Şimdi Ara

Lenovo ve Linux Uyumluluğu - RX640 Ekran kartı

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
2.038
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar,

    Aşağıdaki laptop https://www.hepsiburada.com/lenovo-e14-intel-core-i7-10510u-16gb-1tb-256gb-ssd-rx640-freedos-14-fhd-tasinabilir-bilgisayar-20ras04b00a10-p-HBV00000QUTRS

    linux ile ne kadar uyumludur? Özellikle ekran kartı kısmı RX640 için linux versiyonu mevcut mu ? AMD driver listesinde göremedim fakat yanlış da bakmış olabilirim.

    Tabi birde i7 10510u nun linux ile uyumluluğu var fakat intel sistemleri bu konuda iyi diye biliyorum.

    Kullanacağım Programlar: IntelliJ, Vscode, PyCharm

    Çift İşletim sistemi olarak kullanmayı düşünüyorum. W10 + Fedora(veya Linux mint, hangisi uyumlu ise)

    Korkum laptop'u satın alırım bu sefer ekran kartından dolayı linux kurulumu dahi bile yapamam. Yada hdmi'den ikinci ekran kullanımı yapamam vs ...



  • Grafik kartı üreticisinin web sayfasından bakılabilir.
  • Linux üstünde Amd ile hiçbir sorun yaşamazsınız, ek bir şey kurmanıza ayar yapmanıza gerek yok. Sadece güncel yapısı olan Linux dağıtımları tercih edin yeterli. Fedora, Arch, Manjaro gibi her şeyi dahili olarak güncel olan dağıtımlar öncelikli olarak.

    Yinede iddialı konuşmayım, sonuçta arsa fiyatına bilgisayar alıyorsunuz :D



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SerdarS. -- 18 Şubat 2020; 0:14:38 >
  • RX 640 2019 3. çeyreğine ait bir seriymiş. linux firmware ve amd'nin amdgpu-pro sürücü sayfasını inceledim ama bu aygıt için henüz bir destek göremedim. mesela vega serisi için destek tam görünüyor. büyük ihtimalle yakın zamanda firmware ve sürücü desteği eklenir. firmware dosyasının olmaması açık kaynak sürücü (amdgpu) ile de sorun yaşayabileceğiniz anlamına geliyor. bununla birlikte amd artık açık kaynak sürücülere doğrudan destek verdiği için, yakın zamanda destek eklenecektir. linux altında amdgpu sürücü ile oyun dahil olmak üzere, ek sürücü kurmadan kullanım sağlayabiliyorsunuz. sadece profesyonel uygulamalar için amdgpu-pro sürücüsü gerekli oluyor, örneğin 3D modelleme ve bazı video işleme yazılımları gibi. bunun haricinde dağıtımlarla gelen sürücüler ve mesa kütüphaneleri yeterli olur.

    düzeltme: bu aygıtlar polaris mimarisini temel alıyormuş. rx600 serisi kartlar, eğer seriye ait eski kartların modifiye edilmişleri halleri ise, aynı firmware dosyalarını kullanıyor olabilirler. tabii bu tahmini bir husus. net cevabı kullanan birisi verebilir.

    Ekleme: İşlemci tarafında bir sorun olacağını sanmıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi remziaydintrk -- 18 Şubat 2020; 0:54:20 >
  • Web sitesinden gördüğünüz detaylar amdgpu-pro için hocam.
    Mesa sürücüleri yani kernel destekli amdgpu ile çok rahat kullanabilirsiniz. Hatta oyun açısından vs mesa sürücüleri çok çok daha iyi kapalıkaynak sürücüye göre. Amd sizi üzmez :)
  • Biraz araştırdım, tahmin ettiğim üzere bu aygıt Radeon 540X/550X/630 serileri ile aynı tabana sahipmiş ve aynı firmware dosyasını kullanıyormuş. bu sebeple bir sorun olacağını sanmıyorum.

    bununla birlikte bir aygıt markasının sürücüsünün sistemde bulunması, o aygıtın o sürücüyle çalışacağı sonucunu doğurmaz. aygıtın o sürücünün pciid listesinde belirtilmesi gereklidir. mesela hangi amd gpuların, amdgpu sürücüsü tarafından destekleneceği amdgpu_drv.c dosyasında listelenir. şuradan incelenebilir.https://github.com/torvalds/linux/blob/master/drivers/gpu/drm/amd/amdgpu/amdgpu_drv.c#L731-L1014

    derlenmiş sürücüdeki modalias yardımıyla da, hangi aygıt için (daha doğrusu pciid verisine göre) hangi sürücünün etkinleşeceği kontrol edilir. Şurası incelenebilir.https://wiki.archlinux.org/index.php/Modalias

