|
Merhaba, Çok makale video izledim bir türlü istediğim cevabı bulamadım benim gibi dinazor kalmadığı için cevap alamadığımı düşünüyorum. Herkesin bildiği dil en iyi dil o yüzden tatmin edici cevaplar alamadım bir türlü. Bakalım donanımhaber'den bir sonuç çıkacakmı? Zaman ayıran ve tatmin edici cevap veren bir arkadaşa zamanını ayırdığı için küçük bir hediye göndermek istiyorum. 400 ekrandan daha fazla ekranı olan bir klasik asp projem var. 2005 civarı yazmaya başladım küçük eklemeler vb. şeyler ile bugün kadar geldi. Sürekli form ve listeler ekliyorum. Genelde html form alanları ve raporlardan oluşuyor.
Veritabanı olarak Microsoft Sql Server kullanıyorum ve bunu değiştirmem mümkün değil bu asp sayfalarından daha fazla procedure, trigger, function vb. birçok şey var.
Ön yüzde Html, Css dışında Jquery, Jquery Ui, VueJS ve 20-30 tane jquery, javascript kütüphaneleri (tinymce, fullcalendar,barcode js’leri, toast, jquery dialog (iframe) vb.) kullanıyorum. Ama bootstrap5 kullanmak istiyorum farklı ekranlarda (çözünürlükte) daha iyi bir görüntü verdiği için.
Çok fazla spagetti kodu kullanıyorum. Hatta Session, Cookie ve Veritabanından gelen veriler ile Js, Html, Css 'leri oluşturuyorum. Yani Css, Html, Js'ler bile bir çok yerde kodla oluşuyor.
Klasik asp dışında python, nodejs, php, asp.net web pages (iptal oldu asp.net 4.0’da vardı.) az-çok kullandım. Fakat hiç birinde klasik asp'de rahatlık yok. Sizi belirli bir sırayla kodlamaya zorluyor (mvc, entity vb.)
Şu ana kadar her zaman 1 kişi kodladım. Büyük ihtimalle 1 kişi olarak kodlamaya devam edeceğim. O yüzden daha profesyonel vb. şeyler beni pek ilgilendirmiyor. Benim için hızlı kodlama, hızlı veritabanı işlemleri.
Fakat bir TEMPLATE mantığı çok hoşuma giderdi çünkü klasik asp’de böyle bir mantık yok. Yani HAZIR ALDIĞIM BİR TEMAYI ne kadar HIZLI giydirirsem benim için o kadar iyi.
Klasik asp'de en çok kullandığım şeyler aşağıdakiler
· veritabanı işlemleri execute procedure, select vb. · fso (dosya sistemi işlemleri, okuma yazma vb.) · Function parametreli olarak kullanıyorum. Sık kullandığım işlemleri mail göndermek, Ürettim bir html kodunu text olarak dizine yazmak, bir dizindeki dosyayı okumak, Resmi küçültmek, Gelen verileri basmak, Bir metin istediğim şekilde biçimlendirme, Gelen bir değeri sayıya çevirmek, Yetki kontrolü yapıp veri döndürmek vb. bir çok şey fonksiyonlarda geliyor. Hatta sql kodunu yazıp bir tablo üretmek bile benim yazdığım bir fonksiyon. O yüzden biraz derli toplu kod. · Diğer programlardaki master page mantığı olmadığı için Sub / End Sub’ı çok kullanıyorum bir daha temiz kod olsun diye. · Response, Request.Form, QueryString, Cookie vb. çok fazla kullanıyorum. · Cookie ve Server.Variables’ler yine çok kullanıyorum. · Session’ları çok kullanıyorum. · İf, else vb. çok kullanıyorum. · Vbscript’deki instr, mod vb. şeyleri kullanıyorum.
Klasik asp'de kodlama yaparken zorlandığım ve uğraştığım şeyler aşağıdadır.
· Json, Xml ile çalışmak çok zor (imkansız değil zor) · Api ‘ler ile çalışmak zor · Web Serviceler ile çalışamıyorsunuz (Get, Put vb.) · Diğer programlarla iletişim kurmak için api asp.net kullanmak zorunda kaldım (verileri içe aktar/verileri dışa aktar). · Pdf dökümü çıktısı için wkhtmltopdf kullanmak zorunda kaldım. · Sohbet sistemi için nodeJs kullanmak zorunda kaldım. · Başka bir web kaynağından bilgi çekmek için python kullanmak zorunda kaldım. · Görüntü işlemleri için IrfanView.exe'yi çalıştırmam gerekiyordu. · Dosya yükleme, mail ve resim işlemleri için persists bileşenlerini kullanmak zorunda kaldım · Aynı kullanıcının uzun süren işlemleride, multi process yürütemiyor.
Neden klasik asp’yi bu kadar uzun süre kullandım 1) Ekran sayısı çok fazla hızlı bir geçiş yapmak için uygun dil bulamadım. (Proje yükü sizi dil'e bağlıyor) 2) Zamanım sınırlı. 3) Ağırlıklı olarak CRUD operasyonları yapıyorum ve asp bu konuda hızlı 4) Spagetti kodlama yaparak, sayfalar arasında gezinmeden hızlı bir şekilde kod yazmamı sağlıyor. Konuşur gibi kod yazabiliyorum 5) Ado ile Microsoft sql veritabanı işlemleri çok hızlıdır. Özellikle bazı küçük çok kullanılmayan bilgiler ile (nodeJs, asp.net’den neredeyse %60-100 kadar fark var. Python ve PHP’de test etmedim.)
Benim için hızlı kod yazmak ve hızlı veritabanı işlemleri yapmak gerekiyor. Bunu bana hangi dil sağlar.
- Eğer PHP ise PHP’nin hangi versiyonu. Laravel vb. kullanmak lazım mı? - Eğer Python ise Flask’ı biraz beğendim ama template’e bilgileri gönderme olayı gelişmesi lazım. Js, Css'leri kod'da sokuşturma biraz sorunlu spagetti olmadığı için. - Asp.net web pages (Asp.net 4.0) aslında en beğendiğimdi ama webmatrix, web pages, silverlight, classic asp ‘de microsoft’un çuvalladığını görünce tekrar bir Microsoft macerasına girmek istemiyorum. Aha burayada yazıyorum Net MAUI ve WebAssembly’de aynı sonu yaşayacak. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi omeri7 -- 23 Kasım 2022; 9:49:4 > |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler
piyasada hali hazırda çalışan asp ile birçok sitem var