Şimdi Ara

Koç-ODTÜ-Bilkent Bilgisayar Mühendisliği

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
100
Cevap
4
Favori
14.374
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba. Bilgisayar Mühendisliği okuyacağım.

    Yurtdışı ve Çift Anadal gibi 2 amacım var.

    Koç-Bilkent-ODTÜ arasından hangileri öne çıkıyor ve neden? Kafam çok karışık gerçekten. Koç'taki yurtdışı imkanları nasıldır? Bilkent'te çift anadal durumu ortada ama en iyi yurtdışı fırsatları onda.
    Eğitim olarak en iyi bilgisayar mühendisliklerine sahipler, ayrıca lütfen üniversite fanatikleri gelmesin.

    Bu arada çift anadal'ın zorluğundan bahsedecekler de gelmesin, yapacağımı düşünüyorum ki soruyorum. Bilgisayar mühendisliği akademik programlarına bakıp dersler hakkında fikir ediniyorum zaten, bölümümde çok yüksek ortalamayla geçeceğimi düşünüyorum. İyi bir teknik bilgi ve sağlam bir kariyer hedefliyorum.

    Daha fazla düşüncelerimi karıştırmayacak şekilde yorumlayabilir misiniz lütfen? Şimdiden teşekkür ederim. Buna çok ihtiyacım var.

    Özellikle Koç'un yurtdışı imkanları konusunda bir fikirim yok arkadaşlar. Ayrıca koç gelmediğinde ODTÜ'den yurtdışı için gereken fırsatları bulabilir miyim? Bilkent'te çift anadal imkanı kısıtlı. (Çap yapacağım bölüm endüstri mühendisliği.)

    KOÇ VE BİLKENT TAM BURSLUDUR.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Skeull -- 30 Temmuz 2018; 0:39:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Boun ie deyim tabiki cmpe ile ie okuyup mezun olanlar var onlardan biri de sen olabilirsin ama o işler üniversiteye geldiğinde değişebiliyor(ayrıca önemli olan 2 diplomanın olması değil o alana olan hakimiyetin yani diploma almadan da kendini iyi bir ie'ci olarak yetiştirebilirsin kredisiz dersler- stajlar vs.) O yüzden sana tavsiyem bilkenti seçmendir. Koç ie de arkadaşım var özel bir sorun olursa sorabilirim ama koçun yurt dışı imkanları neden az olsun Türkiye'nin önde gelen ünilerinden biri. Her okulun anlaşmalı olduğu kurumlar var ve başarılı olduğun takdirde rahatlıkla o kurumlara gidebilirsin gidebilirsin.(bazı okulların bazı bölgelerde daha fazla var) 3 üniversitenin de sana katacağı şey çok ama cmpe de bilkent'in artısı var ayrıca Türkiye'nin en büyük kütüphanesine sahipler. Dahası 2 yıl okul uzatma imkanı veriyor koç'ta sanırsam bir dönem. Kariyer hayatında başarılar dilerim.
  • Hocam soruyu hangisi öne çıkıyor diye sormak yerine bu okulların bahsettiğiniz bölümlerinde okuyan insanlara kendi okul ve bölümleriniz hakkında fikriniz nedir diye sorarsanız daha doğru bilgi edinebilirsiniz. Çünkü 3 farklı okul hakkında gerçekten yeterince bilgisi olan insan var mı bilmiyorum ama bu üçünü karşılaştıracak çoğu insanın yeterince bilgisinin olmayacağını düşünüyorum.

    ODTÜ Özelinde konuşmak gerekirse, yurt dışında hem çalışma hem de yüksek öğrenim anlamında okulun iyi bir ağı var. İyi bir ortalama ile mezun olduktan sonra (başvuru-belge toparlama kısmı rahat olmuyor maalesef) gerek Avrupa gerek Amerika'da bir okulda yüksek lisansa başlayabilirsiniz, ki bunun çok örneği var.

