Şimdi Ara

Kamp güvenliğinizi nasıl sağlıyorsunuz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
3
Favori
798
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Hiç bilmediğiniz bir yer diyelim, dağlık bir alann

    Kamp kurdunuz. Güvenliğinizi nasıl sağlıyorsunuz? Hem hayvanlara hem de insanlara karşı.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >



  • Bence hayvanlara karşı güvenliği sağlamak insanlara karşı sağlamaktan daha kolay.

    Hayvanlar ancak ya merak ettiklerinden ya da daha çok aç olduklarından yiyecek kokusu almaları halinde insanlara yaklaşır. Onun haricinde mümkün olduğunca insanlardan uzakta olmayı tercih ederler. Hiçbir hayvan özellikle saldırmak için insanların yanına yaklaşmaz. Orada olduğunuzu bilirlerse, sizden mümkün olduğunca uzak durmayı tercih ederler.

    Bildiklerimi ve uyguladıklarımı bir liste halinde aşağıda bulabilirsin. Şimdiye kadar hiçbir sorun yaşamadım.

    - Kamp yerini hayvanların su içmek için kullanabileceği dere, akarsu, göl, su birikintileri gibi yerlerin yakınlarında seçme. En az 100m uzakta olmasını temin et.
    - Patikalardan biraz uzak noktaları seç. Hayvanlar da insanlar gibi kolay yürüyebilecekleri patika yolları kullanır.
    - Yemek yediğin yer ile çadırının arasında biraz mesafe olması iyi olur. Yemek kokusuna gelebilecek hayvanlardan nispeten uzakta gecelersin. Profesyonel yürüyüşçüler yemeklerini çadırlarını kurmadan önce yol üzerinde bir yerlerde yer, ardından bir süre yürümeye devam ettikten sonra çadırlarını kurarlar.
    - Ormandaysan tüm yiyeceklerini, kirli pişirme malzemelerini, çöplerini ve deodorant, parfüm, diş macunu, sivrisinek kovucu, vb. gibi kokulu her şeyini ve hatta özellikle yağlı yemek pişirirken üzerinde olan giysilerini bir çanta veya poşete koyup, çadırının bulunduğu yerden yaklaşık 50-100 metre uzakta, yerden, ağaçtan ve yukarıdaki daldan 1.5-2 metre mesafede havada asılı olacak şekilde bir ağaca as. Ağaca asmak için yanında uzunca bir ip/paraşüt ipi, vb. bulundurman yerinde olur. Yemek pişirirken üzerinde olan giysilerle çadırda yatmaman iyi olur.
    - Gece çadırdayken yanında temiz çaydanlık, tencere, vb. ses çıkaracak metal bir şeyler bulundur. Herhangi bir hayvanın çadırına yaklaştığını duyarsan, metal nesneleri birbirine vurarak ses çıkar. Ayılar da dahil tüm hayvanlar alışık olmadıklarından metal seslerinden korkup kaçar.
    - Tek başınaysan yürürken arada sırada şunların herhangi birini yap: düdük çal, bağır, kendi kendine yüksek sesle konuş. Ya da metal/teneke bir kutuya mümkün olduğunca yuvarlak taşlar koyup ağzını büz/ez ve beline bağla. Yürürken taşlar teneke kutuya çarparak metalik ses çıkartır, hayvanların uzaklaşmasını sağlar.
    - Çadırının üzerine tüm gece az da olsa ışık saçacak fener gibi bir şey asarsan hayvanların uzak durmasına yardımcı olur.
    - Sonradan aklıma gelen olursa ekleme yaparım.

    Diyelim ki yukarıdaki tüm önlemleri almana rağmen yabani bir hayvanla karşılaştın. Hiçbir zaman gözlerinin içine bakma (tehdit olarak algılarlar) ve asla ama asla arkanı dönüp koşma/kaçma. Kesinlikle ani hareket yapma, gerekiyorsa çok yavaş hareket et. Sadece dur ve sakin bir ses tonuyla konuşarak yavaş yavaş geri geri yürümeye ve onun alanından uzaklaşmaya çalış.