    RX 640 ile ilgili şu sayfadaki verilere göre hareket edebilirsiniz, bu verilere göre büyük ihtimalle aygıt linux tarafında tanınacaktır. düzeltme: DH güvenlik duvarı bağlantıyı etkilediği için kod etiketinde paylaştım.

    https://linux-hardware.org/index.php?view=search&vendor=amd&name=rx+640#list


    ayrıca mesa sürücü değildir, 3D hızlandırma ile ilgili kütüphanelerdir. amdgpu (amdgpu.ko) sürücüsü doğrudan çekirdekle ilgilidir, xorg'da da sadece sürücü ile ilgili görüntü sürücüleri (drv.so) bulunur.

    Kısaca amdgpu-pro sürücüne ihtiyaç duyan uygulamalar haricinde, bu aygıtın linux tarafında verimli kullanabileceğiniz anlaşılabilir. amdgpu-pro desteği de büyük ihtimalle kısa süre içinde gelecektir. bu tür uygulamaları kullanmıyorsanız dert etmenize de gerek yok demektir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi remziaydintrk -- 18 Şubat 2020; 3:19:53 >
  • Beyler cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

    Anladığım kadarıyla amd ekran kartlarının linux ile uyumu daha kolay.
    Linux hardware'de şöyle bir sonuç aldımhttps://linux-hardware.org/index.php?id=pci:1002-6987-103c-854b , yani rx640 fedora ile sıkıntısız çalışıyor diyebilirim ?

    RX640'nın özelliklerine şu siteden baktığımdahttps://www.amd.com/en/products/graphics/radeon-rx-640
    Architecture olarak 4th Gen GCN Architecture yazıyor.

    Ve şu sitedenhttps://wiki.gentoo.org/wiki/AMDGPU AMDGPU'nun desteklediği mimarilere bakarken
    Arctic Islands2 POLARIS10/11/12 GCN4.x kısmını gördüm. Burada her ne kadar rx640 yazmasada desteklendiği anlamına gelir mi?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: remziaydintrk

    RX 640 2019 3. çeyreğine ait bir seriymiş. linux firmware ve amd'nin amdgpu-pro sürücü sayfasını inceledim ama bu aygıt için henüz bir destek göremedim. mesela vega serisi için destek tam görünüyor. büyük ihtimalle yakın zamanda firmware ve sürücü desteği eklenir. firmware dosyasının olmaması açık kaynak sürücü (amdgpu) ile de sorun yaşayabileceğiniz anlamına geliyor. bununla birlikte amd artık açık kaynak sürücülere doğrudan destek verdiği için, yakın zamanda destek eklenecektir. linux altında amdgpu sürücü ile oyun dahil olmak üzere, ek sürücü kurmadan kullanım sağlayabiliyorsunuz. sadece profesyonel uygulamalar için amdgpu-pro sürücüsü gerekli oluyor, örneğin 3D modelleme ve bazı video işleme yazılımları gibi. bunun haricinde dağıtımlarla gelen sürücüler ve mesa kütüphaneleri yeterli olur.

    düzeltme: bu aygıtlar polaris mimarisini temel alıyormuş. rx600 serisi kartlar, eğer seriye ait eski kartların modifiye edilmişleri halleri ise, aynı firmware dosyalarını kullanıyor olabilirler. tabii bu tahmini bir husus. net cevabı kullanan birisi verebilir.

    Ekleme: İşlemci tarafında bir sorun olacağını sanmıyorum.
    3D modelleme veya video işleme işlerim olmayacak.

    Yazılım işlerini yapacağım. Günümün %90'nıda aşağıdaki uygulamalar ile geçecek. (Not bu bilgisayarı alma amacım aynı anda birden çok uygulama arasında rahat geçiş yapabilmek, şu anki bilgisayarımda bunu yapamıyorum. Örneğin arkada spring uygulamam çalışırken aynı zamanda react uygulamasınıda açmak vs ...)

