Şimdi Ara

Kimler iPhone Almalı, Kimler iPhone'dan uzak durmalı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.784
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Artık bu konuyu net bir şekilde açıklığa kavuşturmak gerektiğini düşündüm ve bu yazıyı asmaya karar verdim. Yanlış olduğunu düşündüğünüz noktalarda beni çekinmeden uyarabilirsiniz, gerekli değişiklikler yapılacaktır. Bu yazıdan sonra hiç kimse iPhone mu alsam şunu mu alsam şeklinde bir soru sormyacaktır veya bu yazıyı dikkate alarak iPhone alan kişi asla verdiği paraya acımayacaktır.

    Soru şu: "1000-1500 TL civarında bir bütçem var, gelişmiş özellikli bir cihaz almak istiyorum. Hangi cihazı terih etmeliyim?"

    Bu soruya oldukça uzun bir süredir iPhone kullanıcısı olmamdan ötürü iPhone üzerinden yaklaşarak cevap vereceğim. Yani kıstas olarak iPhone'u kullanacağım.

    Öncelikle iPhone'un seçilmesine neden olabilecek özelliklerini bir sıralayalım.

    - Kapasitif Ekran: Multitouch yardımı ile en mükemmel dokunmatik kullanım deneyimi
    - En mükemmel webde sörf imkanı. (Bu tür cihazlar arasında)
    - Üst seviye müzik ve video oynatma kalitesi (En iyisi olmadığı kesin.)
    - Muadili cihazlar arasındaki en iyi (hem görsel açıdan, hemde oynanabilirlik açısından) oyun deneyimi.
    - Kullanması en kolay elektronik cihaz. Bu yüzden kullanım klavuzu sadece bir kağıttan ibarettir.
    - Arkasından sürüklediği inanılmaz yazılım ve format desteği. (MP4 tarihinde görmediği ilgiyi görmeye başladı, Sırf flash üzerine kurulu siteler bile iPhone için versiyonlarını çıkarıyorlar)

    Bu özelliklerde en iyi olabilmesi için Jailbrake denen hack işlemine de gerek yoktur. Cihaz kutusundan çıktığı anda, piyasada bu işleri "bir arada" en iyi yapabilen (hemde uzak ara) cihazdır.

    Tabii ki bu cihazın, tarihin en ağır eleştirilerine maruz kalmasına neden olan eksi özelliklerini de sıralamamız gerekiyor.

    - Çoğu eksikliğin "bedava" giderilebilmesi için Jailbrake denen hack işleminin uygulanması zorunluluğu.
    - Bluetoth ile veri aktarımın yapılamaması. (Çıkmak üzere olan iBluetoth'u saymıyorum)
    - Flash ve java desteklememesi.
    - Çoğu video formatını desteklememesinden dolayı bol bol encoding yapmaya neden olması.
    - El yazısı tanımaması.
    - Jailbrake yapılmadığı takdirde iTunes programına bağımlı olması.
    - Muadillerine göre zayıf bekleme süresi.
    - Tam olarak Multitasking'i desteklememesi.
    - GPS üzerinden yol tarifi alınamaması (Türkiye için)
    - Cihazı etkin kullanabilmek için belirli düzeyde bilgisayar bilgisayar bilgisi gerekiyor.
    - Sadece dokunmatik oldugundan bazı "telefona bakmadan yazabilen arkadaşlara" hitap etmeyebilir.

    Şimdi gelelim, soruyu soran vatandaşın hanghi cihazı alması gerektiğine...

    Bu noktada alıcı olan kişini almayı düşündüğü cihazdan beklentilerini önem sırasına göre siralaması şarttır. Bu kişinin iPhone almasını zorunlu kılacak tercihlerini şu şekilde sıralayabilirim...

    1- Yukarıda verdiğim iPhone'un seçilmesine neden olabilecek özelliklerden herhangi "iki" veya "üç" tanesini elzem olarak gören kullanıcı.

    Mesela kişi; Ben webde çok rahat sörf yapmak istiyorum, ve cihazımım kullanımı çok kolay olmalı diyorsa ve bunlara ilaveten oldukça iyi müzik ve video deneyimi yaşatmalı diyorsa; bu kişi iPhone istiyordur.

    2- iPhone'un seçilmesine neden olabilecek özelliklerden en fazla iki tanesini, buna karşılık iPhone'un seçilmemesine neden olacak özelliklerinden iki tanesini elzem olarak gören kullanıcı;

    Diyelimki bu vatandaşın alacağı cihazdan beklentileri şunlar;

    1- En mükemmel dokunmatik deneyimi
    2- En mükemmel web sörfü deneyimi
    3- Çok kaliteli fotoğraf çekme
    4- İyi bir batarya ömrü.

    Öncelikle belirtmek gerekirki piyasada böyle bir cihaz maalesef yok. Bu vatandaşın yapması gereken şey; Bu 4 adet elzem beklentileri arasından daha öncelikli olanları seçmesidir. Ayrıca iPhone'un kötü olduğu durumlardaki performansını, muadili cihazdaki iPhone'un cok daha iyi olduğu özellikler ile karşılştırmalıdır.

