Şimdi Ara

KÜRESEL ISINMA

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
802
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 35 yıl sonra buzul kalmayacak



    Kuzey Kutbu’ndaki buzulların küresel ısınma yüzünden 35 yıl sonra tamamen yok olabileceği hesaplanıyor. Amerika Milli Atmosfer Araştırması Merkezi, Washington ve McGill üniversiteleri tarafından yapılan yeni bir araştırmada, buzulların 2040 yılının yaz aylarında neredeyse tamamen erimiş olabileceği belirtildi.

    Bilim adamları, 10 yıl içinde eylül ayında buzulların 5.9 milyon kilometrekareden 1.9 milyon kilometrekareye ineceğini vurguladılar. Bunun da 35 yıl sonra Grönland ile Kanada’nın kuzey sahillerinde çok az buz kalacağı anlamına geldiğini söylediler.

    Kuzey Kutbu havzasının büyük bölümündeyse eylül ayında ve hatta kışın buzulların tamamen ortadan kalkabileceği kaydedildi. Atmosfer Araştırması Merkezi’nden Marika Holland, buzullarda zaten önemli kayba şahit olduklarını ancak yaptıkları araştırmanın, erimenin gelecek on yıllarda çok daha hızlı olacağını gösterdiğini söyledi.

    Bilim adamları, buzulların güneş ısısını göğe yansıttığını hatırlatarak, buzulların giderek azalmasıyla ışınların su tarafından emileceğini, bunun da ısınma eğilimini daha da artıracağını belirttiler.

    Araştırma ekibi, atmosfere verilen karbondioksit ve sera etkisi yaratan diğer gazların miktarının azalmasının, buzulların hızla erimesi riskini azaltacağını vurguladı.

    Bilim adamları, buzulların erimesinin, kutup ayıları diğer türlerin yok olması tehlikesini beraberinde getireceği konusunda sık sık uyarıda bulunuyorlar. Kuzey Kutbu’nun yüzde 70’ini kaplayan deniz üzerindeki buzullar, yazın iyice çekiliyor ve eylül ayında en ince seviyesine ulaşıyor.

    Geophysical Research Letters dergisinde yayınlanan araştırma, sera etkisi yaratan gazlar atmosfere bu hızla verilmeye devam ederse, gelecekte neler olacağını saptamak için bilgisayar programı kullanılarak yapıldı.







  • durum bu kadar tehlikeli bir hal almışken kimsenin bu konuya ilgi göstermemesi ilginç
  • zaten olan oldu , geri döndürülemez .İnsanoğlu bu yeni yaşama nasıl ayak uyduracak hep beraber göreceğiz.
    Benim aklıma yatan büyük kuraklıklar ve ölümlerin olacağı , dünya nufusunun yarısı heba olacak gibi görünüyor
  • KÜRESEL ISINMAYI UMURSAMAYAN İNSANLAR BU KONUYU MU UMURSAYACAK...BİZİM İNSANIMIZ HERŞEYE DUYARSIZ KALIYOR...
  • haklısınız, ancak susuzluk kapıyı çalınca iş işden geçmiş olacak , veya her sene sel felaketlerine maruz kalınca ,nerde bu devlet diye bağırıp dururlar.Sanki devlet halktan oluşmuyor gibi ...

    quote:

    Orjinalden alıntı: kasifmert

    KÜRESEL ISINMAYI UMURSAMAYAN İNSANLAR BU KONUYU MU UMURSAYACAK...BİZİM İNSANIMIZ HERŞEYE DUYARSIZ KALIYOR...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: vezir

    haklısınız, ancak susuzluk kapıyı çalınca iş işden geçmiş olacak , veya her sene sel felaketlerine maruz kalınca ,nerde bu devlet diye bağırıp dururlar.Sanki devlet halktan oluşmuyor gibi ...

    quote:

    Orjinalden alıntı: kasifmert

    KÜRESEL ISINMAYI UMURSAMAYAN İNSANLAR BU KONUYU MU UMURSAYACAK...BİZİM İNSANIMIZ HERŞEYE DUYARSIZ KALIYOR...



