Şimdi Ara

Kopya Komplo ve Juventus Olayı ve şimdiki benzeri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
622
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • İtalya’daki şike operasyonunun ayrıntıları…

Değişik kaynaklardan edindiğim bilgileri kronolik sırayla aktarıyorum:

Benim görüşüm Türkiye’deki operasyon 5 yıl önce İtalya’da düzenlenen Calciopoli’nin kopyası. O nedenle ben “kopya komplo” diyorum

Nedenlerini kolayca fark edeceksiniz..
    - İtalya’da 2006’nın başında Futbol Federasyonu Başkanı değişti. Guıdo Rossi FIGC Başkanı oldu. (Rossi daha önce İnter’in eski 2. Başkanı ve TİM Yönetim Kurulu üyesiydi!!!!)

- Sezon sonuna doğru iddialar yoğunlaşmaya başladı. Ve Calciopoli diye bilinen operasyon ortaya çıktı. Dünyanın gözü bir anda İtalya’ya çevrildi….

- İddialar gazetelerde geniş yer buldu. Çok ağır ithamlar içeren manşetler atıldı. Juve büyük bir medya lincine maruz kaldı. Juventus Genel Direktörü Moggi kişiliğiyle medyaya epey malzeme verdi..
    - İddiaların en yoğunlaştığı dönemde federasyon Şike Talimatında bir değişiklik yaptı. 6. Maddeyi ekledi.

“Hakem atayanlar ile yapılan konuşmalar birden fazla olursa; şike konusunda delil olmasa da muhataplar maç ayarlamayla itham edilecek ve cezalandırılacaktır”
    Bu madde önce dikkat çekmemişti. Ancak ilk kez ve son kez Juventus’un küme düşürülmesi için uygulandı. Bu madde İtalya’da üç kez kırmızı ışıkta geçen araba çalmış mı sayılacak esprilerine konu oldu… Üç otomobil hırsızlığı 1 cinayet olabilir dendi…
    - 2006 Temmuz ayında Juventus 3 haftalık yargılama sürecine tabi oldu. Ve spor mahkemesince suçlu bulunarak küme düşürüldü. Küme düşürme kararı alınırken hakem atama komitesi üyeleriyle yapılan dinleme görüşmeleri en önemli delil olarak sunuldu.
    - Öyle bir hava yaratılmıştı ki hemen herkes Juventus’un suçlu olduğundan emindi. İddialar şöyleydi:

a) Hakemleri soyunma odasına kilitlemek (Hakem Paparesta)

b) Hakem atamalarına müdahale

c) Hakem etkilemek

d) Rüşvet

e) Aşırı değerli hediye vermek. Maseratti hediye edildi iddiası (şike maksatlı)

f) Oyuncu ajansıyla kontrol

g) Muhasebede usulsüzlük

h) Takip edilemeyen iletişim ağı kurmak

ı) Şike

i) Şike teşebbüsü

j) Bazı oyucular bilerek sarı kart görerek Juve maçında oynamadı

k) Hakem ofsayt verdi

- GÜNCEL TARTIŞMALAR İÇİN BİR AYRINTI:

- Temmuz sonunda biten yargılama sürecinde Juventus’un pek çok başvurusu kabul edilmedi.

- Savunma hakları kısıtlandı.

- Video izleme talebi reddedildi. (Maçların izlenmesi için)

- Tapelerde tahrifat ve seçmece tape sızdırılıyor iddiasına Inter hakkında soruşturma yapan Pairetto Facchetti’nin tanığı C Rossi “İnter için başka kayıt yok” ifadesini verdi.

- Juventusun ACELE BİR KARARLA MAHKUM EDİLMESİNE DİKKAT ÇEKEN REPUBLİCA GAZETESİ “SAVUNMA KANITLARI İÇİN 3 GÜN SÜRE VERİLDİ” manşeti attı…. Yani TFF daha insaflı

- Soruşturmayı Attila Auricchio yürüttü. Ve Juventus’u mahkum eden Yargıç Mario Serio “şikeye ilişkin kanıt yetersizliğine rağmen tapelerden edinilen kolektif çıkar olgusu dikkate alınarak Serie B’ye düşme kararı verildi” dedi

- Küme düşme kararı verildikten sonra Ceza Mahkemelerinde (olay yerine göre) 4 ayrı dava açıldı.

