Şimdi Ara

Lastik Taban Genişliği Yol Tutuşu Etkiler mi? (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
192
Cevap
7
Favori
53.254
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sürtünme katsayısı nasıl hesaplanıyor? (Tolga Belice)

    Sürtünme kuvveti bildiğimiz gibi, bir cismin hareketine karşı koyan kuvvettir. Eğer cisim bir zemin üzerinde hareket ediyorsa, bu kuvvet; cismin alt ve zeminin üst yüzeylerini oluşturan atom veya moleküllerdeki, zıt işaretli yerel elektrostatik yük dengesizliklerinin birbirini çekmesinden kaynaklanır. Bu durumda sürtünme katsayısı, cismin durağan ve hareket halleri için farklı değerler alır. Birinci hal için ‘durağan’ (‘statik’), ikinci hal içinse ‘devingen’ (‘dinamik’) sürtünme katsayılarından bahsedilir.



    Örneğin yatay bir zemin üzerindeki bir cisim için ‘durağan sürtünme’ katsayısı, cismi durağan halden harekete geçirmek için gereken yatay kuvvetin (FY), cisim üzerinde etki eden dikey kuvvetlerin toplamına (FD) oranı olarak tanımlanır. Yani, eğer sürtünme katsayısı μ ise, FY=μ.FD’dir. Dolayısıyla sürtünme katsayısını belirlemek için; varsayalım ki cisim zemin üzerinde duruyor ve biz onu, üzerine giderek artan bir yatay kuvvet uygulayarak harekete geçirmeye çalışıyoruz. Cismin kütlesi m olsun ve üzerinde, ağırlığından başka hiçbir dikey kuvvet bulunmasın. Cisim harekete geçtiği anda uygulamakta olduğumuz yatay kuvvet FY ise, sürtünme katsayısı μ= FY/(mg) olarak hesaplanabilir. Bu, durağan sürtünme katsayısıdır. Halbuki sürtünme, cisim harekete geçtikten sonra azalır. Bu yüzden; hareket haline geçen cismin giderek hızlanmaması, yani ivme kazanmaması için, uygulamakta olduğumuz yatay kuvveti, artık azaltmamız gerekir. ‘Dinamik’ sürtünme katsayısını hesaplamak için; cismi yatay zemin üzerinde sabit hızla hareket ettiren bu daha küçük yatay kuvvetin m.g’ye oranını almak yeterlidir. Her iki durumda da, uyguladığımız yatay kuvvet, ters yöndeki sürtünme kuvvetini dengelemekte, sonuç olarak cisim üzerinde sıfır yatay kuvvet etki etmektedir. Sürtünme katsayısı belirlenirken cismin ivmeleniyor olmaması, yani sabit hızla hareket ediyor olması gereği buradan (F=m.a=0) kaynaklanır.



    Hava veya su gibi bir akışkanın içinde hareket eden bir cismin üzerindeki sürtünme kuvveti ise, atom veya moleküller arasındaki elektrostatik çekimden çok, akışkanı oluşturan atom veya moleküllerin cisimle çarpışmalarından kaynaklanır. Dolayısıyla; sürtünme kuvveti cismin hızına bağlıdır ve hatta, hızın karesi veya küpüyle orantılı olarak değişebilir. Bu durumda sürtünme katsayısı kullanmak yerine, sürtünme kuvveti doğrudan ölçülür. Bunun için, cismi bir rüzgar veya akışkan tünelinde sabit tutup, akışkanı cismin üzerine doğru, ilgi konusu olan hızla göndermek ve akışkanın cismin üzerinde uyguladığı kuvveti ölçmek yeterlidir. Çünkü bu sürtünme kuvveti, cismin durağan akışkan içerisinde v hızıyla hareket etmesi halinde karşılaşacağı sürtünme kuvvetine eşittir. Dolayısıyla, cismin farklı hareket hızları için karşılaşacağı sürtünme kuvvetleri ölçülebilir ve bu verilerden hareketle, hızla kuvvet arasındaki ilişki deneysel olarak formüllendirilebilir.



    Vural Altın


    Kaynak: Tübitak






    SÜRTÜNME KATSAYILARI - Sürtünmenin yararları ve tanımı
    Sürtünme kuvvetleri basit ve oldukça genel kanunlarla tanımlanabilir.Böylece sürtünme kuvvetlerinin nedeni tam olarak bilinmeden birçok problem çözülebilir.Sürtünme kanunlarının uygulamalarına geçmeden önce kısaca bu kuvvetlerin kaynağını ve doğasını içeren görüşleri inceleyelim.
    Kütlesi m olan bir bloğu uzun ve yatay bir masa üzerinde Vo başlangıç hızı ile harekete geçirirsek bir süre sonra duracaktır. Bunun anlamı hareketi sırasında bloğun, hareket yönüne zıt yönde bir ortalama ivme a hissetmesidir. Eğer (eylemsiz bir koordinat sisteminde) herhangi bir cisim ivmeleniyorsa ,Newton’un ikinci kanunu kullanılarak harekete neden olan kuvvet tanımlanır. Öyleyse masa üzerinde kayan bloğun yavaşlamasının nedeni masa tarafından bloğa uygulanan ve ortalama değeri m.a olan sürtünme kuvvetidir.
    Bir cisim başka cisim üzerinde kayarak hareket ediyorsa,cisimlerin herbiri diğerine kayma yüzeyine paralel sürtünme kuvveti uygular.Herbir cisim üzerine uygulanan sürtünme kuvveti , o cismin diğerine göre göreli hareketine zıt yöndedir. İki cisim arasında göreli hareketin olmadığı durumlarda da yüzeyler arasında sürtünme kuvveti var olabilir.
    Şimdiye kadar etkilerini ihmal ettiğimiz halde sürtünmenin günlük yaşantımızda yeri çok önemlidir. Örneğin dönen bir şaft sadece sürtünme kuvvetinin etkisiyle durdurulabilir.Bir otomobilde,motor gücünün %20’ si sürtünme kuvvetine karşı koymak için harcanır. Öte yandan sürtünme olmaksızın rahatlıkla yürüyemeyecek, kurşun kalemi elimizde tutamayacak, tutabilsek bile yazı yazamayacaktık ve kara taşımacılığı mümkün olmayacaktı.
    Sürtünme kuvvetleri cismin ve içinde bulunduğu ortamın özellikleri cinsinden nasıl ifade edilebilir? Bu amaçla kuru (yağlanmamış) bir yüzeyin bir başka yüzey üzerinde (yuvarlanmadan) kaymasını düşünelim. Daha sonraki bölümlerde göreceğimiz gibi, sürtünme, mikroskobik düzeyde bakıldığında oldukça karmaşık bir olaydır ve kuru yüzeylerdeki sürtünme kuvvet kanunları ampirik ve yaklaşıktır.

    Bu kanunla kütle-çekim kuvveti veya elektrostatik kuvvet kanununun sahip olduğu basit bir matematiksel yapıya sahip değildirler.

    Yüzeyler arasındaki büyük farklılıklara rağmen sürtünmeli hareketin genel kanunları basit birkaç temel mekanizma ile nitel olarak anlaşılabilir. Yandaki şekilde görüldüğü gibi yatay masa üzerinde hareketsiz duran bir blok düşünelim. Bloğu harekete geçirmek için yatay bir F kuvveti uygulansın. Uygulanan kuvvetin şiddeti yeterince büyük değilse blok hareket etmeyecek bir başka ifadeyle F kuvveti, masa tarafından blok yüzeyine uygulanan ters yöndeki sürtünme kuvveti ile dengelenecektir. Uygulanan kuvvetin şiddeti artırılırsa,bir sınır değerden sonra blok masa üzerinde kaymaya başlar ve kuvvetin etkisiyle ivme kazanır. Hareket başladıktan sonra kuvvetin şiddeti azalır ve bloğun düzgün doğrusal hareket yaptığı görülür.Bu kuvvet zayıf olabilir fakat sıfır olamaz.

    Birbirine göre hareketsiz yüzeyler arasındaki sürtünme kuvvetine ‘statik sürtünme kuvveti’ adı verilir. Hareketi başlatmak için gerekli kuvvetin en küçük değeri,statik sürtünme kuvvetinin en büyük değerine eşittir.