    Asıl size ban. Küresel ısınmanın dev sorumluları olan Amerika ve Çin gibi büyük devletler sırf sanayisi zara görmesin diye Kyoto protokolünü imzalamadı! Bu anlaşmayı Türkiye imzaladı arkadaşlar, sanayi gazlarının salınımını azaltmayı taahüt etti. Bunun yanında Amerika yılda farzedelim 70.000.000 ton sera gazı salarken 70 ton sera gazı salan ülkeye de aynı yaptırım uygulanmak isteniyor! Güce destek veren bir hareket anlayacağınız... Siz daha banlayın bilip bilmeden.




  • Sera gazlşarının miktarlarının atmosferde artşı (sanayi devriminden bu yana %31 artış olmuş) güneş ışınlarının tekrar uzaya yansımasına engel olup ısıyı içinde tutuyor. Isıyı tutan bu sera gazlarının başında Karbondioksit geliyor sonra metan ve diğer gazlar. Ülkeler acilen karbondiaksit salınımını azaltmalılar. Bu konuda 1997'de Kyoto protokolü kabul edildi fakat protokol 2005 te anca yürürlüğe girdi. ABD, Çin ve Hindistan gibi sanayisi gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler bu protokolün dışında tutuldu. Ancak dünyadaki karbondioksit salınımının %25 ABD ye ait. Fakat ekonomik çıkarlarımıza aykırı diye kabul etmiyor ABD. Bakalım merak ediyorum acaba İNSANLIĞIN ÇIKARLARI NEZAMAN ÜLKELERİN ÇIKARLARININ ÖNÜNE GEÇEBİLECEK!
  • Bazı bilim adamları küresel ısınma var ve bunun şiddeti artacak derken, bazılarıda buzul çağına girilecek bunlar sıcak çağın son anları diyorlar..
    Buzul çağı olayı nereden çıktı anlamış değilim.
  • Küresel ısınmanın hızının giderek artacağı doğru. Fakat bu nasıl olacak? Öncelikle kutuplardaki buzullar eridikçe su daha fazla ısı çekme özelliğinden dolayı daha fazla ısınıcak. Oysaki buzullar güneş ışınlarını yansıtıyorlardı. İnsan faailetlerini devam etmesi yine küresel ısınmayı hızlandıracak. Ayrıca Sibirya'nın batısındaki Fransa ve Almanya büyüklüğündeki 11000 yıldır donmuş halde bulunan turbalıklar erimeye başladığında, buzun içine hapsolmuş olan milyonlarca metreküp metan gazı atmosfere salınacak. Metan karbondioksitten 20 kat daha fazla ısı tutma özelliğine sahip olduğundan dolayı da ısınmayı arttıracak.
    Dünya dönem dönem ısınmış döenm dönemde soğumuştur. Aslında şuan soğuması gereken bir dönemde olmasına rağmen %90 ı insan faaliyetlerine bağlı nedenlerden dolayı hızlı bir ısınma periyoduna girmiştir. ısınma periyodu bittiğinde sağuma periyoduna girecek ve yeryüzünden insan ırkını ve herşeyi silecek.




  • gazların bu olayı tetiklediği doğrudur ve metan gazı okyanuslara çözünmüş halde bulunduğu için 0,5 derece bile okyanus sularının ısınması çok büyük miktarda metan gazının çıkmasını sağlar bu da buzul çağı öncesinde büyük yeryüzü olaylarının olmasına neden olacaktır.Büyük yanardağ faliyetleri kapımızdadır.

    ancak esas buzul çağının nedeni matematikçi milankoviç'in ortaya çıkardığı bir periodik gerçeklikten olmaktadır.detay için lütfe bakınız , belki aklımda kalan veriler yanlış olabilir diye link koyuyorum.

    http://forum.donanimhaber.com/m_4992965/mpage_9/key_hidrojen//tm.htm#7124681




  • bu yazılanları şu günlerde birçok dergi ve kitap ta benzer yazıları bulmak olası.Eğer bu olay gerçekten efsanelerdeki gibi anlatılanlar gibiyse hep beraber göreceğiz.KAçamayız nasıl olsa , ancak yazıda açık olmayan çok nokta var bunları atmasyon diyemeyeceğim ama bilimsel alıntılar yapılarak ucundan bu olaya bağlantı yapılmış gibime geliyor.