    AYI İLE KARŞILAŞIRSAN:
    Yukarıdaki tavsiye özellikle ayı için etkili. Ayı alanından çıktığını anladığı zaman peşinden gelmez. Ayı yaklaşık 100m gibi bir mesafedeyse ve seni fark ettiyse, yumuşak bir ses tonuyla konuş, yavaş hareket et, mümkünse yavaşça geri geri git ama ayıyı göremeyeceğin bir şekilde uzaklaşma. Konuşman ayının senin insan olduğunu anlamasına yardımcı olacaktır. Ayılar mümkünse insanlardan uzak durmaya çalışır.
    Nispeten uzaktan sana doğru geliyorsa, kendini olduğundan büyük göstemeye çalış, mesela montunu veya giysini arkadan kaldırıp başının üstünde açık tutarak ya da kollarını havada sallayarak ve ses çıkararak, bağırarak, vb. gürültü yaparak korkutmaya çalış. Çok çok yakınlaştıysa, yumuşak karnını korumak için yere yanlamasına cenin pozisyonunda dizler karnını kapatacak şekilde yat ya da yüzüstü yatıp ayaklarını iki yana aç ve her iki pozisyonda ellerini ensende birleştirerek enseni koru. Yanına gelip seni koklamaya ve çevirmeye çalışacaktır. Ayaklarını iki yana açman seni çevirmesini önler. Hareket etmeden ölü taklidi yapmaya çalış. Bir süre seninle uğraşabilir. Hareket etmemeye çalış. Ölü olduğuna kanaat getirirse artık tehdit olmadığına kani olur ve uzaklaşır ancak yakınlarda bekleyebilir. Bir süre daha o durumda kal. Uzaklaştığından emin olduktan sonra kalkıp oradan uzaklaş. Uzak ihtimal ama en kötü durumda ısırmaya çalışırsa yanında olabilecek bıçak, sopa, taş, yumruğun ne varsa özellikle burnuna vurmaya çalış. Burunları çok hassas olduğundan, çetin ceviz çıkan yemekle uğraşmayabilir. Yaralanmaları halinde daha tehlikeli olabileceklerini aklında tut, bu son yazdıklarım artık başka çare kalmadıysa uygulaman gereken şey. En önemlisi tekrarlıyorum, asla arkanı dönüp koşma/kaçma. Arkanı dönüp koşup kaçarsan, seni yüzde yüz av olarak görür. Ayılar bir at kadar hızlı koşabilir. Ayı ile karşılaşırsan ağaca çıkmak iyi bir seçenek olmayabilir. Türkiye'de daha çok boz ayı bulunur, bu ayılar çok yükseğe olmasa da ağaçlara tırmanabilir. Ağaca çıkacaksan oldukça yükseğe çıkman gerekir. Türkiye'de pek olmayan siyah ayılar ise ağaca çıkma konusunda uzmandır.

    Ayı uzaktaysa ve seni görmediyse, dur ve geri geri giderek görüş alanından çık ve rüzgarın kokunu ona götürmeyeceği bir yerde gitmesini beklemek için yarım saat kadar oyalan.

    Kampa giderken varsa köpeğinizi hiçbir şekilde yanınıza almayın. Köpekler bir ayı gördüklerinde ilk etapta ayının üzerine yürüyüp havlar, ayının daha fazla sinirlenmesine yol açar. Ayrıca köpekler korkarlarsa, ki kocaman bir ayı karşısında büyük ihtimalle korkacaklardır, geri dönüp sizin arkanıza veya bacaklarınızın arasında saklanma eğiliminde olurlar. Sizi de daha fazla sinirlenmiş olan ayı ile karşı karşıya bırakabilirler. Siz siz olun, kampa giderken köpeğinizi yanınıza almayın. Alırsanız ve köpeğiniz ayının karşısına geçip havlarsa, ayı köpeğinizle uğraşırken siz kaçın, aksi halde daha kötü durumlarla karşılaşır köpeğinizinkiyle birlikte kendi canınızı da kaybedebilirsiniz.

    Ayı-insan karşılaşması normalde çok fazla görülen bir durum değildir. Ayılar insanlardan insanlar da ayılardan kaçar genel olarak. ABD'de oldukça büyük bir ayı ve insan nüfusu olduğu halde, bir yılda yalnızca 1, bilemedin 2 sonu ölümle biten ayı-insan karşılaşması meydana geliyor ya da hiç olmuyor.

    YABAN DOMUZUYLA KARŞILAŞIRSAN:
    Aynı şekilde asla arkanı dönme. Yavaş bir şekilde geri geri yürümeye çalış. Üzerine doğru koşmaya başlarsa, zig zag çizerek koşmaya çalış, yönünü aniden değiştir. Domuzların boynu kalındır, çevirmeleri güç olduğundan yönlerini kolay kolay değiştiremezler, düz bir hat üzerinde koşma eğilimindedirler. Zig zag yaparak, kaçmak için zaman kazanabilirsin. Yakınlarda varsa ve mümkünse bir ağaca çıkabilirsin. Domuzların en tehlikeli silahı kafalarının yanlarındaki dişlerdir. Diğer dişleriyle bu yan dişleri bilediklerinden bıçak gibi keskindir. Yaban domuzunun saldırdığı kişilerin genelde bacaklarının dış tarafında kesikler görülür. Kendini hayvanın yan dişlerinden uzak tutmaya çalış.

    KURTLA KARŞILAŞIRSAN:
    Kurtlar genelde insanlardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışır, ancak yine de karşılaşırsan, arkanı dönüp kaçma, metalik ses çıkarmaya çalış, gürültü yap. Kamptaysan ve ateşin varsa, bir sopanın ucuna bez bağlayıp yakarak havada salla. Tüylerinin yanmasını istemezler. Tek bir kurt olsa bile diğerleri de yakınlarda olabilir. Bildiğim yapacak başka bir şey yok. Bilen varsa buna ekleme yapabilir.

    ÇAKAL VEYA TİLKİ:
    Bence diğerlerine göre daha az korkulacak hayvanlar. Arkanı dönüp kaçma, ağaca çıkabiliyorsan çık. Metalik sesler, bağırtı, vb. korkutup kaçırabilir kolaylıkla. Ancak sürü halindelerse işler biraz zor olabilir. Mümkün olduğunca gürültü çıkartıp kendini olduğundan büyük göstermeye çalış.

    Hiçbir hayvan yaralı değilse, yanında yavruları yoksa, bölgesini şiddetle koruma hissine sahip değilse insanlara pek yaklaşmak istemez, uzak durmayı tercih eder.

    Hiçbir hayvan ne kadar aç olursa olsun, yiyeceği elde etmesi zorsa onun peşinden ölesiye koşma eğiliminde değildir. Kolay yiyeceklerin peşinde koşarlar.

    YILAN, AKREP, ÖRÜMCEK GİBİ HAYVANLAR:
    Özellikle çalılıklarda yürürken ses çıkararak yürü, yılanlar çoğunlukla ancak üzerlerine basılırsa veya çok yaklaşılırsa ısırır. Onun haricinde seslerinizden korkup kaçarlar. Nispeten yavaş yürüyerek kaçmalarına zaman tanıyın. Özellikle sabah saatlerinde kanları soğuk olduğundan ve güneşte ısınmaya çalıştıkları zamanda hızlı hareket edemeyebilirler, dolayısıyla kaçmaları zaman alabilir. Ekstradan bastığın yere dikkat et, üzerlerine basmamaya çalış. Yılanlar özellikle uzaktan gelip de ısırmaz.

