Şimdi Ara

Kapalı Kutu Tipi ile Free Air Tipi arasındaki fark (Subwoofer)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
2.935
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Subwoofer'larda Kapalı Kutu Tipi ile Free Air Tipi arasındaki fark nedir?
    Örneğin ben bir kapalı kutu tipi woofer aldım. Bunu aracımın arka panzidotuna takamazmıyım. Altı bagaja bakacak şekilde ve altı boşlukta. Yani takarımda ses vermezmi? teknik olarak ne değişir.?

• subwoofer'lar hakkında bir konu açılıyor. Herkes üşüşüyor herkes bir marka söylüyor "bu daha iyi" "yok şu daha iyi" vs. vs. (Örnek:http://forum.donanimhaber.com/m_3167669/mpage_1/key_//tm.htm#3199453)

Teknik bir soru sordum kimseden ses yok. Demekki bizimkisi marka aşkıymış. Deneyim ve bilgi değil..

Yokmu bilen şu konuyu..
  • biraz daha açıklayayım. kapalı kutu tipi derken kutudan bahsetmiyorum.
    Wooferlar iki tiptir free air yani açık hava tipi ve kapalı kutu tipi.
    Örneğin üstteki mesajımda verdiğim linkte Sony'nin açıklamalarında şöyle bir ibare var. Açık hava tipi: Hayır Bu nedemektir. bunu öğrenmek istiyorum. yani ses vermiyormu? Teknik olarak ne değişiyor. Desibelimi düşüyor frekansımı daralıyor. Bass mı vermiyor.
  • acik hava tipi derken neyi kastediyosun?
  • hayır ses mes wermez eğer kolon kutu için tasarlanmış bi kolonsa wermez misal bi jbl-kicker kutuda ortalığı inletir ama açık olarak pandizota koy ses mes alamassın, he olduda kutuyo koydun portlu koyarsan dipten uzun bi ses alırsın portsuz yaparsanda kutunun litresi düşer yani küçülür..
  • ondan bahsetmiyo arkadas..
  • ya ben defalarca okudum yazdiklarini ama bu woofer i kutuya koymayinca neye koyucaksinki..Arabada asilimi kalcak?Araba icin deilse zaten ben anlamam..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ondan bahsediyo ya başka ne diyoki...
    quote:

Orjinalden alıntı: Lakerman

ondan bahsetmiyo arkadas..
  • kaliteli subwoofer'larda belli bi litre hacminde kutusu olması gerekir...
    senin bagajın bu şartı sağlıyosa olabilir, neden olmasın...
    ama genelde tutmaz
    sen onu kutusuyla beraber kullan bence....
    ayrıca açık hava tipi nedir onu anlamış değilim....
    kapalı kutu derken yoksa sen portsuz kutuda çalışan(kutusunda hava deliği olmayan) subwoofer lerden mi bahsediyosun...
    rockford'lar öle çalışır
    ama açık tip derken portlulardan bahsediyosun galiba....

ya neyse sonuç olarak litresini tutturduğun zaman fazla sorun olmaz.....

ayrıca kapalı ve açık arasındaki fark(ki yukardakilerden bahsediyosan) kapalılar biraz daha yumuşak bass verir sanırım...
    (rockford ve pioneer arasındaki fark bu....
    birisi çok sert birisi çok yumuşak)

• free air dediği pandizotta yani owal kolon gibi açıkta olanı diyo arkadaş kutuda değil..
  • simdi anlasildi abicim..
    soyleyecek bir sey yok kapali kutuda her zaman daha iyi ses alinir..
  • evet free air tipi olanlar arka panzidota yerleşebilecek tipli olanlardır.
    kapalı kutu tipi olanlar kutu içerisine yerleşebilecek tipte olanlardır.

benim sormak istediğim şuydu. kapalı kutu tipi woofer'ı arka panzidota monte edersem ne olur.?

bakın mesela:

SONY XS-L121P5S
    30 cm, Kutulu Tip Subwoofer
    Yüksek Düzeyde Dayanıklılık ve Sağlamlık Sunan Beşgen Yapı
    Darbeli Sabitleyicili Lastik Surround
    Üst Giriş Gücü: 1.200 W
    Nominal Güç Girişi: 350 W
    Frekans Tepkisi: 18 – 2.000 Hz
    Ses Basıncı Seviyesi: 89 dB/W/m
    Subwoofer Şasisi
    Boyut (cm) 30
    Boyut (inç) 12
    Muhafaza Tipi Var
    Açık Hava Tipi Yok
    Çift Ses Bobini Yok

Pioneer TS-W255F 'de ise şu yazıyor:
    Interlaced Aramid Fibre Reinforced IMPP Cone
    Tall Dual Layer Urethane Surround
    Extended and vented pole yoke
    Free Air Use
    Optional accessories: UD-G255 spoke grille
    Features
    Frequency response 20 - 2.500 Hz
    Sensitivity (1W/1m) 92 dB
    Maximum Power 650 Watt
    Nominal input power 250 Watt

CNR_87 teşekkürler. en tatmin edici yardım senden gelmiş. öğrenmek istediğim kapalı kutu tipini panzidotta neden kullanamadığımız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi siarex -- 25 Haziran 2005, 10:59:25 >

• rica ederim
  • arlkadasım kapalı tipi sub ı tabıki pandizota koyarsın ama o koyduğun pandizotun litresını ayarlarsın tabı bu arada pandizotun aracın ıcıne bakan kısmı dolayısıyla kapalı olmak zorunda ...yoksa free air bas dan baska pandizota diğer subları koyma sansın yok koyarsanda ses mes alamazsın.
  • kutuya uygun olarak imal edilen subwooferlar free air olarak kullanıldıklarından verebilecekleri ses yarı yarıya düşer.eğer arka panzidota yerleştirip altına bir kutu yaparsan olur.eğer kutusuz kullanacaksan free air alman gerekir.ancak her zaman kutulu wooferlar özellikle reflex kutular(ortalama 10 cm çapında ve belirli uzunlukta delikli)her zaman wooferın bütün kapasitesini ortaya çıkarır.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.