Şimdi Ara

Kuluçkacılık

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
169
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Türkiye’de modern tavukçuluğa tam olarak ulaşabilmemiz için yakın bir zaman var diyebiliriz. Çünkü kuluçkalık anaçlar hala yurt dışından gelmektedir. Modern tavukçuluğun önemli özelliklerinden birisi üretimin yığınsal olmasıdır.

    Binlerce civcivin bir arada kuluçkadan çıkması ve birlikte büyütülmesi, modern kuluçkahanelerin üretimde devreye girmesi ile sağlanabilmiştir. İstanbul kuluçka makineleri işlemleri tavukçulukta üretimin önemli bir halkasıdır. Kuluçkahanelerin ekonomik verimliliği sağlayabilmesi buradaki teknik başarı ile yakından ilgilidir.

    Başarılı kuluçkahanelerden elde edilen civcivler, üretime sorunsuz olarak başlayacakları için, üreticinin başarılı olmasına da yardımcı olurlar. Kuluçkacılık, kuluçkalık yumurtaların toplanması ile başlayan, günlük civcivlerin kümeslere gönderilmesi ile sonuçlanan bir seri işlemler dizisidir. Kuluçka sonuçlarının iyi olması için kuluçkalık yumurta üretiminde birçok etkene dikkat edilmelidir.

    Kuluçkalık yumurtaların toplanması özellikle bakteriyel bulaşmayı engellemek için bazı kurallar çerçevesinde yapılmalıdır. Bunlar;
    *Yumurta toplamadan önce eller yıkanmalıdır.
    *En az günde 3 defa yumurtaları toplanmalıdır. Üretimin başındaki sürülerde yer yumurtası olabileceğinden ilk 5 hafta 3 ara toplama yapılmalıdır.
    *Herhangi bir kirli veya kırık yumurtaya dokunmadan önce temiz folluk yumurtaları toplanmalıdır.
    *Kirli folluk yumurtası, kırık yumurtalar ve yer yumurtaları ayrı şekilde toplanmalıdır.
    *Her türlü pis ve dışkı ile bulaşık olan materyaller folluktan uzak tutulmalıdır.
    *Folluk materyali sürekli yenilenmeli, folluk plastiği kullanılıyorsa düzenli olarak çıkarılıp dezenfekte edilmeli ve temizlenmelidir.
    *Kuluçkahane ile birlikte anlaşılmalı, hangi yumurtaların temiz folluk yumurtası olduğu konusunda görüş birliğine varılmalıdır.
    *Eğer kirli yumurta ve yer yumurtaları kuluçkahaneye gönderilecekse kesinlikle temiz yumurtalardan ayrı tutulmalı, kuluçkahaneye gittiğinde ayrı bir gelişim makinesine basılmalıdır. Diğer yumurtalara bulaşmasını önlemek için yumurta arabalarının alt katlarındaki tepsilere dizilmelidir.
    *Toplandıktan sonraki 4 saat içinde yumurta sıcaklığı 24°C (75,2°F) altına çekilmeli ve en uygun depo sıcaklığına kadar bu sıcaklıkta tutulmalıdır.

    DÖLLÜ YUMURTALAR
    Horozla birlikte yaşayan tavukların yumurtaları eğer çiftleşiyorlarsa büyük ihtimal döllüdür. Çevrece bilindiği üzere horoz ve tavuk arasındaki çiftleşme horozun tavuğun üzerine çıkması şeklinde cereyan eder. Düşük bir oranla da olsa çiftleşmeye rağmen arada sırada bazı yumurtalar dölsüz yumurtalar olabilir. Döllenme, normal olarak tabii bir işlemdir. Ancak, yapay yolla horozlardan ejekulat alınarak tavukların yapay döllenmesi de bugün uygulanan bir yöntemdir. Yapay tohumlamadan hemen sonra, sperm hücreleri tavuğun yumurta kanalının üst kısmında infundibular spermatozoa depo bezlerine inerler.

    Yumurta kanalında yumurta yok ise, bu ilerleme veya yolculuk 30 dakika sürer. Döllenme, sperm hücresinin ovuma girmesi ve bir tek hücre içerisinde çekirdeklerin birleşmesi ve kromozomların çiftleşmesi işlemidir. Döllü olarak adlandırdığımız yumurta içinde embriyo gelişimi gözlenir. Embriyonun gelişmesi için belli bir sıcaklık gerekmektedir. Bu sıcaklık 27° C’dir.

    Döllü bir yumurtanın yumurtlaması yaklaşık 24 saat kadar sürer. İşte o süre içinde tavuğun içi sıcak olduğu için civciv embriyosu gelişmeye devam eder. Yumurta dışarı çıkınca gelişim yumurta soğudukça azalır, yumurtanın bulunduğu ortam sıcaklığı 27° C derece altında düşerse gelişim durur. Döllü yumurtanın tespiti çıplak gözle bu işi uzun süre yapmayan kişiler için oldukça zor bir iştir. Döllü yumurta içinde bir gün gelişmiş çok küçük bir embriyo vardır.

    Dölsüz yumurtada ise sadece dişi üreme hücresi vardır. Embriyo dişi üreme hücresinden 8 misli kadar büyüktür fakat bizim gözümüzün gördüğü şey, döllenmiş veya döllenmemiş yumurtalarda sadece küçük beyaz bir noktadır. Gördüğümüz şey, embriyonun veya dişi üreme hücresinin çevresindeki beyaz yapıdır.

    (https://hedefkulucka.com/)


    Kuluçkacılık







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.