Bir süredir kafa patlattığım bir konu idi. İnsanoğlu yüzyıllardan beri yaşam tarzı ve çeşitli sebeplerden dolayı konumunu bilmek istemiş. Yaşam çevresi ile ilgili bir noktayı referans almış. Sonra dünyanın da hareket ettiği anlaşılmış. Evrende hareketsiz tek bir noktanın bulunmadığı ve en doğru hat olan ışığın yörüngesinin bile doğru olmadığı söyleniyor. O halde biz referans kavramını bir kenara mı atacağız. Bu kavamı kullanamayacak mıyız? işimizi görmeyecek mi?
Ayrıca bir de eylemsizlikten kaynaklanan referans kavramı var. Inertial reference ya da eylemsizlik referansı denir. Her maddenin hareket ettirilmeye karşı koyan bir özelliği vardır. Buna o maddenin eylemsizlik kütlesi denir. Bu kütlenin hıza bağımlı olarak artıp azalmadığı farzedilir. Bu kavram baz alınarak eylemsizlk referansı kavramı ortaya çıkar. Herhangi bir noktayı baz alarak ve o anki hızı sıfır kabul ederek eylemsizlik referansı koordinatlarını hayal edebiliriz. Eylemsizlik referansı koordinatlarının, karadelikler ve pulsarlar gibi aşırı kütle çekimi olşturan nesnelerden etkilenmeden, birbirlerine dik ve öklidiyen (euclidian) bir kafes gibi uzayı kapladığı farzedilir.
Eylemsizlik referansı kavramı hava taşıtları ve uzay gemilerinde konum belirlemek için kullanlır. Fakat bu araçlar genelde dünya yüzeyinde seyrettiği için dünyanın yuvarlaklığından ve yörüngenin eğriliğinden kaynaklanan farklılıklar birtakım ilave hesaplamalarla düzeltilir. Günümüzde çok hassas ve çalışma prensipleri çok farklı Eylemsizlik referans sistemleri (Inertial Reference Systems) vadır.
Aslında eylemsizlik momenti denilen şey gerçekten fizikçileri çok meşgul etmiştir. Buna göre bir cisme kuvvet etki etmedikçe durmaz, duran birşey hareket etmez denilmiştir.
Ben buna kendi kafamda çözemediğim bir komuyu kaotika senin de rica ile katkı yapacağını düşünerek cevaplamanı istiyorum:
Enerji yahut hareket dediğimiz şey madde dışı birşey mi veya madde ile ortaya çıkan birşey mi? Gerçekten ben bunun içinden çıkamadım kendime dair bazı çıkışlar var ama henüz sonuç olarak karar oluşturamıyorum.
Mesela maddeden izole bir hareket gösterilebilir mi? Hakeza enerji? Bilmem anlatabildim mi? Çünkü yoğun düşünceyi kelimeye dökmek çok kolay değil. Selam
Başka bir referansa kadar mevcut eksenleri kabule devam edilmeli. En az hata paylı referans modeli bula bula ilerle.... "Son" yok...
quote:
Orjinalden alıntı: was
Başka bir referansa kadar mevcut eksenleri kabule devam edilmeli. En az hata paylı referans modeli bula bula ilerle.... "Son" yok...
ey yani bahçelerde pırasa gel bize bazı bazı gibi olmuş was. Soru sorduk cevap veren yok
quote:
Orjinalden alıntı: nakka ................Soru sorduk cevap veren yok
Cevap diye yazmıyorum, daha yetkin arkadaşlar verir: Enerji ve eylemsizlik, tamamen maddi ve kütlevi karakterdedir. Aslında eylemsizlik de görünen bir referansa göre değil midir? Şu anda durduğunu sandığımız eşya ile birlikte dünya, dakikada 30 km yol gidiyor! Dünya ile birlikte güneş Sistemi de yüzüyor... Referanslar izafi... Eylemsizlikler de izafi o halde. Enerji ve kütle de mutlak değil, savrulduğu ortama göre bir gerçekliğe sahip.
Was, maddede sıfat gibi duran fakat onunla gözlediğimiz hareket ve enerji dediğimiz şey aslında maddenin bir görünümümü yoksa ondan ayrı birşey mi bu çok önemli buna cevap arıyorum?
"Yüksekte duran bir kütle, potansiyel enerji yüklüdür." "Yüksekten düşen bir kütle parçası, kinetik enerjisi ile tahribat yapar." "Cisimler yansıttıkları ve absorbe ettikleri ışığa göre renk kazanırlar."
Şu ifadelerin hepsinde kütle ve madde var. Burada maddeden ayrı olmayan, hatta birden fazla maddi şekle birden bağımlı olan sıfatlar var. Hareket ve sıfat maddi işlerle kaimdir.
Gene cevap alamadım pufff kafam patlayacak. Bu çok önemli yaa
Ayrı bir şey olur mu yahu, nerde yaşıyoruz! Başka bir kosmosda mı! O zaman şöyle açsak: Maddenin hareketi ile enerji oluşur. Hız çoğaldıkça bir eşikten sonra madde enerjiye dönüşür. Işığa dönüşür...Elektriğe dönüşür....Isıya dönüşür. Bu görünümler maddedendir, dönüşümündendir. Bitti.
quote:
Orjinalden alıntı: nakka ........ Ben buna kendi kafamda çözemediğim bir komuyu kaotika senin de rica ile katkı yapacağını düşünerek cevaplamanı istiyorum:
Aloooo nerdesin @kao kurban!...
Herhangi bir maddeden değişik yöntemlerle oluşan enerji eğer o maddeden iz taşımıyorsa yeni oluşuma apayrı bir ad verip, sınıflandırabiliriz.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme