Şimdi Ara

Linux dağıtım Tavsiye

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
350
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,

    Bilgisayarımın özellikleri :

    **HP Notebook - 15-ba009nt

    **AMD Quad-Core A8-7410 APU (2.2 GHz, up to 2.5 GHz, 2 MB cache)

    **8 GB DDR3L-1600 SDRAM (2 x 4 GB)

    **AMD Radeon™ R7 M440 Graphics (4 GB DDR3 dedicated)

    Hobi olarak programlama ile ilgilenmekteyim.

    Ancak eskiden realtek8723be ile bir çok sorunlar yaşamıştım (UBUNTU ile).Wifi nin tam çekmesi için belli şeyler yapmamız gerekiyordu.Artık o sorun kalktı 18.04 de ama hız olarak düşük olmasa da windows kurduğumda düşük ping gelmesine rağmen ubuntu kurduğumda(18.04) hep yüksek ping gelmekteydi.Daha sonrasında windowsa tekrar geri dönme kararı aldım.

    Açıkcası 18.04 kurduğumda ise, windowsa göre çok daha fazla ram ve işlemci tükettiğini test ettim. Gerçekten ubuntu 18.04'da chromede 10 sekme açtığımda ramin 4gblere ulaştığı,cpu'un ise %80lere dayandığını görüyordum.Ve laptoptan fan sesinin geldiğini duyabiliyordum azda olsa.

    Ayrıca kullanırken ki akıcılık maalesef hissedilir derecede düşüyordu.Pycarm gibi ide leri açtığımda ise gerçekten çok azda olsa takılmalar hissediyorum.En garibi ise ubuntu kurup yaklaşık 8-10 saat bilgisayarım açık olduğunda ise tamamen sayfaları ve programları kapatıp baktığımda ram'in ve işlemcinin inanılaz kaynak tükettiği ayrıca artık tamamen donmaya başladığını gördüm.Bu işlemleri windows'ta da yaptım ki aradaki farkları görmek ve anlamak için ama bu tarz sorunlar yaşamadım.

    xubuntu yu veya kubuntuyu arayüz olarak beğenmiyorum bu yüzden kurmak istemedim.Gnome arayüzü gerçekten güzel ancak bu tarz sorunlar yaşatmakta.Bunun gnome den kaynaklandığını genel itibariyle yorumlarda okudum.Ancak herhangi bir çözüm bulamadım.Belki siz bu soruna çözüm bulmuşsunuzdur bura da sormak istedim.Bu konuda sorun yaşamış ve çözüme ulaşmış arkadaşlar var mı ?
    Bilgisayarımın çok güçlü olmadığını biliyorum ancak bu kadar kötü performans vermemesi gerektiğini de düşünüyorum.

    Sizden tavsiyem en önemlisi stabil driver sorunu yaratmayacak güncel , debian tabanlı , akıcı, arayüzü tarihi eser olmayan ve aşırı ram tüketmeyen , ve snap flatpak uygulamarını kullanmayacağım bir dağıtım önerisi istiyorum.







  • Valla saldırıya uğramayacağımı bilsem, o bilgisayara windows7 kurun keyfinize bakın derdim. Programlama işleriniz windowsda da yürütülebilir. İnternete windowsla da girebilirsiniz.

    Anlatma istediğim bu değil. Linuxda gerçekten rahatsız edecek sorunlarla karşılaşmışsınız. Bu sorunlardan driver sıkıntıları tamam belki bir şekilde halledilir. Ama Gnome gibi Unity gibi ağır masaüstü ortamlarında performans sorunlarına çare yok. Hafif masaüstlerini de siz beğenmiyorsunuz.

    Eeee... Ne kaldı? Hepsi gitti.

    Siz bir windows7 veya windows 8.1 kullanıcısısınız gördüğüm kadarıyla.

    Lütfen yanlış anlaşılmasın. Kullanıcının en rahat ettiği sistem, en iyi sistemdir; "en iyi yol bildiğin yoldur" sözünden hareketle. Bunu demek istedim.