    Mesela; HTC Touch HD ile iPhone arasında bir seçim yapmak zorunda olsun bu vatandaş;

    1 ve 2 nolu maddelerde iPhone'un uzak ara en iyisi olduğunu söylemiştik. 3 ve 4 no'lu maddelerde ise iPhone oldukça gerilerde kalır. Bu durumda kullanıcının tartması gereken durum şudur;

    -Touch HD; 1 ve 2 nolu özellikleri iPhone'dan ne kadar kötü yapabilir sorusunun cevabını bulmak.
    -iPhone'un 3 ve 4 no'lu özellikleri Touch HD den ne kadar kötü yapabilir sorusunun cevabını bulmak.

    Özetle kişinin yapacağı kötünün iyisini seçmektir. 3 ve 4 numaralı özelliklerdeki iPhone'un başarısızlığı, HTC Touch HD'nin 1 ve 2 özelliklerindeki başarısızlığından daha az ise bu kişi yine iPhone seçmelidir. Eğer tam tersi ise HTC Touch HD seçmelidir. Diğer marka/model cihazlar ile de aynı mantık güdülerek karşılaştırma yapılabilir.

    3- iPhone'un seçilmemesine neden olabilecek özelliklerden en az 2 veya daha fazlasını elzem olarak gören, aynı zamanda iPhone'un seçilmesine neden olabilecek bir iki özellik olsa iyi olurdu diyen kişi;

    Böyle bir kişi için iPhone yerine Nokia 5800 alması çok daha mantıklı bir hareket olacaktır.

    4- iPhone'un seçilmemesine neden olabilecek özelliklerden en az 2 veya daha fazlasını elzem olarak gören, aynı zamanda iPhone'un seçilmesine neden olabilecek hiç bir özellik ile ilgilenmeyen kişi;

    Bu kişi iPhone'dan kaçarak uzaklaşmalıdır.!!

    Evet arkadaşlar, Umarım bu yazı; "iPhone alsam mı?, almasam mı?" sorusuna cevap arayan arkadaşlara rehber olur.

    Not: Lütfen yanlış olduğumu düşündüğünüz noktalarda beni uyarınız....





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fettah34 -- 21 Şubat 2009; 20:10:22 >







  • Gerçekleri objektif bir şekilde yansıtan bir yazı hazırlayıp bunu başvuru kaynağı tadında düzenlediğiniz için size bizzat teşekkür ederim, artık iPhone konusu bir çok kişi için çok daha fazla açıklığa kavuşmuş olacaktır.

    Üst konu olması faydalanımı arttıracağından, yönetime konu ile ilgili başvurmanızı öneririm.

    Belirttiğiniz eksilere ek olarak iPhone ile ekrana bakmadan sağlıklı bir şekilde yazı yazamayacağınızı ve iPhone'u etkin bir şekilde kullanabilmek için belirli bir bilgisayar bilgisi ve becerisine sahip olunması gerektiğini de eklemenizi rica ediyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GeceBekcisi -- 18 Şubat 2009; 20:58:37 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: GeceBekcisi

    Gerçekleri objektif bir şekilde yansıtan bir yazı hazırlayıp bunu başvuru kaynağı tadında düzenlediğiniz için size bizzat teşekkür ederim, artık iPhone konusu bir çok kişi için çok daha fazla açıklığa kavuşmuş olacaktır.

    Üst konu olması faydalanımı arttıracağından, yönetime konu ile ilgili başvurmanızı öneririm.

    Belirttiğiniz eksilere ek olarak iPhone ile ekrana bakmadan sağlıklı bir şekilde yazı yazamayacağınızı ve iPhone'u etkin bir şekilde kullanabilmek için belirli bir bilgisayar bilgisi ve becerisine sahip olunması gerektiğini de eklemenizi rica ediyorum.


    Teşekkür ederim.

    Ekrana bakmadan sağlıklı şekilde yazamamak tüm Dokunmatik cihazların ortak noktası olduğundan karşılaştırma için bir kriter olacağını sanmıyorum. Bilgisayar bilgisine gerek var derken sanırım iTunes bağımlılığı bu dediğinizi karşılar diye düşünüyorum. iTunes'i kullanabilecek kadar bilgisayar bilgisi yeterlidir iPhone'u jailbrakesiz kullanmak için. Ama jailbrakeli kullanacağım diyorsa vatandaş; Evet! biraz daha geniş bir bilgi gerekecektir. Fakat ben yukarıda cihazın kutudan çıktığı hali ile üstün olduğu özellikleri ile karşılaştırma yaptım. İşin içine jailbrake'i soksaydım iPhone'un tercih edilebilirliği çok daha artabilirdi. Ve o zaman "iyi bir bilgisayar bilgisi gereklidir" dez avantajını eklemem gerekirdi diye düşünüyorum.




