Şimdi Ara

Kaydı Yenilenmeyen Domainlerin Boşa Düşme Süreci

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
160
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar
    Domain, Alan Adı sektörü için en çok sorulan sorulardan birisi olan Domainler ne zaman düşer ? Domain düşme süreci nasıl işler ? Süresi uzatılmayan domainin durumu ne olur ? gibi soruları cevaplamaya çalışıyor olacağız.

    Domainler belirli firmalar tarafından en az 1 yıl en fazla 10 yıl olmak üzere kayıt edilirler.Süresi biten domaininizin kaydını eğer yenilemezseniz düşme sürecine girer.Ortalama 60 – 80 gün arasi bir sürede domaininiz boşa düşer ve silinir.Peki bütün düşen domainleri düşer düşmez kayıt ettire bilirmiyiz ? Bu sorunun cevabı ise bazı domainler için istisna ola bilmektedir.Domainlerin düşme sürecini ve bahsettiğimiz istisna durumları yazımızda örnekler ile açıklamaya çalışalım.

    On-Hold Status (Bekleme) :Bu sürece girmiş domainlerin whois sorgusu sonucunda görüntülenebilen status ekranında “registrar-hold” ibaresi yer alır. Domainler, kayıt sürelerinin dolması ile birlikte ilk olarak on-hold durumuna geçer.Bu süreç firmalara göre değişmekle beraber 30 – 45 gün arası süre bilmektedir.Bu süreçte domain sahibi için süre tanınır ve domain kaydını yenileye bilir.Bazı firmalarda kayıt süresi direkt olarak uzatılır ve status kısmı aktive olarak görünmeye devam eder.Bu sürece giren domaininizi yenilemediğiniz takdirde kullanamazsınız ve yönlendirme yapamazsınız.

    Redemption Period : Bu periyot, domain sahibine domaini uzatması için bir son şans tanımak için ICANN tarafından oluşturulmuş periyottur.Bu dönemde domain sahibi, domaini uzatmak için cezai ücretlendirmeye (100+ dolar) tabidir. Bu süreç’te firmalara göre değişmekle beraber 30-40 gün arası süre bilmektedir.Eklediğimiz ekran görüntüsünde Redemption Perioduna girmiş domain için who is bilgilerini göre bilirsiniz

    [simage]

    Pending Delete : Redemption döneminden sonra başlayan 5-7 günlük periyottur. Bu dönemde domain sahibinin domaini geri alma hakkı yoktur. Süreç sonunda domain tamamen silinir ve yeni kayıt için uygun hale gelir.Pending Delete sürecine giren domainin who is ekran görüntüsünü resimde göre bilirsiniz.

    [simage]

    Yukarıdaki bahsettiğimiz süreçlerde de belirtildiği üzere bir domain, kaydı yenilenmediği takdirde ortlama 80 gün içerisinde yeniden kaydedilebilir konuma geçer.Ek olarak bahsettiğimiz bütün süreçleri Who is sitesi üzerinden takip ede bilirsiniz.

    Şimdi ise yukarıda belirttiğimiz istisna durumlardan bahsedelim. Bazı domainler değerlidir ve kayıt firmaları tarafından boşa düşürülmek istenmez. Düşürülmeden önce son bir defa satılığa çıkartılır.Örnek vermek gerekirse; araba.com domaininin yıllık ödemesi yapılmaz ve sahibi tarafından uzatılmaz, yukarıda belirtilen on-hold ve redemption period dönemlerinde de ödeme yapılmazsa, sahibinin bu domain üzerinde hiçbir hakkı kalmamış olur. İnsiyatif tamamen domainin kayıt edildiği firmaya geçer.Bu işlemleri domain kayıt firmaları kullanıcılar için ‘Backorder’ hizmeti olarak vererek aynı işlemleri kullanıcının da yapmasını sağlamaktalar.’Backorder’ kavramını başka bir yazımızda detaylı olarak inceliyor olacağız.

    Domainlerin Boşa Düşme süreçlerini anlatmaya çalıştık. Sorularınız varsa websitemiz üzerinden yazımıza yorum yazarak bize sora bilirsiniz

    Kaynak: http://domainofisi.com/







  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.