    Akrepler genelde bir kısmı toprağa gömülü taş ve kayaların altında yaşar, herhangi bir taş veya kayayı yerden alırken dikkat et, taş üzerinde veya taşın altında akrep olabilir.
    Çadırın kapılarını her zaman kapalı tut ki akrep ve özellikle örümcekler girmesin.


    İNSANLARA KARŞI:
    İnsanlara yakın bir yerde kamp yapacaksan, ateşi yakmak için hazırlıklarını yap ancak ateşi karanlık bastıktan sonra yak ki, dumandan bulunduğun yer kolay fark edilemesin.
    İnsanlara karşı yapılabilecek başka bir şey bilmiyorum ya da şu an aklıma gelmiyor. Bilen varsa ekleyebilir.
    Bir de şuna dikkat etmen gerek: Eğer özellikle tarihi kalıntıların bulunduğu bir yerlerdeysen, (yasadışı) hazine veya eski eser avcılarına çok dikkat et. Üstü başı kirli, toz-toprak içinde, giysileri partal birilerini görürsen kesinlikle uzak dur. Yasadışı bir iş yaptıklarından, kendilerini ele vereceğinden korkarak başına çok kötü şeyler açabilirler.

    Aklıma gelenler şu an bunlar. Daha fazlası gelirse Editleyip eklerim. Diğer arkadaşlar da eklemeler/düzeltmeler yaparsa iyi olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi icemanphts -- 20 Şubat 2018; 17:58:31 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: icemanphts

    Bence hayvanlara karşı güvenliği sağlamak insanlara karşı sağlamaktan daha kolay.

    Hayvanlar ancak ya merak ettiklerinden ya da daha çok aç olduklarından yiyecek kokusu almaları halinde insanlara yaklaşır. Onun haricinde mümkün olduğunca insanlardan uzakta olmayı tercih ederler. Hiçbir hayvan özellikle saldırmak için insanların yanına yaklaşmaz. Orada olduğunuzu bilirlerse, sizden mümkün olduğunca uzak durmayı tercih ederler.

    Bildiklerimi ve uyguladıklarımı bir liste halinde aşağıda bulabilirsin. Şimdiye kadar hiçbir sorun yaşamadım.

    - Kamp yerini hayvanların su içmek için kullanabileceği dere, akarsu, göl, su birikintileri gibi yerlerin yakınlarında seçme. En az 100m uzakta olmasını temin et.
    - Patikalardan biraz uzak noktaları seç. Hayvanlar da insanlar gibi kolay yürüyebilecekleri patika yolları kullanır.
    - Yemek yediğin yer ile çadırının arasında biraz mesafe olması iyi olur. Yemek kokusuna gelebilecek hayvanlardan nispeten uzakta gecelersin. Profesyonel yürüyüşçüler yemeklerini çadırlarını kurmadan önce yol üzerinde bir yerlerde yer, ardından bir süre yürümeye devam ettikten sonra çadırlarını kurarlar.
    - Ormandaysan tüm yiyeceklerini, kirli pişirme malzemelerini, çöplerini ve deodorant, parfüm, diş macunu, sivrisinek kovucu, vb. gibi kokulu her şeyini ve hatta özellikle yağlı yemek pişirirken üzerinde olan giysilerini bir çanta veya poşete koyup, çadırının bulunduğu yerden yaklaşık 50-100 metre uzakta, yerden, ağaçtan ve yukarıdaki daldan 1.5-2 metre mesafede havada asılı olacak şekilde bir ağaca as. Ağaca asmak için yanında uzunca bir ip/paraşüt ipi, vb. bulundurman yerinde olur. Yemek pişirirken üzerinde olan giysilerle çadırda yatmaman iyi olur.
    - Gece çadırdayken yanında temiz çaydanlık, tencere, vb. ses çıkaracak metal bir şeyler bulundur. Herhangi bir hayvanın çadırına yaklaştığını duyarsan, metal nesneleri birbirine vurarak ses çıkar. Ayılar da dahil tüm hayvanlar alışık olmadıklarından metal seslerinden korkup kaçar.
    - Tek başınaysan yürürken arada sırada şunların herhangi birini yap: düdük çal, bağır, kendi kendine yüksek sesle konuş. Ya da metal/teneke bir kutuya mümkün olduğunca yuvarlak taşlar koyup ağzını büz/ez ve beline bağla. Yürürken taşlar teneke kutuya çarparak metalik ses çıkartır, hayvanların uzaklaşmasını sağlar.
    - Çadırının üzerine tüm gece az da olsa ışık saçacak fener gibi bir şey asarsan hayvanların uzak durmasına yardımcı olur.
    - Sonradan aklıma gelen olursa ekleme yaparım.

