|
merak eden arkadaşlar için kısa bir açıklama yapayım daha önce yapmıştım doğalgaz sektöründe değilim. dükkanım yok kombi satmıyorum. kalorifer tesisatı yapmıyorum. ama bu konuları bilmediğim anlamına gelmiyor tabi özel mesaj kutum kapalı ne yazıyorsam burada yazıyorum yaklaşık 12 yıldır bu konuda kesintisiz yazan tek kişi benim bir tek ben kaldım Türkiye'de bu sektörde iş bilmeyenlerin çoğunlukla iş yaptığını bildiğim için bu platformda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum uygulamacıların çoğunun sattığı kombinin en temel özelliklerini bilmediklerini defalarca şahit oldum piyasadaki istisnasız adını sanını ilk defa duyduğunuz kombi markalarını bile burada derliyorum araştırıyorum + kalorifer tesisatları + oda termostatları,termostatik vanalar,radyatör çeşitleri dahil...vs herşeyi bildiğimi iddia etmiyorum elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum umarım anlatabilmişimdir herkese iyi forumlar |
Arkadaşlar kombinin garantisi bitmediği sürece bakım yaptırılmamalı Ek garanti yaptırdıysanız zaten 2 3 veya 4 tane yalandan bakım hediyesi verirler o ayrı konu Servisin sizi garanti bozulur şeklinde tehdit etmesi amiyane tabirle: Kolpa Kombinin garantisi bittiği zaman her yıl değil iki veya üç yılda bir bakım yaptırın kombi balkondaysa 2 yılda bir bakım olur kombi evin içindeyse 3 yılda bir ama adam gibi bakımdan söz ediyorum bakıma gelenlerin %90'ı kombinin kapağı açar. Sizden kova isterler. Ana eşanjörü kompresörle 2 dakikada süpürürler Filtreleri çıkarıp eğer kirliyse muslukta yıkarlar Bezle şöyle bir silerler 10 dakika bitmeden paranızı alıp giderler Genleşme tankının sibopuna havasına bakmazlar Plakalı eşanjörü söküp porçöze yatırmazlar Fanı söküp muslukta yıkamazlar Yoğ gider borusuna bakmazlar Bacaya bakmazlar Servis + ustaların çoğu yalandan bakım yaparlar İşini düzgün yapanları tenzih ederim Paranız çoksa her yıl bakım yaptırın Ben önermiyorum |
7-8 yıllık çok az kullanılmış kombi değiştirilmez. senin paranı almak istiyorlar. kabul etme
|
sıfır bir kombi eğer balkondaysa üçüncü yıldan sonra, eğer kombi evin içindeyse 4 veya beşinci yıldan sonra bakım yapılmalı ve bakımlar her yıl değil 2 veya 3 yılda bir yapılmalı.. her yıl bakım olayı yalan dolan sizin paranızı almaya yönelik hamlelerdir bir de ideal kombi bakımı olayı vardır. kombi bakımı yapanların çoğun yalandan kombi bakımı yaparlar genleşme tankının havasına bakmazlar. plakalı eşanjörde kireçlenme var mı bakmazlar, modülasyonlu fana bakmazlar ana eşanjöre kompresör tutarlar o kadar youtube ta ideal kombi bakımı videoları var. onları izlemenizi öneririm kombinize kesinlikle bakım yaptırmayın. bir yılda bir kombiye hiçbirşey olmaz yetkili servislere kalırsanız onlar her yıl bakım yaptırın derler. evinize gelirler bazen 5 bazen 10 dakikada alel acele yalandan kombi bakımını yaparlar benden uyarması |
Radyatör ısı salınımında ∆60 - ∆50 gibi değerler, ayarlanan ortalama radyatör ısısıyla ayarlanan ortam ısısı arasındaki farktır. Örnek: 90/70/20 çalışması için, (90+70)/2=80 ; 80-20=∆60 değerini verir. demirdöküm marka radyatörün 90/70/20 de yani ∆60 da ısı salınımı 600x1000 radyatör için 2300w, 75/65/20 de yani ∆50 de ısı salınımı 600x1000 radyatör için 1798w olarak verilmiş. Diğer ∆t değerlerindeki hesaplamalar şu katsayılar üzerinden yapılır: ∆60-1.28 ; ∆55-1.154 ; ∆50-1.0 ; ∆45-0.895 ; ∆40-0.767 ; ∆35-0.657 ; ∆30-0.543 ; ∆25-0.433 ; ∆20-0.328 ; ∆15-0.229 Örnek : katsayısı 1 olan ∆50 referans alınarak hesaplama yapılır, ∆50 için 1798w ısıl değer verilen radyatör ∆20 de 1798x0.328=589w ısıl değerde olur.
