Şimdi Ara

KİTAPLAR NEDEN PAHALI? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
113
Cevap
3
Favori
5.456
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

okumayınca almak zorunda kalmıyon
    almak zorunda kalmayınca para gitmiyo
  • quote:

Orijinalden alıntı: brkmm

quote:

Orijinalden alıntı: deserthawk

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Rajeesh

quote:

daha gecenlerde 630 liralık kitap aldım. bi tiryakinin ayda ortalama 200 lirasını sigaraya yatırdığı, bi kutu extranin 4.5 lira olduğu yerde bu para fazla degil. ki bu kadar fazla kitabı ortalama bi okuyucu anca bir senede bitirir. ayda 50 lira para veremiyorsanız, zaten okumayın.

haha yazık lan, yediği kazığa o kadar alışmış ki, savunmaya geçmiş kazıksız asla diyor

56 adet kitap var. set set. birebir çeviri, kısaltılmamış felsefe ve siyaset kitapları aldım. yanında yine birebir çeviri dostoyevski ve victor hugo seti hediye verildi. ki victor hugo'nun sefiller adlı kitabı sadece 5 cilt.

ben yinede hediye olarak verilenleri hesaplamıyorum ve 630 lirayı direk 56'ya bölüyorum. ne çıkıyor? 11lira 25 kuruş. niccolo machiavelli'den siyaset üzerine konuşmalar'ı eğer 11 liraya bulursanız, orjinal, bana haber verin olur mu?

lakin sen çok değişik bi çocuksun, seni mutlu etmek için şunu da eklemek istiyorum; evet kazıksız asla.

quote:

quote:

quote:

quote:

daha gecenlerde 630 liralık kitap aldım. bi tiryakinin ayda ortalama 200 lirasını sigaraya yatırdığı, bi kutu extranin 4.5 lira olduğu yerde bu para fazla degil. ki bu kadar fazla kitabı ortalama bi okuyucu anca bir senede bitirir. ayda 50 lira para veremiyorsanız, zaten okumayın.

Senin kadar zengin değiliz canım benim. Ayda 50 lira kitaba verecekmiş millet breh breh breh...

okumayın o zaman, neden ağlıyorsunuz?

Kış kapıda, o zaman doğalgaz pahalı diyenlere doğalgaz yakma, kömür pahalı diyenlere kömür yakma, elektrik pahalı diyenlere de elektrik sobası/klima kullanma dersin.

paran yoksa üşürsün, paran yoksa yazın sıcağında yanarsın. herkeste para olacak diye bi şey yok, olmayan çeksin cefasını banane?

Ne oldum deme, ne olacağım de.

Belki baba parasıyla burada kendini havalı göstermeye çalışıyorsun, yalnız yaptığın benim gözümde direkt adiliktir, basitliktir. Ne adamlar gördüm şatafatlı hayattan nerelere düştüler, o yüzden kimseyi kendinden üstün görmeye hakkın yok para ile. Bu benim başka meziyetlerim yok, paramla üstün görürüm kendimi demektir.

kardeş ben peygamber falan değilim ki, erdemli bi insanda değilim. sana göre adiyim, bana göre umursamaz birisiyim. öyle yani, banane ki insanlar pahalı diye doğalgaz yakamamış falan? parası yoksa yakmasın. parası olunca yaksın. az parası varsa az yaksın.

ne bilim mesela kitap almaya parası olmayan adam ben okumuyorum kardeşim!! yapıp çekiliyor genelde kenara, bu çözüm mü? kütüphaneler var. sahaflar var. hiç olmadı korsan kitaplar var. bu doğalgaz meselesi de aynı bu kapıya çıkıyor. evet pahalı ama sen bunun için ne yapıyorsun? hiçbi şey. pahalı deyip soğukta oturmak zorunda kalıyorsan fiyatları indiremeyeceğine göre nasıl ısınırım'ı düşünür bi şeyler bulursun. bi üşürsün, iki üşürsün ama üçüncüde çözümünü bulursun. bulamadın mı? banane işte, banane daha o adamdan?

yahu kardeşim insaf. tamam, acıman yok anladık da bu kadar da vurdumduymaz olunmaz.

kütüphane bana süre veriyor benim derslerim, planlarım ya da başka işlerim olunca kitabı okuyamıyorum ve üstümde bi baskı oluşuyor. felsefe kitabı okuyorum demişsin az da olsa psikolojiden anlaman lazım?

ikincisi kütüphanelerde adam akıllı kitap bulamıyorum(çeviri eski ve berbat, sayfalar eski ve eksik)

üçüncüsü burda konu kitapların fiyatı sana göre ucuz olabilir ama bana veya bize göre ucuz değil. git al 50 tl ye ve rahatça uyu.( 50 tl ye amele 1 hafta çalışıyor unutma tabii sen bilmezsin onları vurdumduymazsın ya hani)

saygıya davet ediyorum kardeşim seni.