    Max. statik sürtünme kuvvetinin büyüklüğünün normal kuvvetin büyüklüğüne oranına söz konusu yüzeylerin ‘statik sürtünme katsayısı’ adı verilir. Statik sürtünme kuvvetini Fs ile ifade ederek aşağıdaki bağıntıyı yazabiliriz.
    Fs ≤ µs .N
    µs: Statik sürtünme katsayısı
    N : Normal kuvvetin büyüklüğü
    Kinetik sürtünme kuvvetinin büyüklüğünün normal kuvvetin büyüklüğüne oranına ‘kinetik sürtünme katsayısı’ adı verilir.Kinetik sürtünme kuvvetini Fk ile ifade edersek ; Fk=µk.N eşitliği sağlanacaktır.Burada µk kinetik sürtünme katsayısıdır.

    Bir kütle diğeri üzerinde zıt yönde çekilirse sürtünme direncinin etkisiyle, binlerce soğuk kaynaklanmış noktanın bağları kopar ve kopan bağların yerine yeni kaynaklanmış noktalar oluşur.

    Sürtünmenin ayrıntıları (a)üstteki cisim alttaki cisim üzerinde sağa doğru kaymaktadır. Diyagram büyütülerek gösterilmiştir. (b) yüzeysel yapışma noktalarını gösterecek kadar büyütülmüş diyagram. Hareketin devam etmesi için uygulanan kuvvet bu yapışma noktalarını bozacak kadar büyük olmalıdır.

    Sürtünme katsayısı malzemenin doğasına,yüzeyin düzgünlüğüne, parlaklığına ve inceliğine, sıcaklığına ve kirliliğine bağlıdır. Örneğin;çok iyi temizlenmiş iki metal yüzeyi arasındaki sürtünme katsayısı vakumlanmış bir ortamda (hiç oksitlenme olmayacak kadar) büyür ve muazzam değerlere ulaşır, bunun sonucu yüzeyler birbirlerine sıkıca kaynaklanmış gibi olur. Bir miktar havanın ortama verilmesi ile oksitlenme başlar ve sürtünme katsayısı normal değerine yaklaşır.
    Biri diğeri üzerinde yuvarlanan iki kütle arasındaki sürtünme kuvveti kayma sonucu oluşan sürtünme kuvvetinden çok daha zayıftır ve bu gerçek tekerleğin kızak karşısındaki avantajının nedenidir. Mikroskobik düzeyde kayma ve sürtünmesinde yüzeyler arasındaki kaynaklanmış noktalar kırılırken yuvarlanma sürtünmesinde bu noktaların yüzeydeki kabuk içinde kalmaları sonucu sürtünme kuvvetinin değeri azalır.

    Örnek 1) Eğik düzlemdeki blok aşağıda görüldüğü gibi, bir blok yatayla θ açısı yapan bir eğik düzlem hareketsiz durmaktadır. Eğim açısı giderek artırılırsa, kritik bir θs değerinde bloğun kaymaya başladığı gözlenecektir. Bu durumda blok ile eğik düzlem arasındaki statik sürtünme katsayısı nedir?

    Blok yüzeyine etkiyen kuvvetler b’de gösterilmektedir. W bloğunun ağırlığı N, eğik düzlemin bloğa uyguladığı normal kuvvet ve Fs eğik düzlem tarafından bloğa uygulanan sürtünme kuvvetidir. Eğik düzlem tarafından bloğa uygulanan kuvvetlerin bileşkesi, N+Fs değme yüzeyine dik değildir. Blok hareketsizken ;
    N+Fs+W=0 eşitliği sağlanacaktır. Kuvvetleri x ve y bileşenleri cinsinden ifade edersek;
    N-Wcosθ=0
    Fs -Wsinθ =0 (1) bulunur.eğim açısını kayma başlayıncaya kadar artıralım. Bu durumda θ=θ8 ve Fs=µ8.N eşitliği sağlanacaktır. Bu değerleri (1) de yerine koyarak,

    N=Wcosθ8 ve µ.N=Wsinθ8 elde edilir.Bu bağıntılardan µ8=tanθ8 bulunur.Sonuç olarak böyle bir harekette eğim açısının ölçülmesi, statik sürtünme katsayısının hesabı için basit denel bir yöntem oluşturur.
    Aynı yolu izleyerek, bloğun eğik düzlem üzerinde sabit hızla kaymasını sağlamak için gerekli θk açısının µ8=tanθk bağıntısından bulunabileceği gösterilebilir.( θk < θ8 ) Bir metal paranın kitabınız üzerinden,yukarıdaki örnekte olduğu gibi, kaymasını sağlayın ve bir cetvel yardımıyla µ8 ve µk katsayılarını hesaplayın.

    SÜRTÜNME

    Bir yüzeye dayanan cismi yüzey üzerinde kaydırmak veya yuvarlamak için yüzeye paralel kuvvetin beli bir değeri aşması gerekir. Bu sınır değeri aşağıdaki deney ile de ölçülebilir. Yatay masa üzerine konan tahta parçası bir dinamometre veya alttaki düzenek ile çekilir. Başlangıçta tahta hareket etmez. Kefeye konan ağırlığı artırarak çekme kuvvetini büyütelim. Cisim yine hareket etmez.Bu deney yüzeyde harekete zorlayan kuvvetin zıt yönünde ve sürtünme kuvveti denen kuvvetlerin ortaya çıktığını gösterir. Sonunda çeken kuvvet belli bir değere ulaşınca kayma başlar. Bu anda sürtünme kuvveti en büyük değerine ulaşmıştır. DDH’ i sürdürmek için gerekli kuvvet,harekete başlanan kuvvetten küçüktür.

    Deneyden çıkarılan sonuçlar;
    1) Sürtünme kuvveti hareket doğrultusunda, harekete zorlayan kuvvetin yönüne zıt yöndedir. Uygulama noktası sürtünme yüzeyindedir.
    2) Sürtünme kuvvetinin şiddeti cismi yüze dik olarak bastıran kuvvetle orantılıdır. Kl =µ.N
    3) Sürtünme kuvvetinin şiddeti, sürtünen yüzeylerin cinsine ve yapımına bağlıdır. Fakat yüzey alanının büyüklüğüne, yüzeyin şekline ve cismin hızına bağlı değildir.

    SÜRTÜNMENİN NEDENİ VE ÖNEMİ

    Sürtünen yüzeyler ne kadar düz görülürse görülsün pürüzlüdürler. Bir mikroskopla bakılan cilalı cismin yüzünde bile girinti ve çıkıntılar vardır. Birbirine dayalı iki cisim halinde bir cismin çıkıntıları öteki cismin girintilerine girmiştir. Cismi kaydırmak için giren çıkıntıları çıkarmak gerekir. Bu da çıkıntıların eğilmesi hatta kırılması ile olabilir. Hareketin zıt yönünde oluşan sürtünme kuvvetlerinin nedeni budur.
    Bir cisim öteki cisim üzerinde yuvarlanırsa sürtünme kuvvtleri kayarken oluşan sürtünme kuvvetlerinden daha küçük olur. Bu yuvarlanma sırasında iç içe giren kesimlerin ayrılmasının daha kolay olmasından ileri gelir. Dayanma yüzeyinde oluşan çukurlaşma yuvarlanma sürtünmesini artırır. Yuvarlanma sürtünme kuvveti içinde yukarıdaki deney sonuçları geçerlidir. Ne var ki burada yuvarlanma sürtünme katsayısı çok küçüktür. Kayma sürtünme kuvvetlerinden kurtarıp yerine küçük olan yuvarlanma sürtünme kuvvetlerini koyan teker taşıt araçlarının en önemli parçasıdır. Tekerin keşfi uygarlıkta bir aşama olmuştur.

    SORU:Ağırlığı 12Nt ve yarı çapı 10 cm olan bir silindiri yatay masada kaydırarak bir kez de yuvarlayarak harekete başlatmak için gerekli kuvvetler ölçülüyor ve 3Nt ve 1Nt bulunuyor. Statik kayma ve yuvarlanma katsayılarını hesaplayınız.
    C. µ=Kl/N=3/12=0,25
    K.r=N.µı den µı =1.0,10/12=0,008