    Aşağıda vermiş olduğum internet sitesinden bölüm tanıtımına ulaşabilirsiniz. Mezunların bir kısmının çalıştığı yerleri gösteren interaktif bir harita da mevcut.

    http://tanitim.ceng.metu.edu.tr/
  • çift anadal boşver. eğitimine odaklanıp yurtdışı düşün.
    bu 3 üni arasından önce istanbulda mı yaşamak istiyorsun ankarada mı onu düşün?
    istanbulsa şayet zaten koç kalıyor elinde direk git.
    ankaraysa benim tavsiyem yurtdışı açısından bilkent olur. hatta internette azimliyazar yaz çıkar bi blog var ordaki çocuk da bilkent bilgisayara dereceyle girmişti sanırım şu an isvi.rede mi biyerde doktorada. singapura falan gitmişti erasmusa. odtü de tabii iyidir ama devlet üniis sonuçta imkanları vs kısıtlı. çift anadal gene yapmak istiyosan yap ama arkadaşın da dediği gibi ünide değişiyor o işler benim tavsiyem kasma o kadar bilkenti iyi dereceyle bitir yurtdışına at kapağı yüksek lisans doktora sonra da iyi bi iş vs.
  • Okul uzatma konusunda bir sıkıntım olacağını düşünmüyorum.

    Bilgisayar mühendisliği istiyorsan İstanbul'a git diyen çok arkadaşım oldu.

    ÇAP ı şuan kesin deneyeceğim gmzüyle bakıyorum. Bu sene bilgisayar mühendisliği dersleri hakkında fikir edindim zaten. Kalkülüs'e bile çalışmaya çalıştım öyle diyeyim. Amacım alabildiğim kadar deneyimi bilgiyi sömürmek zaten.

    Ortalamam çok iyi olduğunda ve sınavlarda da iyi puanlar aldığımda bu okulların öğretmenlerinin referans verme durumu nedir? Koç'ta ve ODTÜ'de 2 tane MİT'li öğretmen olması dikkatimi çekiyor. Yoksa diğer bölümlerin öğretmenlerinden referans mektubu alma durumu felan var mı?



    ODTÜ'nün hangi imkanlar kısıtlı mesela? O konuda pek bir bilgim yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ayrıca bu okulların anlaşmalı olduğu yurtdışındaki okulları nereden bulabiliyoruz? Koç un yurtdışı imkanları neler? Master için. Özellikle amerika.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Skeull -- 30 Temmuz 2018; 12:3:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Skeull kullanıcısına yanıt
    Ben sana sen okulu uzatirsin demedim sadece biraz tedbirli olmani onerdim. Bu arada sunu merak ettim bogazicini neden dusunmuyorsun bilgisayar muhendisliginde? Hocalarla aran iyi oldugunda referansi kolaylikla alirsin. Kakuluse onceden calisman guzel zaten lisedeki konularin devami. Yalniz sunu belirtmek istiyorum universiteler sana yalnizca saf bilgi veren kurumlar degildir yoksa liseden farki kalmaz. Universite sana temelde dusunmeyi ogretir. Sosyal acidan seni gelistirir. Bence bir universitenin bu imkanlarini somurmelisin. Ogrenci kuluplerine katilabilirsin (mutlaka bi tanesi bolumun disi olsun). Kredisiz derslerle kendini tam istedigin yonde gelistirebilirsin. Ve universite arkadaslarinin hepsi seninle ayni donanima sahip olacak onlarla vakit gecirmek de sana bir cok sey katar. Bunlari bir butun olarak ele almalisin. Universiteye yeni gelenlerin yarisindan cogu cap yapacagim soyle yapacagim diyor sene sonunda 3 tanesi yapabiliyor bu yuzden sen 1. Olarak sana en esnek egitim veren okulu secmelisin.

    2. Olarak sehir secmelisin bu okullardan hicbiri sana bir sey kaybettirmez.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kağıt üstünde diğerleri daha iyi olduğu ve arkadaşlarımın yorumundan dolayı düşünmedim. İstanbul'da okumam için burs kesinlikle gerekiyor. Ayrıca para verip okuyanların rehavete kapılmak yerine daha sıkı rakipler olduğunu da duydum bölüm dersleri için. Facebook'taki öğrenci toplulukları gruplarına bile dahil oldum. Mesela şöyle söyleyeyim çap adına, bu sene ingilizcemi speaking hariç 4 kitapla çalıştım, üstüne biraz almanca katıp programlama dilleri ve bilgisayar mühendisliği derslerini çalıştım. Ayriyetten sporla ilgileniyorum. Zora alışkınım ve sadece bilgisayar bilimleri anlamında aşırı gelişmeyi değil o ürünü nasıl daha iyi hale getirebileceğimi ve yöneticilik kısımında boş olmamak için endüstri istiyorum. Hedefim silikon vadisi zaten, ama mesela çap yerine açıktan işletme alternatifim de olabilir. O konuda sadece çap olarak şartladum kendimi açıkçası. Bu mit li öğretmenler neyi değiştirir benim adıma mesela? Boğaziçinin prestijini tartışmaya gerek yok zaten. Ama kağıt üzerinde öğretmenler pek seçkin durmuyor ve programını fazla beğenmedim. Ayrıca kuzey kampüste olacağım için pek bi anlamı da yok ve burslar çok kısıtlı boğaziçinde :S