Çalışma aralıklarına göre, sadece ısıtmada yıllık performans değerleri (COPa) 70/55/20-3.0 ; 55/45/20-3.6 ; 50/40/20-3.8 ; 45/35/20-4.1 ‘dir. Yani 45/35/20 işletmesi 55/45/20 işletmesine göre yıllık %10, 70/55/20 ye göre %30 ısı salınımında daha verimli görülmekte.
45/35 yani ortalama radyatör sıcaklığı 40 derece çevrime göre hesaplanmış radyatörün boyu, 90/70 yani ortalama radyatör ısısı 80 derece çevrime göre hesaplamış radyatör boyuna göre daha uzun olur ve kombisi daha düşük kapasitelerde çalışabilen modellerden seçilir. Neredeyse 2,5 kw‘a kadar alev kısabilen yeni nesil kombiler bu düşük ısı çevrimini sağlayabilmek için yapıldı.
Enerji tasarrufunda, dalgalanmalar olumsuz etki eder. Kullanımda kombinin 24 saat açık olması ortamın oda termostatı sayesinde sabit sıcaklıkta olması genelde daha tasarrufludur. 24 saat içinde kombinin çoğunlukla en düşük alev boyunda çalışması ve bu kapasite değeri kaç kw ise bu değeri ortama büyük oranda vermesi en iyisidir.
Herkesin evinin ısı yalıtımı farklı bu sebeple, şu şekil bir mantıkla bir hesap yapalım. Forumlarda okuyup etrafınızda gözlemleyebilirsiniz, kombisi 24 saat çalışan yaklaşık 100 m2 bir evin tüketimine baktığımızda, benim tüketimim çok diyen 12 m3, tasarruflu tüketiyorum diyen 5 m3 civarı gaz harcar. 12 m3 gaz 120kw eder, yani saatte 5 kw tüketim. 5 m3 gaz 50 kw eder, saatte 2.1 kw tüketim. Bu boyuttaki ev için ortalama 3.5 kw ortalama ihtiyaç olduğunu varsayabiliriz. Kombimiz Min 3.5kw kapasiteli bir kombi, ortam sıcaklığı 23 derece, radyatör ortalama sıcaklığı 40 derece olsun, bu durumda ∆17 için katsayı 0.25 ten 600x1000 radyatörün ısı salınımı 1798x0.25=450w olur. Kombi min kapasitesi 3.5kw/0.45kw=7.77mt. Bu ev için 8mt radyatör düşük ısı çevrimi için uygun olur. Daha soğuk yada daha sıcak bölgelere göre 2kw - 5kw aralığında bir değere göre kombi seçilip radyatör boyu hesaplanabilir.
Bazı ülkelerde 2002 enerji verimliliği düzenlemelerine göre 1 m2 için 50w ısı kaybı, 2009 düzenlemesine göre 1 m2 için 35w kayıp hesaplanmakta. (2002- 100 m2 – 5 kw ; 2009- 100 m2 – 3.5 kw).
Isıtma sistemlerinde ölü ısı aralığı denilen bir konu var, bu düşük alev boylarında, düşük ısı çevriminde daha fazla kendini gösterir. Kombi markasına modeline göre değişir ama genelde ayarlanan derecenin 6 derece üstüne çıktığında kombi kapanır. Kombi en düşük kapasitede çalışırken, kombinin verdiği güç-radyatörün salabildiği ısı-evin kaybettiği ısı, bir süre sonra dengeye oturur. Örnek: Kombiyi 40 dereceye ayarlarsınız ama sistem dengeye oturduğu için, en düşük kapasitede en fazla 43 dereceye kadar çıkar, fakat kapanma derecesi olan 46 dereceyi göremez, kombi üzerinden ayarlanan 40 dereceyi bulduğu içinde alev yükseltmez ve kapanmadan çok uzun süre çalışır, bu durumda kombiyi 38-39-40-41-42 ye ayarlamanızın bir farkı olmaz çünkü bu değerlerin hiçbiri kombi en düşük kapasitede çalışırken +6 dereceyi yakalayamaz, evinizin dengeye oturduğu sıcaklıkta size göre fazla gelebilir, bu sebeple radyatör boyu doğru hesaplanmış yeni nesil kombiler oda termostatıyla birlikte kullanılmalıdır aksi halde sürekli fabrika ayarlarıyla oynamanız gerekir. Oda termostatı bu ölü aralığı avantaja çevirir, kombiyi en düşük kapasitede kapanmadan gerektiği kadar çalıştırır. Radyatör boyunuz kısaysa, kombiniz oda termostatının talep ettiği dereceyi bulamadan, 46 dereceyi görür ve kapanır, bu yüzdende en düşük kapasitede ve düşük ısıda çevrim ve ısınma zor olur veya olmaz.