    ÖNEMİ:
    Sürtünmenin büyük önemi vardır. Sürtünme olmasa yürüyemeyiz ,taşıt araçları da hareket edemez ve duramazlar. Motor arka tekerleri döndürür. Pürüzlü lastik ve kuru yolda oluşan sürtünme kuvvetleri tekerin kaymasını önler ve dönmesini sağlar. Dönme de otomobili hareket ettirir. Teker ile yer arasında sürtünme kuvveti , tekeri döndüren kuvvetten küçük ise tekrar kayar(patinaj). Böylece statik sürtünme kuvveti konulmuş olur ki bu sonucu küçültür. Bir kayakçı kayarak indiği tepeye kayaklarıyla adım adım çıkabilir. Bu nasıl açıklanır? Keza araçları durdurmak için fren düzeneğine ihtiyaç vardır. Burada fren balataları denen sürtünmesi çok levhalar kullanılır.
    Bazı hallerde enerjiyi başa götüren , hızı azaltan ve bizi daha büyük kuvvetler kullanmaya zorlayan sürtünme kuvvetlerini azaltmak gerekir. Bu amaçla sürtünen yüzeyler arasına yağ konulur. Böylece yüzeyler birbiri üzerinde kayan sıvı tabakaları üzerinde hareket eder. Sıvı(akışkan) tabakaları arasındaki sürtünme (viskosluk)kuru sürtünme denen önceki sürtünmeye göre çok küçüktür.

    SÜRTÜNME KATSAYILARI
    Statik Kinetik
    Çelik üstünde çelik 0,15 - 0,25 0,1 - 0,3
    Tahta üstünde tahta 0,4 – 0,7 0,2 – 0,3
    Beton üstünde lastik 1 0,7




  • lastiğin tabanı genişledikçe yol tutuş tabiki artar. Ancak taban genişlemesine oranla yanakda daralmalıdır. yoksa virajda daha kolay esneyen yanaklı lastik takılı aracın dengesi daha kötü olur.

    lastik basıncı normal olması gerekir. mevcut aşırı indirmek veya fazla şişirmek zaten yanlış.

    misal,
    225 45 17 nin yanağı 101.25mm
    225 60 17 nin yanağı 135.00mm haliyle suv tarzı araçlarda kullanılan bu lastikler yol tutuşu azaltıyor. yani
    205 55 16 nin yanağı 112.75mm ve bence 225 60 17 den daha iyi yol tutar.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sürtünme kuvvetinin "k.N" olduğunu bulmuşsunuz da, "k"yı etkileyen faktörlerin ne olduğunu maalesef bulamamışsınız. İdeal deney ortamındaki şartlarda yaşamıyoruz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: vipmail123

    Sürtünme kuvvetinin "k.N" olduğunu bulmuşsunuz da, "k"yı etkileyen faktörlerin ne olduğunu maalesef bulamamışsınız. İdeal deney ortamındaki şartlarda yaşamıyoruz.

    Ayar vermeye çalıaşacağına bir iki kelime bilgi yaz o zaman.

    Neler etkiliyor k yi? Yüzey genişliği mi?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Utku

    quote:

    Orijinalden alıntı: vipmail123

    Sürtünme kuvvetinin "k.N" olduğunu bulmuşsunuz da, "k"yı etkileyen faktörlerin ne olduğunu maalesef bulamamışsınız. İdeal deney ortamındaki şartlarda yaşamıyoruz.

    Ayar vermeye çalıaşacağına bir iki kelime bilgi yaz o zaman.

    Neler etkiliyor k yi? Yüzey genişliği mi?



    Vallahi biri yazsın artık midem bulandı.
    Sadece gelip imalı imalı yazıp gidiyorlar.
    Benim bildiğim;

    1-Ağırlık
    2-Aynı maddeden yapıldıysa yüzeydeki tırtıklar
    3-Farklı maddeden yapıldıysa, maddelerin cinsleri.

    Yüzey sıcaklıklarına girmiyorum.

    Başka varsa yazın da bilelim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Utku
    Ayar vermeye çalıaşacağına bir iki kelime bilgi yaz o zaman.

    Neler etkiliyor k yi? Yüzey genişliği mi?



    Maksat ayar vermek değil. Aceleyle yazdım o mesajı.