    Diyelim ki yukarıdaki tüm önlemleri almana rağmen yabani bir hayvanla karşılaştın. Hiçbir zaman gözlerinin içine bakma (tehdit olarak algılarlar) ve asla ama asla arkanı dönüp koşma/kaçma. Kesinlikle ani hareket yapma, gerekiyorsa çok yavaş hareket et. Sadece dur ve sakin bir ses tonuyla konuşarak yavaş yavaş geri geri yürümeye ve onun alanından uzaklaşmaya çalış.

    AYI İLE KARŞILAŞIRSAN:
    Yukarıdaki tavsiye özellikle ayı için etkili. Ayı alanından çıktığını anladığı zaman peşinden gelmez. Ayı yaklaşık 100m gibi bir mesafedeyse ve seni fark ettiyse, yumuşak bir ses tonuyla konuş, yavaş hareket et, mümkünse yavaşça geri geri git ama ayıyı göremeyeceğin bir şekilde uzaklaşma. Konuşman ayının senin insan olduğunu anlamasına yardımcı olacaktır. Ayılar mümkünse insanlardan uzak durmaya çalışır.
    Nispeten uzaktan sana doğru geliyorsa, kendini olduğundan büyük göstemeye çalış, mesela montunu veya giysini arkadan kaldırıp başının üstünde açık tutarak ya da kollarını havada sallayarak ve ses çıkararak, bağırarak, vb. gürültü yaparak korkutmaya çalış. Çok çok yakınlaştıysa, yumuşak karnını korumak için yere yanlamasına cenin pozisyonunda dizler karnını kapatacak şekilde yat ya da yüzüstü yatıp ayaklarını iki yana aç ve her iki pozisyonda ellerini ensende birleştirerek enseni koru. Yanına gelip seni koklamaya ve çevirmeye çalışacaktır. Ayaklarını iki yana açman seni çevirmesini önler. Hareket etmeden ölü taklidi yapmaya çalış. Bir süre seninle uğraşabilir. Hareket etmemeye çalış. Ölü olduğuna kanaat getirirse artık tehdit olmadığına kani olur ve uzaklaşır ancak yakınlarda bekleyebilir. Bir süre daha o durumda kal. Uzaklaştığından emin olduktan sonra kalkıp oradan uzaklaş. Uzak ihtimal ama en kötü durumda ısırmaya çalışırsa yanında olabilecek bıçak, sopa, taş, yumruğun ne varsa özellikle burnuna vurmaya çalış. Burunları çok hassas olduğundan, çetin ceviz çıkan yemekle uğraşmayabilir. Yaralanmaları halinde daha tehlikeli olabileceklerini aklında tut, bu son yazdıklarım artık başka çare kalmadıysa uygulaman gereken şey. En önemlisi tekrarlıyorum, asla arkanı dönüp koşma/kaçma. Arkanı dönüp koşup kaçarsan, seni yüzde yüz av olarak görür. Ayılar bir at kadar hızlı koşabilir. Ayı ile karşılaşırsan ağaca çıkmak iyi bir seçenek olmayabilir. Türkiye'de daha çok boz ayı bulunur, bu ayılar çok yükseğe olmasa da ağaçlara tırmanabilir. Ağaca çıkacaksan oldukça yükseğe çıkman gerekir. Türkiye'de pek olmayan siyah ayılar ise ağaca çıkma konusunda uzmandır.

