10 tane high power led den oluşan wall washer yapmak istiyorum..
3w lık high power led ler buna uygun mudur? Bunları nasıl bağlama ile daha yüksek verim elde ederim.. Ne tarz bir adaptör kullanmalıyım ve nasıl bir devre kurmam gerekli
Elektronik konusunda çok bilgili değilim bu yüzden doğruluğundan emin olmadığım bazı bölümler var.Örneğin 3 wattlık high power led için forward akımı 0.7A ve voltajı 3.5 V diyor yani ben 1 ledi 5ohm gibi düşünebilir miyim?Örneğin ikişer ikişer paralel bağlayıp bunları da birbirine seri bağlarsam 12.5ohm eder..12 voltluk bir adaptöre bunları bağlasam yaklaşık her bir led den 0.5A geçer bu da sanıyorum ledleri tam performansla olmasa da yakmak için yeterli..Led sürücü devreleri ne işe yarar pek bilmiyorum kullanılması gerekir mi????
Yardımcı olursanız çok memnun olurum.Şimdiden teşekkürler
dediğin tarzda bağlarsan ledlerden 10 sn boyunca bir ışık hüzmesi alırsın gözü kör edecek şekilde sonra led fakan kalmaz
sebebini ve nasıl yapmam gerektiğini de yazar mısınız?
kullanmayı düşündüğüm ledler high power led olduğu için daha fazla amper çekeceğini düşündüm ama yanılıyor muyum?
Aslında o senin alacağın LED'e bağlı, üreticiler tüketici ihtiyacına göre çeşitli akım ve voltajda LED'ler üretiyorlar, mesela senin dediğin gibi kimi LED 3.5V 700mA iken kimisi 320mA 9.2V oluyor ama ilk önce hangisini kullanacağını kararlaştırman lazım. Ayrıca şunu unutmaman lazımdır ki LED'lere direk voltaj verilmez ve iç dirençleri senin hesapladığın gibi değildir, orada yazan değerler LED'e bir devre tarafından verilmesi gereken gerilim ve akım değerleridir. LED'i nasıl süreceğine gelirsek bunun için en basit yöntem LED'e seri bir direnç eklemektir, ancak LED'in ömrü ve sağlığı açısından bakarsak bize lazım olan şey LED'e sürekli sabit bir akım verecek olan LED sürücü'dür. LED sürücü için şuralara bakabilir ve internet'ten araştırabilirsin: