Şimdi Ara

Linux Kullanmak Ne Kadarda Zormuş.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
61
Cevap
0
Favori
2.413
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar Yıllarca Mikisofta mecbur kalmayalım , linuxa şans vereyim dedim.

Pardus yüklemiştim fakat ağ ayarlarını yapıp internete giremediğim için ubuntu 10.4.1 kurdum.

Bu linux ne kadar zormuş yahuAdam gibi bir program yükleyemedim.İnternette bu konuyla ilgili 10 -15 tane site gezindim.Saatlerce şu işletim sistemini adam etmeye çalışıyorum yok arkadaş olmuyor.

Ne bir driver kurabildim.Ne başka yerden indirdiğim dosyaları sisteme adapte edebildim , hiçbirşey yapamadım.Şuan isletim sistemi nasıl yüklenmişse hala öyle duruyor.
    internet kafeden nvdidia sürücüsünü .run formatında indirdim ama birtürlü kuramadım . Daha sonra kendi bilgisayarımdan ubuntu merkezinden 185 numaralı nvidia sürücüsünü indirdim.:Kuruldu yazıyor ama daha sonra masaüstü efeklerini etkinleştirmek istediğimde sürücü kurun hatasıyla karşılaşıyorum.

Tar.gz dosyalarınıda kuramadım.İnternette değişik formatlarda kaynak kodu adı altında dosyalar var.Bunların bir standartı yok.

linux kullandıktan meğer Windows kullanmak çocuk oyuncağıymış, bunu anladım.Neden bu kadar yaygınlaştığının en önemli sebebi bu , Ayda 1 format çekmeye razıyım

Bu linux ta birşey yapabilmek için birsürü kodlarla uğraşmak gerekiyor.Yok şuraya şu kodu yaz ,yok daha sonra şuraya diğer kodu yaz.

Birkaç gün daha sistemi çözebilmek için uğraşacağım , umarım iyi bir ikili oluruz

• Bilgisayarın ekran kartı hariç sürücüye ihtiyacı oldunu nereden biliyorsun?
    Programları yazılım merkezinden kurman gerekiyor. İnternet'e bağlandigindaerkran kartı sürücünü kurmayı teklif eder zaten.
    Tahminimce evde internet erişimini cep telefonu ile sağlayıp internet Kafe'den yararlanıyorsun. Öyleyse Ubuntu ile maceranı ileri bir tarihe ertelemeni öneririm. İnternet'e oldukça bağımlıdir. Bazı işlemleri yapmak internet olmadan çok zordur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi positroN -- 14 Ekim 2010; 13:42:29 >
  • Evet cep telefonu ile internete giriyorum.Şu aşamada yükleme merkezine pek bağımlı olmak istemiyorum.FArklı bilgisayardan indirdiğim dosyaları kuramamak çok garibime geldi.
    Vardır elbet bir yolu ama oldukça zorlayıcı olduğu aşikar bir durum
  • nvidia'nin surucusunu kurmak icin terminale sudo service gdm stop komutu ile x'i kapatman lazim. karsina siyah bir ekran gelecek. kullanici adi ve sifreni sormazsa crtl+alt+f2 ile yeni bir terminal ac. kullanici adi ve sifreni girdikten sonra cd komutlari ile surucuyu indirdigin dizine git. misal; cd /home/fraps/Downloads gibi. terminal buyuk-kucuk harflere duyarlidir, dikkatli olmak gerekir. nvidia surucusunun oldugu dizinde sudo sh bosluk nvidia'nin buyuk N'sini yazdiktan sonra tab tusu ile surucunun uzunca olan ismini tamamla. sonra enter de ve yukleme asamasinda cikan sorulara evet de. bilgisayari yeniden baslatinca calisir hale gelecek.
    paket yoneticisi veya ubuntu'daki donanim suruculeri isimli aracla tek tikla yuklemek varken bu bir hayli zor bir yol. ustelik bagimlilik hatasi verebilir. surucunun derlenmesi icin sistemde make, binutils gibi bagimliliklarin olmasi gerekir. yoksa surucu yuklenmeyecektir. ayni sey tar.gz dosyalari icin de gecerli. kapsamli bir program yuklediginde calismak icin bir cok bagimlilik isteyecektir. misal gnomenu diye bir menu var. bu bir cok python bilesenine ihtiyac duyuyor. tar.gz'lerin icinden cikan readme dosyasina ./configure, make, sudo make install gibi yukleme yonergeleri var. bunlara uyulsa bile internete bagli olmadigindan bagimliliklar otomatik yuklenmeyecek. tabi bir programi indirirken bagimli oldugu kutuphaneleri indirip kurmak da mumkun. imkansiz degil ama zor ve ugrastirici.
    ubuntu'da debian paketleri varken tar.gz kullanmak anlamsiz. ubuntu surumlerinin paket deposundaki paketlere ulasmak mumkun. (http://packages.ubuntu.com) burada yine bagimlilik sorunu var. opera isimli tarayiciyi sitesinden deb olarak indirince sorunsuz kuruluyor fakat baska bir uygulama kurarken bagimli oldugu kutuphaneleri istiyor. bagimli kutuphaneleri indiyorsun onlar da baska seylere bagimli. kisir donguye kadar gidiyor bazen.

