Merhabalar, 7 yıl önce babaannem ile önce akıl sağlığı raporu alarak daha sonra tapuya giderek "kayıtsız, şartsız ve bedelsiz " olarak arsa tapulu daire aldım. Bundan 6 sene sonra diğer mirasçılar da onunla görüşerek kendi haklarını "satış" şeklinde babaannemden aldılar. Şimdi ben oturduğum daireyi babannem otursun diye verdim ve ben kiraya çıktım. Babaannemin ikameti hala annemin olduğu dairede. Zaten alt - üst şeklinde oturuyorduk. İşime yakın olsun diye ben taşındım oradan, amcamlar da benim oturduğum yerin karşısında oturuyorlardı. Şimdi olay şu, amcam ve çocukları babannemin aklını karıştırarak bağış edilen tapuyu bozmalarını istemişler. Babaannem tapuya bir avukatla giderek tapunun iptali için konuşmuşlar. Bana tapudan "taşınmazınız üzerinde hisse işlemi yapılmaktadır." diye mesaj geldi ve ben tapuya gittiğimde öğrendim bu durumu.. Benim babaanneme karşı bir suç işlemişliğim yok. Hatta bugüne kadar "öf" bile demedim. Aramız iyiydi. Bu konudaki yorumlarınızı bekliyorum. Bu tapu bozulabilir mi? |
Kayıtsız Şartsız Hibe Edilen Tapu Bozulur mu?
Giriş:
Kayıtsız şartsız hibe yoluyla devredilen bir tapunun bozulup bozulmayacağı, Türk hukukunda önemli bir sorudur. Bu metinde, hibe edilen tapuların bozulmasıyla ilgili yasal düzenlemeler ve mahkeme kararları hakkında bilgilendirici bilgiler sunulacaktır.
Hibe Yoluyla Tapu Devri
Hibe, bir malvarlığının karşılıksız olarak bir kişiye devredildiği bir sözleşmedir. Hibe yoluyla tapu devri, taşınmaz malların mülkiyetinin devredilmesi için kullanılır. Kayıtsız şartsız hibede, malı veren kişi hiçbir koşul ileri sürmez ve malı alan kişi malı serbestçe kullanabilir.
Tapuda Hibe Bozulur mu?
Türk Medeni Kanunu'na göre, hibe sözleşmesi bağlayıcıdır ve taraflar sözleşmeden tek taraflı olarak dönemezler. Ancak, belirli hallerde hibe sözleşmesi bozulabilir. Bu haller şunlardır:
- Hile veya Hata: Hibe sözleşmesi, hile veya hata sonucu yapılmışsa bozulabilir.
- Şartlı Hibe: Hibe sözleşmesinde bir şart belirlenmişse ve bu şart gerçekleşmezse hibe bozulabilir.
- Mirasçıların Reddi: Miras bırakan kişi hibe sözleşmesi yapmışsa, mirasçılar miras hakkından feragat ederek hibe sözleşmesini bozabilirler.
Bağış Yoluyla Tapu Devri Bozulur mu?
Bağış, hibeye benzer bir sözleşmedir. Ancak, bağışta malı alan kişiye belirli bir yükümlülük yüklenir. Örneğin, malı alan kişi bağışlanan malı belirli bir amaç için kullanmakla yükümlü olabilir. Bağış yoluyla tapu devri de hibe yoluyla tapu devri ile aynı kurallara tabidir. Bağış sözleşmesi de ancak yukarıda belirtilen hallerde bozulabilir.
Sonuç:
Kayıtsız şartsız hibe yoluyla devredilen tapular genellikle bozulmaz. Ancak, hibe sözleşmesi hile veya hata sonucu yapılmışsa, şartlı bir hibe söz konusuysa veya mirasçılar miras hakkından feragat ederse hibe sözleşmesi bozulabilir.