• quote:

Orijinalden alıntı: 42_SeNTeZ_42

quote:

Orijinalden alıntı: winneras

quote:

Orijinalden alıntı: nekbey

quote:

BU LANET OLASI KİTAPLAR NEDEN PAHALI. NEDEN BEN ÇILGIN TÜRKLER E 25 TL VERİYORUM? AMERİKA DA MI BASILIYOR YOKSA BU KİTAPLAR?

KİM 25 TL VERİR BİR KİTABA YAHU)BEN VERİYORUM ÇÜNKÜ APTALIM). OKUMA TUTKUMUZ VAR DİYE SOYULMAYA MECBUR MUYUZ?

KÜTÜPHANELER DE İNSANLARIN ÜSTÜNDE BASKI KURUYOR SÜRE TANIYOR ARTİSTLİK YAPIYOR.

KISACASI NEDEN OKUMUYORSUN DİYENLERE İNAT AÇTIM BU KONUYU.

bi zahmet 25 tl veriver yahu. çok mu? adam oturmuş yazmış aylarca belki yıllarca. 5 tl mi olsun yani bir kitap?

pahalı değil mi sence?

adam para için mi yazıyor yani? eğer bunu kastediyorsan eyvallah veririm. ama yok kitap okumuyorsunuz siz söylesiniz diye bir de okuyanlara laf atarsa orda işler karışır.

bu arada maddiyat için yazan adamlardan nefret ediyorum.

Dipnot:Dostoyevski kumar borçlarını ödemek için yazmıştır

Sabahattin Ali Kürk Mantolu Madonna'yı maddiyat için yazmıştır(ki on numara romandır)

Peyami Safa 'Server Bedi' mahlasını kullanarak maddiyat kaygısıyla macera romanları yazmıştır diye hatırlıyorum

kardeşim kürk mantolu madonna ve dostoyevski nin kitaplar 10 ve 15 tl aralığında yani alınır okunur.

benim bahsettiğim fiyatı yüksek olan kitaplar. örneğin: tutunamayanlar, çılgın türkler, kasvetli ev....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi winneras -- 22 Kasım 2012; 20:35:01 >

• İndirseler daha güzel daha çok kitap okuruz
  • quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

haha yazık lan, yediği kazığa o kadar alışmış ki, savunmaya geçmiş kazıksız asla diyor

56 adet kitap var. set set. birebir çeviri, kısaltılmamış felsefe ve siyaset kitapları aldım. yanında yine birebir çeviri dostoyevski ve victor hugo seti hediye verildi. ki victor hugo'nun sefiller adlı kitabı sadece 5 cilt.

ben yinede hediye olarak verilenleri hesaplamıyorum ve 630 lirayı direk 56'ya bölüyorum. ne çıkıyor? 11lira 25 kuruş. niccolo machiavelli'den siyaset üzerine konuşmalar'ı eğer 11 liraya bulursanız, orjinal, bana haber verin olur mu?

lakin sen çok değişik bi çocuksun, seni mutlu etmek için şunu da eklemek istiyorum; evet kazıksız asla.

quote:

quote:

quote:

quote:

Senin kadar zengin değiliz canım benim. Ayda 50 lira kitaba verecekmiş millet breh breh breh...

Kış kapıda, o zaman doğalgaz pahalı diyenlere doğalgaz yakma, kömür pahalı diyenlere kömür yakma, elektrik pahalı diyenlere de elektrik sobası/klima kullanma dersin.

paran yoksa üşürsün, paran yoksa yazın sıcağında yanarsın. herkeste para olacak diye bi şey yok, olmayan çeksin cefasını banane?

