Şimdi Ara

LAZERLER HAKKINDA HER ŞEY >>GENİŞ PAYLAŞIM KONUSU<<

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
65
Cevap
10
Favori
3.509
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar bu konuyu açıyorum çünkü lazerler hakkında bilgiye ihtiyacı olan çok arkadaşımız var ve eskiden Goldpunch'ın açtığı forum artık yetersiz kalmakta. Bende sizlere yardımcı olup bilgilendirmek için her şeyi yapmaya çalışacağım.
    El emeği göz nurudur. Kesinlikle alıntı değildir ( @GoldPunch arkadaşımıza da selamlar zamanında lazer hakkında çok bilgi edinmemi sağladı)
    NOT:
    Bu Konu bilgilendirme amaçlıdır. Lazerleri gözünüze veya vicudunuza tutmayın. Oluşabilecek sorunlardan ne ben ne de dhforum sorumlu değildir. Mesuliyet sizindir.
    NOT2:
    Daha farklı birşey almak amacı ile lazerimi satıyorum. Ilgilenenler içinwww.wickedlasers.com adresinden Spyder III arctic 1400 mW mavi lazer orjinal sitesinde 249$ satılıyor bu da hemen hemen 750 tl etmekte ben 400 e bırakırım
    Hemde yanında koruyucu gözlük (19$) + şarj aleti ve şarjlı pil ile birlikte.
    Merak edenler siteden tanıtım videosuna bakabilirler.ilgilenenler pm den yazsîn makul pazarlık yapılabilir. Ankarada elden teslim edebilirim.

    Lazerler sanıldığının aksine ucuz değillerdir. Bu yüzden lazer hobisine başlamak isteyen arkadaşlarımız bütçeyi biraz zorlayacak.

    Şimdi lazerler hakkında genel bilgilere ve teknik terimlere geçelim;
    Dot : Lazerin bir cisme çarptığında ortaya çıkan nokta
    Beam : Lazerin havada görünen ışığı
    LPM (Laser Power Meter.) : Lazerin gücünü ölçen cihaz.
    Duty Cycle : Lazerin bir defada maksimum açık kalabileceği süre. Daha sonra belli bir süre soğumasını beklemek gerekir aksi taktirde lazerin diyotu hasar alır.
    Host : lazerin kasası.
    Diode (Diyot) : Lazerin en önemli ve en pahalı parçası. Işık buradan çıkar.
    Beam Divergence : beam'in dağılma oranı mRad olarak ölçülür.
    Headsink : Diyodu soğutmak için kullanılır.

    Lazerlerin renkleri
    Bunları bilmek önemli çünkü lazer satın alırken renkler nm (nanometre) ile belirlenir ve bu şekilde satılır
    445 nm=mavi
    532 nm=yeşil
    635-680=kırmızı
    780-1068=İnfarred (gözle görülemeyen dalga boyu)
     LAZERLER HAKKINDA HER ŞEY >>GENİŞ PAYLAŞIM KONUSU<<



    Ülkemizde kaliteli lazerler çok zor bulunuyor. Hatta hiç bulunmuyorda diyebilirim. sahibinden veya gittigidiyor gibi sitelerde satılan lazerler genelde 200 mw veya 100 mw gibi satılsada bunlar gerçeği yansıtmıyor. Alıcı mağdur kalıyor bu yüzden eğer bir lazer alınacaksa yurtdışından getirtmek daha mantıklı gibi gözüküyor. Altta firmaların güvenli olup olmadığını yazacağım.

    Lazer Alınırken Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

    1-üzerinde 200 Mw yazıyorsa bunun gerçek olup olmadığına.
    Türkiyede 200 Mw diye satılan lazerler 50 Mw çıksın gece gündüz dua edin.

    2-IR filter li veya IR filter siz ölçülmesine (Günümüzde neredeyse hepsi IR filtersiz ölçtüğü için bu aşamayı geçebilirsiniz)

    3-Duty Cycle Oranı (lazerin bir defada max açık kalabileceği süre) Güzel Türkçemizde "görev döngüsü" anlamıa gelir. Duty Cycle oranını belirtmeyen firmalardan alışveriş yapmamanızı öneririm çünki kullanıcı bilinçsiz oluyor ve lazerin diyodu çabucak bozuluyor. Ayrıca lazerin kalitesi hakkında da bilgi edinmiş oluyoruz.

    4-Stability Oranı Lazerin ışın gücünün dakikada en fazla değişim oranı lazerler pilin gücünü en başta tamamen alamadıklarından dolayı ortaya çıkmıştır. LPM de 1 dakika bekletilmesiyle ölçülür

    5-Beam Divergence, beam in dağılma oranıdır. güzel 532 nm (yeşil) lazerlerde 1.5<mRad dır. 445(mavi) nm lazerlerde bu oran biraz daha yüksek olabilir.

    Bazı lazerlerde focus lensi bulunmaktadır bu lazer beaminin odaklanmasını sağlar.(Belli yerlede Kalınlaştırır belli yerlerde inceltir.)

    6-Minimum Power mw ile ölçülür lazerin gücünü simgeler yakıcı lazerler 100 mw tan başlar. (Cok uğraşırsanız 50 Mw ile de yakabilmeniz mümkün)

    7-NOHD (Nominal Okular Hazard Distance) lazerin Yakıcılık/zarar mesafesidir. iyi lazerler 175 m civarındadır.

    8-Beam Distance Lazer beaminin ulaşabileceği max mesafedir. iyi lazerlerde 45 km civarıdır.

    [size=5]EV YAPIMI LAZERLER

    Ev yapımı lazerler Sanayide üretilen lazerlerden farklı olarak isteğe bağlı olarak (mesela 445nm 2w no dutycycle lazer istenir) üretilir. ister kendiniz yapabilirsiniz ister yaptırabilirsiniz. Yaptırmak hem daha ucuz hemde (kişiye bağlı olarak) daha kaliteli olabiliyor. eğer ev yapımı lazer satın almak istersenizwww.laserpointerforums.com buy/trade/sell bölümüne göz atabilirsiniz.


    [size=10]Sıkça Sorulan Sorular

    [size=3]Ben Lazer Almak İstiyorum Ama Etrafı Kesmesin Beam'i Güzel Olsun Yeter.
    Lazerin Beami mw oranına bağlı gelişir ayrıca 532nm (yeşil) lazerler gözün en iyi görebildiği dalgaboyuna sahip olduğu için beam isteyenler tercih edebilir. gelelim etrafı yakmayan mw değerli lazerlere daha önce de anlattığım gibi NOHD (yakıcılık mesafesi) 50 mw tan sonra başlar yani zorlarsanız 50 mw lazerle balon patlatabilirsiniz. Bu yüzden mw değeri 5-15 sizin için iyi olacaktır. şimdi gelelim neleri tercih edebileceğinize ve nerelerden alabileceğinize
    5 mw 532nm(yeşil) lazer
    15 mw 532nm(yeşil) lazer
    nerelerden ve nasıl bulurum?
    sahibinden ve hepsi burada gibi sitelerde sıkça satılmakta ancak 200 mw veya 100 mw gibi geçer.(milleti kandıriysınız) nasıl ayırt edeceğinize gelirse kalem tipi lazerlerin %99'u 5 mw tır.
    kalem tipi lazerler:
     LAZERLER HAKKINDA HER ŞEY >>GENİŞ PAYLAŞIM KONUSU<<


    [size=3]Lazerim Bozuldu Ne Yapmalıyım?
    Eğer kaliteli bir firmadan lazeri aldıysanız garantisi vardır. aldığınız firmaya garantisiyle geri gönderip yaptırabilirsiniz.(önce firmayla iletişime geçin adamlara beleş lazer yollamayın.)
    birde bazı lens bozuklukları var.(resimlerwww.wickedlasers.com)
    Çizik Lens
     LAZERLER HAKKINDA HER ŞEY >>GENİŞ PAYLAŞIM KONUSU<<

    Lense dışardan bir etken geldiğinde çizilir. eğer kaliteli ve garantisi olan bir lazer aldıysanız garantiye geri götürün eğer garantisi olmayan bir lazerse Allah kolaylık versin.
    Kirli Lens
     LAZERLER HAKKINDA HER ŞEY >>GENİŞ PAYLAŞIM KONUSU<<

    Lazerin lensine toz,buhar,çeşitli kirler gibi şeyler zamanla lensi kirletir. bu da lazerin odak noktasının bozulmasına neden olur lazer etrafa dağılır. bir kulak çubuğunun pamuklu yüzeyi ile narince temizleyin.
    Islanmış Lens
     LAZERLER HAKKINDA HER ŞEY >>GENİŞ PAYLAŞIM KONUSU<<

    Lazerin lensi bir sıvıyla temasa geçerse (suya düşürür veya su dökerseniz.) lens ıslanır ve kuruyan su tanecikleri lensi içten ve dıştan kirletir. dışını zorda olsa temizleseniz bile iç kısmını temizleyemeyeceğiniz için garantiye yollamak lazım.
    Aşırı Sıcak Veya Aşırı Soğuk Lens
     LAZERLER HAKKINDA HER ŞEY >>GENİŞ PAYLAŞIM KONUSU<<

    Bu kısım en önemli kısımdır genellikle lazerin DutyCycle oranına uyulmadığında ortaya çıkar. Bu yüzden bu gibi şeylere rastladığınızda lazerinizi hemen kapatın ve yarım saat dinlendirin aksi taktirde lazerin diyodunu bozarsınız. (Cahilken ben bir tane yeşil lazer bozmuştum.)
    [size=3]Öyle Bir Lazer İstiyorum Ki Assın,Kessin,Biçsin !
    Sizin için 445nm Lazer öneriyorum çünkü 445nm(Mavi) lazerler hem diğer renklere kıyasla daha ucuz hemde daha kuvvetlidir. Örnek vermek gerekirse ben Wicked Lasers adlı Firmanın Spyder3 Arctic 1.4W mavi lazerini kullanıyorum ve oldukça memnunum. Fakat eğer mavi lazer alacaksanız Beamının 532nm(yeşil) lazere göre daha az görünceğini bilmelisiniz çünkü 445nm lazerleri göz 532nm lere göre daha az algılar.(bkz. Işıkların Dalga Boyları veya azıcık yukarı!)
    [size=5]Ben Lazer Almak İstiyorum Ancak Hangi Sitelerden Alabileceğimi bilmiyorum !
    Şimdi sizlere amacınıza göre lazer siteleri sıralayacağım;
    Ucuz Olsun Beamı Gözüksün Kesmesede Sorun Değil!
    size kalem tipi lazerleri öneriyorum aman ha kazık yemeyin uyguna almak istiyorsanız 20-25 tl.
    www.sahibinden.com
    www.gittigidiyor.com
    www.ebay.com/sch/Laser-Pointers-/14954/i.html
    http://www.bitenekadar.com/yesil-lazer-pointer-10-km-etki-alani-100-mw-baslikli-22934-firsat-urun (Şu an çok uygun satıyorlar.)
    Biraz Daha Profesyonel Olsun Kibrit Yakabileyim Balon Patlatabileyim !
    Yukarıda verdiğim sitelerde (bitenekadar hariç.) bulabilirsiniz uygun olanları 80-100 tl yinede alırken yakıcı mı? diye sorunuz bazen yakıcı olanlarla aynı hostu kullanıp 5mw lazeri size 100tl ye yutturuyorlar.
    Ben Proyum En Profesyoneller Bende Olmalı
    Evet! en doğru kararı verdiniz şimdi size alışveriş yapabileceğiniz birkaç site veriyim.
    www.lazerer.com (Rifle serisi WickedLasers ten çakma :P )
    http://www.dragonlasers.com (Spartan serisi güzel gibi)
    http://www.optotronics.com (yeşil lazerleri güzel gibi ama çok pahalı kim 1000 euro verir ki WickedLasers de daha iyisi daha ucuzken!)
    http://www.laserglow.com (Peki bu iyi gibi ama yinede benim en sevdiğim firmadan hem daha pahalı hem de daha güçsüz.)
    www.jetlasers.org (WickedLasers'ten sonra en sevdiğim firma buradan alışveriş yapabilirsiniz. İlginç sistemleri var!(kuş kaçırıcı da var ))
    www.laserpointerforums.com (buy trade sell bölümünde iyi lazerler ve kafayı çalıştırmış insanlar bulabilirsiniz. Ayrıca kendinizi geliştirmek için iyi bir site ingilizce bilmek şart tabi. (hani babanız küçükken derdi ya ingilizce olmadan olmaz. Azcık çalış sonra rahat edeceksin ondan işte! )
    veeeeee şimdi de favori sitem
    www.wickedlasers.com
    devamını getireceğim şimdilik kapatmam lazım yorumları ve sorularınızı sormaktan çekinmeyin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AHZE -- 15 Eylül 2015; 22:05:19 >







