Şimdi Ara

Lazerle Göz Ameliyatı ANA KONU (Lasik, i-Lasik, No Touch, Smile Lazer, Femto Lazer, Wavefront, Prk) (28. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
1.337
Cevap
57
Favori
329.422
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2627282930
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Çok iyi şu anda, 1 ay oldu, çok memnunum, maşallah

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2000 yılı Mayıs ayında Gazi Üniversitesi Hastanesi'nde lasik yöntemi ile ameliyat oldum. Her iki gözümde de 10 dereceye yakın ileri derecede miyop ve ayrıca astigmat vardı. İleri derece bozukluk olduğu için ameliyat birer hafta arayla yapıldı. İlk gözde ameliyat sonrası birkaç saat süren şiddetli olmayan yanma batma oldu, ertesi gün herhangi bir ağrı kalmadı. İkinci gözde ise hiçbir ağrı batma olmadı. Yapılan kontrolde iki gözümün numarası da 0 dereceye inmişti. Zaman içerisinde birkaç sene sonunda bir miktar bozulma oldu ve artık o numarada kaldı. Yakın görmede hiçbir problemim yok, uzakta sıkıntı oluyor ama yine de gözlük kullanmıyorum. Ancak ışık durumu görüşümü çok etkiliyor. Aydınlık ve güneşli havada çok daha iyi görüyorken loş ışıkta pek iyi göremiyorum. İlk zamanlarda gece ışık kırılması çoktu ve gece araç sürüşleri zor oluyordu ama zamanla azaldı. Epey sonra yapılan göz muayenemde doktor gözümdeki bozukluğun ileri yaşlarda yaşanan yakını görme sorununu önleyeceğini ve yakın gözlüğü kullanmama gerek kalmayacağını söyledi. Sonuç olarak ameliyat olalı 16 yıldan fazla oldu ve öncesinde gözlüğüm olmadan hayat benim için adeta duruyorken o gün bu gündür artık gözlük kullanmadan her türlü işimi görüyorum.

Diğer taraftan şimdi ise eşim ameliyat olmak istiyor. Göz yapısı uygun görülürse yakın zamanda ameliyat düşünüyoruz. Yine Gazi Üniversitesi Hastanesi'ni aradım ancak artık lazer göz ameliyatı yapmıyorlarmış. Bu durumda Dünya Göz veya Kudret Göz hastanelerinden birini tercih edeceğiz.

Hepinize sağlıklı günler, net görüşler dilerim.

• Sağ gözümde 2,25 sol gözümde 1,75 miyop rahatsızlığım vardı.

Ağustos ayında Samsun Dünya Göz Hastanesi'nde Sezer Bey'e amaliyat oldum. Yöntem iLasik.
    Esasen İstanbul'da oturuyorum. Ancak buradaki hastane yolunacak kaz muamelesi yapıp 6500 TL gibi bir rakam çıkardı.

Samsun'daki hastanede muayene ücreti 55 TL verdim. Uzun bir tetkik süreci oldu, o makineden diğerine derken doktora muayene oldum. No touch denilen yöntemi de sordum. PRK lazerde göz yüzeyinin doktor tarafından çizildiğini, diğerinde ise tüm süreci makinenin yaptığını belirtti. Retina kalınlığımın iyi olması ve iyileşme sürecindeki enfeksiyonun en az olması sebebiyle iLasik daha mantıklı geldi. Sonra Lazer ameliyat birimine gittik. 3300 TL fiyat verdiler. Neredeyse tüm dernek ve kurumlarla indirim anlaşması yapmışlar(Tavsiyem önceden arayıp anlaşmalı dernekleri falan sorun, sonra da bir yere üye olun). Ben özel okulda öğretmenlik yapıyorum. Bana milli eğitim öğretmenlerine indirim yapıyoruz falan dedi. Öğretmen evi kartım var dedim ve zar zor %10 indirim yaptırdık. Ama asıl olay parayı ödeyince ortaya çıktı. Çünkü benden ne evrak ne de kimlik istemediler. Yani olay anlaşma olayı hikaye.

Öğleden sonra ameliyata yer aldık. Tabi retinayı sabitlemek için damlattıkları damlanın etkisinin geçmesini bekledik. 15:00 gibi ameliyathaneye girdik. Tabi bunun öncesinde ve ameliyathanede bol miktarda damlaya devam ettiler. Doktor benimle beraber 3 kişiyi ameliyat etti. 2 ilasik,1 PRK. Tabi PRK olan hasta girdi ve ameliyat olup çıktı. Bizde ön hazırlık süreci olduğunu daha önceden bildiğim için sıkıntı yapmadım. Önce giriyorsunuz lokal anestezi damlası damlatıp vakum aletiyle gözü öne doğru çekiyorlar. Bence zor olan kısmı burası, zira gözünüze biri yumruğuyla bastırıyor gibi. Sonra ben çıktım diğer hastayı ameliyata aldı. Ardından ben girdim. Yine damla damlattı. Bundan sonraki süreçte göz merceğinin üstündeki tabakanın kesilmesini falan hissetmiyorsunuz. Ama bence en önemli nokta lazeri göze tutarken sadece ışığa bakmanız gerekiyor. Zira daha önceki araştırmalarımda lazerden gözünü kaydırıp göz kanlanması yaşayanları duydum. Çok şükür bir sıkıntı yaşamadım. Doktor ameliyat sonrası orada bulunan odaya alıp gözleri inceledi.

Daha sonra uzaylı gözlüklerini odaya takıp aldılar. Bu dakikadan sonra damla bombardımanı başlıyor. Size tavsiyem başınızda genç biriyle gidin. Ben kardeşim ve eşimle gittim. Kardeşim sağolsun tam zamanında damlaları damlattı. Unutmayın bu süreç 3 hafta sürüyor. Ama en yoğun zaman ilk 1 hafta. Akşam bir yakınımıza gittik. Ameliyattan sonra ağrı kesici almaya başladığım için ağrı yaşamadım. Hemen karanlık ve sessiz bir odaya geçip, yattım. Akşam 9-10 gibi uzay gözlüklerimle beraber gayet normal bir şekilde sosyal hayata devam ettim. Ertesi gün gözlükleri çıkartıp, güneş gözlüklerini takıp, direksiyona geçtim ve kontrole gittik. Önce ölçüm yaptılar. Enteresan bir şekilde değerler + derece çıktı. Doktor muayene etti, ameliyat sonrası göz numarasının oturması biraz zaman alıyor, sıkıntı yok dedi. Ertesi hafta İstanbul'a döneceğim için, gitmeden bir uğra dedi. 1 hafta sonra kontrole gittim, herhangi bir sıkıntı olmadığını 3 ay sonra kontrol ettirmem gerektiğini belirtti. Ameliyat sonrası güneş gözlüğünü hiç bırakmadım. Her güneş gördüğümde taktım. Çok şükür sıkıntı yok.

Mesleğim icabı bilgisayar karşısında fazla zaman geçiriyorum. Bu nedenle kurumalar ve batmalar var. Haftaya Altunizade dünya göz de muayeneye gideceğim. Bakalım orada ne diyecekler?

Biraz uzun bir yazı oldu. Ama söyle bitireyim. Uzun yıllar lens ve gözlük kullanan biri olarak gözünde birşey olmadan dünyaya bakmak çok güzel...

• Veni Vidi bağdat caddesinde ki hastanese no touch lazer ameliyatı oldum 6. Gün bugün.

2.5 a 2 miyop vardı bir anda karar verip hemen o gün oldum.

İlk 2 gün baya bi ağrı oldu ama agrı kesici ilaç sayesinde hemen kesiliyor. Karanlıkda ilk 4 gün durmak şart. Kesinlikle 1 hafta izin almanız gerekiyor iş yerinden.
    Bugün 5. Gün gökyüzünde yıldızlara bakarken bile biraz belli oluyor. Isık dağılması yok. Şuan flu görüyorum ama herhangi bir aksama yarTmıyor. Zamanla zaten netleşecegini
    Söylediler bekliyorum bakalım. Merak ettiginiz bişey olursa PRK ile ilgili yardımcı olabilirim

• 15 Aralık 2016 salı günü muayene için gittiğim, gözümün uygun bulunması sonucunda zar zor karar verdiğim ameliyattan izlenimlerimi aktaracağım sizlere.

