Şimdi Ara

kalıtım 1 soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
3.496
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    cevap d şimdiden teşekkürler

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Up

• Öncelikle erkek arılar n kromozomludur yani homolog kromozom çiftlerinden sadece birisini taşırlar. Kraliçe arının ürettiği yumurtaların döllenme olmadan gelişmesiyle oluşur. Dişi arılar ise 2n kromozomludur. Kraliçe arının ürettiği yumurta ve erkek arının ( mitozla ) ürettiği spermin birleşmesiyle oluşur.

1. öncül için sadece kraliçe arının genotipine bakmamız yeterli. Çünkü dediğim gibi onun üreteceği n kromozomlu yumurtadan gelişecektir erkek arı. Oluşacak erkek arı A geni bakımından ya A ya da a olur yani 2 fenotip oluşabilir. B karakteri yönünden ise sadece B olacaktır 1 fenotip. D karakteri için de aynı D veya d yani 2 fenotip. E karakteri için yine sadece E fenotipi yani 1 çeşit fenotip oluşur. BU değerleri çarparsak 2.2.1.1 = 4 farklı fenotip çeşidi gelir bu doğrudur.

2. öncül de doğrudur. Çünkü erkek arılar n kromozomlu olduğu için genotip ve fenotip sayısı eşit olacaktır. Yani toplamda 4 çeşit de genotip oluşabilir

3.öncül de doğru. Bunu direkt olarak E karakterine bakarak anlayabiliriz. Kraliçe arının ürettiği yumurtada kesinlikle E geni olacak, erkekten gelen spermde ise kesinlikle e geni olacak. Dolayısıyla oluşacak yeni dişi arı, E karakteri bakımından Ee olacaktır. Dolayısıyla kraliçe arıyla aynı olması imkansız. Kraliçe arının EE olduğunu soru vermiş.

4.öncül ise yanlış. Kraliçe arının ABDE yumurtasını ürettiğini düşünelim. Erkek arının spermi zaten abDe . Bu durumda oluşacak dişi arı AaBbDDEe olacaktır. Yani tüm fenotipler bakımından baskındır.

Cevap 1 2 3

• SayisalMan kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim çok açıklayıcı olmuş :)

• SecretandWhisper kullanıcısına yanıt
    Rica ederim
  •  kalıtım 1 soru

Cevap b

• Taralı bireyler eş baskın demiş yani taralı bireyler AB olmalıdır.

Bu durumda 1 ve 2'nin bir çocuğu 0 ve AB olduğu için kendi kan grupları da A0 ve B0 olmalıdır. Dolayısıyla ikisi de heterozigottur ilk şık doğru.

AB ve 4 numaralı bireyden AB genotipli bir çocuk doğmuş. Dolayısıyla eğer 4 numaralı birey AA, BB, A0, B0, genotiplerinde olabilir ( AB olamaz çünkü olsa tarardı) Bu durumda 5 no lu birey de hangi 4 genotip gelirse gelsin homozigot olabilir. Byu yüzden bu şık yanlış.

5 numaralı birey 0 değildir bu doğru. Çünkü babası AB kan gruplu dolayısıyla çocuğuna 0 genini aktaramaz.

4 numaralı bireyin muhtemel genotiplerini yukarıda yazmıştım. Bu 4 ihtimalden 2si A fenotipi yani %50 A fenotiplidir bu doğru.

Son şık da doğru. Birinden A birinden B geni gelmeli ve ikisi de AB olmamalı. Bu yüzden cevap B
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    1 biyoloji sorusu
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Taralı bireyler AB dir
    3 nolu bireyin 00 olması için 1 ve 2 nolu bireylerden biri A0 diğeri B0 olmalıdır (A şıkkı doğrudur)
    Buna göre 1 ve 2 nolu bireylerin genotipleri aynı olamaz yani.( E şıkkı doğrudur)
    4 nolu birey AA,A0,BB,B0 olabilir eş baskınlar sadece taralı olanlar olduğu için AB olmaz ve 4 nolu bireyin çocuğundan biri AB olduğu için de kendisi 00 olamaz. Yani A fenotipine sahip olma ihtimali %50 dir (D şıkkı doğrudur)

5 nolu birey homozigot fenotipli olabilir mesela taralı AB ( baba) 4 nolu anne AA olduğunda 5 nolu çocuğun AA olma ihtimali vardır. Başka durumlarda da homozigot olma durumu mevcut.

• B şıkkında kararsız kalmıştım. Bi an kesinlik sorusu gibi düşündüm nedense. İlgilendiğiniz için teşekkür ederim :)

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.