  • AHZE kullanıcısına yanıt
    hocam siz yetkili bir abiye benziyorsunuz öncelikle yazınızdan dolayı teşekkür ederim. ben 2 eksen laser cnc yapmayı düşünüyorum şuan tek problem olan nokta pcb üzerindeki bakırı eritecek derecede kuvvetli bir lazer maliyeti minimum tuttuk şimdiye kadar ama laserde kararsız kaldım. sürücü için ise her türlü baskı devre yaparız problem olmaz. dediğim gibi laser ve laser sürücü olayını aşmamız gerekiyor. teşekkür ederim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yardımcıPilot

    hocam siz yetkili bir abiye benziyorsunuz öncelikle yazınızdan dolayı teşekkür ederim. ben 2 eksen laser cnc yapmayı düşünüyorum şuan tek problem olan nokta pcb üzerindeki bakırı eritecek derecede kuvvetli bir lazer maliyeti minimum tuttuk şimdiye kadar ama laserde kararsız kaldım. sürücü için ise her türlü baskı devre yaparız problem olmaz. dediğim gibi laser ve laser sürücü olayını aşmamız gerekiyor. teşekkür ederim



    sevgili yardımcı pilot ne istediğinizi tam olarak anlayamadım pm den mesaj atarsanız daha kolay yardımcı olabilirim.
  • Yinede anladığım kadarıyla anlatmaya çalışıyım maliyet konusunda lazer diode sizi zorlayabilir ancak mecbursunuz. Eğer cnc lazer alacaksanız kale cnc iyi bir firmaya benziyor. Eğer sorunuz başka birşeyse lütfen bilgilendirin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • AHZE kullanıcısına yanıt
    hocam ben amatör olarak laser cnc yapacağım şöyle anlatayım ekteki linkte laser diotlar var bana pcb devredeki bakırı eritebilecek kapasitede bir laser diode ve sürücü devresi lazım
    http://tr.aliexpress.com/wholesale?SearchText=laser+diode&catId=&initiative_id=SB_20150724132903

    bunun gibi bir şey yapmayı düşünüyorum
    http://tr.aliexpress.com/item/Micro-laser-CNC-cut-mini-HandsMagic-laser-cut-kit-diy-robot-kits-laser-cnc-cut/1829411470.html




  • Oncelikle başlattıgınız konu için teşekkürler Faydalı bir başlık olmuş
    Başlangıç ve daha ileri seviye lazerler konusunda TR den satın alınabilecek F/P urunlerden ornek bir kaç tane araştırıp link berebilirsiniz
    hepsiburada sahibinden vb sitelerden olabilir

    birde DX veya aliexpress gibi yurtdışından alınabilecek alternatifler eklerseniz
    konuyu okuyanlar girip olayı bire bir ürün bazında inceleyebilir diye dusunuyorum

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: onur1971

    Oncelikle başlattıgınız konu için teşekkürler Faydalı bir başlık olmuş
    Başlangıç ve daha ileri seviye lazerler konusunda TR den satın alınabilecek F/P urunlerden ornek bir kaç tane araştırıp link berebilirsiniz
    hepsiburada sahibinden vb sitelerden olabilir

    birde DX veya aliexpress gibi yurtdışından alınabilecek alternatifler eklerseniz
    konuyu okuyanlar girip olayı bire bir ürün bazında inceleyebilir diye dusunuyorum

