Şimdi Ara

Kombinasyon evli çift sorusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
1
Favori
1.210
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Cevap C. Ben nerde hata yapıyorum onu merak ediyorum. Şimdi 12 kişi yok mu? Ben 12 kişiden herhangi 1 kişiyi seçiyorum. 12nin 1li kombinasyonu. Tamam. O seçtiğim kişinin yanındaki kişi mecburen eşi olacak. Yani onun için ekstra ihtimal hesaplamaya gerek yok. Tamam, geriye seçmem gereken 2 kişi kaldı. Ee 12 vatandaştı, 10 vatandaşa düştü. 10 vatandaştan da 1 kişi seçeyim dedim. O 10 kişiden herhangi birini seçtim. Onun da eşini seçmeyecem, sonuçta 1 evli çift tek istiyor. Onu seçmiştik yani. İşte 8 kişi kaldı, 8 kişiden de 1ini seçicem. Ne etti 12nin 1lisi çarpı 10un 1lisi çarpı 8in 1lisi. Bu mantığın neresi yanlış?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Sorun şurada:

İlk seçtiğin evli çift a ve b olsun. a'yı seçmenle b'yi seçmen arasında fark yok. Çünkü a'yı seçince b'yi de seçmiş oluyorsun. O yüzden /2! yapmalıyız. Hatta direkt 6'nın 1'lisini de alabilir ki aynı anlama geliyor zaten.

Daha sonra ise 10'un 1'lisi ve 8'in 1'lisini alınca yine /2! yapmalıyız. Çünkü aralarındaki seçim sırası bizim kümemizi değiştirmiyor. Mesela c-d ve e-f çiftlerimiz olsun. 10'un 1'lisinde c'yi seçip 8'in 1'lisinde e'yi seçebiliriz. Ama 10'un birlisinde e'yi seçip 8'in 1'lisinde de c'yi seçebiliriz ki aynı şeye denk geliyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: BakiSilva

Sorun şurada:

İlk seçtiğin evli çift a ve b olsun. a'yı seçmenle b'yi seçmen arasında fark yok. Çünkü a'yı seçince b'yi de seçmiş oluyorsun. O yüzden /2! yapmalıyız. Hatta direkt 6'nın 1'lisini de alabilir ki aynı anlama geliyor zaten.

Daha sonra ise 10'un 1'lisi ve 8'in 1'lisini alınca yine /2! yapmalıyız. Çünkü aralarındaki seçim sırası bizim kümemizi değiştirmiyor. Mesela c-d ve e-f çiftlerimiz olsun. 10'un 1'lisinde c'yi seçip 8'in 1'lisinde e'yi seçebiliriz. Ama 10'un birlisinde e'yi seçip 8'in 1'lisinde de c'yi seçebiliriz ki aynı şeye denk geliyor.

Anladım da hocam ben soruda uygulayamıyorum ya :( demekki tam anlamamışım :) işlemsel hallerini gönderir misiniz? İşlemleri de incelemek istiyorum, ne nereden geliyor

Şu iki soruyla oturtsam tamamdır

• DrDex kullanıcısına yanıt
    İlk soru için 8 kişi kabul edelim. Sırasıyla kombinasyon yapıyoruz.

Durum 1:
    2 evli çift grubundan biri olsun x Seçilmeyen diğer çiftten sadece 1 kişi seçelim x Çift olmayan 4 kişiden 2 kişi seçelim

Durum 2:
    Çift gruplarının ikisi de olsun x Çift olmayan 4 kişiden 1 kişi seçelim

Durum 3:
    Çift grubundan birini seçelim x Çift olmayan 4 kişiden 3 kişi alalım

E şıkkı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Crowne -- 15 Temmuz 2021; 1:46:21 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• İkinci soru da aynı mantık. Anlatmaya çalıştım ama 2. durumu ayrıca anlatayım.

Durum 2:
    3 evli çift grubundan birini seçme x Diğer evli çift grubundan birini seçme x Az önce seçilen gruptaki 2 kişi içinden birini seçme x Diğer 4 kişi içinden 1 kişi seçme

Kalın fontlu yerde 1 kişi seçtiğimizi belirteyim.

D şıkkı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Crowne -- 15 Temmuz 2021; 1:51:43 >

• konuyu cuckold veya swinger sandım ya uyku sersemiyim sorry

Tam anlamaktan ziyade bu sorulara kafa yorulması gerekiyor. Matematiğin çoğu konusu beyni çalıştırmadan refleksle çözülebilir. PKO ise farklı, detayları atlamamak gerekiyor. Bu soru şöyle çözülür tarzında ezber yöntemler var ama az.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bir tane edebiyat sorusu
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Crowne

İkinci soru da aynı mantık. Anlatmaya çalıştım ama 2. durumu ayrıca anlatayım.

Durum 2:
    3 evli çift grubundan birini seçme x Diğer evli çift grubundan birini seçme x Az önce seçilen gruptaki 2 kişi içinden birini seçme x Diğer 4 kişi içinden 1 kişi seçme

Kalın fontlu yerde 1 kişi seçtiğimizi belirteyim.

D şıkkı

Hocam kafam karıştı, kafamdaki hatayı öğrenirsem anlayacam soruyu. Yardımcı olur musunuz? 3 çiftten 1 çift seçicem kısmını ortak paranteze alıyorum. Sonra 2 kişi seçmem lazım. Ben o evli olmayan elemanlardan 2 kişi seçebilirim, yani 4ün 2lisi. Veya o iki evli çiftten 1 çift (2nin 1lisi) seçtiğim çiftten de 2 kişiden 1 ini seçicem (2nin 1lisi) ve diğer seçeceğim kişi de öbür çiftten almak istiyorum. Ondan da 2 kişiden 1ini seçicem. (2nin 1lisi)

Burası önemli, çünkü hatam burada. Devam ediyorum. Diğer ihtimal için de ben o 4 bağımsız arkadaştan 1 kişi seçicem (4ün 1lisi) ve 2 evli çiftten herhangi bir çifti (2nin 1lisi) ve o seçtiğim çiftten de 2 kişiden 1ini (2nin 1lisi) seçicem. İhtimalleri öyle yazıp hesaplayınca 90 çıkıyor. Ben nerde hata yapıyorum hocam tam olarak ve nasıl düzeltebilirim orayı.

Anladığım kadarıyla 2. durumda hata yapıyorsun. Toplamda 4 kişi seçmeliyiz.
    c(3,1) bu zaten olucak 2 kişi oldu
    daha sonra her iki kişiyi evli çiftlerden almak istiyorsun ama seçtiğin iki kişi evli olmayacak o halde c(2,1) c(2,1) yapmalısın, 2 kişi oldu

burada sıralama önemli değil o yüzden ilk hangi evli çift grubundan başladığının bir önemi yok dolayısıyla tekrar c(2,1) yapman anlamsız oluyor

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.