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ayrıca bu okulların anlaşmalı olduğu okulları nasıl bulabilirim? Ve mesela atıyorum carnegie mellonda çalışmış bir öğretmenin referansı ne kadar etkili olur mit stanford berkeley caltech gibi üniversitelerde? CV mi bolca doldurmayı düşünüyorum zaten. Yemin ederim bu seçim aşaması kazanmaktan daha zor ya :D

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Skeull kullanıcısına yanıt
    odtü sonuçta bi devlet ünisi mesela en basitinden tuveletlerin temizliği sonra yüzlerce kişilik amfiler yerine daha küçük sınıflarda daha az kişiyle ders almak bile bence koç sabancı bilkent gibi özel ünileri devlet ünilerine göre bir tık ileri taşıyor. burs olanaklarını saymıyorum bile. odtüye boğaziçine girdiğinde sen burs aramak durumundasın ama mesela bilkent garanti bin liraya yakın para veriyor ki yurt da bedava. bu 18 yaşında bir öğrenci için bulunmaz nimet. türkiyede asgari ücretle 1600 le ev geçindiren var 1000 tl büyük para artı rahat yurt olanakları vs. bence bu üçü arasından bilkent bi adım önde. çap için tabii uğraş ama kesinlikle ikinci üni olarak işletme falan düşünme. türkiye haricinde pek bi işe yarayacağını zannetmiyorum zaten milyon kişi okuyor o bölümü. onun yerine çap daha mantıklı ama daha zor tabii ki. koçun burs vs olanaklarını bilmiyorum ama bildiğim duyduğum kadarıyla ben bu üçü arasından önce il tercihi yapardım. ankara mı istanbul mu? o bilgisayar istanbulda okunur diyenler bi açıdan haklı tr de çalışmak istiyorsan evet piyasanın kalbi istanbul, her şeyde olduğu gibi. ancak yurtdışı hdefin varsa akademik olarak düşünmelisn o yüzden istanbul ankara pek farkı kalmıyor yabancıların gözünde. dediğim gibi koçu bilmiyorum ama bilkentin burs yurt vs. olanakları çok güzel. seçim senin yine de.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lebendefrans -- 30 Temmuz 2018; 13:14:40 >
  • Ya bölümde kararsız olsam direkt sabancı derdim zaten ama koç ve bilkent varken ve bu kadar bilinçliyken sabancıya gitmem zaten. Bütün yolumu çizmiş ve olmazsa diye ayırmış durumdayım ama bütün istediklerimi gerçekleştirmek için popomu yırtacağım, bir diğer sebebi ise öğrenmek ve iyi bir mühendis olmak için. Bilkent'e gidersem de en kötü bi matematikle yan dal yaparım zaten mühim değil. Ama endüstri mühendisliği daha iyi tabii. Onun dışında iyi bi sıralaman varsa odtünde 750+yurt bursu veriyor ilk. 500 için. İlk 10 ve 50 için daha iyi bursları var ama obp düşük full de gelse ilk 10 a giremem zaten elendi orası. Şimdi ben çap ve yurtdışı istiyorum. Elbette yurtdışı daha öncelikli ama odtüde de yurtdışı olanakları var koçta da. Koç hakkında tam bilgi sahibim ama doyuracak bi bilgi de gelmedi henüz. Bilgisayar ve elekteik elektronik eğitiminde de en iyisi bilkent sonra koç ve odtü geliyor deniyor zaten bunu biliyorum. Ama koç ve odtü nün akademik kadrosu da kağıt üstünde bilkent'den iyi görünüyor mesela. Ayrıca çap olanakları da var. Ben başarılı bir öğrenci olacağım için referans işine se pek bakmıyorum, koç ve odtüden referans almam bilkent kadar etki edecekse koç gelmezse bilkent seçerim sanırım. Sabancı'nın eğitimi hakkında bir fikirim yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ama odtü'de çift anadal imkanı olması bilkent i elememi sağlayabilir ve hali hazırda en iyi akademik kadroya sahip. Çalışan ve mezun ağı da bilkent kadar donanımlı. Bu kafamı karıştırıyor işte :/