    Lastik ve yol zemini pürüzlü yüzeylerdir. Lastik genişledikçe de, hem lastikteki hem yoldaki temas halinde olan girinti-çıkıntı miktarı artar. Bu sayede eşit kuvvet uygulansa da, daha fazla yüzey birbiriyle sürtünme halinde olduğundan dolayı, yakıt tüketimi ve yol tutuşu artar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kubilay S.

    quote:

    Orijinalden alıntı: Utku

    quote:

    Orijinalden alıntı: vipmail123

    Sürtünme kuvvetinin "k.N" olduğunu bulmuşsunuz da, "k"yı etkileyen faktörlerin ne olduğunu maalesef bulamamışsınız. İdeal deney ortamındaki şartlarda yaşamıyoruz.

    Ayar vermeye çalıaşacağına bir iki kelime bilgi yaz o zaman.

    Neler etkiliyor k yi? Yüzey genişliği mi?



    Vallahi biri yazsın artık midem bulandı.
    Sadece gelip imalı imalı yazıp gidiyorlar.
    Benim bildiğim;

    1-Ağırlık
    2-Aynı maddeden yapıldıysa yüzeydeki tırtıklar
    3-Farklı maddeden yapıldıysa, maddelerin cinsleri.

    Yüzey sıcaklıklarına girmiyorum.

    Başka varsa yazın da bilelim.


    Aynen öyle , millet anca dalga geçme , aşşağılama , ben bilirim havasında yazıp gidiyor. Bu konuda bilgi sahibi değilim ve yazılanları okuyup bişeyler öğrenmeye çalışıyorum ama tırt. Forumda laf sokmaya çabalamaktan , doğru düzgün bilgi paylaşayım diyen yok.




  • Ek olarak; burada klasik fizik yaklaşımıyla çözemeyeceğimiz şeyler de var. Lastik-asfalt arası sürtünme katsayısı temas yüzeyi/ağırlık oranı belirli ölçülerde arttıkça optimum değere yaklaşır. Bunlar çok detaylı hesaplama ve testlerle bulunabilir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: viper17

    quote:

    Orijinalden alıntı: Phantoka

    quote:

    Orijinalden alıntı: viper17

    Lise de fizik dersi görmediniz sanırım ?

    biraz anlatın madem...


    />


    bazı kitapçıklarda lastiğin yanak kısmından bir miktar dışa çıkması gerekir yazıyor. düz olmasın deniyor yani.




  • Konuda bahsi gecmis, lastigin icindeki havanin basinci da cok onemlidir. Fazla sismis olan da, az sismis olan da yol tutmaz. Fren mesafesi cok uzar. Az sismis ise konfor artar, lastik omru kisalir. Cok sismis ise sirtin ortasi cok asinir, fakat balonlama ihtimali azalir. Ayrica suspansiyonlar kutuk hissi verir.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı:
    bazı kitapçıklarda lastiğin yanak kısmından bir miktar dışa çıkması gerekir yazıyor. düz olmasın deniyor yani.

    Zaten uygun janta takili ise cok alcak profilli olmayan bir lastik dumduz olmaz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi soğutucu -- 16 Haziran 2012; 19:20:41 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: vipmail123

    Konuda bahsi gecmis, lastigin icindeki havanin basinci da cok onemlidir. Fazla sismis olan da, az sismis olan da yol tutmaz. Fren mesafesi cok uzar. Az sismis ise konfor artar, lastik omru kisalir. Cok sismis ise sirtin ortasi cok asinir, fakat balonlama ihtimali azalir. Ayrica suspansiyonlar kutuk hissi verir.

    Yani en ideali aracin kapisinda yazan basinclar mi ? Adamlar herseyi hesaplamis yazmis mi diyorsun.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aanil
    Yani en ideali aracin kapisinda yazan basinclar mi ? Adamlar herseyi hesaplamis yazmis mi diyorsun.

    Aynen öyle. Bu sıralar yol tutuşundan, frenden, direksiyonun güven vermemesinden şikayetçiydim. 3-4 saat önce kullanılmış aracın lastik havalarına bir baktım, 37 psi görünce nedeni anlaşıldı. 33,8-34'e düşürünce(soğukken 31-32'ye denk gelir.) araç kendine geldi.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Utku

    quote:

    Orijinalden alıntı: evolvo

    Ayni hamurdan yapilmis ,farkli genislikte iki lastigin surtunme katsayisi nasil ayni oluyor?

    Sürtünme katsayısının yüzele bir alakası yok ki. Sürtünme katsayısı, aynı malzeme için her zaman aynıdır. Büyük küçük farketmez.