  • Bence tüm mekanik girişe izin vermeyen dokunmatik cihazlarda (mesela Xperia ve N97 hariç gerisi) bu sorunun olması, bu cihazda da olduğu gerçeğini ortadan kaldırmıyor.

    Jailbreak yapılmazsa (yanlış algılamadıysam iTunes ile olan ilişkisini) bu cihaz PC ile işbirliğine ihtiyaç duyan bir cihaz, bu nedenle diğer bir çok cihazdan farklı olarak belirli bir bilgisayar bilgisi ve becerisine sahip olunması gerektiğini düşünüyorum. Ancak lütfen dikkat edin, "iyi" demedim, "belirli" dedim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GeceBekcisi -- 18 Şubat 2009; 21:36:31 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: GeceBekcisi

    Bence tüm mekanik girişe izin vermeyen dokunmatik cihazlarda (mesela Xperia ve N97 hariç gerisi) bu sorunun olması, bu cihazda da olduğu gerçeğini ortadan kaldırmıyor.

    Jailbreak yapılmazsa (yanlış algılamadıysam iTunes ile olan ilişkisini) bu cihaz PC ile işbirliğine ihtiyaç duyan bir cihaz, bu nedenle diğer bir çok cihazdan farklı olarak belirli bir bilgisayar bilgisi ve becerisine sahip olunması gerektiğini düşünüyorum. Ancak lütfen dikkat edin, "iyi" demedim, "belirli" dedim.


    Ekstradan klavyeli cihazlar(Xperia X1, 5800, Touch Pro vs.) ile de karşılaştırmak istenebileceğinden size hakverdim. Dolayısıyla eksiklikleri listesine ekledim...




  • Fettah34 valla çok güzel açıklamışsın olayı.hatta eskiden ben bile iphone alma diyenlerdendim.ama görülüyorki ihtiyaca göre seçim yapmak daha doğru.çünkü iphone alan çoğu kişi cihazlarından memnun.demekki onun istediği özellikler var.alma diyenler bence aşırı derecede nokia fanatiği olan kişiler.

    ha ben iphone almam o başka bişey.çünkü bana hitap etmiyor.bana hitap etmesede bu iPhone'nun kötü olduğu anlamına gelmez.çünkü kişinin ihtiyaç duyduğu özellikler hangi telefonda varsa o telefonu alır.benim istediklerim iPhone'da yok ama senin istediklerinde iPhone'da var.bu cümle sanırım herşeyi açıklıyor
  • quote:

    Orjinalden alıntı: şugar_klavyeci

    Fettah34 valla çok güzel açıklamışsın olayı.hatta eskiden ben bile iphone alma diyenlerdendim.ama görülüyorki ihtiyaca göre seçim yapmak daha doğru.çünkü iphone alan çoğu kişi cihazlarından memnun.demekki onun istediği özellikler var.alma diyenler bence aşırı derecede nokia fanatiği olan kişiler.

    ha ben iphone almam o başka bişey.çünkü bana hitap etmiyor.bana hitap etmesede bu iPhone'nun kötü olduğu anlamına gelmez.çünkü kişinin ihtiyaç duyduğu özellikler hangi telefonda varsa o telefonu alır.benim istediklerim iPhone'da yok ama senin istediklerinde iPhone'da var.bu cümle sanırım herşeyi açıklıyor




    Neye para verdiğimizi bilirsek, verdiğimiz paraya daha az acırız..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fettah34 -- 19 Şubat 2009; 17:59:00 >




  • Ben iPhone kullanıcısıyım ve tek şikayetim parmak izi.
  • Objektif.
  • Bir de iphone'nin oldukça hacimli olduğunu da söyleyelim. Sırf büyük olduğu için seçecekler olduğu gibi büyük olduğu için de bu cihazı tercih etmeyenler olacaktır.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Radikal44

    Ben iPhone kullanıcısıyım ve tek şikayetim parmak izi.


    evet dokunmatik olması parmak izini oldukça arttırıyor da bu parmak izi illeti her telefonda var, e71 aldım iphone'dan sonra onda da var özellikle ekran yanlarında ve arka kapakta iğrenç izler kalıyor
  • Bu özellikleri sunabilmesi için bu boyutlar gayet normal. En basitinden Nokia 5800 daha kompakt olduğu (tek ele rahat sığdığı) için + puan alırken, Absürd Ekran nedeni ile video oynatma kalitesinden ödün veriyor.
  • quote:

    bu soruya oldukça iyi bir iPhone kullanıcısı olmamdan...


    burayı da değiştirebilirsin örneğin. daha yazının en başında komik bir havaya girmişin.
  • teşekkürler hemde objektif bir çalışma...
  • Fettah34

    Eline sağlık son satırına kadar okudum gerçekten objektif yorumlar yapmışsın.
    bundan sonra artık ıphone tartışması yapılan konulara bu konunun linki verilir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.