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Skeull kullanıcısına yanıt
    akademik kadroya bu kadar takma bence onlar gelip geçici max 4-5 yıl. sonra kendi yolunu çizeceksin. ki ünide akademisyen egosu diye bir şey de var sırf bu bile mesela gene özelleri bi adım önce çıkarır. sonuçta evet odtünün akademik kadrosu iyi ama proflarla özel olarak birebir görüşmiceksin. çoğunun da umrunda pek olmayacaksın. bilkent için de koç için de böyle ama özellerde daha az öğrenci olduğu için dediğim gibi bu açıdan bile bence özel daha mantıklı.
  • Güzel cevap. Peki istanbul'u seçmem durumunda boğaziçi mi dersin koç mu dersin? Bilmiyorum arkadaşlarım bilgisayar mühendisliği dediğimde kesinlikle koç dedi.
  • Skeull kullanıcısına yanıt
    Bizim okul hakkında karalayanlar bile boğaziçine giderseniz yönetici diğerlerine giderseniz mühendis olursunuz diyerek karalar. Madem ki hedefin yurdışına gitmek yine sana en çok bağlantı sunabilecek okul boğazçi. Tabiki söylediklerim havada kalıyor biraz kanıt sunayım. Linkedin'de 4 üniversitenin mezunlarına bakarsak:
    (ilk sayı linedindeki mezun sayısı 2. si abd'de çalışanlar)
    odtü 88.087 - 1.528
    boun 58.926 - 5.121
    Bilkent 41.739 - 2.760
    koç 18.356 - 1.528
    şehirlere göre sıralarsak İstanbul'un etkisinin ezici farkını görebiliyorsun.
    üniversitelere göre sıralarsak (her üniversitenin 100 öğrenciden kaçını abd ye gönderdiği sayıyı oranladım)

    boun 8.69 - koç 8.32 - Bilkent 6.61 - odtü 1.73

    Ayrıca şunu da belirteyim Türkiye'deki çoğu şirketin yönetim kurulunda en az bir Boğaziçi mezunu oluyor. (araştırıp görebilirsin)


    Hocaları kağıt üstünde kötü görmene bir şey demeyeceğim nasıl kıyasladın merak ettim?

    Silikon vadisi senin anadolu üniversitesinden alacağın bir diploma yerine boğaziçi işletme kulubundeki aktif bir rolü daha üstün görecektir.

    Güney kampüsü istemişsin senin planlara göre çap yaparsan endüstri güney de ama güneyin tadını cıkaracak zamanın kalmaz. (güney kuzey arası shuttle'la 5 dakika )

