Şimdi Ara

kuplaj ve miller kondansatörü nelerdir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
8.999
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • kuplaj ve miller kondansatörünün ne olduğunu araştırıyorum yardımcı olursanız sevinirm şimdiden çok teşekkürler



  • Laf olsun diye cevap vereyim, tabi ki kitaptan vs. araştırman gerek...

    Kuplaj kondansatörü : Yalıtım kondansatörü de diyebiliriz. (Ben diyorum.) Bir işaret hattına seri bağlanan kondansatör, buradaki doğru akımı geçirmeyecektir. Bir çeşit yüksek geçiren süzgeç gibi düşünülebilir.

    Miller kondansatörü : Birbiri arasında potansiyel fark bulunan iki iletkenin arasındaki mesafeyle ve yalıtkanla orantılı olarak kondansatör oluşur. Örneğin bir transistörün bacakları arasında çok küçük bir kapasite vardır. Gel gelelim, yüksek frekansta X_C = 1/ (OMEGA * C) olduğundan, oldukça büyük bir sanal iletkenlik (susceptance - suseptans) oluşturacaktır. Bu iletkenlik nedeniyle devrenin verimi düşer, kayıpları artar, gürültü oluşur. (Gürültü oluşur mu ki? Salladım vallaa...)

    Elektronik kitaplarına falan bir göz at istersen...




  • Iki elektronik devrecik arasinda DC gerilimi engelleyen AC sinyali aktaran kapasitorlere kuplaj kondansatoru denir.

    Miller kondansatoru ise devrecigin giris ve cikisi arasina bilerek konmus yada kendiliginden kacak olusmus kandansatordur.
  • çok sağol yaa kitaptan araştırıyorum ama burda yorumlar oluo daha faydalı bilgi edinilio bide kuplaj kondansatörü yükselteçleri birbirine bağlamak için kullanılıyor iki yükselteç arasında uyumu sağlamak için
  • quote:

    Orjinalden alıntı: bunalmis

    Iki elektronik devrecik arasinda DC gerilimi engelleyen AC sinyali aktaran kapasitorlere kuplaj kondansatoru denir.

    Miller kondansatoru ise devrecigin giris ve cikisi arasina bilerek konmus yada kendiliginden kacak olusmus kandansatordur.



    Miller kondansatörü bilerek mi konulmuştur? Aman diyim...
  • quote:

    Bu iletkenlik nedeniyle devrenin verimi düşer, kayıpları artar, gürültü oluşur. (Gürültü oluşur mu ki? Salladım vallaa...)


    Gürültü oluşmaz.. Ama kapasite nedeniyle osilasyon eğilimi artabilir elbette. Diğer yandan gene kapasite nedeniyle sinyalde bozulma görülebilir ki, bilhassa mesela mosfetlerde sürme sorunlarına sebep olur..

    Ama miller kapasitörü bu değil.. Bunun miller kapasitörü ile pek ilgisi yok..

    Miller kapasitörü şöyle bir olay.. Bir eviren amp(lifikatör) olsun. Bu amplifikatörün giriş ve çıkış arasında bir kapasite vardır, istenerek veya parazit olarak mevcut olan. Bu kapasitenin illa tipik kapasite olması da gerekmez, devrenin akım çekmesi, transitör ileri yön dinamikleri vs. burada bir kapasitif etki oluşmasına sebep olabilir, olur. Bu bir geribeslemeye sebep olur ve buna miller efekti denir. Daha doğrusu bu geribeslemenin amp.nin girişine gösterdiği empedans fonksiyonuna.. Kabaca, amp. bu geri besleme kapasitesini kendi kazancıyla çarpar ve bir tür kapasite gibi davranır.

    Bu durumda, devrenin girişinde sanki toprağa bağlı bir kondansatör varmış gibi olur. İşte buna da miller kondansatörü denir. Basitleştirirsek, 1000 kazancı olan bir amp.nin 1pF geri besleme kondansatörü olursa, girişte şaseye bağlı 1000 pF bir kondansatör varmış gibi olacaktır. Bu girişe koyacağınız filter vs. ne varsa, hesabında bilhassa dikkat etmeniz gereken sanal olsada, baya baya bir kondansatördür..

    Örnek vereceğiz diye biraz abarttık, salladık resmen.. Formül şudur: Cmiller = Cgb X ( 1/Kazanç + 1) ... Yada ben öyle hatırlıyorum... Miller shunt kapasite vs. diye ararsanız bulursunuz doğrusunu..