1- Şike veya şike teşebbüsü

2- GEA Oyuncu Ajansı vasıtasıyla transfer piyasasını kontrol

3- Uluslar arası SIM Kartlarla özel ve gizli iletişim ağı kurularak hakemlerle iletişim

4- Sportif dolandırıcılık-spora karşı ahlaksızlık (Mali usulsüzlüklerle birlikte)

- Aralık 2006’da şike davasına bakan mahkeme kararını verdi: “İncelemeye alınan konuşmalar ve ilgili delillerde şike, şike teşebbüsü yönünden aykırılık bulunmamıştır”

- Juve Serie B’ye düşmüştü artık… Aylarca şikeci diye alay konusu olmuş ve hücuma uğramıştı. Avrupanın en büyük 3. kulübü olarak bilinen takım büyük çöküş yaşamıştı. Hisse senetleri yarıya düşmüştü. (1.12 euro)

- Mahkeme kararıyla şike iddialarının boş çıkması üzerine Juve Avukatı Zaccone temyiz için hazırlık yaptı. Ama Moggi gittikten sonra Yönetime gele Motozemolo TAR’a (Bölge İdare Mahkemesi) yapılacak başvuruyu engelledi. Motozomelo’nun başında olduğu Ferrari Takımı sürpriz sponsor buldu:İnter’in de sahibi olan Telekom İtalya-TİM!!!!)

- Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Antonio Baldassare nedense devreye girdi: “Juventus temizlenir ama sistem harap olur”

- Juventus iktidar mücedelesinin kurbanı oldu. BU ARADA FİFA VE UEFA TARAFINDAN FUTBOLDAN DIŞLANMAKLA TEHDİT EDİLDİ. En azından Motezomolo taraftara böyle anlattı.

- Moggi hukuk mücadelesinde yalnız bırakıldı. Buna rağmen Moggi davaları teker teker kazandı.

- Şike iddiaları mahkeme kararıyla çürütüldü

- SIM kart iddiaları asılsız çıktı.

- GEA Oyuncu Ajansının (Moggi’nin oğlu da ortak) herhangi bir usulsüzlüğü kanıtlanamadı

- Moggi darp iddialarından suçlu bulundu. 1,7 yıl ceza aldı.

- Napoli Mahkemesinde görülen Sportif Dolandırıcılık davası ise halen sürüyor. Temyiz aşamasında…

- Juve fanları bir site kurdu. Mücedele için. 2 üniversiteye rapor hazırlattı. (Universite di Messina ve Queen Mary Universitesi) Bu raporlar internet üzerinden paylaşıldı. HAKEM KARARLARIYLA AVANTAJ SAĞLADIĞI İDDİA EDİLEN JUVENTUSUN TÜM MAÇLARI İNCELENDİ. SARI KART, KIRMIZI KART, OFSAYT VS RAKAMLARI İSTATİSTİKSEL OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ. HAKEMLERİN HİÇBİR AYRICALIK TANIMADIĞI ORTAYA KONDU. TAM AKSİNE HAKEMLER SIKLIKLA ALEYHİNE KARARLAR VERMİŞTİ.

- Şüpheli tapeler ortaya çıktı. Sanıklar o tapelerdeki konuşmaları kabul etmiyordu. Bu tartışmalar TV şovlarına taşındı. Canlı yayında tape yaratma uygulaması yapıldı. Moggi hakemlerle konuşma sayısını gösteren tabloların sahte olduğunu iddia etti. Bu da TV şovlarına malzeme oldu. Moggi yine haklı çıkmıştı. (Bu görüntüler youtube’da var.)

- 2010 yılına gelinceye kadar Calciopoli unutulmuştu… Hatta Juve fanları bir kitap çıkardı: Saçmalık anlamına gelen FARSAPOLİ kitabın adıydı.

- Moggi’nin avukatları çok önemli bir kanıt ele geçirdi:

– Telekom İtalya (TİM) hakkında bir sanayi casusluğu davası açılmıştı.

- Bu davada kapsamında ifade veren TİM eski çalışanı Caterina Plateo “İnter lehine futbol dünyasının izlendiğini” söyledi

- İnter ve TİM Yöneticisi Marco Provere “TİM İtalya futbol dünyasını izledi ve İnter yararına casusluk yaptı” iddiasını kabul etti.