Öncelikle benim gözüm öyle çok yüksek derecelerde değil ama yine de rahatsız oluyordum. Astigmat+miyop olmasından dolayı insanların yüzlerini seçememe, araç kullanırken tabelaları okuyamama baş sorunlardı. İnternette kaba taslak araştırmadan sonra dünya göz Beylikdüzü şubesinde muayene için randevu aldım. Otoparkı çok fazla karışık bu yüzden bence otoparka girmeyin. Her neyse, Op.Dr. Dinçer Dinç öncesinde beni 4 adet makinede muayene ettiler. Burada öncelikle göz derecesinin makineden ölçümünü sağlayan makine ve göz tansiyonu ölçen makineye giriyorsunuz. Ufak bir hava üflemesinin ardından doktor da muayene ediyor ve sonrasında gözünüze göz bebeğini büyülten bir damla damlatılıyor. Bu sayede gözün arkasını görmek mümkün oluyormuş. Bu işlemden sonra mı önce mi hatırlamıyorum gözün 3 boyutlu haritasını çıkarmak üzere bir cihaza ve kornea kalınlığını ölçmek için bir başka cihaza giriyorsunuz. Tabii tüm bu işlemlerden önce klasik göz muayenesini oluyorsunuz. Burada önemli olan unsur, kornea kalınlığı. Çünkü mikron bazlı örtü kesilmesi söz konusu, eğer ortada kesilecek bir tabaka yoksa buna yanaşmıyorlar. Damla sonrasında doktor bol ışıklı bir cihazla gözün arkasına bakıyor. Epey bir inceledikten sonra gözüm operasyona uygun çıktı. Bu arada sol gözüm 1.75 miyop üzerine -0.50 astigmat; sağ gözüm 1.25 miyop üzerine 0.5 astigmat değerlerine sahip. Doktorla 15 dk lık bir sohbetin ardından benim pazarlamacı diye tabir ettiğim arkadaşa yönlendirildim. Burada rakam bilgisi vermek doğru olacak mıdır bilmiyorum bu yüzden bu detayları özelden sorabilirsiniz.

Bu aşamadan sonra aileyle görüşmeler başladı. Yaş 25 olunca onlardan hem maddi hem manevi onay almak gerekiyor. Tabii eski kafalı diye tabir ettiğimiz zihniyet ile karşılaştım. İşte riskleri, ya bişey olursa, dünya para vericez ilerde tekrarlıyomuş... Her neyse internetten edindiğim bilgilerle onları bilgi bombardımanına tutunca ikna oldular. Bu süreçte 1 arkadaşımı da ikna ettim ve fiyatı biraz daha kırptırdım. Gelin görün ki bu arkadaş vazgeçti ama ben yine kırpılmış fiyattan operasyona girdim.

25 kasım cuma gününe ameliyat randevusu aldım. Bu süreçlerde youtube'dan video izlemeler, riskleri gibi detayları daha çok araştırdım. Hatta bir gün öncesi vazgeçiyordum. Yabancı kaynaklardan araştırmalarımda ilerleyen yaşlarda kullanmayacağın varsa bile kesinlikle yakın gözlüğü kullanırsın, ışık cisimlerinin etrafında hare oluşumu(özellikle geceleri)... gibi risklerle karşılaştım. Hatta gazi üniversitesi profesörü, kornea erimesi, kılcal damarların kanaması sonucu enfeksiyon gibi daha ince detaylardan bahsedince, 'yok dedim brader yaptırmıyorum, zaten ileri derece de değil'.

Bakın arkadaşlar burada bir kaç yöntem söz konusu.

PRK, Lasek, Lasik, iLasik....

Temelde hepsi gözün üstündeki epitel dokunun bir şekilde kaldırılması/aşındırılması ve altındaki göz bebeğine lazer ışınları gönderilmesi mantığına dayalı.

Gelin görün ki, PRK bu işi alkol bazlı bir çözeltiyle kazıyarak yapıyor ve o dokunun yeniden çıkması epey zaman alıyor ve bu süreç acılı, yanmalı, batmalı geçiyormuş..

Lasik bu işi mekanik bir bıçakla yapıyor ki normalde 50-60 mikron kalınlığında kesilmesi gereken doku 150 mikron kesiliyormuş. Siz düşünün.