Belki baba parasıyla burada kendini havalı göstermeye çalışıyorsun, yalnız yaptığın benim gözümde direkt adiliktir, basitliktir. Ne adamlar gördüm şatafatlı hayattan nerelere düştüler, o yüzden kimseyi kendinden üstün görmeye hakkın yok para ile. Bu benim başka meziyetlerim yok, paramla üstün görürüm kendimi demektir.

kardeş ben peygamber falan değilim ki, erdemli bi insanda değilim. sana göre adiyim, bana göre umursamaz birisiyim. öyle yani, banane ki insanlar pahalı diye doğalgaz yakamamış falan? parası yoksa yakmasın. parası olunca yaksın. az parası varsa az yaksın.

ne bilim mesela kitap almaya parası olmayan adam ben okumuyorum kardeşim!! yapıp çekiliyor genelde kenara, bu çözüm mü? kütüphaneler var. sahaflar var. hiç olmadı korsan kitaplar var. bu doğalgaz meselesi de aynı bu kapıya çıkıyor. evet pahalı ama sen bunun için ne yapıyorsun? hiçbi şey. pahalı deyip soğukta oturmak zorunda kalıyorsan fiyatları indiremeyeceğine göre nasıl ısınırım'ı düşünür bi şeyler bulursun. bi üşürsün, iki üşürsün ama üçüncüde çözümünü bulursun. bulamadın mı? banane işte, banane daha o adamdan?

yahu kardeşim insaf. tamam, acıman yok anladık da bu kadar da vurdumduymaz olunmaz.

kütüphane bana süre veriyor benim derslerim, planlarım ya da başka işlerim olunca kitabı okuyamıyorum ve üstümde bi baskı oluşuyor. felsefe kitabı okuyorum demişsin az da olsa psikolojiden anlaman lazım?

ikincisi kütüphanelerde adam akıllı kitap bulamıyorum(çeviri eski ve berbat, sayfalar eski ve eksik)

üçüncüsü burda konu kitapların fiyatı sana göre ucuz olabilir ama bana veya bize göre ucuz değil. git al 50 tl ye ve rahatça uyu.( 50 tl ye amele 1 hafta çalışıyor unutma tabii sen bilmezsin onları vurdumduymazsın ya hani)

quote:

neden?
    quote:

kitapla beraber gidip süreyi uzatabilirsin. okumamak için bahane ürettiğini düşünüyorum.

quote:

sana pahalı geliyorsa almayabilirsin. nasıl ki bi adamın parası marlboro'ya yetmiyor, lark içiyorsa veyahut nasıl birileri mercedesle gezerken birileri torosla yetiniyorsa sende pahalı olanı almaz, kütüphanelerden temin etmeye çalışırsın. özel araçta gitmek istediğin yere götürür, toplu taşıma da gitmek istediğin yere götürür. senin imkanın hangisini sana sunuyorsa onunla yetinirsin.

ayrıca, 50 liraya bi hafta çalışan amele gösterebilir misin bana lütfen? halde amelelik yapmak torpil istiyor biliyor musun? ben 10 saat barda bulaşık yıkayıp, patates kızartarak 20 lira kazanan birisiyim. neyden bahsediyorsun sen?

saygıya davet ediyorum.

quote:

Orijinalden alıntı: Sucuklu Menemen

quote:

630 liralık kitap neymiş merak ettim.

Son cümlenize katılmıyorum, aylık harçlığım 150 TL'yi zor buluyorken (kitap okumayı severim) 50 TL mi nasıl kitaba ayırabilirim? Okula yürüyerek gidip iki liralık yemek paramı mı biriktireyim?

Bazı Avrupa ülkelerinde internetin temel hak olduğunu duymuştum, okumakta temel hak olmalı. Hadi yeni popüler kitaplar olmasa bile klasiklerin ücretsiz okutulabilmesi lazım. Pahalı olduğu için içimin gitmesine rağmen alamadığım o kadar çok kitap var ki...

klasiklerde dahil olmak üzere bir ton kitap kütüphanelerde ücretsiz okunabiliyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: syd010809

lan bizim okulun önünde adam 5 liraya satıyo sen okumak istedikten sonra :) Beyazıt merkezde git al

O dayidan kitap alirken zabitaya yakalandik gecende :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @sucuklu menemen

belli ki iyi birisin. çokta hoş şeyler düşünüyorsun. sokrates senin gibi insanların yaşayacağını söylemiş, bunun için rahatça ölüme gitmişti.

