Şimdi Ara

Kapı zilinin mekanizması lazım arkadaşlar...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
8.100
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bu gün bir ödev aldım. Ödevim bu;

DENEY PLANI

Elektrik Zilinin Çalışma Prensibinin İncelenmesi
    Basit bir elektrik zilinin çalışmasını kavramak
    elektrik zili modeli, bağlantı kablosu, basit anahtar, güç kaynağı
    1-Şekildeki düzeneği hazırlayınız.
    2-Anahtara basarak zili çalıştırınız.
    Not:Araç çalışmadığı zaman devreyi kontrol ediniz, ayar vidası ve tokmağın durumunu ayarlayınız.
    Elektrik akımının etkisiyle mıknatıslık özelliği kazanan demir çekirdeğin paleti çekip bırakmasıyla sürekli bir zil sesi duyulur.
    Zilin yapısını ve çalışmasını açıklayınız.
    Elektrik zili, elektrik akımıyla çalışan bir haberleşme aracıdır. Basit bir elektrik zili modelinde bobin, demir çekirdek (armatür), palet ve paletin ucunda tokmak, çan ve palet ayarlama vidası, paletin arkasında bir yay bulunur.
    Devre kapatıldığında demir çekirdek elektro mıknatıs özelliği kazanarak paleti çeker. Paletin ucundaki tokmak çana bir kez vurur. Bu esnada palet, değme vidasından ayrılarak devreden akım kesilmesine neden olur. Devreden akım geçmediğinde demir çekirdek elektromıknatıslık özelliğini kaybeder ve paleti bırakır. Palet yay görevi yapan şerit sayesinde tekrar değme vidasına dokunarak devreden akım geçmesini sağlar. Tekrar mıknatıslık özelliği kazanan demir çekirdek paleti çeker ve tokmak çana bir kez vurur. Bu olay devre kapalı olduğu sürece periyodik olarak devam eder

Bu konuda bana yardım edebilecek arkadaşlar arıyorum. Lütfen yardımlarınızı bekliyorum.

• bu şema belki yardım eder

Kapı zilinin mekanizması lazım arkadaşlar...
  • Unutma yukardaki şema için güç kaynağının alternatif akım olması gerekiyor. Yani yine bildiğin adaptör ama içinde diyotlar olmadan.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Liu Kang -- 9 Şubat 2009; 22:14:56 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: Liu Kang

Unutma yukardaki şema için güç kaynağının alternatif akım olması gerekiyor. Yani yine bildiğin adaptör ama içinde diyotlar olmadan.

ewet bilyorum.12 voltluk bir zil transformatörü işini görür sanırım
  • Yukarıdaki şemadaki zil, doğru akımla da çalışır.
  • quote:

Orjinalden alıntı: M. Reha

Yukarıdaki şemadaki zil, doğru akımla da çalışır.

evet bende onu diyecektim,
  • Bu mekanizmaya şebeke beslemesi verildiğinde tokmak şebeke frekansı kadarmı vurur acaba çana ?
    Eğer öyle ise şebeke frekansını arttırarak vuruş sayısını arttırabiliriz demekmi oluyo bu ?
    Eğer arttırabilirsek frekans değerini kaça kadar çıkarabiliriz ?

Neden soruyorsun diye soracak olursanız aklıma bi fikir geldiiii onu deneyecem
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • yüksek hızda tetikleyip transistör niyetine mi kullanacaksın
  • Elektronikten fazla anlamam benim yapmak istediğim bo tokmağın yüksek frekansta yani saniyede 1000-2000 kere titreşmesi yada daha fazla
    quote:

Orjinalden alıntı: sezerkıran

yüksek hızda tetikleyip transistör niyetine mi kullanacaksın
  • http://www.soylenasil.com/elektronik/elektrikli_zilpr.htm

Yukarıdaki adreste çok güzel bir zil simülasyonu var.
  • şemada zile gelen akım önce elektromıklatısın bobinlerine, oradanda kontağa geçiyor. kontaktan akım ayar vidasına ve oradanda çıkışa, dolayısıyla nötr'e ulaşıyor. bu sırada elektromıklatıs enerjilenerek tokmağı ve ona bağlı olan kontağı kendisine çekiyor. ayar vidasından uzaklaşan kontak akımı kesiyor. enerjisi kesilen elektromıklatıs tokmağı ve kontağı serbest bırakarak eski konumlarına döndürüyor. bunun sonucunda en baştan bu döngü tekrar ediyor. zilin sesini sanılanın aksine frekans değil ayar vidası çıkartıyor. ayar vidasını sıkarak veya gevşeterek isatenilen zil sesi elde ediliyor. defalarca çalışmasından sonra ayar vidasını tekrar ayarlamak gerekir.
  • Evet haklısınız yani DC ile de çalışır. AC gerekir diye vurgulamıştım neyse ki arkadaşlar düzeltmişler zaten sağolsunlar.
  • Arkadaşlar bazı zillerde ayarvidası olmaz akım ac olduğu için bobinlerzaten titreyerek çalışır buda zil sesi verir ve bu tür ziller dc akım ile çalmaz
  • Çalışır çalışır. Yukardaki devreyi dikkatli incele, devre kendi özgün frekansına sahip. Bu frekansla AC frekans çakışırsa asıl o zaman AC ile çalışmaz.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.