• quote:

Orijinalden alıntı: positroN

nvidia'nin surucusunu kurmak icin terminale sudo service gdm stop komutu ile x'i kapatman lazim. karsina siyah bir ekran gelecek. kullanici adi ve sifreni sormazsa crtl+alt+f2 ile yeni bir terminal ac. kullanici adi ve sifreni girdikten sonra cd komutlari ile surucuyu indirdigin dizine git. misal; cd /home/fraps/Downloads gibi. terminal buyuk-kucuk harflere duyarlidir, dikkatli olmak gerekir. nvidia surucusunun oldugu dizinde sudo sh bosluk nvidia'nin buyuk N'sini yazdiktan sonra tab tusu ile surucunun uzunca olan ismini tamamla. sonra enter de ve yukleme asamasinda cikan sorulara evet de. bilgisayari yeniden baslatinca calisir hale gelecek.
    paket yoneticisi veya ubuntu'daki donanim suruculeri isimli aracla tek tikla yuklemek varken bu bir hayli zor bir yol. ustelik bagimlilik hatasi verebilir. surucunun derlenmesi icin sistemde make, binutils gibi bagimliliklarin olmasi gerekir. yoksa surucu yuklenmeyecektir. ayni sey tar.gz dosyalari icin de gecerli. kapsamli bir program yuklediginde calismak icin bir cok bagimlilik isteyecektir. misal gnomenu diye bir menu var. bu bir cok python bilesenine ihtiyac duyuyor. tar.gz'lerin icinden cikan readme dosyasina ./configure, make, sudo make install gibi yukleme yonergeleri var. bunlara uyulsa bile internete bagli olmadigindan bagimliliklar otomatik yuklenmeyecek. tabi bir programi indirirken bagimli oldugu kutuphaneleri indirip kurmak da mumkun. imkansiz degil ama zor ve ugrastirici.
    ubuntu'da debian paketleri varken tar.gz kullanmak anlamsiz. ubuntu surumlerinin paket deposundaki paketlere ulasmak mumkun. (http://packages.ubuntu.com) burada yine bagimlilik sorunu var. opera isimli tarayiciyi sitesinden deb olarak indirince sorunsuz kuruluyor fakat baska bir uygulama kurarken bagimli oldugu kutuphaneleri istiyor. bagimli kutuphaneleri indiyorsun onlar da baska seylere bagimli. kisir donguye kadar gidiyor bazen.

arkadaş tam da bu komut kalabalığından bahsediyor zaten (:

yanlış anlamayın dalga geçmiyorum da. windows 95/98 kullanırken işimize yarayacak veya sorun çözerken ihtiyacımız olacak dos komutlarını ezberlemeye çalışırdık. linux terminal komutlarını öğrenmeye çalışmak da o günlere dönmek gibi bir şey.

linux'a ilk başlayan birine bir paragraf dolusu komut/komut işlemi öğretmek bence doğru bir yaklaşım değil.