lakin

tekrar ediyorum, ben peygamber değilim. üstün erdemlerin insanı değilim. çok iyi ahlağa sahip değilim. çok düşünceli, sorumlu bir insan değilim. dürüstüm. kendimi olduğumdan farklı gösterecek değilim. benim yaptığım veya yapacağım en iyi iş belki bi dilencinin önüne beş lira para koymak, belki karşıdan karşıya yaşlı birisini geçirmek, belki bayramlarda huzurevlerine gitmek. bu kadar.

senin kadar iyi ve düşünceli olmamak suçsa, şerefsizlikse evet ben hem suçluyum, hem şerefsizim. sana dünyayı daha yaşanılabilir, daha huzurlu bir yer haline getirme yolunda başarılar diliyor ve benim gibi insanlarla karşılaşmamanı temenni ediyorum.

iyi geceler.

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

neden?
    quote:

kitapla beraber gidip süreyi uzatabilirsin. okumamak için bahane ürettiğini düşünüyorum.

quote:

sana pahalı geliyorsa almayabilirsin. nasıl ki bi adamın parası marlboro'ya yetmiyor, lark içiyorsa veyahut nasıl birileri mercedesle gezerken birileri torosla yetiniyorsa sende pahalı olanı almaz, kütüphanelerden temin etmeye çalışırsın. özel araçta gitmek istediğin yere götürür, toplu taşıma da gitmek istediğin yere götürür. senin imkanın hangisini sana sunuyorsa onunla yetinirsin.

ayrıca, 50 liraya bi hafta çalışan amele gösterebilir misin bana lütfen? halde amelelik yapmak torpil istiyor biliyor musun? ben 10 saat barda bulaşık yıkayıp, patates kızartarak 20 lira kazanan birisiyim. neyden bahsediyorsun sen?

saygıya davet ediyorum.

quote:

quote:

630 liralık kitap neymiş merak ettim.

Son cümlenize katılmıyorum, aylık harçlığım 150 TL'yi zor buluyorken (kitap okumayı severim) 50 TL mi nasıl kitaba ayırabilirim? Okula yürüyerek gidip iki liralık yemek paramı mı biriktireyim?

Bazı Avrupa ülkelerinde internetin temel hak olduğunu duymuştum, okumakta temel hak olmalı. Hadi yeni popüler kitaplar olmasa bile klasiklerin ücretsiz okutulabilmesi lazım. Pahalı olduğu için içimin gitmesine rağmen alamadığım o kadar çok kitap var ki...

klasiklerde dahil olmak üzere bir ton kitap kütüphanelerde ücretsiz okunabiliyor.

Alıntıları Göster
    Mesajınız flood koruması tarafından engellenmiştir. Sebebi; 15'ten fazla alıntı yapılamaz. Bunun bir hata olduğunu düşünüyorsanız forum destekten geri bildirimde bulununuz

• quote:

offf. anlamak mı istemiyorsun bilmiyorum.

kitap ve arabanın ne alakası var. traş köpüğü 2 tl kitap 25 tl. ceviz 10 tl kitap 25 tl. ekmek 60krs kitap 35 tl.

şimdi sen arabayla niye kıyaslıyorsun anlamadım? adam düşkündür kredi alır ailesiyle öder. ya da kendine uygun arabayı alır.

OKUMAK İÇİN VAZGEÇMEK Mİ GEREK? YOK BU PAHALI BÜTÇEME GÖRE ALAYIM? NEDEN PAHALI KARDEŞİM BANA AÇIKLA ANLADIK KOLAY İŞ DEĞİL DE 15 TL DE PAHALI. 25 TL VERİYORUM MECBUREN OKUMAK İSTEDİĞİM KİTABA AMA İÇİM ACIYOR NEDEN PAHALI BU KADAR DİYE?

okumak herkesin hakkı olmalı. mesela standart bi fiyat olmalı kültür bakanlığı 25 tl ve üstü kitap satılmasını yasaklamalı. bak sana 25 diyorum 15 değil yine para kazansınlar diye.

dershaneler gibi bu kitap işleri de. paran varsa okursun değil mi?

SEN BİRAZ PARANIN KOLAY KAZANILDIĞINI DÜŞÜNÜYORSUN GALİBA.

kütüphane; icinde bir cok (bkz: kitap) bulunduran, ya belirli bir sosyal statuye (bkz: milli kutuphane) ya da herkese acik olan mekan.

ekşi sözlük birinci entry.

