Şimdi Ara

ledlere 24 volt versek bozulur mu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
664
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • şemada gösterildiği gibi vcc ucuna 24v veriyorum burada kırmızı ve yeşil ledler var kırmızı yanınca 70 mA yeşil yanınca 35ma akım geçiyor dirençler watlı peki bu şekilde ledlere bir zararı varmıdır? uzun süre yanık kalsa 24v dan dolayı çabuk bozulur mu?

• Normal 5mm'lik led'lere max 20mA akım verilir.
    70mA ile bir süre sonra bozulurlar.
  • 15er tane led var 70ma 15 led paylaşıyor?
  • Haklısın , dalgınlığıma gelmiş.
    Max akım değerini aşmadığın sürece sorun olmaz.24V'un 22'si direnç üzerinde kalıyor zaten.
  • peki burada dirençler malum ısınıyor.. 5w direnç takınca sağlıklı bir şekilde çalışıyor peki 68r/1w dirençelrden 5 tane seri olarak taksam gene aynı işi görürümü ısıyı paylaşırlar mı?
  • 35ve 70 mA senin izin verdigin koşullarda geçen akım degeri;

24v için (ledlerin akımını 20mA lırsak )ledler için : 82ohm/10w dirençler kullanmalısın
  • hesabı nasıl yaptın?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • meslek sırrı

ledlerin max parlaklıkta yanmasını istiyorsan bahsettigim dirençleri uygula.
    O zaman her led kolu(15 li) direnç üzerinden ortalama 6.6w lık güç harcayacagından 10w kullanman uygun olacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VRMS -- 15 Ekim 2011; 20:02:08 >
  • berke2011 dediği gibi çok yüksek watlı direnç takınca problem halloldu ama 11w dirençte çok büyük bana uymadı bende şemayı değiştirim şöyle yaptım sadece bir kısmını yolluyorum.

burada ledleri seri bağladım hattın gerilimi 24v. şimdi burdada sorun şu bu aletler toplamda 50ma çekiyor ve 2 tane 30m. hat boyunca bu aletlerden 15'er tane var. Kullandığım kabloda 2x6mm acaba en sondaki alete kaç volt gelir güç kaynağım switch mode 24v piyasada bulunan güç kaynakalrından bunun bir programı falan var mı? 22v'un altına düşer mi stabil çalışmada?

• Selamlar.

V = I x R
    P = V x I
    P = ( V x V ) / R
    P = I x I x R
    Büyün hesaplamaların formülleri sadece bunlardır :)

1 Ledin üzerinden çekilmesini istediğiniz akım çekilirken üzerinde kalan voltajı ölçünüz.
    Bu voltajı , kaç adet ledi seri bağlayacaksanız o voltajla çarpınız ( ki ledlerin üzerindeki voltajı bulunuz )
    Uygulayacağınız voltajdan , bu voltajı düşerseniz , direnç üzerinde kalacak olan voltajı bulursunuz.
    Bütün devre seri olduğundan , ledlerden ve dirençten aynı akım geçecektir ( örneğin 20mA gibi )
    Akım belli , üzerindeki voltaj da belli olunca V = I x R bağıntısından R = V / I dan direnç değerini bulunuz.
    Direnç belli akım belli oldunca da P = I x I x R den giderek direncinizin min. Watt değerini bulunuz.
    Olay bu kadar basit kardeşim.
    Dikkat etmeniz gereken tek şey , birimlerdir. O formüllerde R = Ohm , V = Volt , I = Amper ve P = Watt dır !!!
    Saygılar.
    Not : bana sorarsanız 470 Ohm / 5 Watt direnç , o devre için fazla lüks !

Kolay gelsin. Anlayamadığınız bir şey olursa tekrar yazarsınız. Ancak bize led başına kaç volt ve kaç mA istediğinizi belirtmelisiniz ( Çünkü çekilecek akım tamamen sizin YETERLİDİR diyeceğiniz rakam olacaktır. Her renk ledin tavsiye edilen çalışma akımı , çalışma voltajı farklıdır ve biraz da gözünüze hoş görünecek olan parlaklık miktarı , bu değerleri değiştirmeyi gerektirebilecektir. )

• oradaki direnç eski şemadan kalma normalde 1/4w 270r koydum 10 ma tatmin edici şekilde ledler yanıyor. uzun bir hatta bağlanacakları için benim hesap 24v için eğer voltaj hat sonunda 18v falan olursa sönmeye başlıyor o yüzden hattın sonunda voltaj düşermi diye araştırıyorum?
  • 6mm lik kablo ile ve mA ler mertebesinde çekilen akımlar hiç bir sorun teşkil etmeyecektir.
    Onun da hesabını yaparsanız sorun çıkmayacağını görebilirsiniz.
    6mm lik telin 30 metresinin direnci ile üzerinden geçecek akımı çarparsanız anlayacaksınız. Ancak zaten 60m ( gidiş dönüş olarak düşünülmeli ! ) 6mm lik telin direnci sanırım miliOhm lar mertebesinde olmalı.

http://www.emo.org.tr/ekler/76b58765ad419a5_ek.pdf?tipi=34&turu=X&sube=0

http://www.projecim.com/nyy%20kablolar.htm
    2. linkte 1 km sinin 2.97 Ohm olduğu belirtilmiş...
    Sonuç : 2x6 mm lik kablo , aşırı kalın bile sayılabilir kardeşim o iş için.
    Saygılar.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.