    Maddenin surtunme katsayisi ayni olsa da yuzey artinca sonucta tekerlegin kendisi icin surtunme miktari ( dondurmek icin yada yanal kaydirmak icin gerekecek kuvetten bahsediyorum) artar. Dikdortgen prizma bir esyayi nasil yerde surukledigini dusun, maddenin en dar yuzeyi uzerinde en az kuvvetle itip cekebilirsin, yani maddenin surtunme katsayisi ve yuzey alani harcanacak kuvveti belirler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: vipmail123

    quote:

    Orijinalden alıntı: aanil
    Yani en ideali aracin kapisinda yazan basinclar mi ? Adamlar herseyi hesaplamis yazmis mi diyorsun.

    Aynen öyle. Bu sıralar yol tutuşundan, frenden, direksiyonun güven vermemesinden şikayetçiydim. 3-4 saat önce kullanılmış aracın lastik havalarına bir baktım, 37 psi görünce nedeni anlaşıldı. 33,8-34'e düşürünce(soğukken 31-32'ye denk gelir.) araç kendine geldi.

    Bu her aracta kapida yazar mi basinc degerleri? Bizde doblo vardi lastikler 30daydi aldigimizda sanki daha iyi yol tutuyordu bide fazla sarsmiyodu. Lastikci bunlar 34 olcak dedi hava basti. Gorunus olarak lastikler iyi gibi ama suspansiyon sertlesti.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: hardcrss

    Bu her aracta kapida yazar mi basinc degerleri? Bizde doblo vardi lastikler 30daydi aldigimizda sanki daha iyi yol tutuyordu bide fazla sarsmiyodu. Lastikci bunlar 34 olcak dedi hava basti. Gorunus olarak lastikler iyi gibi ama suspansiyon sertlesti.


    Sökülüp, düşmediyse olması gereken basınç değerlerini gösteren bir yapıştırma olması gerekir.


    Aracınız için ideal basıncın kaç olduğunu bilmiyorum. Ama basınçtaki her artış doğal olarak lastiği sertleştirir. Eğer 34 olması gerekenden fazla bir basınçsa, yol tutuşu azalır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: vipmail123

    quote:

    Orijinalden alıntı: hardcrss

    Bu her aracta kapida yazar mi basinc degerleri? Bizde doblo vardi lastikler 30daydi aldigimizda sanki daha iyi yol tutuyordu bide fazla sarsmiyodu. Lastikci bunlar 34 olcak dedi hava basti. Gorunus olarak lastikler iyi gibi ama suspansiyon sertlesti.


    Sökülüp, düşmediyse olması gereken basınç değerlerini gösteren bir yapıştırma olması gerekir.


    Aracınız için ideal basıncın kaç olduğunu bilmiyorum. Ama basınçtaki her artış doğal olarak lastiği sertleştirir. Eğer 34 olması gerekenden fazla bir basınçsa, yol tutuşu azalır.

    Kapinin neresinde oluyor bu degerler? Kapinin heryerine baktim hicbirsey yok



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hardcrss -- 16 Haziran 2012; 21:30:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: hardcrss

    Kapinin neresinde oluyor bu degerler? Kapinin heryerine baktim hicbirsey yok

    Benimkinde ortadaki direğin üstünde.
  • durun bakalım reno torosun lastiklerine durum bağlanacakmı.
  • arkadaşlar ben de aracımın son dönemlerdeki yol tutuşundan şikayetçiyim.
    donanımhaber forum
    lastiklerimdeki performans kaybı » Sayfa 1 - 1
    http://forum.donanimhaber.com/m_62784108/mpage_1/f_/key_//tm.htm#62784108

    buraya konu bile açmıştım.
    bu yıl şehirlerarası yol yapmıyacağım için lastik değişimini ilkbahara erteledim
    aracımın lastik ebatları 205-55-16.
    ben ise 225-50-16 dunlop sort max tt almayı düşünüyorum
    eski lastiklerim ise continantal ,
    aracımın bu değişimle yol tutuşu ne aranda artar.şayet ebatla ilgili değişim yol tutuşunu arttırmıyorsa, 205-55-16 dunlop sport max gt almayı düşünüyorum.
    şimdiden teşekkürler.




  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.