Şimdi Ara

KİMYASAL DENGE KAFAM KARIŞTI??*

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
22
Cevap
0
Favori
2.422
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • GENÇLER diyelimki bir tepkime var tepkimenin girenlerinde su var ben su miktarını arttırırsam tepkime ürünlere kayar mı?Kimya adasındaki hoca biraz saçmalamış oturmadı.İkinci olarakta diyelimki ürünler kısmında ısı var yani tepkime ekzotermik ben ortamdaki ısıyı düşürdüm bu durumda ileri tepkime hızı ve geri tepkime hızı nasıl etkilenir ???
    ayrıca diyelim ki ki/kg oranı küçülüyor bu durumda ileri ve geri tepkime hızı nasıl etkilenir.
    cevap verirseniz çok memnun olurum bol yazım hatası var kusuruma bakmayın.

• up
  • Saf Sıvı ve katılar dengeyi etkilemez.

şöyle düşün: suyun içinde tuz çözerken su doygunluğa ulaşsın.
    NaCl(k) -- Na+Cl

Biraz daha tuz / Nacl ekleyince biraz daha çözünmeyecek, denge sağa kaymayacak.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Katı veya sıvı eklemek denge yönünü etkilemez. Denge sabitinde yer verilmiyor zaten denge sabitini bozmaz.

Isıyı düşürdüğün zaman tepkime yavaşlar. Isı ürünlerde olduğu için tepkime sağa doğru kayacak. Sağa doğru kaymasının sebebi ileri hız 5 azalıyorsa geri hız 10 azalıyor ileri hız daha az azaldığı için geri hıza baskın geliyor ve tepkime ürünlere kayıyor aslında ikisi de azalıyor. Isı artarsa da aynı şekilde ileri ve geri hız artıyor. Ama girenlere kayacağı için geri hız ileri hıza göre daha fazla artıyor bu da tepkimeyi girenlere kaydırıyor. Diye biliyorum ben. Birisi teyit ederse çok iyi olur.

Son dediğini anlamadım. Ki/kg oranı Kc yi verir soruya göre yorum yapmak daha mantıklı olur.
    Örneğin: A=>B+C+ısı olsun. Sıcaklığı arttırırsak tepkime sola kayar. Bu da denge sabitini azaltır. Kc yi azaltır yani ki/kg oranını azaltır. Soruda ki/kg oranı azalıyor diyorsa ve tepkime egzotermik ise sıcaklığı arttırmışız yorumu yapabiliriz. Sıcaklık artarsa da ileri hız ve geri hız artar sola kaymasının sebebi geri hızın ileri hıza göre daha fazla artması.

Yanlışım varsa düzeltin lütfen doğrusunu öğrenelim.

• muhammed2000 kullanıcısına yanıt
    hocam hız ve renk ayt kimya soru bankasında suyu arttırdığında tepkime ürünlere kaymış allahım bu kitap beni çıldırtıyorrr.
  • quote:

Orijinalden alıntı: BlueEarth

hocam hız ve renk ayt kimya soru bankasında suyu arttırdığında tepkime ürünlere kaymış allahım bu kitap beni çıldırtıyorrr.
    Hocam su ilavesi yapmak maddelerin derişimini değiştireceğinden soruya göre değişiklik gösterir diye biliyorum yanlış mıyım?
  • Hocam girenlerde ya da ürünlerde su olmanın önemi yok ki su ekleme açısından sen sadece derişimlere bakacaksın, eğer su dediğin H2O(s) halindeyse denge bağıntısına alınmıyor zaten, su eklemeyi hacmi arttırmak haliyle derişimi düşürmek olarak bakıyoruz. Bu yüzden girenlere su eklersek tepkime girenlere kayabilir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    hocam yine hız ve renk kitabında ekzotermik bir tepkimede ısı azaltıldığında geri tepkimenin etkilenmediğini ve ileri tepkime hızının arttığını söylüyor
  • ama derişim hepsi için aynı oranda azalmıyormu hocam neden kaymak istesin ki
  • nYselmech kullanıcısına yanıt
    tepkime şu HCO3-1 + H2O(S) (ÇİFT OK) CO3-2 + H3O+1 SU EKLENİNCE TEPKİME ÜRÜNLERE KAYAR DEMİŞ
    Ayrıca hocam diğer sorularıma da cevap verirmisiniz
  • quote:

Orijinalden alıntı: BlueEarth

tepkime şu HCO3-1 + H2O(S) (ÇİFT OK) CO3-2 + H3O+1 SU EKLENİNCE TEPKİME ÜRÜNLERE KAYAR DEMİŞ
    Ayrıca hocam diğer sorularıma da cevap verirmisiniz
    sketchtoy.com
    An animated sketch
    http://sketchtoy.com/68900055

• nYselmech kullanıcısına yanıt
    anladım hocam çok teşekkürler diğer sorularımada bakabilirmisiniz rica etsem
  • up
  • Çok ilginç çözümünde falan ne diyor? Öğrendiğin zaman bilgilendirirsen sevinirim.

hocam soruyu bu şekilde çözmüş
  • Açıklamış mı diye merak etmiştim ya. Şu yüzden şöyle olur falan diye.

şey demişti hocam geri yöndeki tepkime hızı değil ileri yöndeki tepkime hızı artar .
  • Baya aydınlatmış internette gezerken bir örnekte de benim dediğim gibi yapmış. Yani sıcaklık artarsa hem ileri hem geri hız artar birisi daha fazla artar o tarafa kayar falan diye. Sıcaklık azaltılınca mı farklı oluyor anlamadım.

• https://www.kimyasanal.com/forum/542/ şurada son iki yorumda olduğu gibi.

ayne hocam sıcaklık arttığında ikiside artıyor bunda sıkıntı yok zaten ama sıcaklık azaltıldığında ne oluyor
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.