    edit. daha iyi rakip dediklerin örneğin koç ödevlerini parayla boundakilere yaptırıyolar ya da özel ders alıyorlar sınav öncesi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bouncer535 -- 30 Temmuz 2018; 14:33:1 >
  • Teşekkür ederim, İstanbul'u daha çok istiyorum aslında. Dediğim gibi kıyı şeridinde yaşayan bir insanım hatta evim denize yürüyüş mesafesi 5 dakika.
    Genel olarak karşılaştırma yapan kişiler mezun olunan-doktora yapılan şeylerden karşılaştırıyor. Tanıtım günlerine gidemedim. Boğaziçi en başta benim de aklımdaydı zaten, lakin biliyorsun odtü fanatikleri çok. Bende bile düşünce kirliliği oluşturdularsa bişey diyemiyorum. Koç ve boğaziçiyi ilk 2 ye kesinlikle yazacağım an itibarı ile.
    Benim amacımda yöneticilik de var zaten, ama şöyle var. 10-15 sene teknik anlamda çok iyi işler yapıp öyle yöneticiliğe dahil olmak istiyorum. Ya da kendi startup'ımı kurmak felan. Neyse bunlar uzun mesele, amacımı anlatmak istedim.
    Peki burs konusunda ne diyorsun?
    Bilkent'î de 3 e yazacağım.
    Maddi konumda mal varlığımız var gibi görünüyor yüzüstü bakılırsa ama öyle ahım şahım değil zaten ortalama bir ev ve arabadan ibaret, ama derinlere inildiğinde olabildiğince masraftan kaçınmam ve destek bulmam gerekiyor, o yüzden burs almam zor ve özel düşündüm. Eğitim ve yurtdışı olanakları hepsinin çok iyi anlaşılan. Boğaziçi'nde bursa ihtiyacım oalcak.
  • Bouncer535 kullanıcısına yanıt
    Rakip derken de Bilkent'te burssuzların tam bursluları genel not ortalaması vesaire olarak solladığını biliyorum, mühendislik fakültesi için yani. Ayrıca özel üniversiteler yurtdışı konusunda daha avantajlıdır diyorlar bu konuda ne düşünüyorsun?
  • Skeull kullanıcısına yanıt
    Boğaziçinde maalesef nakdi burs bulmak çok zor. Ama ucuz bir yemekhanesi var 2 ya da 2.5'tu yemek tam hatırlamıyorum kahvaltı 1.5. Okulun kendi yurtları da ucuz. Bunun dışında yemek-kitap-yurt bursu bulabilirsin belki. Ama bounla koç arasında çok fanatik olmaya gerek yok ben koçun biraz şehir dışında oluşu ve bounun çocukluk hayalim oluşundan(çocukluğum güney kampüsde geçti) boğaziçini tercih ettim. Koç'u da tercih etsem çok iyi fırsatlar sunacağından eminim. Ayrıca evet üni başarısı ile ygs-lys başarısının farkı var aynı şey devlet ünileri için de farklı bir açıdan geçerli okula birinci yerleşenlerden birinin bölüm birincisi olduğunu hiç duymadım.
  • Peki üniversitede iş bulmak zor mu? Yani nasıl bi şekilde ek gelir sağlayabilirim. Ben üniversite fanatiği olmadım ve liseyi biraz boş geçirdim ama yine de boğaziçi odtü çok duyulan üniversitelerdi. Yaşadığım ilçedeki en iyi 2. liseyi kazanmıştım örneğin derslerle pek alakam olmadığı halde. Üniversite başarısı da o hesap sanırım. Bilinçsiz tercih çok var zaten.

    Peki sınavdan direk burs kazanabiliyor muyuz yurt-yemek-kitap bursu felan? Ailem de istanbulda olmayacak zaten.
  • Skeull kullanıcısına yanıt
    bilemiyorum maddi durumun falan nasıldır? koç bilkent gibi garanti burs veriyor mu? bunları araştır ona göre tercihini yap. tıp haricinde öyle kolay burs bulamassın mesela. yukardaki arkadaş da bahsetmiş maddi durumun pek iyi değilse dediğim gibi bilkentin bursu ve varsa koçun bursu çok işine yarar kendi ayakların üzerinde durmaya başlarsın şimdiden. yoksa bi 4-5 sene daha baba parası. ayrıca iş bulmak falan demişsin de hem çap diyorsun hem iş ikisi bir arada mümkün değil çok zor. ben tabii sen değilim mesela sen deniz kenarında yaşamışsın onun için denizi olan bi yer istersin vs. ama ben senin yerinde olsam hiç çaptır iş bulmadır falan kasmadan giderim bilkente alırım rahat bursumu okulu uzatmadan bitirip yurt dışı kovalarım. bunu boğaziçinde de yaparsın koçta da evet ama o sürede 4-5 senede nasıl geçineceğin de önemli bence. kyk kredisi gibi 25bin borçla başlamak istemessin hayata. bide eve yakınlık kriteri de önemli. bence evine hangisi yakınsa orayı seç. istanbul durumunda boğaziçi mi koç mu konusunda kendin araştırmanı yapıp kararınıı ver (burs olanakları vs.) ama ankara seçersen odtü bilkent arasında kesinlikle bilkent derim. odtüyü çok gözünde büyütme. (odtü bilkentten kötüdür demiyorum, top 4-5 üni birbirine benzerdir zaten ama bilkentin farkı artı burs veriyor diyorum.)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lebendefrans -- 30 Temmuz 2018; 18:0:47 >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.