Şimdi Ara

kontrast oranı önemlimidır

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
0
Favori
26.700
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

• benim için önemli
    ekranın canlılığı olarak biliyorum
  • kontrast ne kadar yüksek olursa ekranda siyah ve beyaz tonlar kısaca karşıt tonlar o oranda iyi gözükür.bir nevi canlılık...
  • Kontrast problemi, aslına bakarsanız LCD'nin çalışma prensibinin doğasından kaynaklanıyor. Sıvı kristalleri, herhangi bir re nk tonunu verebilmek için, belirli bir açıda kapanıyor ve her açı farklılığından farklı bir ton ortaya çıkıyor. Eğer bu kıvrımlar yeterince hassas olmazsa, tonlama geçişlerinde de tam tersine çok başarısız olur. Ne kadar iyi kıvrılabiliyorsa o kadar fazla ton hassasiyeti anlamına geliyor.

Örümcek ağındaki beyazlara dikkat edin. Hepsi sorunsuz çıkmış. Kontrast gayet iyi. Bir de aşağıdaki resme bakalım:

Örümcek ağındaki detaylar kayboldu. Kontrast oranı iyi değil. Yani, karanlık sahnelerde ve ton geçişlerinde sıkıntı yaşanacağı anlamına geliyor.

Kontrast oranı, üretilebilecek en koyu siyah rengi ayarlayabiliyorsunuz. LCD monitörlerde siyah rengi tam olarak üretmek biraz sorunludur, dolayısıyla optimum siyah rengi yakalamak için kontrast ve parlaklık ayarını çok iyi yapmak gerekiyor. Eğer bir resim çok yüksek bir kontrast oranına sahipse, daha düşük kontrast oranına sahip resimden daha keskin bir görüntüye sahip olduğunu söyleyeceksinizdir.

Parlaklık değerleri cd / m^2 (candela) birimiyle belirtilir ve günümüzde 250 veya 300 cd/m^2'lik bir monitör fazlasıyla yeterlidir. Normal kullanımda, parlaklığı sonuna kadar açtığınızda gözleriniz rahatsız olacaktır. Kontrast oranları ise 400:1, 500:1, 1000:1 gibi değerlerle ifade edilir. Yüksek olması daha iyi ancak; kontrast oranı yükseldikçe elde edilen siyah rengin kalitesinin arttığını düşünebilirsiniz ancak böyle değil. Siyah renk yerine saysa da, ton geçişlerinde iyileştirmeler olmuş oluyor. Düşük kontrast oranına sahip monitörlerde ise, mesela 200:1, siyah rengin parladığını görebilirsiniz. Parlaklık ve kontrast değerleri, üreticinin değil de panelin spesifikasyonları dahilinde kalmaktadır.

• Arcelik led tv modelini almayı düşünüyorum fakat kontrast oranı sayı ile ifade edilmiyor DCR Plus diye geçiyor
    Bu DCR Plus nedir bildiğimiz verilere göre kaç'a tekabül ediyor ?
  • hocam benim şuan kullandığım monitörün köşesinde 2000:1 yazıyor. mesela ben yeni bir monitör alacağım kendime. bi tane beğendim onun üstünde de 1000:1 yazıyor. Yani benim şuan kullandığım monitör renkleri daha iyi mi gösteriyor?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • evet senin monitörün daha iyi
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.