    Ama meraklı bir insansanız performans sorunlarını kafaya takmazsınız. yazılıp çizilcek çok şey var da, aynı anda 2 foruma birden laf yetiştirmeye çalışıyorum o yüzden af buyrun zamanım yok.




  • Elementary OS kullanabilirsiniz. Görsellik olarak sizi tatmin edecektir.

    Debian olmasa da olur derseniz eğer Manjaro öneririm.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gnome Shell'i seviyorsanız PopOS dağıtımını deneyebilirsiniz. Sanırım gnome shell deki bellek taşma sorunları sonraki sürümlerde çözülmüştü. Masaüstünü kullanmayı seven birisi olarak Cinnamon'u öneririm. Gnome Shell'e göre daha az kaynak harcıyor, daha iyi özelleştirilebiliyor ve daha iyi performans sunuyor.

    rtl8723be ile ilgili sinyal sorunu çekirdeğin 4.18 sürümü ile çözülmüştü. Herhangi bir dağıtımda bu sürümden daha yeni çekirdek kullanırsanız sorun yaşamazsınız. Ama yine de ağ yöneticisinin güç yönetimini pasifleştirmeniz uygun olabilir, kısa bir arama ile nasıl yapılacağını bulabilirsiniz.

    bildiğim kadarıyla chrome varsayılan olarak donanım hızlandırma desteklemiyor. bunun yerine firefox tercih ederseniz, bir kaç düzenleme donanımsal hızlandırmayı etkinleştirebilirsiniz, bu sonuç olarak daha az cpu kullanmı demektir. ya da chromium için yamalanmış bir ppa deposu var, bunu kullanabilirsiniz. şunu bırakayım.https://www.linuxuprising.com/2018/08/how-to-enable-hardware-accelerated.html

    snap ve flatpak paketlerini kullanamama durumu, hangi uygulamaya işiniz düştüğüne göre değişir. bunları beğenip yararlı bulan da var, beğenmeyen de. ben kendi sistemime yppa isimli bir araç kurdum. bunun yardımıyla resmi depoda olmayan hemen her şeyi ppa depolarından buluyorum.




  • Eğer Linux'a fazla aşina değilseniz paket kurmak (program kurmak) bir müddet sonra sizi yoracak hatta belki nefret ettirtecektir. Paket olayı olmasa Ubuntu veya Ubuntu Mate tavsiye ederdim. Zira bu dağıtımlar Secure Boot'u destekledikleri için NVIDIA'nın resmi ekran kartı sürücülerini kurmak çok kolay. Ancak ileride paket kurma ile uğraşmamanız için Manjaro diyorum.
  • Dell 7566 isimli bir laptop kullanıyorum. Bu laptopta Pop os 19.10 yüklü şu an. ve günlük olarak kullanıyorum. Gnome arayüzündeki fps düşüşleri yeni sürümlerde düzeltildi.(Nihayet) Kendine özgü güç yönetimi var. Nvidialı hybrid ekran kartlı sistemlerde malum linux kullanmak çok sıkıntılı. Fakat bu distroda bunun için özel çalışılmış. 2 tıklama ile kod satırında bir şeyler yazmadan ekran kartları arasında hemen geçiş yapabiliyorsunuz kolaylıkla. Sizde zaten nvidia ekran kartı yok. Bu sorunların neler olduğunu bilmezsiniz. Ama yine de tavsiye ederim. Her şey derli toplu ve yerinde. Kendi uygulama mağazası var, fakat sanırım elementary os'dan alınma. Burada bir çok uygulamayı bulabiliyorsunuz. Güncellemeler de bunun üzerinden gerçekleşiyor.

    Snap ve flatpak olaylarına gelince de, ben şahsen snap'e fazla bulaşmadan, yüklemek için de çok uğraşmamak için flatpaki daha rahat buluyorum. Geç başlatma sorunları da yok. Samsung 850 Evo ssd ile tıkladığım gibi her şey hemen açılıyor. Tabiki yüklediğim uygulamanın .deb dosyası var ise önceliğim bunu kurmak oluyor. Daha sonra flatpak bakıyorum.

    Uzun süre kapatmadan kullanımda sistemin şişmesi gibi bir durum oluşmuş. Swap alanı belirlemiş miydiniz?

    Son olarak da hangi işletim sistemini kullanırsanız kullanın, bence mutlaka ssd ile kullanmaya çalışın. Faydasını her türlü görürsünüz. Pycharm ve Android Studio gibi yazılımların açılış ve kullanımdaki hızları bariz şekilde rahatlıyor.




  • Pop!_OS diyorum!

    ne snap saçmalığı var ne de kurması zahmetli

    zaten nvidia driverini kendi kuruyor ne zahmeti!?

    üç beş tıkla kuruluyor zaten!


    Şaka bir yana dağıtım güzel sorun çıkarsa kurtarma bölümünden rahatça tekrar kurabiliyorsunuz. Zaten Nvidia işini de çözmüşler rahat rahat kullanırsınız.

    Güncelleme1: Zaten Nvidia ekran kartı yokmuş olsun dağıtım yine güzel.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ejihov -- 10 Aralık 2019; 19:58:55 >
  • Madem programcısın ingilizce de biliyorsundur ingilizce bilmeyen programcı olmaz. Eğer programcıysan ingilizce sensin demektir.. Git google'ı araştır tarihi eser olmayan, aşırı ram tüketmeyen, snap flatpak uygulamarını kullanabileceğin bir dağıtımı kolayca bul

    Ya da indir bir debian stable testing neyse kafana göre tak netinst flash diskini usb ye yükle bir base sistem kur üstüne bir window manager mutlu ol

    Yani programcısın ama bunları gerçekten millete mi soruyorsun ?

    Hayır sonra bana diyorlar ki ya sen manyak mısın ? Evet beni manyak ettiler...

    Sana kocaman bir Arch linux öneriyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UsturaNiyazi -- 10 Aralık 2019; 21:29:40 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: KendiİsteğiyleAyrıldı

    Valla saldırıya uğramayacağımı bilsem, o bilgisayara windows7 kurun keyfinize bakın derdim. Programlama işleriniz windowsda da yürütülebilir. İnternete windowsla da girebilirsiniz.

    Anlatma istediğim bu değil. Linuxda gerçekten rahatsız edecek sorunlarla karşılaşmışsınız. Bu sorunlardan driver sıkıntıları tamam belki bir şekilde halledilir. Ama Gnome gibi Unity gibi ağır masaüstü ortamlarında performans sorunlarına çare yok. Hafif masaüstlerini de siz beğenmiyorsunuz.

    Eeee... Ne kaldı? Hepsi gitti.

    Siz bir windows7 veya windows 8.1 kullanıcısısınız gördüğüm kadarıyla.

    Lütfen yanlış anlaşılmasın. Kullanıcının en rahat ettiği sistem, en iyi sistemdir; "en iyi yol bildiğin yoldur" sözünden hareketle. Bunu demek istedim.

    Ama meraklı bir insansanız performans sorunlarını kafaya takmazsınız. yazılıp çizilcek çok şey var da, aynı anda 2 foruma birden laf yetiştirmeye çalışıyorum o yüzden af buyrun zamanım yok.
    Sen şaşırmışsın gerçekten. Ne Windows'u Ne Windows 7 si ne rahat etmesi ?

    Neyi yazıp çizeceksin hepsini yaz konuşalım zamanım varken bilgi eksikliğini gidereyim, kitap ve döküman tavsiye edeyim Unix benzeri open source sistemlerin diğerlerine göre Windows, Unix tabanlı ve kodunun bir kısmı open source olsa da, Mac OS falan gibi ucubelerden teknik anlamda ne denli üstün olduğunu detaylarıyla anlatayım öğren... Ha yine de Unix like kullanamıyorsan bırak Window$ kullan ya da parayı bul Mac OS e git boşa kasma yani dükkanın önünden çekil ki başkaları gelsin kullansın



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UsturaNiyazi -- 10 Aralık 2019; 21:41:34 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: UsturaNiyazi

    Madem programcısın ingilizce de biliyorsundur ingilizce bilmeyen programcı olmaz. Eğer programcıysan ingilizce sensin demektir.. Git google'ı araştır tarihi eser olmayan, aşırı ram tüketmeyen, snap flatpak uygulamarını kullanabileceğin bir dağıtımı kolayca bul

    Ya da indir bir debian stable testing neyse kafana göre tak netinst flash diskini usb ye yükle bir base sistem kur üstüne bir window manager mutlu ol

    Yani programcısın ama bunları gerçekten millete mi soruyorsun ?

