Şimdi Ara

Kuantum Teorisi ve Felsefe

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
372
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bilimdili'nde Prof. Dr. İskender Öksüz tarafından bu konuda güzel bir makale yayınlandı.

    http://bilimdili.com/dusunce/kuantum-teorisi-ve-felsefe/

    Orada diyor ki;

    “Madde” deyince neyi düşünürüz? Kalem gibi, tebeşir gibi elimize alabileceğimiz, hiç olmazsa dokunabileceğimiz bir şeyleri. Uzun yıllar madde için “uzayda yer kaplayan” diye başlayan tarifler ürettik. Halbuki elektron, protondan başlayarak elementer taneciklere kadar maddenin hiç bir yapı taşının “hacim” diye bir özelliği yoktur. Madde uzayda yer kaplamaz. Bize, bizim çevremizde “hacim” kavramını veren, tanecikler arası itmedir.

    E yıllarca hacim diye biliyorduk







  • Madde dediğimiz şey, 4 boyutlu, 5 boyutlu hatta 11 boyutlu olduğunu düşündüğümüz evrenimizdeki, üst boyutlardaki varlıkların, bizim 3 boyutlu evrenimizdeki izdüşümleridir. Platonun mağaraya zincirlenmiş adamlar benzetmesindeki gibi, sadece gölgeleri gören insanlar, gerçekte onların 3 boyutlu varlıkların yansıması olduğunu anlamadıkları gibi, bizler de aslında, 3 ncü boyutun ötesini göremediğimiz için, maddenin gerçek halini anlayamıyoruz. Mağaradaki zincirlerinden kurtulup, gerçek dünyayı görmüş insan, geri dönüp, arkadaşlarına gördüklerinin yansıma olduğunu anlatmaya çalışması gibi, kuantum fizikçileri de bize gerçeği anlatmaya çalışıyorlar ama kimse inanmıyor, inanamıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kingman29 -- 3 Kasım 2016; 2:36:19 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Herhalde önce anlaşılabilecek şekilde ama bir o kadar da yanlış öğretilip sonra doğrusu sunuluyor olsa gerek. Yoksa ilköğretimdeki çocuk ne anlar atomaltı taneciklerden.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.