    Ayı uzaktaysa ve seni görmediyse, dur ve geri geri giderek görüş alanından çık ve rüzgarın kokunu ona götürmeyeceği bir yerde gitmesini beklemek için yarım saat kadar oyalan.

    Kampa giderken varsa köpeğinizi hiçbir şekilde yanınıza almayın. Köpekler bir ayı gördüklerinde ilk etapta ayının üzerine yürüyüp havlar, ayının daha fazla sinirlenmesine yol açar. Ayrıca köpekler korkarlarsa, ki kocaman bir ayı karşısında büyük ihtimalle korkacaklardır, geri dönüp sizin arkanıza veya bacaklarınızın arasında saklanma eğiliminde olurlar. Sizi de daha fazla sinirlenmiş olan ayı ile karşı karşıya bırakabilirler. Siz siz olun, kampa giderken köpeğinizi yanınıza almayın. Alırsanız ve köpeğiniz ayının karşısına geçip havlarsa, ayı köpeğinizle uğraşırken siz kaçın, aksi halde daha kötü durumlarla karşılaşır köpeğinizinkiyle birlikte kendi canınızı da kaybedebilirsiniz.

    Ayı-insan karşılaşması normalde çok fazla görülen bir durum değildir. Ayılar insanlardan insanlar da ayılardan kaçar genel olarak. ABD'de oldukça büyük bir ayı ve insan nüfusu olduğu halde, bir yılda yalnızca 1, bilemedin 2 sonu ölümle biten ayı-insan karşılaşması meydana geliyor ya da hiç olmuyor.

    YABAN DOMUZUYLA KARŞILAŞIRSAN:
    Aynı şekilde asla arkanı dönme. Yavaş bir şekilde geri geri yürümeye çalış. Üzerine doğru koşmaya başlarsa, zig zag çizerek koşmaya çalış, yönünü aniden değiştir. Domuzların boynu kalındır, çevirmeleri güç olduğundan yönlerini kolay kolay değiştiremezler, düz bir hat üzerinde koşma eğilimindedirler. Zig zag yaparak, kaçmak için zaman kazanabilirsin. Yakınlarda varsa ve mümkünse bir ağaca çıkabilirsin. Domuzların en tehlikeli silahı kafalarının yanlarındaki dişlerdir. Diğer dişleriyle bu yan dişleri bilediklerinden bıçak gibi keskindir. Yaban domuzunun saldırdığı kişilerin genelde bacaklarının dış tarafında kesikler görülür. Kendini hayvanın yan dişlerinden uzak tutmaya çalış.

    KURTLA KARŞILAŞIRSAN:
    Kurtlar genelde insanlardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışır, ancak yine de karşılaşırsan, arkanı dönüp kaçma, metalik ses çıkarmaya çalış, gürültü yap. Kamptaysan ve ateşin varsa, bir sopanın ucuna bez bağlayıp yakarak havada salla. Tüylerinin yanmasını istemezler. Tek bir kurt olsa bile diğerleri de yakınlarda olabilir. Bildiğim yapacak başka bir şey yok. Bilen varsa buna ekleme yapabilir.

    ÇAKAL VEYA TİLKİ:
    Bence diğerlerine göre daha az korkulacak hayvanlar. Arkanı dönüp kaçma, ağaca çıkabiliyorsan çık. Metalik sesler, bağırtı, vb. korkutup kaçırabilir kolaylıkla. Ancak sürü halindelerse işler biraz zor olabilir. Mümkün olduğunca gürültü çıkartıp kendini olduğundan büyük göstermeye çalış.