kaldı ki ubuntu, kullanıcıyı kaputun altına girmeye mecbur bırakmadan olabildiğince işlerini grafik ara yüzü ile halletmesini sağlamak için tasarlanmış bir işletim sistemi. konuyu açan arkadaş windows'dan ilk defa linux'a geçtiği için haliyle basitlik arıyor. ancak komutlara girmeden önce sistemin ve menülerin genel çalışma mantığını biraz kapmak lazım.

yazılımların synaptics'den yükleneceğini, gerekli kısıtlı sürücüleri yüklemek için kullanılacak bir alt menü olduğunu, "x'i kapat" demeden önce x'in ne olduğunu ve ne işe yaradığını anlatmak lazım. "bağımlılık" linux bağlamında ne anlama geliyor anlatmak lazım. yani girişi yumuşak yapmak lazım.

ha ben bu kadar yorum yapıyorum da ben komut biliyor muyum, hayır (: çünkü ben de giriş seviyesinde bir linux kullanıcısı sayılırım. bu yüzden empati yaparak yorumluyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ed - -- 14 Ekim 2010; 14:42:49 >

• positroN@ Dediklerini uygulamaya çalışacağım

Linux bu haliyle son kullanıcılara pek hitap etmiyor.Bu haliyle windowsa rakip olup piyasada kendine yer etmesi çok zor.

Linux 2 diye sıfırdan yeni işletim sistemi yapılsa çok daha iyi olur.Bütün dağıtımcıların uymak zorunda olduğu standartlar olursa yeni linuxu kimse tutamaz.Sistemin kütüphaneleri içinde olsun.Yükleme dosyaları bundan yararlanarak çalışsın.

Ama böyle gelmiş böyle gider diyerekten bu işin sonu gelmez.Linuxun standart yükleme biçimine sahip bir dosya uzantısına ihtiyacı var.(Örneğin .lnx veya .abc gibi )Tüm linuxlarda bu uzantıya sahip programlar ve oyunlar tek tıkla sisteme yüklenebilmeli ve çalıştırılabilmeli
    Ayrıca insanlar kodlara boğulmadan, menüler aracılıyla istediklerini yapabilmeli

Nasıl wındows ta setup veya .exe adlı dosyayı indirip , istediğimiz zaman kurup çalışırıyorsak linux unda benzer bir yapıya sahip olmasını herkes ister.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FRAPS -- 14 Ekim 2010; 14:58:49 >

• quote:

Orijinalden alıntı: FRAPS

Linux bu haliyle son kullanıcılara pek hitap etmiyor.Bu haliyle windowsa rakip olup piyasada kendine yer etmesi çok zor.

Linux 2 diye sıfırdan yeni işletim sistemi yapılsa çok daha iyi olur.Bütün dağıtımcıların uymak zorunda olduğu standartlar olursa yeni linuxu kimse tutamaz.Sistemin kütüphaneleri içinde olsun.Yükleme dosyaları bundan yararlanarak çalışsın.

Ama böyle gelmiş böyle gider diyerekten bu işin sonu gelmez.Linuxun standart yükleme biçimine sahip bir dosya uzantısına ihtiyacı var.(Örneğin .lnx veya .abc gibi )Tüm linuxlarda bu uzantıya sahip programlar ve oyunlar tek tıkla sisteme yüklenebilmeli ve çalıştırılabilmeli
    Ayrıca insanlar kodlara boğulmadan, menüler aracılıyla istediklerini yapabilmeli

Nasıl wındows ta setup veya .exe adlı dosyayı indirip , istediğimiz zaman kurup çalışırıyorsak linux unda benzer bir yapıya sahip olmasını herkes ister.

yok o kadar da değil :) yanli linux2 çıkaracak kadar değil

bahsettiğiniz tekelleşme olayı linux'un tabiatına aykırı bir kere. linux'un özgürlüğü zaten çeşit özgürlüğünden geliyor. herkes kendi ihtiyacına uygun bir linux sürümü derleyebilir. kimi görselliğe çok önem verir. kimi işlevselliğe. kimi ise sadeliğe önem verir ve 30 mb linux derlemesi hazırlar. :)

olayı sadece ev kullanıcıları açısından düşünmemek lazım.

