Şimdi Ara

Kedim Sabahları Saatlerce Yüksek Sesle Miyavlıyor, Asla Pes Etmiyor Ne Yapmalıyız?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
1
Favori
254
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Selamlar herkese, bir erkek bir dişi olmak üzere 1.5 yaşında iki adet kısır kardeş kedimiz var. Dişi olan garibim o kadar sakin iken erkek olan tam bir canavar. Neredeyse son 6 aydır da her sabah biz uyanana kadar yüksek sesle kulağımızın dibinde miyavlıyor. Haliyle en sonunda işe gitmek için mecbur kalkıyoruz ve istemeden de olsa ödüllendirmiş oluyoruz. Bu davranışını nasıl değiştirebiliriz tavsiyelerinize ihtiyacım var dostlar yoksa uykusuzluktan kafayı yiyeceğiz. :)

Not: Bir sağlık sorunu olduğunu sanmıyorum çünkü biz uyanınca paşam kuyruğunu dikip sessiz sakin evin içinde gezinmeye kardeşiyle oyun oynamaya başlıyor.

• Sağlık sorunu yok gibi görünse de önce bir veteriner kontrolü iyi olur, idrar yolu, diş ağrısı falan elensin. Eğer öyle bir durum yoksa artık bu davranışa karşılığınız ödül gibi olmuş. Her sabah ödül gibi sesine cevap, yataktan kalkmanız, mutfağa yürümeniz bile ödül. Şşşt demeniz bile ödül olarak görüyor :) Nereden biliyorsun derseniz aynısının gece versiyonu vardı bizde de  şuradaki yöntemleri uyguladıktan sonra nispeten rahat ettik. Özellikle ödül olarak gördüğü bizim tepkilerimiz veya yataktan kalkmalarımız gibi tepkileri kesmemiz çok işe yaradı

veteriner.com.tr
    Kediler Neden Gece Delirir? 5 Kesin Çözüm
    https://veteriner.com.tr/kediler-neden-gece-delirir-zoomies

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bjoern -- 23 Mayıs 2026; 11:18:32 >

• Aynı uykusuzluk sürecinden ve sabah teröründen biz de geçtik, seni çok iyi anlıyorum. Asla pes etmiyorlar ve her sabah erken saatte bağırmayı bir rutin haline getiriyorlar maalesef. Bizimki de sabah 5'te başlayıp kapıları tırmalıyordu. Biz çözümü Acıbadem Vet216 kliniğindeki Efe Halakaçayır hoca sayesinde bulduk, o yüzden sana onun bize verdiği tavsiyeleri aktarayım.

Efe Bey bize ilk olarak kedinin bunu bir 'ilgi isteme ve şartlandırma' oyunu olarak gördüğünü söylemişti. Kedi miyavladığında yataktan kalkıp ona yemek vermek, kapıyı açmak veya 'sus' diye bağırmak bile kedi için bir ödüldür; çünkü amacına ulaşıp seninle etkileşime girmiş oluyor. Efe hocanın tavsiyesiyle şunları uyguladık ve süreç çözüldü:

Tamamen Görmezden Gelmek: Miyavladığı an asla ama asla yataktan kalkmayacaksın, ona bakmayacaksın ve seslenmeyeceksin. Tepki vermediğini gördükçe o davranış yavaş yavaş sönüyor (bizimki 1-2 hafta direndi ama sonunda bıraktı).

Gece Yoğun Oyun: Yatmadan hemen önce enerjisini tamamen bitirecek kadar (lazerle, olta oyuncakla) koşturup, hemen arkasından ana öğün mamasını vermek. Avlandıktan sonra yemek yiyip uyku moduna geçiyorlar.

Otomatik Mama Kabı: Sabah mamasını senin elinden değil, otomatik bir Kaptan alacağını öğrenirse sabahları seni değil, o kabın başını beklemeye başlıyor.

Tabii Efe Bey arkasında yatan tıbbi bir sebep (hipertiroidizm, idrar yolu problemi veya ağrı gibi) var mı diye önce detaylı bir muayene de yapmıştı. Eğer fizizsel bir sıkıntısı yoksa bu dediklerimi bir dene derim. İçin rahat etsin istersen de bir göster, Efe Halakaçayır bu davranışsal konularda gerçekten çok vizyoner ve bilgili bir hekim, bize çok yardımcı olmuştu.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Cevaplarınız için teşekkür ederim. Kedimi düzenli olarak veterinere götürüyorum ve bu konu için de ayrıca danıştım zaten, gerekli kontrolleri gerçekleştirdik ve tamamen serserilik kaynaklı olduğunu öğrendik o yüzden sağlıktan yana içim rahat. Şu an görmezden gelme aşamasının ikinci haftasındayız. Yere atabileceği bütün eşyaları bantlayarak sabitledik ve sabırla susmasını bekliyoruz. Mama da istediğini sanmıyorum çünkü hiçbir zaman kalkar kalkmaz mama koymadım. Hep hazırlanıp en son evden çıkarken mamasını koyarız. Bakalım daha ne kadar sürecek. Bir gelişme olursa haberdar ederim. Tavsiyeleriniz için teşekkürler.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.