    Hayır sonra bana diyorlar ki ya sen manyak mısın ? Evet beni manyak ettiler...

    Sana kocaman bir Arch linux öneriyorum
    Programcıyım demedim hobi olarak ilgilenmekteyim dedim.

    Ayrıca snap ve flatpak KULLANMAYACAĞIM bir dağıtım dedim.

    Okuduğunu anlamayan bir insan olarak neden atarlı giderli yazdın onu anlamadım.Harbiden çok güldüm

    Zorin Os kurdum iyi gibi şimdilik.

    Diğer yorum yazan arkadaşlara çok teşekkür ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi icarus__ -- 10 Aralık 2019; 21:38:36 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: icarus__

    Programcıyım demedim hobi olarak ilgilenmekteyim dedim.

    Ayrıca snap ve flatpak KULLANMAYACAĞIM bir dağıtım dedim.

    Okuduğunu anlamayan bir insan olarak neden atarlı giderli yazdın onu anlamadım.Harbiden çok güldüm

    Zorin Os kurdum iyi gibi şimdilik.

    Diğer yorum yazan arkadaşlara çok teşekkür ederim.

    Alıntıları Göster
    O gububet yazıyı tam anlamıyla okumadım ki anlayayım.. Sadece şöyle bir göz gezdirdim. Programlama ve Ubuntu kelimelerini gördükten sonra detaylıca okumaya tenezzül etmedim o iki kelimeyi aynı yazıda yazan bir adamın yazısını okumaya lüzum yok şöyle bir göz gezdirince de ancak bu kadar anlaşılıyor...

    Git google amcaya sor diyorum tekrardan ama yok sormam diyorsan ARCH Linux sana göre



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UsturaNiyazi -- 10 Aralık 2019; 21:53:7 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: KendiİsteğiyleAyrıldı

    Arch Liderdir
  • quote:

    Orijinalden alıntı: UsturaNiyazi

    O gububet yazıyı tam anlamıyla okumadım ki anlayayım.. Sadece şöyle bir göz gezdirdim. Programlama ve Ubuntu kelimelerini gördükten sonra detaylıca okumaya tenezzül etmedim o iki kelimeyi aynı yazıda yazan bir adamın yazısını okumaya lüzum yok şöyle bir göz gezdirince de ancak bu kadar anlaşılıyor...

    Git google amcaya sor diyorum tekrardan ama yok sormam diyorsan ARCH Linux sana göre

    Alıntıları Göster
    Yahu yaş kaç bilmiyorum bence ya çok küçüksün yada kafadan sıkıntı olabilir kardeşim Allah yardımcın olsun.

    Yazı neden gudubet onu anlamadım, ayrıca okumadığın yada okumaya değer görmediğin konuya neden cevap yazıyorsun.Bence sende okuduğunu anlayabilecek kapasite YOK.YOK kelimesini bilerek yazdım ki iyice oku diye :) Ama akşam akşam sana çok güldüm ya.
    Allah yardımcın olsun kardeşim.

    Tekrardan diğer arkadaşlara çok teşekkür ederim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: icarus__

    Yahu yaş kaç bilmiyorum bence ya çok küçüksün yada kafadan sıkıntı olabilir kardeşim Allah yardımcın olsun.

    Yazı neden gudubet onu anlamadım, ayrıca okumadığın yada okumaya değer görmediğin konuya neden cevap yazıyorsun.Bence sende okuduğunu anlayabilecek kapasite YOK.YOK kelimesini bilerek yazdım ki iyice oku diye :) Ama akşam akşam sana çok güldüm ya.
    Allah yardımcın olsun kardeşim.

    Tekrardan diğer arkadaşlara çok teşekkür ederim.

    Alıntıları Göster
    Keeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeesssssssssssssssssssssssssssssssssssss ve Arch Kullan




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.