linux konusundaki problem, linux'a ilk giren kişinin sistemi kullanmayı öğrenmesi için ara yüzün yeterli olmaması. ubuntu bu problemi önemli oranda aşmış bir sistem. yani düşünün, windows update'ten ekran kartı güncelleştirmesi alır gibi linux'da ekran kartı sürücüsü kuruyorsunuz. linux'un gelişimi açısından bakıldığında bu büyük bir olay. dns ayarlarınızı değiştirmek için sağ üstteki bağlantı sekmesine sağ tıklayıp menüsüne giriyorsunuz, oradan yolunuzu buluyorsunuz. synaptics'e istediğiniz bir programın adını yazıyorsunuz ve indeksten sizin için buluyor. size de programı işaretleyip" kur bunu" demek kalıyor. gerisini sistem yapıyor. ne ask toolbar var, ne nereye kurayım var, ne de ek bileşen isteği var. ne gerekirse kuruyor. işte bu gibi yönlerde windows'a göre çok daha pratik.

ama mesela ses kartını daha verimli kullanmak istiyorsunuz, sürücüyü değiştirmek için işte komutlara dalmak durumundasınız. bu da ubuntu forumlarında geçirilecek en az 1-1.5 saat demek. ki o zaman işinizi halletseniz bile daha sonra bu tür bir şeye ihtiyacınız olduğunda gereken komutları hatırlayacağınız şüpheli. çünkü forumda gördüklerinizi aynen yapıyorsunuz, bu kadar. hangi komutu niye yazdığınızı çoğu zaman bilmiyorsunuz.

işte linux'un bu durumu da aşması lazım. yani kıdemli linux kullanıcıları bundan rahatsız gibi durmuyorlar, ama son kullanıcıya hitap edilmek isteniyorsa basitliğin sistem çapında yaygınlaşması gerekiyor. en azından ubuntu için.

ubuntu'nun özgür olma konsepti insanlara doğru aktarılamıyor. sizin şikayet ettiğiniz "bir standart yok" durumu aslında çok olumlu bir durum. çünkü yukarıda da dediğim gibi her şey ihtiyaç veya istek doğrultusunda ayarlanabiliyor/özelleştirilebiliyor. ama son kullanıcı bu bağlamda "özgürlük" 'ün ne olduğunu anlamadığı için "bi sürü program tipi bi sürü linux sürümü var hangi ucundan tutayım" diyip geri dönebiliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ed - -- 14 Ekim 2010; 15:12:22 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Lens kullanmak ne kadar zararlı ?
    13 yıl önce açıldı
    Pc kurmak zor mu
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Kurulum sırasında ksııtlı ilaveler seçildikten sorna bir tek driver kalıyor... Onuda bir kerede internete bağlanarak çözebilirsiniz.

İkincisi ; kod kalabalığı dmeişsiniz sadece kruunca 2 satır kod yaıyorsunuz hadi olsun1 sayfa kod hepsini copy-paste yapıyorsunuz zaten...

Sadece ilk bir-iki günde yaşadıınız sorunda Win'e dönmemelisiniz...
  • ubuntu 10.10 cikinca temiz kurulum yaptim. tek bir komut bile kullanmadim. ne kullandin dersniz ubuntu tweak yetiyor da artiyor.
  • quote:

ubuntu 10.10 cikinca temiz kurulum yaptim. tek bir komut bile kullanmadim. ne kullandin dersniz ubuntu tweak yetiyor da artiyor.
  • linux yazılım sektorünün gecekondusu diyorlar işin standardı yok herkes takılıyor kafasına göre ondan dünyada %5de alıyorlar.linuxu sanatı sanat için yapan ressamlar benzetiyom.Microsoftta sanatı toplum için yapan ressamlara benziyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AC@DC -- 14 Ekim 2010; 17:34:36 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: gezegenci

quote:

ubuntu 10.10 cikinca temiz kurulum yaptim. tek bir komut bile kullanmadim. ne kullandin dersniz ubuntu tweak yetiyor da artiyor.

bir paragraf kod yazacağınıza bunu önerseydiniz o zaman. :)

AC@DC

kesinlikle katılıyorum. aslında bu durumda hedef kullanım amaçları farklı olduğundan linux ile microsoft'u karşılaştırmak mantıksızdır bile diyebilirim. ancak ubuntu da artık bilgisayar bilgileri sınırlı son kullanıcıya inme amacını taşıdığından burada karşılaştırmaya tabi olması kaçınılmaz oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ed - -- 14 Ekim 2010; 18:09:00 >
  • Ubuntu'da nerdeyse hiç kodlarla işiniz olmuyor tabi isterseniz şöyleki ;

Bir paket'i interentten aratp ".deb" paketini bulup kurabilirsiniz.