şimdi bana pahalı bulup almadığınız kitabı söyleyin, birde yaşadığınız ili. bulalım?

• 100 TL ye oyun, 1000 TL ye telefon alan, oto moka para savuranlar 25 TL yi bir kitaba fazla görüyor. Kitapta yazarın emeği var, o kadar baskı süreci var. Kolay mı bunlar ?
  • şu meseleye bir parmak basayım diyelim ki on liralık bir kitap var bu kitabı yayınevi bir liraya basar, dört liraya d ve r gibi kitap evlerine satar kitap evleri de bu kitapları on liraya satar. Şimdi gelirleri hesaplayalım, yayınevi kitaptan üç lira kazanır dağıtıcı on lira, yazar da arta kalanlara yakın bir miktar alır, çok iyi bir yazardan bahsetmiyorum, onlar %25e yakın alıyorlar. Açık ve net, tamamen kitap alım satımı ticaret içindir edebiyatı geliştirmek için filan değil.
  • Sırf bu yüzden kitap almıyorum pek.
  • quote:

quote:

quote:

kitap ve arabanın ne alakası var. traş köpüğü 2 tl kitap 25 tl. ceviz 10 tl kitap 25 tl. ekmek 60krs kitap 35 tl.

şimdi sen arabayla niye kıyaslıyorsun anlamadım? adam düşkündür kredi alır ailesiyle öder. ya da kendine uygun arabayı alır.

OKUMAK İÇİN VAZGEÇMEK Mİ GEREK? YOK BU PAHALI BÜTÇEME GÖRE ALAYIM? NEDEN PAHALI KARDEŞİM BANA AÇIKLA ANLADIK KOLAY İŞ DEĞİL DE 15 TL DE PAHALI. 25 TL VERİYORUM MECBUREN OKUMAK İSTEDİĞİM KİTABA AMA İÇİM ACIYOR NEDEN PAHALI BU KADAR DİYE?

okumak herkesin hakkı olmalı. mesela standart bi fiyat olmalı kültür bakanlığı 25 tl ve üstü kitap satılmasını yasaklamalı. bak sana 25 diyorum 15 değil yine para kazansınlar diye.

kütüphane; icinde bir cok (bkz: kitap) bulunduran, ya belirli bir sosyal statuye (bkz: milli kutuphane) ya da herkese acik olan mekan.

şimdi bana pahalı bulup almadığınız kitabı söyleyin, birde yaşadığınız ili. bulalım?

Bakın, okumak isteyen yolunu bulup okuyor o ayrı. Ben de okuyorum zaten. İndirimleri takip ediyorum vs. Vurgulamak istediğim okumanın zorlaştırılması. Okumak isteyen adam taa Beyazıtlara gidiyor. Ne gerek var?

bi emek varsa karşılığını vermek zorundasın. türkiye'de kitapların birinci nedeni yayınevlerinin fahiş fiyat uygulamasıdır. bunun üzerine çokça tartıştık ve benim vardığım, yaptıkları işi meşrulaştırdığım nokta şu oldu;

türkiye'de öyle aman aman kitap satışı gerçekleşmiyor. o yüzden yayınevleri sürümden kazanamıyor. zaten düşük olan satış rakamlarından kar elde etmeleri için malesef, kitapların pahalı olması gerekiyor. sonuçta bu yayınevleri insanlara kitap okutalım, yararlı şey kitap okumak mantığı ile kurulmuş olan dernekler, yardım kuruluşları, sosyal sorumluluk projeleri falan değil. şirket mantığı ile yönetiliyorlar ve para kazanmaları gerek. sen niye para kazanıyorsun, niye bu kadar çok para kazanıyorsun diyemezsiniz.

bu amaca ortak olmak istemeyen veyahut okuyucuya daha farklı bi seçenek sunmak isteyen yazarlar var. misal paulo coelho. hemen ilgili haberi okuyalım;

quote:

Kitapları çok satanlar listesinden inmeyen Brezilyalı yazar Paulo Coelho, illegal bir dosya paylaşım sitesi olan Pirate Bay'in promosyonuna katıldı ve dünya korsanlarına, “birleşin ve her şeyin korsanını yapın, hatta benim yazdıklarımın bile!” çağrısı yaptı.