Türkiye de evinize yeni bir tesisat ve kombi almak istediğinizde genelde şu hesap yapılıyor, 10 m2 için 1 kw ısı kaybı verilir , bu hesaptan 150 m2 ev için 15 kw kayıp olur, 90/70 işletmesine göre 1mt radyatör 2300w ısı verir derler ve 15kw/2.3kw= 6.5mt radyatör teklif ederler. Düşük ısı çevrimde bu boyda radyatör evi ısıtmadığı gibi aldığınız yeni nesil düşük alev boyunda çalışabilen kombiniz, çoğunlukla yüksek alev boyunda çalışır. 40 yıl öncede yapılan hesap yaklaşık böyleydi. 15kw saatte 1.5m3 gaz harcaması demek, Türkiye de en kötü koşullarda bile 150 m2 ev için günde 36 m3 gaz tüketen birini hiç duydunuz mu? Evlerdeki tesisatların bu durumunu bilen piyasanın başını çeken yerli markaların ve hatta piyasanın en pahalı kombilerini satan alman markasının modellerine baktığınızda en düşük kapasitelerinin 6kw civarı olduğunu görürsünüz, biliyorlar ki bu radyatör boylarında zaten kombi fazla kapasite düşüremez ve çoğunlukla yüksek kapasitede çalışır, diğer markaların 2.5 – 3.5 kw değerlerinin bir anlamı kalmaz. Radyatör değerlerini verirken yine ∆50-∆60 a göre değerler verirler. Aynı alman markasının kendi ülkesinde min 2.5kw kapasiteli ve 14kw tan başlayan kapasitelerde kombi modelleri var.
Konu sadece cepten çıkan para değil, çevremizi dünyamızı korumakla da ilgili. |
Yaklaşık 2 yıl önce aldığım warmhaus ewa 24 kombi geçen hafta arızalandı. Sıcak su çalışıyor petekler ısınmıyordu. açıkçası çekinerek servisini aradım. 2. Günde gelip onarıp gittiler. Kombi içindeki 3 yollu vananın motoru kırılmış. Onu garanti kapsamında değiştirdiler. Olumlu sonuçlanan servis ve marka tecrübem olarak buraya bırakayım.
|
kombi balkonda olacaksa kombinin altındaki 4 boruyu duvara gömdürün sıva üstü kalmasın bunu en baştan isteyin ankastre tesisat denir bu konu kombi seçiminden daha önemli açıkta bişey kalmasın kombi dolabının içine xps veya eps 3cm straforlarla yalıtım uygulayın o zaman kombiden verim alırsınız
kombiye yalıtım işini kombi dolabı geldiğinde kendiniz makas ve bantlarla yapabilirsiniz en fazla yarım saatinizi alır forumda örnek resimler var balkonda kombi demek yakıtın artması demektir isterseniz 5000 liraya daikin ndj alın farketmez daikin ndj olur ama 2000 lira daha ucuza baymak lambert lpy alınca daha kısa ömür daikin daha uzun ömür sorunsuz diye birşey yok onu belirteyim pahalı olunca tam tasarruf diğerleri yarım tasarruf diye birşey yok bu konunun ilk sayfasındaki kombileri öneririm petek markası dd plus, radyatör vanası eva rv3, termostatik vanalar danfoss öneririm koridora da petek koydurun, 10m2 odaya 100cm petek olacak şekilde kabaca metrajlayın mesela 18m2 odaya 100cm petek koymayın kombinin altına plastik kombi bağlantı seti değil metal/pirinç tam geçişli vanalar öneririm bu ürün ve danfoss termostatik vanalar gıda çarşısında TESA VANA da var tabi ben bunları yazdım ama izmirde esnafların çoğu dar görüşlü tekdüze işler yapan günü birlikçi esnaflar mesela kombiyi balkona monte ederler ama altındaki boruları duvara gömün derseniz muhtemelen itiraz edip masal okurlar kombide ise bayisi oldukları kombiyi överler diğerlerine çamur atarlar deposunda termoteknik petek vardır, bu peteğin dd plus tan daha iyi olduğunu iddia ederler plastik kombi bağlantı setini överler metal tam geçişliyi bilmezler hayatlarında danfoss termostatik vana takmamışlardır haberiniz olsun ![]() |