    Benim en çok merak ettiğim insan oğlu bunu daha önce yaşamış ise ip uçları bırakmış olması gerekir.Bu period azteklerin olmeklerin kayıtlarında mevcut olanlar ile örtüşmekte güneş takviminin ana kaynağı budur.
    eski yazıtlarda yazan şeylerin benzerliği de bulunmakta , ama 2 tane olayı alıp bundan kesin çıkarım yapmak yanlış.Mu uygarlığının batışındada yer sarsıntıları ve volkanik faliyetlerinin olduğu yazılmaktadır.Dünya üzereinde uygarlıkların geçirmiş olduğu felaketler genelde aynı zman dilimi içinde olmuş ancak sonuçları korkunç olmuştur. Kendi ülkemizdeki güney kıyılarımızda ve batı kıyılarımızdaki uygarlıkların bitiş sebepleri de ya çok büyük depremler( kaş finike arasında ) veya büyük kuraklıkların yaşanmış olmasıdır.En son bir belgeselde izlediğim kadarıyla ege adalarından birinde (mikenos adası )olan devasa yanardağ patlaması tüm ege ve güney batı sahillerimizdeki uygarlıkları üzerini kalın küf tabakasıyla kaplamış , ve tarımı uzun süre olanaksız hale getirmiş olduğu varsayılmaktadır.

    yine aztek kayıtlarındaki 3113 yıllık döngü de 2012 yılına denk gelmektedir.Göreceğiz çok klamadı ancak benim bilebildiğim veya okuduğum diyelim kadarıyla bu feleketlerden düya önemli bir yıkımla çıkacağı artık kalanlar foton mu dersin hava mı dersin ne yer içer bilinmez. Tarım için kaliteli toprak ve temiz su ve yakmayan bir güneş lazım.

    haa aç olarak yaşayabiliyorsak o ayrı işte , o zaman gelsin foton kuşağı
    quote:

    Orjinalden alıntı: XanTos

    zaten 2012 de foto kuşağına girecez
    http://www.indigodergisi.com/didem_foton_11.htm
    http://sufizmveinsan.com/arastirma/fotonkusagi.html




  • Ufak bir araştırma, biraz uzun.


    Dünyaya neler oluyor?

    Amerikan, İngiliz ve Avustralyalı bilimadamları ortak bir raporla dünyanın 10 yıl sonra çevre felaketleri açısından geri dönülemez noktaya geleceğini duyurdu. Çünkü dünya ısınıyor.

    Karbondioksit oranı artıyor, okyanuslar ısınıyor, buzullar eriyor, deniz seviyesi yükseliyor, orman yangınları artıyor, buzul tabakaları parçalanıyor, göller küçülüyor, kurak dönemler uzuyor, ırmaklar kuruyor
    Kış sıcaklıkları artıyor, ilkbahar erken geliyor, sonhabar gecikiyor, bitkiler erken çiçek açıyor, göç dönemleri değişiyor, yaşama alanları farklılaşıyor,
    kıyı şeritleri erozyona uğruyor, mercan resifleri ağarıyor, kar yığınları azalıyor, bulut ormanları kuruyor, hastalıklar yayılıyor, yüksek enlemlerde sıcaklık artıyor, dünyaya neler oluyor?

    Rapora göre 1960'lardaki kirlenme buzulların yüzde 20'sini eritti. 300 bilimadamının yürüttüğü araştırma sonuçlarına göre, Kuzey Kutbu'ndaki ısınma dünyanın geri kalanından iki kat daha hızlı. Bugünkü ise 2070'te dünyayı buzulsuz bırakacak, küresel çölleşme olacak, denizler yükselecek.

    Dünya küresel ısınma yüzünden 10 yıl içinde geri dönülmez bir noktaya gelecek. Ormanların yok olması sonucu çölleşme yaşanacak, bu tarıma da yansıyacak, deniz seviyesi yükselecek ve dünya salgın hastalıkların pençesine düşecek. Bu felaket senaryoları "korkutucu" fakat "gerçek."




  • Eriyen buzullar tehdit ediyor

    Dünyada ardı ardına meydana gelen doğal felaketlerin en önemli sebeplerinden biri olarak gösterilen küresel ısınma tehlikesi giderek artıyor. Amerikan hükümeti'ne bağlı olarak çalışan bilim adamlarının açıkladığı rapora göre dünyanın buzullarla kaplı bölgesi Antartika'da denizler üzerindeki buzlanma 1978'den bu yana yüzde 20 oranında azaldı. Uydu görüntülerini inceleyen Amerikan Ulusal Kar ve Buzlanma Bilgi Merkezi, Antartika'daki buz oranının son yüzyılın en düşük seviyesine ulaştığını açıkladı. Uzmanlar olası felaket senaryolarına göre 2080 yılından itibaren yazları Antartika'daki tüm buzulların erimesi ile doğa felaketleri yaşanacak.