    Hiçbir hayvan yaralı değilse, yanında yavruları yoksa, bölgesini şiddetle koruma hissine sahip değilse insanlara pek yaklaşmak istemez, uzak durmayı tercih eder.

    Hiçbir hayvan ne kadar aç olursa olsun, yiyeceği elde etmesi zorsa onun peşinden ölesiye koşma eğiliminde değildir. Kolay yiyeceklerin peşinde koşarlar.

    YILAN, AKREP, ÖRÜMCEK GİBİ HAYVANLAR:
    Özellikle çalılıklarda yürürken ses çıkararak yürü, yılanlar çoğunlukla ancak üzerlerine basılırsa veya çok yaklaşılırsa ısırır. Onun haricinde seslerinizden korkup kaçarlar. Nispeten yavaş yürüyerek kaçmalarına zaman tanıyın. Özellikle sabah saatlerinde kanları soğuk olduğundan ve güneşte ısınmaya çalıştıkları zamanda hızlı hareket edemeyebilirler, dolayısıyla kaçmaları zaman alabilir. Ekstradan bastığın yere dikkat et, üzerlerine basmamaya çalış. Yılanlar özellikle uzaktan gelip de ısırmaz.

    Akrepler genelde bir kısmı toprağa gömülü taş ve kayaların altında yaşar, herhangi bir taş veya kayayı yerden alırken dikkat et, taş üzerinde veya taşın altında akrep olabilir.
    Çadırın kapılarını her zaman kapalı tut ki akrep ve özellikle örümcekler girmesin.


    İNSANLARA KARŞI:
    İnsanlara yakın bir yerde kamp yapacaksan, ateşi yakmak için hazırlıklarını yap ancak ateşi karanlık bastıktan sonra yak ki, dumandan bulunduğun yer kolay fark edilemesin.
    İnsanlara karşı yapılabilecek başka bir şey bilmiyorum ya da şu an aklıma gelmiyor. Bilen varsa ekleyebilir.
    Bir de şuna dikkat etmen gerek: Eğer özellikle tarihi kalıntıların bulunduğu bir yerlerdeysen, (yasadışı) hazine veya eski eser avcılarına çok dikkat et. Üstü başı kirli, toz-toprak içinde, giysileri partal birilerini görürsen kesinlikle uzak dur. Yasadışı bir iş yaptıklarından, kendilerini ele vereceğinden korkarak başına çok kötü şeyler açabilirler.

    Aklıma gelenler şu an bunlar. Daha fazlası gelirse Editleyip eklerim. Diğer arkadaşlar da eklemeler/düzeltmeler yaparsa iyi olur.

    Soluksuz okudum hocam.

    Dağlık alanlar tehlike arz ediyor galiba. Hayvanlar bir an çadırın üstüne atlar diye korkuyorum ben

    Tek kişi ile kamp yapmak biraz riskli galiba. 3-4 kişi olmak gerekiyor. Biri gece uyumayıp güvenliği sağlamalı.




  • Aslında tüm olumsuzlukları bir arada yazdığım için sanki hepsi kolaylıkla ortaya çıkıyormuş gibi bir his veriyor. Ancak, listelediğim önlemleri alman durumunda, bahsettiğim hayvan karşılaşmalarının olasılığı belki atıyorum bir milyonda bir, yani çok düşük bir olasılık.

