Şimdi Ara

Kira zam oranı hakkında (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
703
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Dediğim gibi normalde haftaya yeni kira şeklinde vermem gerekiyor. Ev sahibinden ise halen bir ses soluk çıkmış değil.

Peki bu noktada eski kiradan devam edecek olmamın sakıncaları neler olur..?

Çünkü kendisi arayıp da aynı kiradan mı devam edilecek yahut şu tutar mı olacak gibisinden bir uzlaşma zemininde bulunmadı.

O vakit sizin deyiminizle 11.760,6 TL'yi Açıklama kısmına da "Tefe-Tüfe oranına göre Yeni 2025 Ekim Ayı Kirası" şeklinde mi göndermeliyim..?

Ben, SULTAN MEHMED HAN'IM..!"
  • Akustik34 kullanıcısına yanıt

Bu durumda ev sahibiniz kira artışıyla ilgili sözlü ya da yazılı hiçbir bildirimde bulunmadıysa, siz de sözleşmenin yenilendiği ayda kendiliğinizden makul ve yasal sınırlar dahilinde hareket ederek yeni kira bedelini belirleyip ödemenizi yapabilirsiniz; aksi hâlde eski kirayı (8.500 TL) ödemeye devam etmeniz, ev sahibi tarafından “eksik ödeme” gerekçesiyle ileride haklı ihtar ve tahliye sürecinin başlamasına neden olabilir. Dolayısıyla sizin belirttiğiniz gibi, TÜFE 12 aylık ortalamasına göre hesaplanan 11.760,6 TL’yi, mümkünse küsuratıyla birlikte banka aracılığıyla ödeyip, açıklama kısmına da “2025 Ekim ayı kira bedeli – TÜFE oranına göre” şeklinde yazmanız en güvenli ve hukuken ispatlı yoldur. Bu tutar üst sınırdır, dolayısıyla ev sahibi daha sonra artışı beğenmeyip daha yüksek bir bedel talep etse bile, siz o tarihte yasal artışla ödeme yaptığınızı kanıtlayabilirsiniz. Yani ev sahibinden haber gelmemesi hâlinde eski kiradan devam etmek risklidir, ancak yasal oranda artış yaparak ödeme yapmak ve açıklamada da gerekçesini belirtmek sizi olası hak kayıplarından korur.

• avukatfatihozdemir kullanıcısına yanıt

Dediğim gibi oldu :/

Ben dediğiniz üzere yeni kirayı küsüratıyla birlikte yatırdım. Lakin attığı ilk mesaj 'dairemi boşaltmanız daha hayırlı olacaktır' gibisinden bir mesaj attı. Ben de devletin oranına göre hareket ettim. Şayet arama gereği hissetseydiniz konuşulabilirdi, dedim.

Aslında arasaydı ortak bir zeminde buluşulurdu diye düşünüyorum. Lakin hiç tenezzül etmedi.

Son durum budur... Ne diyorsunuz..?

Son düzenleme:

Kendisi aradı ve dediğim gibi 15 bin TL dedi. Ben de onu veremeyeceğim deyip sırf uzlaşmak için en son limit olarak 12-13 bin verebilirim. Çünkü diğeri çok zorluyor dedim. Yarın tekrar görüşürüz dedi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Akustik34 -- 15 Ekim 2025; 20:13:29 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Akustik34 kullanıcısına yanıt

Şu anda hukuken doğru olanı yaparak, sözleşmenizin yıl dönümünde TÜFE 12 aylık ortalamasına göre yeni kira bedelini (11.760,6 TL) küsuratıyla birlikte banka yoluyla ve açıklama kısmına “2025 Ekim ayı kira bedeli – TÜFE oranına göre” yazarak ödemeniz sizi güçlü bir konuma getirmiştir; ev sahibinizin sizi aramadan önce "dairemi boşaltın" mesajı göndermesi iyi niyet kurallarına aykırıdır ve tahliye gerekçesi oluşturmaz, zira kira artışını yasal oranda kendiliğinizden uygulamanız TBK m.344’e uygundur; sonrasında ev sahibinizin 15.000 TL talep etmesi üzerine sizin 12–13 bin TL bandında uzlaşma öneriniz, iyi niyetli bir çözüm arayışıdır ve hukuken de elinizi güçlendirir, zira yasal artıştan fazla bir ödeme yapmak zorunda değilsiniz; bu aşamada ev sahibiniz noter veya yazılı ihtar yoluyla resmi bir tahliye süreci başlatmadığı sürece konutta oturmaya devam etme hakkınız sürmektedir ve tahliye için geçerli sebepler (örneğin ihtiyaç, tahliye taahhüdü, yeniden inşa, 10 yıl uzama süresi gibi) olmadan ev sahibinin sizi çıkarması mümkün değild bu nedenle görüşmede yine aynı tutarlılıkla ve yazılı teyitlerle süreci sürdürmeniz en sağlıklı yaklaşım olur

• Görüşmelerimiz müspet manada neticeye kavuştu diyebilirim. En son yaptığımız görüşmeler sonucunda benim özellikle anlaşmaya varma niyetimi baz almış olsa gerek ki 13.500 TL'de mutabakata vardık.

Size de bu uğurda verdiğiniz samimi cevaplardan ötürü çok ama çok teşekkür ederim. Gerçekten de çok iyimser yaklaştınız. Eksik olmayınız...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Akustik34 -- 20 Ekim 2025; 22:39:0 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.