Yada direk copy-paste ile 2 satır kod yapıştırırsınız ve aket direk kruulur.

İkinci yol çok daha kısa ve hızlıdır. Tabii ki seçim sizin
  • quote:

Orijinalden alıntı: Crosshair

quote:

Orijinalden alıntı: gezegenci

quote:

bir paragraf kod yazacağınıza bunu önerseydiniz o zaman. :)

sanilanin aksine cogu durumda komut kullanmak daha kolay. " o siteye gir onu indir, o programi kur, oradan bilmemneyi ac, sonra surayit tikla, onun sekmesini tikla bilmemnereyi tikladiktan sonra soyle yap boyle yap'' cok daha zor oluyor anlatirken.

ornek;

kazam isminde ekran goruntusu kaydedici var. yeni ciktigi icin resmi depoda yok. depo'yu ekleyip gunceleldikten sonra programi kurmak lazim.
    ubuntu yazilim merkezini ac. yazilim merkezinde duzenle butonuna tikla. "diger kaynaklar" sekmesini acip ekle butonu ile ppa:and471/kazam-daily-builds deposunu ekle. sonra git anahtarini siteden bul indir. anahtari da ayni sekilde ekle. ekledikten sonra kaynaklari guncelle. simdi kazam diye arama yap. install butonuna tikla, tikladiktan sonra sifreni gir. yuklenmesini bekle.

boyle anlatmak hem uzun hem bana ''depo ne'', ''anahtari nereden buluyoruz'' gibi sorular soracak.

windows'da ayni program olsa; kazam'in sitesinden indir, uzerine cift tikla, next next de kur. next derken ne kadar abidik kubidik toolbar, spyware varsa onlari da kur. hepsi acillista baslasin. sonra her yeni surum ciktiginda eskiyi ekle kaldirdan sil sonra yenisini siteden indri tekrar kur.

terminalden:

sudo add-apt-repository ppa:and471/kazam-daily-builds (bu depoyu ekler)

sudo apt-get update && sudo apt-get install kazam (bu depoyu guncelleyip programi kurar)

hangisi daha kolay anlatan?
    ustelik sistemi guncellerken yuklenen her program da guncellenmis olur. bunu da gidip itunesupdater.exe, googleupdater.exe, adobeair.exe diye her programa ayri islem atayip acilista baslatarak bilmemkac mb ram somurerek yapmaz.

biz bu komutlari nereden bulucaz? omgubuntu sitesini takip ediyordum. ubuntu'nun kendi deposundaki istanbul recorder ve record my desktop yeterli gelmiyordu. bunu omgsitesinde gordum.
    isteyen source olarak indirsin (tar.gz) make install ya da artik neyse oyle kursun. isteyen deb olarak kursun. isteyen termianlden kursun. kafayi siyiran varsa rpm paketini deb yapip oyle kursun. paket yoneticisinden, synpaticten (bu da pkg yoneticis).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi positroN -- 14 Ekim 2010; 18:35:31 >

• program kurmada sudo- ile programı çağırarak kurmak tabiki daha kolay.

ama genel işlemlerde değil. ses sürücüsünü değiştirmek için ya da kısıtlı olmayan bir nvidia sürücüsüne geçmek için 10-12 farklı kod girmek gerekiyor. ki girilen kodlar her zaman işe yaramıyor, bu durumda senaryoya göre çözümü bulduğunuz yerde alternatif kodlar oluyor. sorduğunuz kişiler "şu kodu yazın, terminalde çıkanları buraya yazın" diyor, yapıyorsunuz, sonra bekliyorsunuz filan..

