Şimdi Ara

KARBON 14'E İNANIYORMUSUNUZ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
0
Favori
1.976
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

• Karbon 14'den kastın C14 Metodu ise inanılacak bir şey yok çünkü zaten bilimsel bir yöntemdir bu.
    Arkeolojide en çok kullanılan yaş saptama yöntemidir.50.000 yıl öncesine kadar yaklaşık +/-150 yıl yanıılma payıyla en doğru sonuçları verir.

Mantığı ise şudur.Doğadaki her organik madde her yıl belli oranda radyasyona maruz kalır...İşte bundan yola çıkılarak yapılan yaşlandırma yönetimine c14 metodu denir.
    Ancak sadece organik maddleer için kullanılabilir..Yani tahtadan eşyalar, kemikten eşyalar ya da ceseteler gibi.
  • evet c14 ben bile bile herkes anlasın ve merak etsinler yazılan cevapları okusunlar diye öyle yazdım.....AYRICA C14+ DİYE BİRŞEY YOKTUR.sebebini yazacağım
  • inanmıyorum
  • C14 testine inanmamak, kimya bilimini kökünden inkar etmekir.
  • Karbon-14 testi

Karbon-14 testi bir tür radyometrik testtir. Ancak bunu, diğerlerinden ayıran önemli bir özellik vardır. Diğer radyometrik testler sadece volkanik kayaların tarihinin belirlenmesinde kullanılabilir. Oysa karbon-14 testi canlı varlıkların yaşlarının belirlenmesinde kullanılabilmektedir. Çünkü canlı varlıkların bünyelerinde bulunan tek radyoaktif madde Karbon-14'tür.

Dünya her an uzaydan gelen kozmik ışınların bombardımanı altındadır. Bu ışınlar dünyanın atmosferinde bol miktarda bulunan nitrojen-14'e çarparak bunu radyoaktif bir element olan karbon-14'e çevirirler. Yeni üretilen bir madde olan radyoaktif karbon-14, atmosferde oksijenle birleşir ve bir başka radyoaktif bileşik olan C-14 O2 yi oluşturur. Bilindiği gibi bitkiler, besin elde etmek için CO2 (karbondioksit), H2O (su) ve güneş ışığını kullanırlar. İşte bitkinin bünyesine aldığı bu karbondioksit moleküllerinin bir kısmı, radyoaktif karbon olan karbon-14'ten oluşmuş olan moleküllerdir. Bitki, bu radyoaktif maddeyi bünyesinde toplar.

Bazı canlılar bitkilerle beslenirler. Bazı canlılar da bitkilerle beslenen canlılarla beslenirler. Böylece beslenme zincirinin etkisiyle, bitkilerin havadan aldıkları radyoaktif karbon diğer canlılara da aktarılır. Böylece yeryüzündeki her canlı, atmosferdekiyle aynı oranda karbon-14'ü bünyesine alır.

Bir bitki veya hayvan öldüğünde, artık beslenemediğinden bir daha bünyesine karbon-14 alamaz. Karbon-14 radyoaktif bir madde olduğundan, yarılanma ömrü vardır ve zaman içinde kütlesi eksilmeye başlar. Böylece bir canlının bünyesinde bulunan karbon-14 miktarı ölçülerek yaşının hesaplanabileceği düşünülür.

Bitkiler, besin elde etmek için CO2 (karbondioksit), H2O (su) ve güneş ışığını kullanırlar. İşte bitkinin bünyesine aldığı bu karbondioksit moleküllerinin bir kısmı, radyoaktif karbon olan karbon-14'ten oluşmuş olan moleküllerdir. Bitki, bu radyoaktif maddeyi bünyesinde toplar ve beslenme zincirinin etkisiyle, bitkilerin havadan aldıkları radyoaktif karbon diğer canlılara da aktarılır.
    Karbon-14'ün yarılanma ömrü yaklaşık 5570 yıldır. Yani her 5570 yılda bir, ölmüş olan canlının bünyesindeki karbon-14 miktarı yarıya iner. Örneğin eğer canlının vücudunda 5570 sene önce 10 gram karbon-14 varsa, bu miktar bugün 5 grama inmiş olacaktır. Bu test, karbon-14'ün kısa bir yarılanma ömrünün olması sebebiyle, diğer radyometrik testler gibi, çok yaşlı olduğu düşünülen örneklerin yaşlarının belirlenmesinde kullanılmaz. Karbon-14 testinin, yaşı 10 bin ila 60 bin yıl olan örneklerin belirlenmesinde doğru sonuçlar verdiği kabul edilir.