    Yorumunuz için teşekkürler ben zaten bu şekilde siteleri yazacaktım ancak şu aralar çok meşgulüm devamının geleceğini unutmayınız.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • cocuk gibi eline ısıkmı tutacaksın ulan.. diyen babamı hatırlattı birden


    güzel aletler ama tehlikeli göze bir gelse kör eder
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yardımcıPilot

    hocam ben amatör olarak laser cnc yapacağım şöyle anlatayım ekteki linkte laser diotlar var bana pcb devredeki bakırı eritebilecek kapasitede bir laser diode ve sürücü devresi lazım
    http://tr.aliexpress.com/wholesale?SearchText=laser+diode&catId=&initiative_id=SB_20150724132903

    bunun gibi bir şey yapmayı düşünüyorum
    http://tr.aliexpress.com/item/Micro-laser-CNC-cut-mini-HandsMagic-laser-cut-kit-diy-robot-kits-laser-cnc-cut/1829411470.html

    Sevgili yardımcı pilot senin için satılık laser diode ları araştırdım bakır levhayı eritecek güçte infarred lazer diode bulabildim. 40W laser diode senin için yeterde artar bile bide onun için isteğe bağlı 10W laser diode glass buldum linkleri paylaşcam.
    40W laser diode:
    http://m.ebay.com/itm/271916517702
    10W laser diode glass
    http://m.ebay.com/itm/231628472620
    bide ben lazerimin beamı veya dotu gözüksün diyorsan en güçlü 1.4w laser diode buldabildim (bende de 1.4W laser var) buyur linki:
    http://www.prophotonix.com/products/laser-diodes/Osram-GreenandBlue-Diodes.aspx

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ayrıca;
    http://www.lasercomponents.com/uk/lasers/laser-diodes/high-power-laser-diodes/

    Sitesinde 55W ve 30W kırmızı (635nm) laser diode bulabilmen mümkün

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sessizlerin_umudu

    cocuk gibi eline ısıkmı tutacaksın ulan.. diyen babamı hatırlattı birden


    güzel aletler ama tehlikeli göze bir gelse kör eder


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Adamlar yapmış.
    https://m.youtube.com/watch?v=nmfDe1E7TAs

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • AHZE kullanıcısına yanıt
    hocam araştırmanız için çok teşekkür ederim. ben biraz daha araştırıp daha ucuz bir şeyler bakmak istiyorum :D 99$ gibi bir mevla gerçekten çok pahalı benim için :D tekrardan teşekkür ederim :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yardımcıPilot

    hocam araştırmanız için çok teşekkür ederim. ben biraz daha araştırıp daha ucuz bir şeyler bakmak istiyorum :D 99$ gibi bir mevla gerçekten çok pahalı benim için :D tekrardan teşekkür ederim :)

    en yakın zamanda lazerinizin fotoğraflarını bekliyorum bende kendi lazerimle bir inceleme videosu çekmeyi düşünüyorum.
  • AHZE kullanıcısına yanıt
    peki dvd laserleri işimi görürmü ?
    cnc'yi ise msp430 ile yapacağım kodları filan hazır şunun gibi bir şey olacak belki donanımı okul açılınca değiştiririz
    https://www.youtube.com/watch?v=VQSGcZSad9E
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yardımcıPilot

    peki dvd laserleri işimi görürmü ?
    cnc'yi ise msp430 ile yapacağım kodları filan hazır şunun gibi bir şey olacak belki donanımı okul açılınca değiştiririz
    https://www.youtube.com/watch?v=VQSGcZSad9E

    dvd lazerlerinin yakıcılık gücü 150 mw kadardır bu güçle balon patlatabilir bant kesebilir kerestelere yazı yazabilirsiniz ancak bakırı eritebileceğini düşünmüyorum. Bu arada sana önerdiğim 55W lık lazerle 2mm lik bakırı kesebileceğini umuyorum. Ancak dvd lazerle başlamak bence en iyi fikir sonra kendini geliştirebilirsin. sahibinden de dvd romlar 20 tl




  • Yarın yazının devamını getirmeyi düşünüyorum.
  • up up up!
  • Yapabildinmi cnc lazeri

    @yardimci pilot
  • Umarım Yazım sizlere faydalı olmuştur.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.