Benim olduğum operasyon iLasik-İntralase Lazer. Bu yöntem bu işi tamamen lazerle yapıyor. Yani o dokunun kesilmesi işlemi lazerle yapılıyor. Siz anlamıyorsunuz bile. 70mikron kalınlığında kesildiği söyleniyor.

Operasyon öncesi size sözleşme imzalatıyorlar, sonrasında 1-2 teste daha girip ameliyata hazırlanıyorsunuz. Göze 2 adet uyuşturucu damla damlatıyorlar. Sonrasında bir odada üst doku kesiliyor diğer odada lazer gönderiliyor. İnanmazsınız tüm bu lazer işlemleri 8-10dk sürüyor. Ne olduğunu anlamıyorsunuz bile. Göze koruyucu lens takılıp doktor muayeneye alıyor. Burada doku tam kapatılmamışsa steril bir çubukla düzeltiyor. Bu arada 2. odada lazeri yedikten sonra yanık kokusu alabilirsiniz no panik :) .

Sonrasında doktor size 3 adet damla veriyor. suni göz yaşı damlası, ve galiba 2 adet antibiyotik. bunları o gün yatana kadar 1 saat arayla kullanmanız gerekiyor. İşte işin acı veren kısmı burda başlıyor. Eve gittikten 1 saat sonra uyuşturucu damlanın etkisi geçince gözlerde yanma başlıyor. 6da biten operasyonun üstüne 1 gibi uykuya dalabildim. Diğer gün yanmasız, batmasız şekilde uyanıyorsunuz. Bu arada operasyon sonrası 4-5 saatlik zaman diliminde ışığa duyarlılık hat safhada. Bakamıyorsunuz hiç bir ışık kaynağına.

Diğer sabah muayeneye gidiyorsunuz ve lensi çıkarıyorlar. Ölçüm yapıyorlar, harfleri okutuyorlar. 0 derece çıktı gözüm makinenin yalancısıyım.

Tabii size verilen sözleşmede gözün esas dereceleri 3 ay sonraki ölçümde ortaya çıkar yazıyor. Bu arada sözleşmede oluşabilecek riskler de yazıyor. Yani ilerde birşey olursa mahkemeye verme gibi birşeyi aklınızdan çıkarın.
    Bu yazıyı sonlandırırken nerdeyse 24 saat geçmiş oluyor operasyonun üstünden şu an herşey güzel. Hala biraz ışık kaynağına bakınca bulank görme durumu söz konusu. Bulanık görmenin dışında aslında ışığın etrafında hare olma muhabbeti var. ve bu operasyonun sonucunda oluşabilecek risklerden biri bu. Umarım bende bu şekilde devam etmez. Zaten bu operasyonu olmamdaki en büyük etken gece araç sürerken sıkıntı çekmemdi, eğer bu şekilde bir sıkıntı ile karşılaşırsam anlamı pek olmayacak.

Ama şunu samimiyetle söylüyorum, gerçekten yüzyılın teknolojisi, gözü çok ilerlemiş insanların kesinlikle yaptırmasını tavsiye ediyorum. Henüz konuşmam erken olabilir, ama ilerleyen zamanlarda da bu yazıyı düzenleyeceğim.

Ayrıntılı şekilde anlatmaya çalıştım, aklınızda soru işaretleri varsa özel mesaj atabilirsiniz, severek yardımcı olurum.

Sağlıcakla

Ekleme: arkadaslar bugun ameliyatin 5. Gunu. 2. Gunden itibaren 1.25 derece miyop olan sag gozumun sol kadar iyi gormedigini anladim. Bu konuyu acayip derecede takinti yapmis durumdayim. Resmen daha iyi goren gozum su anda gormuyor. 2 gozumle sorunsuz bir gorus saglarken tek tek kapatarak baktigimda onceden derecesi daha dusuk olan gozum ayni yaziyi okuyamiyor. Cumartesi 1. Hafta kontrolune gidecegim. Bu konuyu doktora danisacagim. Ameliyat sonrasi verilen kagitta tam goz numaralari 3. Ay sonunda yapilan olcumlerde belli olur yaziyor. Lakin neden daha simdiden sol gorurken sag gormuyor merak icerisindeyim.