    Genelde miller efekti sevilmez, arzu edilmez.. Ama örneğin sıfır voltaj anahtarlama gibi işler yapmakta faydalı olur..




  • Salladım ama şimdi düşündüm, gürültü de olur yav... Miller kondansatörünün üzerinden geçen akım, bir manyetik alan oluşmasına, daha sonra tersine geçen akım, ters yönde bir manyetik alan oluşmasına; bunlar da elektromanyetik bir dalga oluşmasına neden olacaktır. Olur mu olur...

    O değil de, "sanal da olsa bayaa bayaa kapasite oluşturacaktır" ne demek? Kapasite zaten sanaldır :) (Matematiksel olarak tabi) Miller kapasitesi de bildiğiniz kapasitedir, normal kapasitelerden (kondansatörlerden) bir farkı yoktur.

    Ayrıca o formül, devrenin şekline göre farklılık gösterecektir diye düşünüyorum. İllaa ki her devrede (her yükselteçte) böyle olacak demek değildir, değil mi?
  • quote:

    İllaa ki her devrede (her yükselteçte) böyle olacak demek değildir, değil mi?


    Eğer formülü doğpru hatırlıyorsam, her devrede böyle olacaktır..

    -----+-----{ G }----+--------
    +-------||-------+
    C

    G, eviren amplifikatörün kazancı, C ise girişle çıkış arasındaki kapasite olsun. Bu durumda:

    Vc = Vin - Vout (Evet, negatif çıkar, zira bu bir eviren yükselteç)
    Vout = -G . Vin

    Buradan, Vout kazanca bağlı olduğuna göre:

    Vc = Vin . ( G + 1) bulunur..

    Amp.nin giriş akımına göre:

    I = Vc . J . omega . C (devrenin kazancı, yani G C'ye bağlıdır)

    Shunt kondansatörün değeri, Ic/Vc olacağından C x ( G + 1) bulunur..

    Bunun geri besleme direncine yansıması ise (!?) C x (1/G + 1) olacaktır ki, demekki yanlış hatırlamışız, C değerinde miller kapasitesi için gereken değerin formülüymüş.. Bizim formül, çıkşıtan görünecek olan shnut kapasite değerini vermekteymiş..

    Herneyse, dediğim gibi, bu da yanlış olabilir. Gidilip kitaplardan, google'dan filan aramak işin doğrusu neymiş bunu verecektir.. Burada niyetimiz, miller kapasitesi nedir bunu tarif etmek. Elbette, hafızası veya matematiği benim taş kafamdan daha sağlam olan arkadaşlar vardır, bu yanlışları (varsa) düzeltirler umuyorum..

    Elbette bu, Miller kondansatörü için geçerli olan değerdir. Girişteki başka etmenlerin oluşturacağı kapasiteler vs. ayrıca düşünülmelidir. Umarım miller etkisi ve kondansatörü nedir, anlaşılmasına yardımcı olabilmişimdir..

    Shunt, paralel demek aslında.. Bu, girişte, giriş devresine paralel olan kapasite gibi bir anlam veriyor. Direk paralel desem, sanırım farklı anlaşılır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi skoylu -- 1 Ağustos 2008; 15:54:46 >




  • quote:

    O değil de, "sanal da olsa bayaa bayaa kapasite oluşturacaktır" ne demek?


    Yani sanki BOM listesine yazıp, PCB'ye çizip, matkapla deldiğiniz deliklere takılmış bir polyester, seramik vs. neyse kondansatör gibi olacaktır..

    Başka tür bazı kaçak/istenmeyen kapasiteler vardır, yok voltaj değişti, yok frekans değişti, kafasına göre değişir durur filan.. Örneğin, PCB'nin oluşturduğu kapasite, belli bir frekanstan sonra birden değişir.. Ama bu değer, böyle değildir, devrenin geri besleme kapasitesinin kazancına çarpımıyla sabittir..
  • miller etkisini 1920 de miller in yayımladığı makaleden okuyun.
    http://web.mit.edu/klund/www/papers/jmiller.pdf
  • Merhaba Rewhard,

    Konu ile alakali soruyu 11 yil once yazmissin lakin umarim gec kalmamisimdir :)


    https://naschibo.wordpress.com/2019/01/17/miller-etkisi/

    yukaridaki linkten özet bir bilgiye ulasabilirsin

    selamlar
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.