Karbon-14 testi günümüzde en fazla kullanılan tarihlendirme testleri arasındadır. Evrimciler, fosil kayıtlarını incelerken yaş tesbiti için bu metodu kullanırlar. Ne var ki, tıpkı diğer radyometrik testler gibi karbon-14 testinin de güvenilirliği hakkında ciddi kuşkular bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi, tarihi belirlenecek olan örneğin dışarıyla gaz alışverişinde bulunma olasılığının yüksek olmasıdır. Bu gaz alışverişi, en çok karbonat veya bikarbonatlı sular aracılığıyla olur. Karbon-14 içeren bu çeşit doğal sular, eğer örnekle temas ederlerse, içlerindeki karbon-14 örneğe geçecektir. Bu durumda örneğin yaşı olduğundan daha genç çıkacaktır.

Bunun tam tersi bir durum da meydana gelebilir. Belli şartlar altında, tarihlemesi yapılacak örneğin içerdiği karbon-14, karbonat ve bikarbonat şeklinde dış ortama verilebilir. Bu durumda ise örneğin yaşı olduğundan daha fazla çıkacaktır.

Nitekim karbon-14 testinin pek güvenilir olmadığı birçok somut bulguyla anlaşılmış bulunmaktadır. Yaşları kesin olarak bilinen örnekler üzerinde yapılan karbon-14 testlerinin birçok kez hatalı sonuçlar verdikleri bilinmektedir. Örneğin, yeni ölmüş bir fok balığının derisi 1.300 yıl yaşında çıkmıştır.16 Henüz canlı bir istiridyenin yaşı 2.300 yıl olarak görünmektedir.17 Bir geyik boynuzu aynı anda 5.340, 9.310 ve 10.320 yaşlarında çıkmaktadır.

Yine bir ağaç kabuğu hem 1.168 hem de 2.200 yıl yaşında görünmektedir.19 500 yıldır içinde insanların yaşadığı Kuzey Irak'taki Jarmo Kenti, karbon-14 testi sonucu 6.000 yıl yaşında çıkmıştır.

Tüm bu nedenlerle, karbon-14 testi de diğer radyometrik testler gibi güvenilir sayılamaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi armagedon2001 -- 1 Ağustos 2005, 13:36:23 >

• @armagedon .... hoop yine kopyala yapistir :D bilgi hamalligi...

@ konuyu acan kisi...

quote:

.........?????

........!!!!!!!!
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Mi 13 pro direnç değişimi
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

kaotika
    Yüzbaşı

2 Ağustos 2005, 9:18:52

--------------------------------------------------------------------------------

C14 testine inanmamak, kimya bilimini kökünden inkar etmekir.

kimyaya inanıyorum ama c14'inanmıyorum
    karbon14 yoktur.
    bunu bil
  • quote:

armagedon2001

Bunun tam tersi bir durum da meydana gelebilir. Belli şartlar altında, tarihlemesi yapılacak örneğin içerdiği karbon-14, karbonat ve bikarbonat şeklinde dış ortama verilebilir. Bu durumda ise örneğin yaşı olduğundan daha fazla çıkacaktır.

Nasıl ?? Nasıl dış ortama verilebilir. Bunun tersi olarak verilebilir demiş ?? Kemikten sumu olusup topraga karısacak ??

Şimdi komik olmadımı bu durum ?? Bütün bilim dünyası tarafından gecerliliği kabul goren bir şey ve su andada kullanılıyor herşey için. Ki zaten bir tane örneğin C14 ölcümüyle sonuca varılmıyor fosiller konusunda. Eger bulunan aynı türün baska bir fosilide asagı yukarı aynı zamanlarda yasamıssa, asagı yukarı aynı C14 sonuclarını verecektir.