Ekleme 2: arkadaslar Turkce hicbir kaynakta yer verilmemis bir bilgi paylasacagim. Ameliyat oncesi Türk kaynaklar disinda yabanci kaynaklarda da arastirma yapmistim, bu yan etkiyi gormustum. Simdi bizzat kendim yasadigim icin sizlere de bilgi vermek istiyorum. Lazer ameliyati sonrasinda gece ışık kaynaklarinin etrafinda hare olusuyor. Yanlis hatirlamiyorsam lazer oln hastalarin %30'u konudan muzdarip. İngilizce halo, starbust olarak geciyor ve asagidaki resimlerde goreceginiz yan etki oluyor. Ben simdilerde resimlerdeki kadar sikayetci degilim ama bu etki uzun donem komplikasyonu olarak bildiriliyor.
    Lazerle Göz Ameliyatı ANA KONU (Lasik, i-Lasik, No Touch, Smile Lazer, Femto Lazer, Wavefront, Prk)

Ekleme 19Aralık 2016:

1. Hafta kontrolu sonrasi tam deneyimleri yazmadigimi farkettim.
    Acikcasi 1.25 derece miyop ve 0.50 astigmat olan sag gozum sola gore daha az goruyor ama cift gozle gormede sorun yok. 1. Hafta kontrolune gittim yazilari her iki gozle okudum lakin disarda ornegin araba plakasi okurken tek tek goz testi yaptigimda uzak noktalarda sol cok net gorurken sag net gormuyor. Bahsettigim mesafeler uzun mesafeler. Cok buyuk sorun teskil etmese de insan 'para verdim sol duzeldi sag niye duzelmedi' demeden edemiyor. Bu ayin 25 inde 1. Ay kontrolum var bakalim ne cikacak. Doktor odasindaki beyaz fon uzerine siyah yazilari her iki gozle tek tek okuyorum ama disarda yaptigim testler cok ilginctir ki ayni sonucu vermiyor. 1. Ay kontrolunde bu durumun uzerine dusecegim. O kadar para verdik. O imzalattiklari sozlesme iste tum bu sorunlar ciksa bile insani haksiz konumuna sokar.

Soyledigim gibi cift gozle gorus mukemmel, ama tek tek kapatarak yaptigim testlerde uzun mesafelerde sag gorusu iyi degil, sanki astigmati duzeltememisler gibi bulanik goruyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi S60Doctor -- 19 Aralık 2016; 21:46:33 >

• Polislik icin cizdiricem de arkadaslar Izmir'de bana tavsiye edebileceginiz hastane varmi ? Malum goz onemli bi durum ... Ben okadar arastirmama ragmen fikir sahibi olamadim ne yazikki :( Birde fiyatlari nekadardir :(

• Arkadaşlar bende 2013 yılının Aralık ayında oldum. Ama şu an hafif uzağı görmede yine bulanıklıklar yaşamaya başladım. Bu durum beni endişelendirmeye başladı. Yakın zamanda doktora gidip tekrardan bir kontrol ettireceğim. Sanırım ilerledi. Halbuki doktor bana bir daha ilerleme olmaz demişti. Tabi o zaman buna inandım ama sonrasında durumun pek de öyle olmadığını gördüm. Sizlerde durumlar nasıl.

• Arkadaşlar merhaba size önemli birşey soracagım yardımcı olursanız sevinirim yaşım 19 dünyagmz kazer icin gözümğn uygun oldugunu söyledi sizce yaşım erken mi ilerleme şansı cok mu ? Gözlük ve lens sevmiyorum

• no touch laser ile intralasik arasında ki farkı sorduğumda doktora , notouch'da ilerleme katiyen olmaz diğerinde ilerlemeler gözükebiliyor demişti. aklımda kaldığı kadarıyla. hangi yöntemle olmuştunuz?
  • No touch dediğiniz yöntem ağrılı ve bir kaç gün süren yöntem ise o yöntemle oldum

• ???