hayırlı bayramlar güzel kardeşim, teşekkür ederim. eleştirdi mi eleştirdi oluyoruz. şu boru düzeninin karmaşıklığına, kirliliğine bak ya. neyin nereden geldiği belli değil. böyle bir düzensizlik, böyle bir vurdumduymazlık. o tesisatçını çağırın veya bir başka tesisatçı getirin (ki en mantıklısı bu duruyor) düzenlesin, bağlantıları kontrol etsin. hemen hemen her sektörde ağlanacak haldeyiz. adam mantolama yapar, birkaç yıla kalkamalar meydana gelir sıva yapar 1 kışı geçirmeden dökülmeler başlar banyo, balkon fayansı döşer eğimi oturtamaz elektrik tesisatı döşer, toprakla nötrü sıfırlar yine elektrik tesisatı çeker klimaya ayrı sigorta, buzdolabına ayrı, fırına ayrı sigorta koymaz, yangın riski oluşturur elinde 2.5'luk kablo biter, tutar 1,5'luk kablo döşer prize, herhangi yüksek akım çeken bir alet bağlanır yangın çıkar binanın altına dükkan açar kolon traşlar veya kolunun içinde atık borusu geçirir çatı yapar 10 yıl garanti verir iki kış sonra çatı akıtmaya başlar tesisat temizliğine gider banyonun anasını ağlatır kombi klima cihaz tamirine gider şu parça, bu parça, o parça derken kombinin yarı parası maliyet çıkartır sanayiye gidersin, 20 yıllık araç artık bilinmeyen arızası yoktur dersin, 10 defa aynı arıza için gitmek zorunda kalırsın, sorun ya çözülür ya da küfredip arabayı satarsın tesisatçı kombi montajı yapar, şebeke suyunu sıcak su çıkışına bağlar, ters bağlantı yapar, tüketici servis çağırır ve tesisatçının hatası için servise ücret ödemek zorunda kalır telefonun bozulur, tamire verirsin, içinden orijinal parça ç'aldılar mı diye tedirgin olursun elektronik bir cihazın veya kombi klima v.s. bozulur, yetkili servis çağırayım kazıklanmayayım dersin, kazığın dik alasını yersin,üstüne bir de korkutulursun ulan bugün arkadaşlarla buluşuyoruz, bir rakı içelim akşam dersin, acaba marketteki rakı da kaçak olabilir mi, ölür müyüz diye şüpheyle yaklaşırsın dünyanın parasını verir ayakkabı alırsın, pantolon alırsın birkaç ay geçmez yırtılır vs. vs. vs. ulan çekeceğimiz ne dert varmış, ne bahtsız bir milletmişiz abi biz ya.. bir ülkenin yurttaşları bu kadar mı çürümüşlüğün içne saplanmış olur ay.. paramla neden rezil oluyorum ben, niçin hemen her sektörden anlamak zorunda bırakılıyorum! |
KOMBİ ve TESİSAT ÖNERİ SAYFASI
Kış aylarında evinizi sıcak tutmak ve yıl boyunca sıcak suyun keyfini çıkarmak için doğru kombiyi ve tesisatı seçmek çok önemlidir. İşte kombi ve tesisat önerileri sayfamızda seni bilgilendireceğimiz noktalar:
Kombi Önerileri
Tesisat Önerileri
Bilgilendirme
Bu sayfa, kombi ve tesisat konularında bilgi edinebileceğin öneriler sunmaktadır. Belirli bir markayı veya ürünü tavsiye etmemekteyiz. Karar vermeden önce araştırma yapmanı ve uzmanlarla görüşmeni öneririz.
|
![]() "Türklerin yaşadıkları her yer misak-i milli hudutları içindedir". Mustafa Kemal Atatürk
|
|
![]() "Türklerin yaşadıkları her yer misak-i milli hudutları içindedir". Mustafa Kemal Atatürk
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi disintegration -- 14 Eylül 2014; 19:42:29 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi disintegration -- 14 Eylül 2014; 19:43:04 > |