Şimdi Ara

Laiklik hakkında tartışmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
1
Favori
44
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkes kendisine şu soruyu sorsun:

    1-Aklın yolu bir ise neden yeryüzünde farklı dinler ve felsefik düşünceler var?

    Çünkü insanlar işine geldiği gibisine mi inanıyor? Ben işime geldiği gibi inanmıyorsam daha neden halâ kur an'ı okumadım? Ben müslümanım ama o işine geldiği için ateist olmuş dediklerimden bir farkım var mı? Ben daha ne kadar kuranı okumayıp başkalarının ağzından duyduklarıma inanacağım?

    İşin en ilginci de ben sorguladım mı? Sorgulamak ne demektir önce bunu açıklayayım. İçinde bulunduğun doğruların parametrelerine kadar inmektir. Tanrı var mıdır sorusunu tanrıya inanırken de olsa sormaktır. Sana öğretileni mantığına da yatırmaktır. Sana verdiğini düşündüğün o aklı kullanmaktır değil mi? Tanrı olmasaydı diye düşünebilme özgürlüğünü sana vermiş değil mi? Çünkü düşünebiliyorsun. Sana verdiği en temel özellik bu. Zaten sana dememiş mi "düşün sorgula, zaten doğru yolun bu olduğunu anlayacaksın" sor arkadaşım, korkma. Neden evreni yaratmıştır diye sor. Cevap ara.

    İslam sınırları içerisinde sorgulamak var, islam'ı da içine alan sorgulamak var. İkisini de yaptın mı?

    Laikliği tartışmak gereksiz. Önce sahip olduğun fikri neden savunduğuna karar ver. Aklıma her zaman, acaba kuzey korede doğmuş olsaydım da sorgulayıp müslüman olur muydum sorusu gelir. Acaba içinde bulunduğum toplum bu toplum olduğu için mi bu fikri savunuyorum? Aynı şekilde kıytırık batı ülkesindeki insanlar neden müslüman değil de hristiyan? Tüm bunlar bir gerçeğe işaret. Senin kendi inancını belirleyen, sorgulamadığın sürece sen değilsin. Ateiste laf çakıyorsun, işine gelmediği için inanmıyor diyorsun. Ondan bir farkın mı var? Demiyorum ki ateistler zekidir şöyledir böyledir doğru yolu görmüştür diye. Çünkü onlar da bu toplumun bir ürünü. Onlarında senin gibi elinde olmadan kabul ettiği bazı şeyler var. Mesela üşengeçlik. Genlerden mi geliyor? Yoksa ailenin verdiği eğitimin yetersizliğinden mi geliyor? Üşenmek bir tercihtir demek kolay. Neden üşendiğini düşünmeye gözünü kapatırsan tabi ki bu bir günahtır. Ya genlerden geldiği içinse? Ya ailesi gerekli eğitimi vermediyse? İki durumda da o kişiyi üşendiği için suçlayabilir misin?

    Bir kişi ateist olduğu için mi akılsızdır yoksa akılsız olduğu için mi ateisttir?

    Bir kişi akıllı olduğu için mi müslümandır yoksa müslüman olduğu için mi akıllıdır?

    (Yahut aynı soruların akıllı ve akılsız kelimeleri yer değiştirmiş hali)

    Bu sorular hakkında ne düşünüyorsun?

    Aslında aklı bu cümlelere sokmaya bile gerek yok diye düşünüyorum. Herkes sadece ve sadece "kendisi oluyor". Sorgulamak bile öğrenilen bir şey diye düşünüyorum. Her şeyi çevreden zihninde biriktirirken "akıl" nedir? Mantık mı? Kapasite mi? Laikliği tartışıyorsun. Tartışıyorsun çünkü karşında zıt fikirli olabilen biri var. Aklın yolu bir ise karşımda halâ nasıl zıt fikirli biri olabilir? Diye sormuyorsun. Çünkü karşımdaki insan kötü mü? Ateist mi? Müslüman mı? Salak olduğu için mi o fikri savunuyor? Sana bir sır daha vereyim. Onu o fikrinden daha mantıklı bir fikre ulaştırmadığın sürece o fikrini değiştirmeyecek. Aslında o hiçbir zaman fikrini değiştirmeyecek. Sen de değiştirmeyeceksin. O fikri savunmanızı sağlayan şey mantığınız. Peki mantığınıza o fikri doğru kabul ettiren parametre nereden geliyor? Aklın yolu birdi ise neden aynı doğruda hatta gerçekte buluşmuyorsunuz? Şimdi cevabın ne olduğunu düşünüyorsun?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Blackkan kullanıcısına yanıt
    Siyasi konu diye baktımda inancı içerdiğini farkettim , bir iki kelam edeyim dedim ama bana yazacak bir şey bırakmamışsınız.Çok güzel yazı altına imzamı atarım.Şu ayetleri paylaşıp yorumu sonlandırıyorum;

    8 Enfal Suresi 22
    "Şüphesiz, yeryüzündeki hareket eden canlıların Allah katında en kötüsü aklını işletmeyen sağırlar ve dilsizlerdir."

    Yunus 100
    "Hiç bir kişi ALLAH'ın izni olmadan inanamaz ve O, akıllarını kullanmayanları rezilliğe mahkum eder."
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.