• Soruya hala cevap aramaktayım

• quote:

Orijinalden alıntı: Alala123

Soruya hala cevap aramaktayım

Normalde göz gelişimi 22-23 yaşlarında tamamlar genellikle bu yaşlardan sonra numaralarda ilerleme olmaz. Ancak günümüz teknolojik aletleri(tv tel vs.) etkisiyle bu yaş sınırı 26-27lere kadar gelmiş durumda. Dolayısıyla 19 erken bir yaş. Sana bir sözleşme imzalatıp göze lazer uygularlar ve bi süre sonra numaralar geri gelebilir. Kısacası yaşın erken. Ara ara foruma girip soruların varsa cevaplarım. Şuan acele etme.

• quote:

Orijinalden alıntı: Baki8824

Polislik icin cizdiricem de arkadaslar Izmir'de bana tavsiye edebileceginiz hastane varmi ? Malum goz onemli bi durum ... Ben okadar arastirmama ragmen fikir sahibi olamadim ne yazikki :( Birde fiyatlari nekadardir :(

Polislik yanlış hatırlamıyorsam sağ sol göz toplamı miyopilerde 4 numaraya kadar müsaade ediyor. Göz numaraları toplamı bunu geçiyorsa kaşkaloğluna bi görünebilirsin. Hastaneden ziyade doktor seçimine dikkat etmelisin. Forumlarda ve çevrende araştırmaya bak. Doktor tatlı diliyle seni kandırır. Doktordan uzak dur çevrende bu operasyonu geçirenleri yakala

• quote:

Orijinalden alıntı: turkoglu54

Pendik dünya göz de prk ameliyatınoldum bugün 16.gün sol gözümde bir netleşme hafiften var sağ gözümde çok az bir değişim var yalnız yazıları yine okuyamıyorum.miyop sol 1,50 sağ 1 astigmatta var şuan da gözlükle okuduğum yazıları okuyamıyorum bir değişiklik yok gibi ve gözlükleri deniyorum gözlüklerlede göremiyorum şuanda acaba geçecekmi anlayamadım yakını da göremiyorum bunlar geçicimi bilmiyorum bilgisi olan prk olmuş arkadaşlar yardımcı olurmusunuz 16.gün oldu bir değişiklik yok gibi

Hocam göz ameliyatı ile alakalı mesajınızı okudum , şu an gözleriniz ne durum da ?

• Arkadaslar 1 2 haftaya kadar ankarada lazer ameliyati olmayi dusunuyorum her iki gozde de 4 er astogmat ve 4 er civari hipermetrop var dunya goz ve kudret goz sizce hangisi ve ayrica tavsiye ve oneriniz varmi
  • quote:

Orijinalden alıntı: cupra_mann902

Arkadaslar 1 2 haftaya kadar ankarada lazer ameliyati olmayi dusunuyorum her iki gozde de 4 er astogmat ve 4 er civari hipermetrop var dunya goz ve kudret goz sizce hangisi ve ayrica tavsiye ve oneriniz varmi

Hocam yaş kaç? Hipermetrop için lazer ileride miyopiyi tetikler. Hipermetrop gözlüğü sadece bir şeyler okurken takarsın ama miyopu her zaman takmak zorunda kalacaksın.

• feriköylü24 F kullanıcısına yanıt
    Yas 25 hocam miyopi tetiklese bile 4 5 derece olurmu acaba cunki artik kurtulmak istiyorum 20 senedir gozluk kullaniyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: cupra_mann902

Yas 25 hocam miyopi tetiklese bile 4 5 derece olurmu acaba cunki artik kurtulmak istiyorum 20 senedir gozluk kullaniyorum

Miyopta 1 numarayı geçse bile hayatını ciddi anlamda kısıtlar. Araba bile kullanamazsın. Rahat rahat tv izleyemezsin vs vs. Tabi ne kadar tetikler miyopu bilmiyorum ama acele etme. Güvenilir birkaç doktora danışmaya bak bence. İstanbuldaysan Hanefi Çakır'ı tavsiye ederim Türkiye hast. çalışıyor. Çok doktora muayene oldum ama o gerçekten işini iyi yapan birine benziyor. Geçmiş olsun

• Hocam malesef ankaradayim burda kudret ve
    Dunya goz var kudret hemen yapma taraftari acaba para mevzusundan dolayi mi istekliler diye dusunmeye basladim

• 
Sayfa: önceki 2627282930
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.