     KÜRESEL ISINMA




  • Alaska halk plajı!

    Küresel ısınma, ABD'nin Kuzey Kutbu'na en yakın noktası Alaska'yı da etkiledi. Kar, buz görüntüleri yerini bikiniyle güneşlenen insanlara bıraktı.

    Hava 28 derece
    Yüzyıllar önce Alaska'da denize girmek bir hayaldi. Ama küresel ısınma sayesinde artık, buzulların yanında denize girilebiliyor. Çarşamba günü bölgedeki hava sıcaklığının 28 derece olduğu belirtildi. Aynı gün Amerika Ulusal Hava Tahmini Servisi şefi Ted Fathauer şaşkınlığını, "Bu bir gerçek; meteorolojik bir şaka değil" diyerek dile getirdi.

    Buzullar eriyor
    Bilim adamları sera gazlarının küresel ısınma üzerinde etkili olduğunu, gazların etkisiyle her geçen gün dünyanın daha da ısındığını belirtiyor. Örnek olarak, son 10 yılda Alaska'nın buzul bölgelerinde meydana gelen erime gösteriliyor. Fakat bu durumdan Alaska'yı ziyaret eden turistler hiç yakınmıyor; kimi denize giriyor, kimi güneşleniyor.

     KÜRESEL ISINMA




  • Bu gidişin dönüşü yok

    Dünyanın dört bir yanındaki bilim adamları farklı sahalardaki araştırmalarında hep aynı sonuca vardılar. Her geçen yıl biraz daha "sıcak"layacağız. Artık tartıştıkları şey bu ısınmanın sonunun nereye varacağı.

    * İspanya'da dekarlarca alanı küle çeviren yangınlar, eriyen buzullar...

    * Hindistan'da can alan seller, Çin'i kasıp kavuran kasırgalar...

    * Hepsi de dönülmez yolda birer kilometre taşı...

    Küresel ısınmanın etkisiyle dünyada meydana gelebilecek farklı senaryolar sayısız kez gazetelerde yer aldı. Bazı senaryolarda sera etkisiyle Kutup Çağı'na geri dönüleceği, bazı senaryolarda da tam tersine sıcaklık dalgasının gittikçe daha da etkili olabileceği iddia edildi. Başını İngiliz bilim adamlarının çektiği bir grup ise iklim değişikliklerinin özellikle Avrupa'yı etkisi altına alacağını ve Avrupa'da havaların gittikçe ısınmasıyla neredeyse Akdeniz iklimini andıran bir iklimin oluşacağını söylemişti. İşte İngilizler'in bu düşüncesini destekleyen fakatonlar kadar iyimser olmayan bir inceleme, Amerika'nın saygın haber dergilerinden Newsweek'in son sayısında yer aldı. Dergide yer alan habere göre küresel ısınma; etkisini gelecek 60 yıl içinde çok ağır şekilde hissettirecek. Ve bunun sonucunda Avrupa kıtası başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde kuraklıklar meydana gelecek. Özellikle de Avrupa'da yükselen sıcaklıklarla ortaya çıkacak kuraklık çöl ve benzeri oluşumlara yol açacak.

    AVRUPA ÇÖL MÜ OLACAK?
    Eric Pape tarafından kaleme alınan habere göre yaklaşan bu tehlike üzerine Avrupa Uzay Ajansı "Çöl İzleme Projesi" isimli bir proje başlattı. Proje tarafından toplanan ilk verilere göre şimdiden Avrupa'nın Akdeniz kıyısında300 bin kilometrekarelik bir alan yani İngiltere'nin toplam yüz ölçümünden daha büyük bir alan kuraklıkla hatta çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya. Bu toprağın daha az verimli olması ve Avrupa topraklarında gittikçe daha az ekili ve dikili alan kalması demek. Hava ısınırken, toprak daha az yağış alacak, ürün yetişmeyen verimsiz topraklar Avrupa'yı saracak. Dergi Fransa'da onlarca yaşlının öldüğü 2003 yazını hatırlatırken, bu dönemde 35 dereceyi bulan sıcaklıklarla gelecek yıllarda daha çok karşılaşmaya hazırlanılması gerektiğini vurguluyor. Fransız meteoroloji uzmanları 35 dereceleri bulan sıcak gün sayısının gelecek dönemde 5 ila 10 kat daha fazla olacağını söylüyor.