yani kod yazmak kötüdür demiyorum. kod yazmak kolaydır, ancak kod ile işlem yapmak herkese kolay değildir. lafım meclisten dışarı; "dosya sistemi" "admin hakları" nedir bunları bilmeyen ve windows'tan gelen bir kişiye kod zaten öğretemezsiniz. çünkü o "next-next" diye tıklamaya alışmıştır.

sevmediğimiz apple'ın bu kadar beğenilmesinin sebebi, ürünlerini kullanmanın çok basit ve pratik oluşudur.

göstermek istediğim noktayı anlıyorsunuz değil mi?

windows işletim sistemlerinin artık basit / pratik kullanım amacına odaklanması bu fikrin doğrultusundadır.

ubuntu'nun daha fazla işi grafik ara yüzüyle halletme çabası da bu yüzdendir.

insanlar kod yazmayı öğrenebilirler, kod ile bir işi 5 saniyede halledebilirler, işleri kodlarla halletmek sandığımızdan çok daha kolay olabilir. (ki dos'ta da böyledir); ancak insanlar kod öğrenmek istemezler, bilgisayarı kodlarla kullanmak bilgisayar meraklılarının işidir. haftada bir film izleyen, msn'de takılan, facebook'a giren insan (yine lafım meclisten dışarı) kod öğrenmek istemez.

bu adama linux kullandırabilmek için onun seviyesine inebilmek gerekiyor.

şimdi daha net anlatabildim sanırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ed - -- 14 Ekim 2010; 18:42:27 >

• apple dedigin markanin telefonu nasil bir sistem kullaniyor? appstore'a baglaniyorsun, programi aratiyorsun install diyorsun o da internetten indirip kuruyor. hatta bu yuzden iphone yillarin symbian'li telefonlarinin, windows mobile'larin kokune kibrit suyu doktu. ubuntu'daki synapticten, yazilim merkezinden farki ne?
    apple'in store'u yetmezse ne yapiyoruz? cydia kuruyoruz. ne gariptir ki cydia ubuntu'daki igrenc apt-get'i ve deb paketlerini kullaniyor. hatta utanmaden depo ekleyebiliyoruz.

neyse. bu konuya ilk mesaji ben yazmisim. internete bagli olmayan bilgisayar'da ubuntu'nun kullanisli olmayacagi. yeni kullanici icin hic uygun olmadigi. ben hard diski cikartip usb disk kutusuna koyar internet kafede sistemi gunceller gelirim. opera'nin turbo ozelligi ile telefonun 3g kotasini doldurmadan internete girerim, pidginle sacma sapan msn reklamlarini abartili gorsellerini download edip kota harcamadan mesajlasirim. gidip de boyle yap demedim.

ubuntu'da sonradan yuklenebilen surucu cesitleri genellikle ekran karti, wlan kartidir. diger tum donanimlari tanir. tanimazsa yapacak pek bir sey yok. ekran kartini internet varken kurmak cocuk oyuncagi. yoksa da bir kere de oturup kurarsiniz. windows'da bilgisayari 1-2 saat virus taramasina birakanlar yeni kurulmus bilgisayara ekran karti kurmaya useniyorsa yapacak bir sey yok.
    anakartlarin alayinda realtek veya cmedia ses entegreleri var. bu iki firma da ses kartlarinin suruculeri yayinlar. hatta buyuk cogunlu acik kaynaktir. hepsi de kernel ile birlikte gelir. creative sb serisi ve x-fi zaten calisiyor. m-audio vs vs gibi butik sayilacak markalari bilmiyorum. geriye asus kaliyor. xonarlarda da cmedia oxygen hd var onlar da sorunsuz. tek tuk sorun ciktiginda bir seyler yapmak lazim. olmazsa da zorlamaya gerek yok. bildiginiz isletim sistemine donersiniz olur biter.

dedigim gibi burada ilk mesaji yazan kisi olarak soranin sorularina cevap verdim ve internet baglantisi olmayan bilgisayarda zorlanacagini yazim. gelip de yok linux gecekonduymus, standarti yokmus gibi her konuyu isletim sistemi cekismesine cevirenlerden cok s1kildim. tek amaciniz yardim etmek biri geliyor elestiriyor basliyor. sanki isletim sistemini ben yapim. ben ben dedim de genel itibariyle boyle. her konuda ayni olay. surada 2500 kusur mesajimi teker teker okuyun. bir tanesinde de kimseye linux en iyisidir, mac os hepsini dover, windows'dan sasma demedim. isine gelen kullansin anladgimiz kadariyla yardimci oluruz. begenmeyen kullanmasin.

