Şimdi Ara

Kubuntu kurdum ve yardıma ihtiyacım var..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
866
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar, daha önce bir pardus denemem olmuştu ve zamanım olmadığı için windowsa dönmek zorunda kalmıştım. Şimdi Linux'a dönme zamanıdır dedim ve Kubuntu yükledim. Bu sefer vazgeçmek yok. Yalnız oldukca acemiyim, yardımlarınıza ihtiyacım olucak.

Şimdilik üç sorum var:

1- Firefox indirdim ama kuramadım. Nasıl olucak bu iş?
    2- Bluetooth aygıtını nasıl aktif hale getiricem?
    3- Western Digital Mybook Home Edition 1TB harddiskim var. NTSC olarak şekillendirilmiş durumda. Bağladığım zaman diski görüyor. Ama içindeki klasörleri eksik okuyor. Video ve fotoğraf klasörlerini okurken, mp3 lerin olduğu klasörü görmüyor. Sorun ne olabilir.

Birde ricam olacak. Sizce ilk olarak neleri öğrenmem gerek? Ubuntu'yla (Kubuntu'yla)ilgili bilmem gereken temel şeyler nelerdir? Driver'lar için ne yapmam lazım?

Yardımınızı bekliyorum.

• 1.paket yöneticisine firefox yazıp indirebilirsin.ya da terminali açıp sudo apt-get install firefox yazarak da indirebilirsin.
    2.menülerde bluetooth aygıtı için araçlar vardır.yoksa yine paket yöneticisinden bluetooth yazarak gereçli araçları indirebilirsin.kubuntu biraz problemli ve yetersizdir ubuntuya göre.kde için başka dağıtımlar daha iyi olabilirdi.linux mint gibi.
    3.bahsettiğim yetersizlik burada da belli etmiş kendini.kubuntu türkçe karakterli ntfs bölümlerini okuyamıyor.diller menüsünden türkçe desteğini indirerek bu sorunu giderebilirsin.

intel ekran kartı varsa büyük ihtimalle tanımıştır.intel değil de sis veya via ise biraz zorlar.nvidia veya ati için hardware-drivers aracı işe yarıyor.menüde bulamazsan terminale sudo jockey-kde yazarak programı başlatabilirsin.tek yapman gereken ekran kartına bir tık koymak olacak.onun dışında webcam sorun olabilir.amsn yükleyerek webcamin çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsin.
    ubuntuda açık kaynak kodlu ve bedava olmayan yazılımlara yer verilmiyor.bunun sonucunda flash player ve gerekli kodekleri elle yüklemek gerekiyor.yine paket yöneticisinde tüm varsayılan ayarı tüm paketleri göster olarak değiştirdikten sonra gstreamer diye aratılınca çıkan codecleri yüklemelisin.
    son olarak font ayarlarından lcd ekran desteğini açarsan gözlerin için iyi olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi positroN -- 7 Ekim 2008; 10:28:13 >

• cevabınız için çok teşekkür ederim. doru düzgün okuyabildiğim zaman çok ihtiyacım olacak bilgiler. Ama şu anda daha farklı bir sorunum var. sabaha karşı sistemi kurup saat 6 gibi uyudum. o zaman böyle bir problem yoktu ama şimdi bilgisayarı açtığımda ekran çözünürlüğünün 640X480 olarak ayarlanmış olduğunu görüyorum. Sistem ayarlarından monitör ayarlarına girdiğimde buradaki çözünürlük değeri sabitlenmiş durumda. yani çözünürlüğü yükseltemiyorum. Driver da yüklü sanırım. (emin değilim) Yani yardıma ihtiyacım var...
  • 1.firefox yüklemesi

kde menüsunde "add/remove programs" ı tıkla.(not: kde menüsü/system/adept manager yolundaki paket yöneticisi daha gelişmiştir.)
    açılan penceredeki "search" kısmına firefox yaz.arama kutucuğunun yanından "any suit" seçeneğini seç.
    arama sonucu bulunan firefox'un yanındaki kutucuğu işaretle ve "apply changes" butonunu tıkla.

2.bluetooth yönetimi.

sistemde bluetooth aygıtı varsa system tray üzerinde bluetooth ikonu beliriyor.oradan bluetooth mouse u seçip bağlanabildim.herkes için aynı şekildedir sanırım.

3.ntfs bölümleri türkçe olarak bağlanmadığı için türkçe karakterli dosya ve klasörler gözükmez.bunun için türkçe desteğini yüklemek gerekiyor.

kde menüsü/system setting/regional and language

"install new language" butonuna tıkla.türkçeyi seç."install" butonu ile yüklemeyi başlat.

4.kodeklerin yüklenmesi.

daha önce bahsettiğim kde menüsü/system/adept manager yolundaki daha gelişmiş paket yöneticisini açıp gtreamer yaz.çıkan sonuçlardan yükleme yap.

5.ekran kartı yüklemesi.

bunun için bir çok yol var.iki tanesinden ilki kde menüsü/system/hardware drivers manager yolundaki driver yükleyici.bu programı açınca ekran kartı için eğer varsa driver yüklemelerini gösterir.bende zaten tanıdığından yoktu.olsaydı kurmak sadece kutucuğa tık atmaktan ibaret.

eğer bir ekran kartı tanıtılmasaydı böyle gözükürdü

bir diğer yöntemde kde menüsü/system settings altındaki görüntü yöneticisi.kullanmak için öncelikle allttaki "administrator mode" butonuna basıp şifreyi girmek gerekiyor.yalnız burada yapılabilecek şey eğer driver yüklendiyse onu xorg ile konfigure etmek.kurulumdaki sorunu gidermek bir nevi.ayrıca doğru montitör seçilerek çözünürlük ve tazeleme hızı ayarlanabilir.

• kde menüsü/system settings altındaki görüntü yöneticisinde administrator olarak giriş yaptığım halde çözünürlük seçeneklerinde sadece 640X480 var. Sorunun sebebi, program ekle'den,system den yüklediğim nvidia binary x.org driver (optimized hardware acceleration) olabilir diye düşünüyorum. gerçi kaldırdım ama bazı arkadaşların bu programı kurduktan sonra aynı problemle karşılaşıldığını öğrendim. Birtakım çözümler de buldum ama uygulayamıyorum. dediğim gibi bu konura yabancıyım. yinede pes etmeyi düşünmüyorum. aşağıya bu problem için üretilmiş bir çözümü yazıyorum. nasıl uygulayacağım hakkında bilgi verebilirseniz sevinirim. uzun süredir bununla uğraşıyorum, sıkıntı geldi...

Kod:

Section "Screen"
    Identifier "Default Screen"
    Device "Generic Video Card"
    Monitor "Generic Monitor"
    DefaultDepth 24
    SubSection "Display"
    Depth 1
    Modes "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Depth 4
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Depth 8
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Depth 15
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Depth 16
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Depth 24
    EndSubSection
    EndSection

"Burdaki gibi /etc/X11/xorg.conf dosyasına ekle olmayanları örnekteki gibi"

demiş biri.. birisi de şunu söylemiş;

Kod:

DefaultDepth XX

için,
    Kod:

SubSection "Display"
    Depth XX

kısmını bul,ve hangi çözünürlüğü istiyorsan (mesela 1024*768)
    Kod:

Modes "1024x768"

"olarak yazıp kaydet.X yeniden başlatıldığında istediğin çözünürlüğü kullanıyor olacaktır."

demiş. Ancak ben ne demek istediklerini anlamıyorum. bahsedilen çözümleri uygulayamıyorum. Acemilik kötü şey...

• görüntü yöneticisinde hardware sekmesi altında montiör 1 seçeneği var.oraya girip montiörün markasını seçince zaten bu ayarları otomatik yapıyor.dizüstüyse onun için de lcd 1280.800 gibi ayarlar var o menüde.
  • laptop kullanıyorum. monitör 1 de böyle bir seçenek yok. Monitör 1 : plug and play yazıyor... ben bu işi beceremiycem galiba..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • o ayarları değiştrebilmen için öncelikle administrator mode butonuna basıp şifreni girmen lazım.sonra hardware sekmesine tıkla.
    ilk olarak ekran kartı yanındaki configure butonuna tıklayıp ekran kartın hangi seriden ise onu seç.mesela benimki 8600 ben 8 serisini seçtim.daha önceden nvidia driverları kurmuşsun çalışmamış işte nedeni bu.buradan yaptığın ayar xorg dosyasına kaydedilir.

onun altında 1. monitör yazan yerde tekrar configure butonuna tıklayıp lcd çözünürlüğüne göre ekran seçmelisin.

generic/lcd panel max çözünürlüğüne göre seçmelisin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi positroN -- 7 Ekim 2008; 16:16:56 >