     KÜRESEL ISINMA


     KÜRESEL ISINMA




  • Avrupa yakında 'Sahra' olacak

    Küresel ısınma ve neden olduğu iklim değişiklikleri Avrupa'yı tehdit ediyor. Hava sıcaklıklarının her geçen gün arttığına dikkat çeken bilim adamları Avrupa'nın çölleşme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Portekiz'deki Lizbon Üniversitesi'nde araştırmalarını sürdüren Maria Carol, ortaya çıkan tehlikeye dikkat çekerek "Herkes daha çok su istiyor. Yüzme havuzları, golf sahaları, bahçeler için" diye konuşuyor. Portekiz hükümeti ülkedeki kuraklık tehlikesine dikkat çekiyor. İspanya'da halk nehir ve deniz kıyılarına göç ediyor. Aşırı sıcaklardan Avrupa tarımı da kötü etkileniyor. Verimli ve sulak ekilebilir tarım arazisi her geçen yıl azalıyor. Bu da başta yiyecek fiyatları olmak üzere aynı zamanda işsizlik oranlarının artmasına sebep oluyor.


    Çöl sıcakları Türkiye'yi vuracak

    Uzmanlar, Avrupa'yı vurması beklenen 'çöl sıcakları' nedeniyle İstanbul ve Ankara'da yaz aylarında sıcaklığın 40 dereceyi aşabileceğini belirtiyor.

    Avrupa'da geçen yıl pek çok kişinin ölümüne neden olan çöl sıcaklarının bu yıl yeniden geleceği söyleniyor. Uzmanlanra göre, güneyden gelerek Avrupa'yı etkisine alan bu sıcakların Türkiye'yi de etkilemesi olası gözüküyor. İstanbul ve İç Anadolu'da hava sıcaklıkların 40 dereceye kadar çıkabileciğini belirten uzmanlar, sıcaklık artışının sebebini küresel ısınma olarak yorumluyor.

    Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Diren
    Sistemler Türkiye'ye Avrupa üzerinden ve güneyden gelir. Bu nedenle bu sıcakların Türkiye'yi etkisi altına alması mümkün... Yapılan projeksiyonlar bu yılın gerçekten sıcak geçeceği konusunda bazı öngörüler veriyor. Yaz döneminde Ankara ve İstanbul için normal sıcaklık 30 derece civarıdır ama bu yaz 40 dereceleri görebiliriz. Bu sıcaklık nemle birleştiğinde özellikle yaşlılar ve çocuklar için büyük sıkıntılara neden olur. Tabi bunun en büyük sebebi kürsel ısınmaya bağlı olarak yaşanan iklim değişiklikleri. Yavaş yavaş daha sıcak yazlara daha ılık kışlara alışmak zorunda kalacağız.

    İTÜ Meteoroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen
    Türkiye'de bu sene yaz aylarının sıcak geçmesini bekliyorum. Yazın Afrika'dan Basra'dan gelen sıcaklardan etkileniyoruz. Avrupa'da güneyden gelen sistemler sonucu bu kadar ısınıyor. Basra sistemi bizi daha çok etkiliyor, Dolayısıyla belki Türkiye, Avrupa'dan daha çok sıcakların etkisinde kalabilir ama henüz kesin verilere sahip değilim. Hava sıcaklarının 35 derece ve üzeri olacağını tahmin ediyorum. Ama özellikle de İstanbul için önemli olan nokta hava sıcaklığından ziyade nem oranıdır. Örneğin hava sıcaklığı 35 ise ve nem oranı yüzde 65'in üzerindeyse, biz o sıcaklığı 45 derece hissederiz ve yaz çok sıkıntılı geçer. İnsan sağlığı açısından çok problem yaratır. Tabi Avrupa'da ölümlere neden olan sıcaklar da iklim değişikliğinin sonucu meydana geliyor. Belki 50 sene sonra Avrupa'daki bu sıcakları soğuk hava olarak nitelendireceğiz.