Uzun zamandır yazdıklarının illegal olarak indirilmesini destekleyen Coelho, Simyacı'nın Rusça versiyonunu 1999'da kendi sitesine koyduğu bir indirme linkiyle okurlara sunmuştu.

Yazar, bunu yapma nedenini ise şu şekilde açıklıyor: “Eserlerimden birinin korsanını bulduğumda bunu internetten yayımlamaya karar verdim. Rusya'da kağıt sıkıntısı vardı. İlk yıl 10 bin sattım. İkinci yıl bu sayı 100 bine ulaştı. İşe yaradığını düşündüm. Diğer kitaplarımı da internetten yayımlamaya başladım. Satışlarım arttı.”

İnsanların kitaplarını internetten indirmesini, eğer beğenirlerse satın almasını isteyen Coelho, resmi internet sitesinde PirateCoelho adında bir bölüm “hizmete sunuyor”.

bunun gibi imkanlar sunan insanlar olur, bu imkanlardan faydalanırsın. bunun dışında, elif şafak bi roman yazmıştır ve fiyatı atıyorum 25 liradır. neden pahalı, alamıyoruz falan diyemezsin. çünkü artık bu iş ticaret işi oldu ve günümüz sisteminin çarklarına kapıldı. o yüzden ısrarla kütüphane diyorum, o yüzden ısrarla ikinci el diyorum. bu sistemin açıkları bunlar çünkü, başka bir çözümü yok.

• Çoğu zaman aylık 50-70 arası kitaba para verdiğimi biliyorum. Daha önceleri sigara kullanıyordum şimdi sigarayı bıraktım sigaraya para veriyor muşum gibi düşünüyorum. Tabi bu benim şahsi düşüncem. Ama konu sahibi arkadaşa takılmadan da edemiyorum. Sanki biraz pahalı gibi kitaplar.
  • quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Bakın, okumak isteyen yolunu bulup okuyor o ayrı. Ben de okuyorum zaten. İndirimleri takip ediyorum vs. Vurgulamak istediğim okumanın zorlaştırılması. Okumak isteyen adam taa Beyazıtlara gidiyor. Ne gerek var?

bi emek varsa karşılığını vermek zorundasın. türkiye'de kitapların birinci nedeni yayınevlerinin fahiş fiyat uygulamasıdır. bunun üzerine çokça tartıştık ve benim vardığım, yaptıkları işi meşrulaştırdığım nokta şu oldu;

türkiye'de öyle aman aman kitap satışı gerçekleşmiyor. o yüzden yayınevleri sürümden kazanamıyor. zaten düşük olan satış rakamlarından kar elde etmeleri için malesef, kitapların pahalı olması gerekiyor. sonuçta bu yayınevleri insanlara kitap okutalım, yararlı şey kitap okumak mantığı ile kurulmuş olan dernekler, yardım kuruluşları, sosyal sorumluluk projeleri falan değil. şirket mantığı ile yönetiliyorlar ve para kazanmaları gerek. sen niye para kazanıyorsun, niye bu kadar çok para kazanıyorsun diyemezsiniz.

bu amaca ortak olmak istemeyen veyahut okuyucuya daha farklı bi seçenek sunmak isteyen yazarlar var. misal paulo coelho. hemen ilgili haberi okuyalım;

quote:

Kitapları çok satanlar listesinden inmeyen Brezilyalı yazar Paulo Coelho, illegal bir dosya paylaşım sitesi olan Pirate Bay'in promosyonuna katıldı ve dünya korsanlarına, “birleşin ve her şeyin korsanını yapın, hatta benim yazdıklarımın bile!” çağrısı yaptı.

Uzun zamandır yazdıklarının illegal olarak indirilmesini destekleyen Coelho, Simyacı'nın Rusça versiyonunu 1999'da kendi sitesine koyduğu bir indirme linkiyle okurlara sunmuştu.

Yazar, bunu yapma nedenini ise şu şekilde açıklıyor: “Eserlerimden birinin korsanını bulduğumda bunu internetten yayımlamaya karar verdim. Rusya'da kağıt sıkıntısı vardı. İlk yıl 10 bin sattım. İkinci yıl bu sayı 100 bine ulaştı. İşe yaradığını düşündüm. Diğer kitaplarımı da internetten yayımlamaya başladım. Satışlarım arttı.”