    - IntelliJ, Eclipse
    - VSCode
    - PyCharm
    - Android Studio (belki, emin değilim)

    - Java
    - Python
    - Nodejs
  • monarch25 M kullanıcısına yanıt
    verilere göre gpu açısından sorun yaşama olasılığınız düşük görünüyor. donanım desteğinden yanında laptop markası da önemli. bazen acpi, wmi ile ilgili sorunlar bileşen desteğinin daha ötesine geçebiliyor. thinkpad ürünleri ise bu açıdan daha sorunsuz. benzer durum dell için de geçerli, dell'in ürünleri genellikle linux tarafında sorunsuz. bununla birlikte, bence thinkpad daha doğru bir seçim. thinkpad ile güç yönetiminde de sorun yaşamazsınız. kurulumdan sonra tlp uygulamsını kurun, tlp thinkpadlerde şarj eşiği oluşturmayı da destekliyor.https://linrunner.de/en/tlp/docs/tlp-linux-advanced-power-management.html#thresholds



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi remziaydintrk -- 18 Şubat 2020; 15:34:1 >
  • SerdarS. kullanıcısına yanıt
    Hocam benim ekran kartı Radeon 530 AMD sitesinde surucusu yok örneğin. AMD zahmet edip yayınlamamış
  • remziaydintrk R kullanıcısına yanıt
    Hocam görünüşe göre bilgili bir insansınız. Bana da yardımcı olursanız çok mutlu olurum. Benim ekran kartım Radeon 530. Linux kullanmak istedim ama AMD sitesinde sadece w10 için driver var. AMD sitesinde olmasa bile ekran kartım için driver bulabilir miyiz? Radeon 530 da uyumlu müdür linux ile?
    Bilgisayarim Lenovo IdeaPad 320 15-ikb



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi devrimsel -- 23 Şubat 2020; 19:38:11 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: devrimsel

    Hocam görünüşe göre bilgili bir insansınız. Bana da yardımcı olursanız çok mutlu olurum. Benim ekran kartım Radeon 530. Linux kullanmak istedim ama AMD sitesinde sadece w10 için driver var. AMD sitesinde olmasa bile ekran kartım için driver bulabilir miyiz? Radeon 530 da uyumlu müdür linux ile?
    Bilgisayarim Lenovo IdeaPad 320 15-ikb
    bu aygıt Volcanic Island/Topaz serisine dahilmiş. yani herhangi bir sürücü kurmanıza gerek yok, doğrudan çekirdekle gelen amdgpu sürücüsü ile yeterli performans sağlarsınız. amdgpu-pro sürücüsü sadece bazı profesyonel uygulamalar (mesela davinci resolve gibi) için gerekli olabilir. bunlar haricindeki genel kullanım ve oyun için amdgpu sürücüsü yeterli performansı sağlar.

    https://linux-hardware.org/index.php?view=search&vendor=amd&name=radeon+530#list


    harici gpu ile açmak istediğiniz uygulamalar için dri_prime=1 komutunu kullanacaksınız, yani dri_prime=1 firefox ya da dri_prime=1 steam gibi. steam oyunlarının başlatıcı kısmına bunu eklerseniz oyun doğrudan harici gpu ile açılır.

    Lenovo ve Linux Uyumluluğu - RX640 Ekran kartı
  • remziaydintrk R kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkürler hocam cevabınız için. Çok yardımcı oldunuz.
  • up noldu bu durum?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ah Müjgan Ah

    up noldu bu durum?
    Virüs olayı her şeyi mahvetti malesef :) fiyatlar uçtu...
    Şu anda aynı markanın 14 inch li amd serisine bakıyorum belki amd 4000 serisi alırım, fakat herşey fiyatına bağlı.

    5 yıllık bilgisayarım + linux mint ile takılmaya devam ..
  • Selamlar, 14 inçlik makine bakıyorum. Thinkpadler gözüme çarptı ama genelde bu gpu kullanılmış. Alınca dualboot ile kullanmayı düşünüyorum. Birde amdnin sitesinden bakınca 64 bit olarak yazıyor o düşündürdü. Genel olarak makineden veya ekran kartından memnun musunuz? Sorun yaşatır mı?
  • mangdasire kullanıcısına yanıt
    3d performansı bekliyorsan tavsiye etmem kardeşim. 2011 Teknolojisine eşdeğer bir performans alabilirsiniz ancak.
  • https://linux-hardware.org/

    bu sayfada hangi donanımın sürücü ve performans değerlendirmeleri yer almaktadır.
  • Konu Thinkpad kesinlikle olduğunu düşünüyorum, casper falan olsa bir düşünürdüm ama Lenovo'nun bu serileri mükemmeldir.
  • Cevapladığınız için teşekkürler
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.