  • Aral Gölü hızla çöle dönüyor

    Bir zamanlar dünyanın dördüncü büyük gölü olan Aral, Asya'nın ortasında bir bataklık ve çöl haline geldi. Küresel ısınma nedeniyle kuraklaşan bölgede yer alan Aral, iki ayrı küçük göle dönümüş durumda. Kazakistan ve Özbekistan sınırındaki Aral'ın suları 40 yıla yakın bir süre boyunca içeriye çekildi. Bir zamanlar liman ve tersanelerin bulunduğu merkezler ise şimdi gemi mezarlığına döndü. Orta Asya'nın en önemli çevresel problemi haline gelen ve bunun yanında pek çok ekonomik soruna da neden olan Aral Gölü, Pamir Dağları'ndan gelen Siri Derya ve Amu Derya nehirlerinin sularının birikmesi ile oluşmuştu. 1960 yıllana dek dünyanın büyük gölleri arasında yer alan Aral gölündeki su seviyesi 2002 yılında 4 metre kadar düştü. Uzmanlar, sürecin devam etmesi halinde Aral Gölü'nün 2015 yılında tamamen kuruyacağını ileri sürdü.


    Çok alametler belirdi

    Küresel ısınmanın yaratacağı felaket senaryolarına bir yenisi daha eklendi. Gulf Stream sıcak su akıntısının duracağını belirten Amerikalı bilimadamı iki sonuca vardı. Biri, akıntının kesilmesiyle Avrupa buzul çağına girecek. Diğeri denizdeki planktonlar. Bu küçük canlılar yok olursa balıklar ve insanlar dahil beslenme zinciri darbe yiyecek.

    Dünya büyük bir hızla sona mı yaklaşıyor? Geçen ayın başında İngiliz bilim dergisi Nature'de yayımlanan bir rapor bütün dünyayı hayrete düşürmüş "En kötü kâbuslarımız gerçek oluyor" dedirtmişti. Oxford Üniversitesi tarafından yapılan bu rapor küresel ısınmanın etkisiyle dünyanın gelecek 50 yıl içinde yaklaşık 11 derece ısınacağını ortaya koymuştu. İşte Nature dergisi bu raporun ardından felaketin yanıbaşımızda yani Avrupa'da gerçekleşeceğini söyleyen ikinci bir raporu daha okuyucularıyla paylaştı. Amerika'nın Oregon Eyalet Üniversitesi'nden Andreas Schmittner, İngiliz bilimadamlarının vardığı bulguları da dikkate alarak inanılmaz bir araştırmaya imza attı. Schmitter, 11 derecelik bu inanılmaz sıcaklık değişiminin de etkisiyle Kuzey Kutbu'ndaki buzulların eriyeceğini ve eriyen buzların Kuzey Avrupa'nın daha ılıman bir iklime sahip olmasını sağlayan Gulf Stream Sıcak Su Akıntısı'nın (Kuzey Atlantik Akıntısı) durmasına sebep olabileceğini söyledi. En korkunç felaket senaryolarında yer alabilecek bu bulgu yani Gulf Stream'in tamamen durması dünyayı geri dönülmez bir yola sokabilir. Dünyanın kuzey yarıküresinin yeni bir buz devrine girmesine sebep olabilir. Gulf Stream, Meksika Körfezi'nden Atlantik Okyanusu'nu geçerek Kuzey Avrupa'ya ulaşıyor. Ve başta İngiltere, İrlanda, Fransa'nın kuzey bölümü, Belçika, Hollanda ve Almanya'nın iklimlerinin ılımanlaşmasını sağlıyor. Gulf Stream olmadan bu ülkelerin tamamı konumları gereği dondurucu havayla ve çok sert kışlarla karşı karşıya kalacak.

    BESLENME ZİNCİRİ FELAKETİ
    Schmitter'in araştırması başka bir detayı da ortaya koydu. Gulf Stream'in etkisiyle okyanus boyunca taşınan planktonlar (Suyun hareketiyle pasif olarak sürüklenen küçük canlılar) yani beslenme zincirinin ilk halkaları yok olmuş olacak. Ve başta bu planktonlarla beslenen balıklar olmak üzere bütün beslenme halkası zarar görecek. "Planktonların yok olması ölümcül bir zarar verecektir" diyen Schmitter bilgisayar programında Gulf Stream'in yok olmasının ardından planktonların 500 yılda yok olmasını inceledi. Bu süre zarfında planktonların yüzde 80'lik bölümü yok olacak. Taşıma bandı yüklenmiş torbalar gibi akıntıyla aktarılan bu canlıların yok olması da onlarla beslenen canlıların besinsiz kalmasına sebep olacak. Bu da besin zincirinin önemli halkası insanları etkileyecek.

