Şimdi Ara

Kıbrıs'ta tarihi ayıp

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
331
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Avrupa Birliği, KKTC ve Rumlar'a "Barış için, savaş konularını ders kitaplarından çıkartın. Masrafı öderim" dedi. KKTC yöneticileri bunu hemen kabul etti. AB'den gelen 69 bin YTL ile yeni sosyal bilgiler kitabı basıldı. Kitaplarda artık, Atatürk, Kurtuluş Savaşı, Kıbrıs Harekatı, Türkiye Cumhuriyeti, Rauf Denktaş yok... Peki Rumlar ne yaptı? "Tarih değişmez. Para sizin olsun" dedi.



    Bu ne rezillik
    Takvim gazetesinin haberine göre, KKTC'de okullarda okutulan sosyal bilgiler kitaplarında Atatürk'ten ve Kıbrıs Barış Harekatı'ndan söz edilmiyor.
    Avrupa Birliği'nin "Rumlar'la dost olmak için kitaplarınızdaki milli tarihleri silin" önerisi, KKTC'de uygulanmaya başlandı. Skandal uygulamayla, 6. sınıf sosyal bilgiler ders kitabında Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti, Kurtuluş Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı bulunmuyor. Ancak tarih sahnesinde yer alan Sümerler'den Osmanlılar'a tüm uygarlıklar ve devletler anlatılıyor.
    Kitabın orta bölümlerinde, Türkiye Cumhuriyeti Dönemi ifadesi geçiyor. Sanki daha sonra yeni bir devlet kurulmuş gibi. Kitapta sadece 1 sayfada Atatürk'ün resmi bulunuyor. Bunun sebebi ise yasal zorunluluk. Atatürk'le ilgili başka herhangi bir detay yok. KKTC eski cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da kitapta hiç söz edilmeyen isimlerden biri. AB, tüm gerçeğin silindiği bu kitapların hazırlanması için 69 bin YTL'lik yardımda bulundu.

    kaynak:http://www.milliyet.com.tr/2007/03/30/son/sondun04.asp







  • ben de milliyetten şimdi okudum.. Ne desek boş bunlara
  • 69bin ytl ye koca bir tarih satılır

    ikinci ele mi açsaydık konuyu
  • kibris baris harekati bu kitaplarda cok tarafli anlatilmisti..abarti vardi.. ama tamamen kaldirilmasi yanlis.. yine de bir baris harekatinin varligindan bahsetmeleri gerkliydi..tamam bunu kabul ediyorum... ama kaldirilanlar arasinda dogru buldugum da var..
    kurtulus savasindan bahsetmissin.. iyi de osmanli devleti henuz yikilmamisken, kibris da osmanli topragiydi.. kurutus savasi doneminde kibris kaybedildi.. ingilzlerin eline gecti.. adaya 1960 yilina kadar ingilizler hukmetti, sonra kibristaki halklara ozgurluk verildi..daha sonra kibrisla ada turkiyenin yollari ilkolarak 1974yilinda , baris harekatinda kesiyor...yani, tukiyenin tarihiyle, kurtulus savasindaki donemde kibrista yasananlar ayni deil..adadaki turkler "kibrisli turk".. azeri turklerinin ve diger turki cumhuriyetlerin ayri tarihleri oldugu gibi kibrisli turklerin de var..ve diger turki cumhuriyetlerde kurtulus savasinin okutuldugunu sanmiyorum..
    rauf denktasinin adinin gecmemesi ilginc..gerci adanin cozumden uzaklasmasiin en onemli mimarlarindan biriydi ama yine de kibrisin tarihinde yer aldigindan dolayi adainin bulunmasi gerekliydi..
    ama bu uygulamanin altinda yatan genclerden tarihi saklayip , cahil yetistirelim, bisey bilmesinler deil.. baris istiyorsak, kucuklukten gencleri rum dusmanligiyla buyutmemek gerekir..rumleri da turk dusmanligiyla buyutmemek gerekir..cunku goruldugu gibi kibrisli turk gencligi zaten olup bitenin farkinda ve bu yuzdendir ki barisi desteklmektedir..ve kesinlikle apolitik olmaktan cook uzakbir gencliktir..zeki bir halktir..yanlis olan bizim kitaplarimizdan asiri kiskirtici ve dusmanligi korukleyici bolumleri cikarmamiz deil(kibris harekatinin kitaplardaki henuz deimemis durumu), rumlarin bunu yapmamasi..cunku rum genclik hala daha rum milliyetciligiyle buyutuluyor..ve sadece tarih kitaplarinda yazanlari ezberleyip onlari soyluyorlar, kendileri dusunup yorum yapmiyorlar.. hal boyle olunca bm de cozumu , agac yas iken egilir den yola cikarak , boyle bir uygulama baslatamkta bulmus. eger rumlari da vazgecirirse, cok gelisme saglanacak kibris sorununda..ama soyle de bir gercek var, EOKA(ki, savasin baslamasinda da cok buyuk paylari var) amerikanin destekledigi bir teskilat...ve amerika da adada baris olmasini istemiyor.. cunku adada karisiklik devam ettikce, NATO adi altinda adaya hukmetme sansi var.. ve eoka henuz rum tarafinda soz sahibi sayilan bir teskilat. en azindan bu yondeki fikirler hala dogru kabul ediliyor.. hal boyle olunca, bm nin getirdigi bu oneri kabul edilmez ve her sey abd nin istegi gibi devam eder...bu mesele aslinda buyuk devletlerin cikarlari yuzunden bu kadar karmasik oldu. kktc halki ve adadaki rumlar sadece bu oyunda birer piyondur..bunun baska bir ornegi de, kktc bilindigi gibi taninmiyor.. dolayisiyle ticaret de yapamiyor hicbir ulkeyle..ve kendi ekonomik ozgurlugu yok..birkac sene once azerbeycan a basvuruda bulunuldu, kktc yi tanisin diye.. abd den azerbeycana emir geldi hayir tanimayacan diye..cunku abd de ekoomik olarak kktc nin tc ye bagi olmasini istiyor.. yine nato meselesinden dolayi..kisacasi, buyuk olkeler oyun oynuyor, olan ada halkina oluyor...bunun cozumu de abdnin emirleri altinda ezilmemek ve rumlarla barismak.. ama rumlr dedigim gibi halen inanilmaz bir millietcilikle yetistiriliyor ve olup biten bu oylunlardan haberdar deiller.. bu yuzden ben her iki tarafindan da tarih kitaplarinda deisikliler yapmasindan ve adada baristan yanayim..




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.