• evet ayarları yapıyorum ama uygula dediğimde "Seçilen sürücü ve monitör ayarı bu bilgisayarda başarılı denenemedi." uayarısı veriyor. "Dene" dediğimde ise monitörün görüntüsü gidiyor ve yerine gelmiyor. Laptop Toshiba a200 15.4 inç ekranlı. nVidia 7300 ekran kartı kullanıyor. Çözünürlüğü 1280X800. Ekran kartını "Geforce 7 Series" olarak seçiyorum. Sürücü "nv". Monitör no:1 ; LCD panel 1280X800 (1024X768 i de denedim) olarak ayarlıyorum. ne yazıkki olmuyor. yardımınız için teşekkürler. baya bi uğraştınız... Bir şekilde halledicem...
  • son olarak terminale sudo nvidia-xconfig vermeyi deneybilirsin.benden bu kadar
  • denedim ama "command not found" diyor. şimdi format atıp baştan başlıyorum. dediğim gibi pes etmek yok... çok çok çok teşekkürler positroN...
  • komut bulunamadı dediğine göre nvidia sürücüleri yüklü değil.format atmayı gerektirecek bir durum yok.

sürücüler yüklenirken aslında otomatik olarak nvidia-xconfig komutunu verir.bu komut xorg.conf dosyasının driver bölümüne nvidia driverı için gerekli parametreleri yaratır aslında.bunu elle de yazabilirsin ama zor.eğer nvidia driverı yüklü değilse parametreleri yazmanın bir anlamı yok.görüntü yöneticisinden driver ve çözünürlük seçmek de aynı şey.otomatik olarak xorg.conf dosyasına parametreleri ekler.

tüm denemeler sonrası sistem biraz karışmış olabilir.ilk haline getirmek için terminale

cd /etc/X11

yaz.X büyük harfle bu önemli.

sonra

sudo rm -rf xorg.conf

şimdi bilgisayarı yeniden başlat.her şey yeni kurulmuş gibi olur.(şu an driverlar yüklü değil sadece format atılmışken nasılsa öyle olur)

nvidia driverı için kesin bir yol düşünüyorum bulursam yazarım.

düşündüm düşündüm aklıma sürücü yöneticisinden daha kolay yöntem gelmedi.yukarıdaki gibi yaptıysan tekrar system/new hardware drivers'e tıklayarak sürücüyü kurmayı deneyebilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi positroN -- 7 Ekim 2008; 20:55:26 >

• positroN, hocam kusura bakmayın, emekle o kadar yazmışsınız anlatmışsınız. bu yazdıklarınızın üstüne söz söylemek biraz ayıp olacak ama, yine de başka arkadaşlar için yazmak istedim.

ben de aynen edumlupinar arkadaşım gibi
    quote:

Arkadaşlar, daha önce bir pardus denemem olmuştu ve zamanım olmadığı için windowsa dönmek zorunda kalmıştım. Şimdi Linux'a dönme zamanıdır dedim ve Kubuntu yükledim. Bu sefer vazgeçmek yok. Yalnız oldukca acemiyim, yardımlarınıza ihtiyacım olucak.

diyerek Kubuntu (kde 4) kurdum. fakat çok sorun yaşamıştım. kde 3 sorunsuzdur diyorlardı ama, pardus'taki kullanım tecrübelerimden beğenmemiştim.
    kubuntu'yu silip ubuntu kurunca aradaki farkın ne denli büyük olduğunu anladım. yani gnome çok daha stabil, çok daha kullanışlı geldi bana. "neden daha önceden gnome (ubuntu) kurmadım ben " dedim..

bu söylediklerim tamamen windows kullanıp linux deneyimi yaşamak isteyen acemilerin benzeri döngülere girip linux'tan soğumamaları için.

sözün özü, mümkünse deneme partisyonu oluşturup pardus, suse, ubuntu, kubuntu gibi dağıtımları deneme şansınız varsa kendi zevkinize göre dağıtım seçmenizi tavsiye ederim.
    ama ubuntu'da hayat var

• baya uğraştım. hala uğraşıyorum. benimde aklıma gelmişti acaba ubuntu mu kursam? ne de olsa daha çok kullananı vardır. diye. root bile olamıyorum kubuntu'da. su yazıyorum olmuyor, sudo yazıyorum olmuyo, sudo su yazıyorum zamanınız doldu diyor. herneyse. ubuntu indiriyorum şimdi. nasıl yapıcaksam. bide onu cd'ye yazma işi var. bakalım becerebilicek miyim.. positroN ve çok yaşa kamil sağolun varolun.
  • 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.