    Hiçbir hayvan bir anda çadırın üstüne durduk yerde atlayıp parçalamaz. Böyle bir şey şimdiye kadar ne görüldü ne de duyuldu. Ancak filmlerde olur. İzlediğin filmleri kaale alma. Onlar hayal ürünüdür ve gerçekle asla bağdaşmaz. Yok öyle bir şey. Ayıların ve diğer hayvanların çadırı parçaladığı görülmemiştir hiç. Ya meraktan gelirler ya da yiyecek kokusu aldılarsa yaklaşırlar koklamak ve kolay bir yerdeyse almak için. Bir dostum Uludağ'da tek başına kış kampı yaparken gecenin bir yarısı çadırına bir ayı gelmiş, ayının gelmesinin sebebi, yiyeceklerini çadırın içinde bulundurmasıymış. Ayı çadırı tabii ki parçalamamış, arkadaşım çadırın içindeyken burnuyla altında kaldırmaya çalışmış, uyku tulumuyla çadırın içinde yuvarlanmış. Hemen tencere tavaya sarılıp ses çıkarmış, bağırmış ve ayı korkup kaçmış. Arkadaşım da korkutuğundan ayı gittikten sonra çadırı toplayıp merkeze gitmiş ve bir sokak lambasının altında geceyi tamamlamış. Bildiğim ve duyduğum tek insan-ayı karşılaşması, ama yiyeceklerini çadır içinde tutmasının sonucu bu. O yüzden kokulu şeyleri bir ağaca asıp çadırdan uzakta olmasını sağlamak en önemli önlem.

    Yukarıdakilere ek olarak şunu da not et: Yürürken çıkardığın sesler, yakınlarda gürültülü bir akarsuyun, çağlayanın, kuvvetli rüzgar veya yağmurun söz konusu olduğu durumlarda hayvanlarca duyulamayabileceğinden ve dolayısıyla sizden kaçamayacaklarından olasılık biraz artar. Böyle yerlerde ve durumlarda biraz daha dikkatli olmak ve daha fazla ses çıkarmak yeterli önlem olabilir.

    Dağlık alanlar ormanlık alanlara göre aslında biraz daha güvenli. Ayılar açık araziye çıkmayı sevmezler pek, ormanlık alanları tercih ederler. Dağlık alanlarda daha çok kurtlarla karşılaşabilirsin. Ancak kurtlar da mümkün olduğunca insanlardan uzak durmaya çalışır. Dağlık bir yerde bir kurtla karşılaşman, bir insanla karşılaşmandan daha düşük bir olasılık diyebilirim. Tek yapman gereken, yürürken veya kamp yaparken metalik sesler çıkarman. Kurt orada olduğunuzu bilir ve uzaklaşır, size yaklaşmaz. Kurtlar köpeklerden bile daha iyi duyarlar. Bir silahın tetik sesini kilometrelerce uzaktan duyabilirler. Dağlık bir yerde kamp yapacaksan ve kurtlarla karşılaşmaktan (zor bir ihtimal ama) yine de korkuyorsan, yukarıdaki önlemlere ilave olarak yanında pürmüz bulundurabilirsin. Pürmüzü biliyorsundur, araştırabilirsin. Gaz tüpüyle çalışan ve ateş püskürten, aşçıların tatlıları karamelize etmek için kullandığı bir araçtır. Ayrıca kampçılar ateş yakmak için de kullanır. Kurtlar ateşten aşırı derecede korkar.

    3-4 kişi birlikte kamp yapmak ve birinizin nöbetçilik yapması tabii ki güvenlik açısından çok daha iyidir. Ama yine de temel önlemleri almanızda fayda var.

    Bir şehrin göbeğinde, orman veya dağda karşılaşabileceğiniz tehlikeli durumlardan çok daha fazlasıyla karşılaşırsınız. Bence doğa şehirden çok daha güvenli.

    Dediğim gibi, tüm tehlikeleri bir arada yazdığım için gözün korktu muhtemelen :) Önlemleri alırsan, korkacak hiçbir şey yok, şehirden daha güvenli.




  • Hayvanlardan korkacak bir şey yok . 8 yıl Yokat Almus'un dağ köyünde çalıştım . Lada Niva almıştım , dağ bayır geziyordum .



    Gayet kuvvetli bir doğal yaşam olmasına rağmen , ayı ve vaşak ile karşılaşmadım . Keşke denk gelseydi .



    Kurt bir iki defa denk geldi . Çakalların çocuk gibi ağladığı bir yerin 100 m altı ise favori olta mekanimdı .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.