     KÜRESEL ISINMA




  • Antarktika'da buz karaborsa!

    Güney Kutbu'nun uydu görüntülerini inceleyen bilim adamları, 244 buzulun yüzde 87'sinde erime tespit etti.

    Alarm Verildi
    ABD'li ve İngiliz bilim adamlarının ortak çalışmaları, Güney Kutbu'ndaki buzulların hızla eridiğini ortaya koyuyor. Uzmanlar, inceledikleri buz kütlelerinin yüzde 87'sinde erime ve küçülme görüldüğünü söylüyor. Bölgedeki değişimi belirlemek için 1940'lardan beri çekilen binlerce fotoğrafı ve 1960'dan bu yana elde edilen uydu görüntüleri inceleyen bilim adamları, 244 buzul kütlesindeki erimeye dikkat çekiyor.

    Nedeni Küresel Isınma
    Bugünkü sürecin tersine, 1950'lerde buzulların büyüdüğünü açıklayan araştırma ekibine göre; önce Kuzey Kutbu'nda başlayan erime süreci, özellikle son beş yılda Antarktika'yı da etkilemeye başladı. Buzulların erimesine neden olan unsurların başında ise küresel ısınma gösterildi. Yetkililer hava sıcaklığının son 50 yılda iki derece artması dışında, deniz suyundaki değişikliklerin de önemli faktörler arasında olduğunu bildirdi.



    Dubai'ye kar yağdı

    Burası Birleşik Arap Emirlikleri'nin büyük emirliği Dubai'nin kuzeyi. Küresel ısınma, bölgede hiç akıllara gelmeyecek bir olay yaşattı ve ülkede güncel tarihin ilk karı yağdı. Dubai'nin 80 km kuzeyindeki Ras el Kaymah dağlarının eteklerinde yaşanan kar yağışıyla ilgili olarak bölge halkı "Hatırladığımız tarihte böyle bir olay yaşanmadı" diye konuştu. Özellikle soğuk mevsimlerde Avrupalı çok sayıda turistin sıcak günler için tercih ettiği Dubai'de sıcaklığın 12 dereceye kadar düştüğü belirtiliyor. Son dönemde aşırı yağmur yağdığını belirten yetkililer, buna alışık olmayan sürücüler nedeniyle büyük sıkıntı yaşadıklarını da söyledi.


     KÜRESEL ISINMA




  • İklimlerin geleceği hayra alamet değil

    Sıcak dalgalarının ve sellerin daha sık meydana gelmeye başlayacağını belirten bilimadamları "Hızlı ısınma böyle giderse 2080 yılından itibaren kışlar tamamen ortadan kalkacak" dediler.

    Günlerdir gazetelerde Türkiye dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından gelen felaket haberlerini okuyoruz... "Dünyanın çivisi mi çıkıyor?" diye kendi kendimize sorarken, bilimadamları bütün bu yaşanan "aşırı sıcak, aşırı yağış, sel" felaketlerinin yıllardır anlattıkları "küresel ısınma"nın sonucu olduğunu tekrar tekrar açıklıyor. Geçen yıl Avrupa'yı vuran aşırı sıcakların ardından bu yılki aşırı yağışlar, Avrupalı bilimadamlarını küresel ısınma ve onun gelecekte yaratacağı etki üzerinde bir çalışma yapmaya itti. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok farklı ülke tarafından da desteklenen "Avrupa Çevre Ajansı" (EEA) "Impacts of Europe's Changing Climate" (Avrupa'nın Değişen Klimasının Etkileri) isimli tam 107 sayfalık bir rapor yayımladı.

    2050'DE ALPLER ERİYECEK
    Merkezi Danimarka'nın Kopenhag kentinde olan EEA araştırması için tam "22" farklı göstergeyi kriter olarak aldı. Bu şekilde de Avrupa Birliği temelinde, ulusal ya da yerel boyutlarda küresel ısınma karşısında alınabilecek önlemlerin tespit edilmesine çalışıldı. Araştırmayı yapan bilimadamları Avrupa kıtasının diğer bütün kıtalara göre çok daha hızlı olarak ısındığını belirtirken, "2050 yılına kadar" Alp buzullarının 4'te 3'ünün tamamen dünyadan silineceğini belirtti. Raporda, "Dünyanın oluşumundan itibaren büyük iklim değişiklikleri yaşandı. Fakat bu bugüne kadar hep doğal nedenlerden kaynaklandı. Dünya bir kez daha büyük bir iklim değişikliğiyle yüz yüze... Ve bunun sebebi insan kaynaklı. Sera gazı emisyonları dünyanın iklimini etkiliyor ve bu 21'inci yüzyılda da devam edecek" diye yazıyor.