Zaten bilimin mantıgındada bu yatar... Birseyin birden fazla sefer aynı madde üzerinde degil, test edilen maddenin türevi farklı maddeler üzerindede aynı sonucu vermesi gerekir. Bölece kanıtlanabilirliği ortaya cıkar. Ve o istiridyeye, o ağaca, o boynuza yapılan deneyleri kimler nerede nasıl yapmıslar acaba ?? Bütün kurallara uymuslarmı ?? C14 testinde dikkat edilmesi gereken unsurlar neler. Ne gibi seylerin yası bu testle bulunamaz nelerin yası bu testle bulunur ????

• Karbon 14'ten hiç haz etmem... Böyle bi izotoptan dost olmaz, bunu farkettim... Ama bi azot, efendime söyliyim bi ozon öyle mi... diil.
  • quote:

VatooVatoo
    Er

2 Ağustos 2005, 16:18:54

--------------------------------------------------------------------------------

nebiçim başlık atmışsın
    nedemek karbon 14e inanıyomusunuz???

burada inanıcak bir şey yok ki
    gerçekler herzaman gerçaktir

gerçekler herzaman gerçektirde ne demek....????biraz anla bukadar insan yanlış yada doğru mesaj yazmış sende en azından onlara bak ne demek istediğimi anlarsın...Hııı yorum yok diyorsan başka platforma
  • quote:

Orjinalden alıntı: erkanbuyukkaya1986

quote:

kaotika

karbon14 yoktur.
    bunu bil

ben hem kimyaya inanıyorum hem de karbon14'e.

kimya iman etmenin şartları; atomlara, protonlara, reaksiyonlara, enerji alış ve verişinin kimyadan geldiğine, elektronlara ve karbon14'e inanmaktır.

bunların biri bile eksik olsa imanın yarım olur.

Umarım anlayacağınız şekilde anlatabilmişimdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lacrima -- 1 Ağustos 2005, 20:28:49 >
  • quote:

kardeş ne demek istiyorsun biraz açık yazarmısın
  • C14 bi inanış biçimimi soru garip olmuş c14 e inanırmısınız...Şöle sorsan daha iyiydi...

"C14 metodu hakkındaki düşünceleriniz??"

Değil mii??
  • quote:

Lacrima
    Teğmen

2 Ağustos 2005, 16:27:27

quote:

Orjinalden alıntı: erkanbuyukkaya1986

quote:

kaotika

karbon14 yoktur.
    bunu bil

ben hem kimyaya inanıyorum hem de karbon14'e.

kimya iman etmenin şartları; atomlara, protonlara, reaksiyonlara, enerji alış ve verişinin kimyadan geldiğine, elektronlara ve karbon14'e inanmaktır.

bunların biri bile eksik olsa imanın yarım olur.

Umarım anlayacağınız şekilde anlatabilmişimdir.
    dalgamı geçiyorsun lan,SEN DİNSİZMİSİN???????
    eğer din buysa ben dinsizim,çünkü herşeye inanıyorum C14'e inanmıyorum.OK

• ya kardeşim biraz birkaç şeyde sen ekle....BİR KEMİEĞE YAŞ TESPİTİ YAPACAKSIN;Diyelimki 1002 yılına ait sonuçta bunun 1002 yılına ait olduğuna inanıyormusun
  • elemanin terbiyesiz oldugunu zaten anlamistik baska bir baslikta. gel gor ki kendini anlatmakta da zorluk cekiyormus. erkancim, yardimci olmak icin ne yapabilirim sana? cekinme soyle lutfen. afacan seni :)
  • quote:

_ShineOn_

BABANLA DALGA GEÇ LAN SOYTARI.....BURDA ÇOCUK EĞLENDİRMİYORUZ...HADİ SÜTÜNÜ İÇ VE EVRİM İLE İLGİLİ KİTABINI OKU....
  • Ne kadar müslümanda olsan bu yaptıklarını kınıyorum artık lütfen bırak hakaret etmeyi İslamiyete müslümanlığa sığmaz bu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • quote:

dalgamı geçiyorsun lan,SEN DİNSİZMİSİN???????
    eğer din buysa ben dinsizim,çünkü herşeye inanıyorum C14'e inanmıyorum.OK

OK
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.