İnsanların kitaplarını internetten indirmesini, eğer beğenirlerse satın almasını isteyen Coelho, resmi internet sitesinde PirateCoelho adında bir bölüm “hizmete sunuyor”.

bunun gibi imkanlar sunan insanlar olur, bu imkanlardan faydalanırsın. bunun dışında, elif şafak bi roman yazmıştır ve fiyatı atıyorum 25 liradır. neden pahalı, alamıyoruz falan diyemezsin. çünkü artık bu iş ticaret işi oldu ve günümüz sisteminin çarklarına kapıldı. o yüzden ısrarla kütüphane diyorum, o yüzden ısrarla ikinci el diyorum. bu sistemin açıkları bunlar çünkü, başka bir çözümü yok.

Peki siz kütüphaneden okumak ile korsan almanın farklı olduğunu mu savunuyorsunuz anlayamadım? Savunuyorsanız nasıl bir mantık ile?

ben şahsen korsana karşıyım ve korsan almamaya çalışıyorum ama alana neden alıyorsun, bu yanlış bi şey diye nutuk atmıyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: abdulkadir007

quote:

Orijinalden alıntı: syd010809

lan bizim okulun önünde adam 5 liraya satıyo sen okumak istedikten sonra :) Beyazıt merkezde git al

O dayidan kitap alirken zabitaya yakalandik gecende :)

hahaha :D:D kardeş ender rastlanan bir durum diye niteliyorum
  • korsan al veya fuarlar oluyor oralardan topluca alabilirsin.
  • niye olacak bandrol vergi cart cut... olmasa kitaplar ucuz olurdu...
  • O paranın yarısından fazlasını yayın evleri indiriyor cebe. Korsan iyidir.
  • quote:

Tüm bu tartışmanın, kötülüklerin kaynağı "PARA" maalesef. Lakin bunların olmadığı bir Dünya istemek ise masal istemek olur... Yapılabilecek hiç bir şey yok. Seviyeli tartıştığı için benim ak dediğime ak diyene de kara diyene de teşekkür ederim. Aslında aynı şey isteniyor, biraz iletişim problemi biraz da düşünce farklılığı gibi ufak farklar var. Ama hepimiz aynı şeyi istiyoruz. Teşekkür edelim, bu tartışma hiç bir yere varamaz. İyi akşamlar değerli kitap kurtları.

Geri dönüş yapıp yapmama arasında kaldım ama ikinci alıntından sonra yapma geregi duydum.

Ne demiştik? Korsan haksızlık, hırsızlıktır. O kadar. Yargi önünde keko da birdir kral da.

Hayır Afrikalının da çalma hakkı yok senin de. İstisnalar kaideyi bozmaz.

Sefillerdeki babanın da çalma hakkı yok, bunun ötesi tartışılmaz. Sen evine aldığın birinin sama ihanet edip seni soymasina ne dersin? Herkes rahip, herkes hoca degil. Herkes sefil de degil.

Sen hiç korsan kullanmadın mı diye soruyorsun. Bu neyi değiştirir? Şayet ben bilirkişi isem ki değilim ve korsana hayır deyip kendin korsan kullansam bile bu kaideyi bozmaz. Bir başka deyişle, trafik polisinin yanlış park etmesi o park halini dogru kılmaz.

Ayrıca yorumlarından çok gevşek, yer yer kendinle çeliştiğini, hak ile haksız arasındaki ince çizgi üstünde gelip gittiğini görüyorum ve bunun nedenini korsanı gücü yetmeyenlere bir "alternatif" olarak görmene bağlıyorum. Hayır, haksızlık ve meşru olmayan, illegal bir platform alternatif olamaz. Çünkü korsanı sadece fakirler degil bencil zenginler de kullanıyor. Korsanın fakiri zengini yok, bunun ornegini bir önceki postumda belirttim.

Korsanın yaygın olması senin bu gevşekliğine ayrıca yansımış. Olabilir. Ne de olsa gerek real gerek sanal gerek medya da korsan her yerde. Ama arkadasım, bir seyin yaygın ve çoğunlukça işlenmesi onu "doganin kanunu, olması gereken" kılmaz. Buna "majority wins" kuralı diyoruz. Hukuk bu kuralı tanımaz. Hergün yeryüzünde milyonlarca dolandırıcılık işleniyor. Defalarca... Bunlar dosya altı yapılıyor mu? Hayır yapılmıyor. Her ne seri her ne defa işlense de yapılan haksızlık, hırsızlıktır ve hiçbir şeraitte kabul edilemez. Korsan da aynen buna tabidir ve bu tartışmaya acik değildir.

