sudo apt-get update" komutunu verdiğinde "N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'lutris.list.save.1' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor. E: 'sudo' türü bilinmiyor. (Satır: 2, Kaynak Listesi: /etc/apt/sources.list.d/lutris.list) E: Kaynak listesi okunamadı." hata çıktısını alıyor. Menüden yazılım güncelleştirici aracılığıyla güncelleştirme yapmaya çalıştığında da yazılım güncelleştirme programının kapandığını söylüyor. Burada Ubuntu'da her işini kodlarla yapan birisi lutris.list dosyasının ikinci satırına girer ve hatalı kodu düzeltir ya da lutris.list dosyasını siler. (lutris.list Linux'ta bazı oyunları kurabilmek için kurulan bir platformun depo dosyasıdır) Ama Ubuntu'da istediği işi yapmak için hep program arayüzü veya kısa yöntem kullanmış birisi bu hatanın çözümünü kendi başına bulamaz. Çünkü Linux, Windows gibi Advanced System Care Pro vb. sağlam yazılımsal bakım-onarım programlarını desteklemiyor. Ubuntu'da kod kullanmanın ile kısaya kaçmak ya da program arayüzü kullanmanın sonuçları arasında ciddi bir fark var. Bu yüzden en doğrusu, her zaman işimizi kodlarla halletmemizdir diye düşünüyorum.




  • Konu için teşekkürler. İleride linux ile wifi tekrarlayıcı yapmayı planlıyorum. Tahminime göre bu konu o projemde bana yardımcı olacak. Çünkü bilgisayarı her açtığımda otomatik olarak yapması lazım tekrarlama işini.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.