Şimdi Ara

Kuluçka Bilgileri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
158
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kanatlı hayvanların nesillerini devam ettirebilmek için gerçekleştirdikleri doğal sürece kuluçka denir. Kuluçka, doğal kuluçka ve yapay kuluçka olmak üzere 2 bölüme ayrılır.

    Kanatlı hayvanların tabiatları gereği doğal olarak gerçekleştirdikleri kuluçkaya doğal kuluçka denir. Makine ile gerçekleştirilen kuluçkaya yapay kuluçka denir.

    Yapay kuluçkada kuluçkalık yumurtalar için gerekli olan ısı, nem, havalandırma ve çevrilme işlemleri cihazlar tarafından gerçekleştirilir. Yapay kuluçka, kuluçka makineleri kullanımı ile gerçekleştirilir. Kuluçka makineleri masa tipi makineler, dolap tipi makineler ve oda tipi makineler olmak üzere 3 bölüme ayrılırlar.

    Yaban hayatında yaşayan ve çiftliklerde beslenen kanatlı türleri, nesillerini devam ettirebilmek için kuluçkaya yatarlar. Doğal kuluçka, türlere göre farklılıklar gösterir. Bazı türlerde sadece dişiler kuluçkaya yatarken bazı türlerde ise dişi ve erkek beraber kuluçkaya yatarlar. Çiftlik hayvanlarında ise genellikle sadece dişiler kuluçkaya yatarlar.

    Doğal kuluçkada kuluçkaya yatacak olan kanatlı yumurtalarını kendince belli olan kalabalık ve gürültüsü olmayan rahatsız edilmeyeceği sessiz, sakin, gizli bir yere yumurtlayarak biriktirir ve kuluçkaya yatar veya sahibi tarafından uygun şartlar sağlanarak kuluçkaya yatırılır. Doğal kuluçkada kuluçkaya yatan kanatlı yumurtaları için gerekli olan ısı, nem, havalandırma ve çevirme işlemini şaşırtıcı bir şekilde yaratıcının kendisine verdiği kabiliyetlerle ayarlar. Mesela tavuk, kuluçkaya yatar ve 21 gün sonra yumurtalardan civcivler çıkar ancak doğal kuluçka ile elde edilebilecek civciv sayısı sınırlı olduğundan ticari amaçla bu yöntemin kullanılması mümkün değildir.

    Doğal kuluçka ya küçük aile işletmelerinde ailenin ihtiyacını karşılamak için ya da civciv yumurtadan çıktıktan sonra kendisine bakamıyorsa ve mutlaka ebeveynleri tarafından beslenmesi gerekiyorsa kullanılmalıdır. Mesela muhabbet kuşu ve ev güvercinleri bu şekilde üretilmektedir. Kuluçka makineleri, doğal kuluçka ile istenilen üretim düzeyine erişilemeyeceği için doğal kuluçka olayının nasıl gerçekleştiği incelenerek, kanatlıları istenilen amaca uygun olarak çoğaltma işlemi için geliştirilmiştir.

    MAKİNA İLE KULUÇKA

    Kuluçkalık yumurtalardan gerekli ısı, nem, havalandırma ve çevirme düzeni sağlanarak belirli sürede civciv çıkaran makinelere kuluçka makinesi denir. Kuluçka makineleri ile yapılan işleme kuluçkacılık, yumurtadan civciv çıkaran yerlere de kuluçkahane adı verilir. Kuluçka makinesine konulan yumurtalardan döllü olanların oranına döllük oranı veya tohumluk oranı denir. 18. günde yapılan döllülük muayenesi sonucu döllü olduğu belirlenen yumurtalardan elde edilen civcivlerin oranına çıkış gücü denir. Günümüzde elektrikle çalışan dijital paneller sayesinde sıcaklık, nem, havalandırma ve yumurta çevirme işlemini yapan tam otomatik makineler kullanılmakta ve gereken kullanım kurallarına uyulunca yüksek randımanda verim elde edilebilmektedir. Kuluçka makinelerine konan her yumurtadan civciv çıkmaz. Bu olayın çeşitli sebepleri vardır. Makineye konan her 100 yumurtadan çıkan civciv adedine kuluçka randımanı denir.

    (https://hedefkulucka.com/)


    Kuluçka Bilgileri



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Duygu Hedef -- 18 Aralık 2017; 12:24:45 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.