• benim kastettiğim noktayı görmüş değilsiniz. haklı olmak uğruna da söylediklerimi başka bir bağlama çekiyorsunuz.

nedense bazı kıdemli linux kullanıcılarında sürekli bir savunma/saldırı hali var. yazılım bilginize saygı gösteriyorum. hatta herhangi bir bilgisayarı sizin kadar verimli kullanabileceğimden de şüpheliyim. ancak karşıdakinin söylediklerini de dinlemeniz gerek. sizin yazılım bilginiz üstündür, başkası başka bir konuda üstündür, bu olağan bir durum.

ben apple'ın kullanım pratikliğinden bahsettim. apple unix tabanlı ancak kapalı kaynak kodlu bir sistem kullanıyor. bu da sizin gurur duyabileceğiniz bir durum yaratmıyor. apple'a cydia kurmak sizin seçeneğiniz, ancak cydia bizim üzerinde münazara ettiğimiz konunun dışında kalıyor.

biz bir işletim sisteminin son kullanıcıya inmek için nasıl olması gerektiğinden konuşuyoruz. ben de beğenmediğimiz apple'ın çok tutulmasının pratikliğinden kaynaklandığını söyleyerek bir örnek veriyorum. apple'a ne kurulduğu burada bizi ilgilendirmiyor.

ayrıca linux'un fanboyluğunu yaptığınızı filan da söylemedim. o da sürekli savunmada olmaktan kaynaklanan bir yorumlama yanlışı olsa gerek. karşımdaki kişiler aptal olmadığı sürece böyle şeylerle itham etmek gibi bir huyum yok. sizin de aptal olduğunuzu düşünmüyorum.

neyse uzatmıyorum. :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ed - -- 14 Ekim 2010; 19:47:49 >

• quote:

sanilanin aksine cogu durumda komut kullanmak daha kolay. " o siteye gir onu indir, o programi kur, oradan bilmemneyi ac, sonra surayit tikla, onun sekmesini tikla bilmemnereyi tikladiktan sonra soyle yap boyle yap'' cok daha zor oluyor anlatirken.

Tamam üstat bu konuda sonuna kadar haklısın. Komut kullanmak cidden GNU/Linux'daki en büyük nimetlerden birisi bence.

Ama kesin olan birşey var ki son kullanıcı komutlardan tabiri caizse it gibi korkuyor. Bırak anlat. "Synaptic'i aç, depolara gir, ekle de, adresi yapıştır, tamam de, güncelle de" gibisinden olayı söyle. Sen söylediğinde o bu işin mümkün olabilen birşey olduğunu görecek. Tecrübe edecek ve işini daha hızlı yapmak istediğinde sana komutları soracak.

GNU/Linux'da komutsuz yapılamayacak iş yok fakat yardım edenler iş daha hızlı olsun diye komutları öneriyor. Ben şahsen işi görsel olarak anlatıyorum ve altında kısayoldan şu komutla yapabilirsin diyorum. Bana göre en iyisi bu. Ha tabi düşüncene de saygım sonsuz

• @Crosshair kidemli kullanici degilim. kod ve komut diyoruz. komut bir tur emirdir. kod yazilimlarin adeta yapi taslaridir. iste bu kod dedigimiz seyi "hello world" seviyesinde bile olsa yazmamis kiseye ileri duzey kullanici demek pek mumkun degil. insanlari biraz da bu kod-komut karisikligi korkutuyor.
    acik kaynak-kapali kaynak benim icin pek bir sey anlam ifade etmiyor. acik kaynak ilkesi sempatik fakat kod yazamiyorum ki acik olsa ne olur kapali olsa ne olur? acik kaynak=bedava da degil. bunu bildigini saniyorum yine de tekrar etmek istedim.
    ubuntu'yu acik kaynak oldugu icin degil, kolay, sorunsuz, zevkli oldugu icin kullaniyorum. gerekirse ucretini oder oyle kullanirim.