Gücü yetmeyen gücü yettiği kadar yer icer, gücü yettiği kadar kitap okur. Gücünün yetmediğinin ötesine kaçmak, sırf platform var diye, sence bu çelişki degil mi? O zaman platform varsa yiyeceği giyeceği de sömürsün? Hiç mi eserlere saygısı yok da tenezzül etmeden bu eserleri hakkını ödemeden sahiplenir? Bu eserlerin asıl sahipleri bu kadar mı değersiz? Neden bunlar es geçilir? İslerine gelmez degil mi? Üzümünü ye bağını sorma zihniyeti? Yazık...

Yazarlar ve yayın evleri yardım kuruluşu degil. İsteyen eserlerini ücretsiz dağıtır isteyen indirimli veya çok cüzi bir fiyata. Veya bir fiyat belirler. Bunlar hiçbirşeyi değiştirmez. Öyle degil mi?

Hayır ödünç verme yasak olmamalı ve degil. Ödünç verirken hiçbir telif hakkı çiğnenmiyor. Bir kitabı ödünç verdiginde bizzat senin elinden çıkıyor ve hakları verdigin kişiye geçiyor. Ama sen kitabı çoğaltır paylaşırsan isler değişir, çünkü sadece bir kitap alıp onu izinsiz çoğaltıp dağıtıyorsun. Bu iki durumun arasındaki farkı algılayamıyorsan bundan sonra yazdıklarımı okumana gerek de yok. Bilgi paylaşımı korsanla olacak da degil ki olamaz. Sömürerek kimse kendine alternatif bir platform kuramaz.

Fiyata gelince 30TL olsa veririm dedin. 300TL de olsa ya verir alırsın ya da hiç almazsın. Veya arkadaşından orijinalini ödünç de alabilirsin. Bunların ötesi yok.

Unutma, 30TL senin icin ödenebilir ise bir Hintli, bir Çinli gelir seviyesi ile sadece 3TL ödeyebilir. Ne yapalım simdi, onların gelir gücü yok diye çalsınlar mı simdi? Hayır çalmasınlar. Buna hakları da yok. Sen dar acıdan baktığın icin, olayı kendi nefsine kendi bütçene göre tercüme ettigin icin bu kadar geniş düşünememen doğal. Malum sen bulunduğun yerde konumunu, kendini göremezsin. Ama sana uzaktan bakan biri seni ve etrafinda olup bitenleri görür. Sana öğüt verir. Nefsine yenik düşüp çalma!

Bu globallesen dünyada korsan her alanda maalesef kullanılıyor. Cogu korsan araçlar ve kaynaklar gelişmiş ülkelere ait ve gelir seviyesi yüksek olan ülkelerde ayrıca kullanılıyor kaldı ki bu ülkelerde denetim hat safhada. Kanunlar ile sen bunun önüne bir sınıra kadar geçer, kontrol altına alırsın. Ama senin de bildigin gibi kapı arkasında maalesef yasa işlemiyor, yasanın erişemediği işlemediği mekanda da korsan kaçınılmaz. Ama biz insanlar icin öyle bir deger var ki bu degerin mevcudiyeti her ne mekanda her ne şeraitte bizi bundan alıkoyar. Bu da vicdandır. Korsana karşı en buyuk deger kesinlikle alınan terbiye ve eğitim, milli ve dini degerler, kişinin özünü bilip baskalarinin hakkını tanıması ve talep ettikleri hakları ödemesi. Çoğumuz bu konuda yeterli eğitimi almış olsak bile maalesef vicdan konusunda bu kadar refah değiliz.

Ben senin de diğer arkadas gibi sözünde durup dediklerini desteklediğin icin geri dönüş yaptım. Eğer yazdıklarıma ithafen yersiz geri dönüş yapar, bir önce dediklerini bu sefer bir başka köşeye kaçıp tekrarlar, üstüne de gelip körü körüne hala korsanı savunursan bilmeni isterim ki ben o konuda olmam ve geri dönüş yapma geregi duymam. Korsan anlaşılması güç bir konu degil...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iphoneuss2 -- 22 Kasım 2012; 21:32:17 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.