    ARTIK KIŞLAR "SICAK" GEÇECEK
    Bilimadamları dünyada yaşanan en sıcak 3 yazın da (1998-2002-2003) son 6 yıl içinde gerçekleştiğinin altını çizdi. Ayrıca her 10 yılda hava sıcaklığının "0.36" derece yükseldiğini kaydetti. Bu hızlı ısınmanın "2080" yılında kışları tamamen ortadan kaldıracağını belirten bilimadamları, "Sıcak dalgaları ve seller gittikçe daha sık meydana gelmeye başlayacak. 2080 yılından itibaren sıcak kışlar yaşamaya başlayacağız. Yaz aylarıysa daha da sıcak olacak" dediler. EEA yöneticisi McGlade de yaptığı yazılı açıklamada, raporda yayımlanan bütün bu öngörülerin gerçekleşeceğini belirtti. McGalade ayrıca, "Sıcak dalgaları ve seller sadece insanların ölmesine sebep olmuyor. Biz farkında olmadan birçok bitki ve hayvan nesli de yok oluyor" dedi. Ve "Avrupa bu konuda bir önlem almazsa hem hayvancık, hem de tarımcılık büyük zarar görecek" diyerek, küresel ısınmanın Avrupa'nın karşısında büyük bir ekonomik soruna da sebep olacağını belirtti. Okyanus seviyesi de her yıl yaklaşık 4 milimetre yükselirken, küresel ısınma yüzünden "atmosfer, iklim, buzullar, deniz canlıları, kara canlıları, su, tarım, ekonomi ve insan sağlığı" en çok etkilenen konular. Bilimadamları karbondioksit gazı başta olmak üzere başta olmak üzere sera gazı emisyonlarının engellenmemesi durumunda Avrupa başta olmak üzere dünyayı büyük felaketlerin beklediğini belirtti.



    76 yıl önce yıl sonra

    Küresel ısınma dünya yüzeyinde farklı bölgelerde gittikçe daha belirgin olarak ortaya çıkıyor. Çevre örgütü Greenpeace işte bunu dünyaya Patagonya'da yaşananlarla kesin bir dille gösterdi.

    SADECE 50 YILIMIZ KALDI
    HER geçen yıl etkisini daha da artıran küresel ısınma dünyamızı ciddi biçimde tehdit ediyor. Yapılan son araştırmalara göre gerekli önlemler alınmazsa sadece 50 yıl sonra dünyadaki bütün buzullar eriyecek ve su seviyelerinde ciddi yükselmeler kaydedilecek. Bilimadamlarının bu söylemlerini onaylar bir kanıt da uluslararası çevre örgütü Greenpeace'den geldi.

    DÜNYAYI BEKLEYEN KABUS
    ÖRGÜT, Patagonya bölgesinde bulunan Upsala buzulundaki değişimin küresel ısınmanın ne kadar büyük bir tehlike olduğunun kanıtı olduğunu bütün dünyaya gösterdi. Patagonya'da olanlar belki de bütün dünyayı bekleyen tehlikenin küçük bir göstergesi. Evet, sadece 76 yıl dünyanın en büyük buzul oluşumları arasında gösterilen Upsala buzullarının erimesine yetti.

    HİÇ BİTMEYEN FIRTINALAR
    BİLİMADAMLARI, insanları yaklaşan tehlike konusunda şöyle uyarıyor: Isınma ile buzullar eriyecek, deniz seviyesi yükselecek. Bunun sonucunda kıyılarda toprak kaybı oluşacak ve temiz su kaynakları denizle bütünleşecek. Yazla kış, geceyle gündüz arasındaki sıcaklık farkı azalacak ve rüzgar akımları değişecek, fırtınaların sıklığı ve yönleri değişecek.

     KÜRESEL ISINMA


     KÜRESEL ISINMA




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.