- Moggi’nin avukatları bu itirafları Roma Mahkemesine taşıdı. Calciopoli Baş Soruşturmacısı Attilo Auricchio çapraz sorguya alındı.

- Auricchio “2006’da spor mahkemesindeki yargılamada bazı tapeler sunulmadı” iddiasını kabul etti. Sebebi sorulduğunda “Önemli görmedim” dedi.

Soruşturma derinleştirildi. 15 Eylül 2010’da federasyona baskın düzenlendi. 228 CD ele geçirildi. Bu CD’lerde 171.000 telefon görüşmesi olduğu ortaya çıktı. Soruşturmayı yapan Stefano Palazzi “İnter tehlikede” açıklaması yaptı.

Kayıp tapeler gösterdi ki İnter ve Milan yöneticileri de en az Moggi kadar hakem atama komitesi üyeleriyle görüşmüştü. Hatta Moratti’nin ilişkisi çok daha ileri düzeydeydi… Gazetecilerin konuşmaları da medyayı uzun süre eğlendirdi.
    JUVE BU GELİŞME ÜZERİNE 444 MİLYON EUROLUK TAZMİNAT DAVASI AÇTI. DAVANIN ÖZÜ ŞU “EĞER JUVENTUS OLARAK BİZ SUÇLUYSAK İNTER, MİLAN VE (4 KULÜP DAHA) AYNI SUÇU İŞLEDİ. ONLARI DA DÜŞÜRÜN. DEĞİLSE BİZE TAZMİNAT ÖDEYİN” DİYOR…

BU ARADA ŞU ORTAYA ÇIKTI Kİ BERLUSCONİ BİR AF KANUNU ÇIKARMIŞTI. 2003-2007 ARASINDA İŞLENEN SPORTİF DOLANDIRICILIK SUÇLARI AFFEDİLMİŞTİ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

YORUM : Yunanistan olayının kronolojik sırası ile olanları derlemiştik.. Burada olanlara benzerliklerini, nerede ayrıştıklarını ortaya koymuştuk.. Burada ise olmuşu var.. Nelerin olduğu süreç sonrasında çok net ortaya çıkıyor aslında..

Özellikle “Juventus iktidar mücedelesinin kurbanı oldu. BU ARADA FİFA VE UEFA TARAFINDAN FUTBOLDAN DIŞLANMAKLA TEHDİT EDİLDİ. En azından Motezomolo taraftara böyle anlattı.” kısmına dikkat !!! Söyleyen belli, daha sonra asıl ilgilendiği husus olan Ferrari takımına sponsor olandan ise olanlar çok çok belli.. Burada ağır tazminatları, sportif kayıpları da tazmin edecek yargı süreci başladı.. Gerçek adalet yerini bulacak..
    Bunların hepsi sizlere tanıdık geliyor mu ?
    Kaynak:riqfutbol.com @Je$$e @bianconera
    Sizce bunlar da gerçek payı var mı?

• Ben konuya pek halim değilim fakat iyi derecede hakim olanlar olabilir. Bir sitede buldum ilgimi çekti gerçeklik payı nedir?
  • Bunu okumuştum epeyce bi zaman önce.Olayın özeti bu. Montezemelo'nun kalleşliği ve o dönem Agnelli ailesinin sahip çıkmaması kulübü Avrupa'nın zirvelerinden buraya getirdi..
    Hala Agnelli ailesinin kulübün arkasında çok iyi durduğunu düşünmüyorum.

Yalnız Moggi'nin de bişeyler çevirdiği aşikar tıpkı Milan ve İnter yöneticilerinin yaptığı gibi tek fark onlar sıyrıldı işte Moggi gümledi..
  • Yorumun için sağol hocam demek gerçekten olayın özeti bu.
  • Bende okumuştum şimdi tekrar okumadım hepsini ama doğru şeyler anlatılıyor zaten Moggi çoğu davadan aklandı(Maseratti hakem dövme telefon konuşmaları vs) Elkann'lar kazanacağımız davaları çektiler bazı pis adamların kirli işleri ortaya çıktı kanunlar değişti bir anda kesin olan şuydu Juventus'un hakkı yendi Fener'in durumunu pek bilemiyorum ama Calciopoli rezaletinin hesabı sorulamadı

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • güzel çalışma eline sağlık
  • Soluksuz okudum güzel yazı.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.