cydia calisma mantigi olarak appstore'dan cok farkli degildir. bu benzerligi s1iklikla vurguluyorum. cunku cep telefonlarindan symbian'in .sis uzantisina, java'nin jad-jar uzantisina, apple'in appstore'una aliskin olanlar konu bilgisayar'a geldiginde .exe calistirmiyoeee noktasina geliyor. sonucta yaptiginiz uygulamada kutuphane olarak phyton, opengl'den yararlanirsiniz arayuz olarak qt kullanirsiniz binary haline gelince .deb olmus rpm olmus cok onemli degil. windows'da oyunda opengl yerine directx kullanirsan tabi linux'e port edemzsin. sorun exe degil ki.

son kullanici icin isletim sistemi idealize ettigimizi hic hatirlamiyorum. eden varsa ideali windows herhalde ki surekli windows'dan ornekler veriliyor. bu durumda windows'a, mac os'a, ios,a ne kuruldugu ilgilendirmek zorunda. karsilastirma icin elmayi kullanacagiz tabi yoksa elma kasasi mi kullanalim?

savundugum linux degil komutlarin alternatifi oldugu. @fraps demis ki "linux2 yapsinlar". ses karti icin komut lazimsa bu linux1 kullaniyoruz diye degil. kimse oturup yapilan islemcler icin grafiksel arayuz(gui) yazmamis. ubuntu yazilim merkezinde install butonuna basinca arkada sudo apt-get calismiyor mu zaten? yukarida verdigim komutlari text olarak kaydedin, calistirilabilir yapin. ilkel bir exe oldu iste.

• quote:

Orijinalden alıntı: pisahmet

quote:

Tamam üstat bu konuda sonuna kadar haklısın. Komut kullanmak cidden GNU/Linux'daki en büyük nimetlerden birisi bence.

Ama kesin olan birşey var ki son kullanıcı komutlardan tabiri caizse it gibi korkuyor. Bırak anlat. "Synaptic'i aç, depolara gir, ekle de, adresi yapıştır, tamam de, güncelle de" gibisinden olayı söyle. Sen söylediğinde o bu işin mümkün olabilen birşey olduğunu görecek. Tecrübe edecek ve işini daha hızlı yapmak istediğinde sana komutları soracak.

GNU/Linux'da komutsuz yapılamayacak iş yok fakat yardım edenler iş daha hızlı olsun diye komutları öneriyor. Ben şahsen işi görsel olarak anlatıyorum ve altında kısayoldan şu komutla yapabilirsin diyorum. Bana göre en iyisi bu. Ha tabi düşüncene de saygım sonsuz

eh biraz tecrube etseler zaten... esyanin bile huyu suyu var. kullandigin bisikleti 1 yil sonra arkadasin istediginde ''soldan degistirirsen zinciri atar, fren yapmak istiyorsan on frenle birlikte arka freni de s1k, freni surterse tekme at'' vs vs.
    son kullanici acisindan komutlar ucsuz bucaksiz bir dunya kesinlikle degil. hadi windows'u gectim mac os'da istedigin programi indir sadece application klasorune surukle birak ve calissin. boyle olsun isteriz tabi. ee yine de simdi cok kotu degil. ubuntu'nun kendi deposunda yok yok. acik kaynak hemen her sey var. kapali kaynak partnerleri de var. neyseki ppa diye bir sey dekti. program tutarsa (ppa=google code gibi bir sey) ac bir hesap ppa olarak yayinla. ubuntu kullananlarin kolayca yuklemeyemeyecegi program yok gibi bir sey. hakli olarak sorun windows'daki gibi "siteden indir kur" mantigindan cikiyor. opera'yi istese depodan kurar. olmadi deb paket var. ama bilmedigi icin tar.gz olarak indiriyor. kuramiyor. bazisi da pardus kullaniyor. kullanmasin o zaman

(cok bi sey yazmisim)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi positroN -- 14 Ekim 2010; 20:47:12 >

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.