Şimdi Ara

Kaliteli Twitch Yayını Yapmak İçin OBS Ayarları

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
7
Favori
36.230
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba, bana OBS ayarları hakkında oldukça fazla soru soruyorsunuz. Ben de sıkça sorulan “OBS ayarları nasıl olmalı?“, “Yayınlarını nasıl yapıyorsun?“, “Yayınların neden bu kadar kaliteli?” ve “OBS ayarları nasıl yapılır?“gibi soruların yanıtını vermek için, canlı yayınlarınızın kalitesini artırabilmeniz için veya ilk defa canlı yayın açabilmeniz için nelere ihtiyacınız olduğunu ve neler yapmanız gerektiğini anlatacağım. Bu makale serisinin devamını da yazıp, her bir adımı anlatarak, kaliteli, sıkıntısız ve rahat yayın yapabilmeniz için size yardımcı olmayı düşünüyorum.

    Öncelikle söylemem gerekiyor; Canlı yayınlarınızın kaliteli olabilmesi için sürekli bir çaba içerisinde olmanız ve kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir. İlk başta OBS ayarları ve bildirimlerin ekranda çıkması konusuna odaklanmalıyız. Sonuçta bir canlı yayını daha kaliteli yapabilmek için öncelikle canlı yayını yapabiliyor olmamız gerekmektedir.

    Sahip Olduğumuz İnternet Kalitesine Göz Atalım

    İnternet kalitesi, yani internetinizin hızı ve kotası, canlı yayınlarınızı daha kaliteli yapabilmeniz için en önemli noktalardan birisidir. İnternetiniz ne kadar hızlı ise yapabileceğiniz canlı yayının çözünürlük kalitesi de o kadar yüksek olur. İnternet hızı ve Twitch çözünürlüğü için bir çizelge hazırladım. Bu çizelge yardımı ile herhangi bir internet hız testi sitesinden internetinizin hızını test edip, internetinize en uygun çözünürlüğü bulabilirsiniz. Unutmayın; Yaptığınız hız testinde indirme, yani download hızı değil, yükleme, yani upload hızı önemlidir.

    Aşağıda bulunan “kbps” ibaresi, saniye başına kilobayt anlamına gelmektedir. Yani örneğin 1080p – 60 FPS yayın yapabilmek için yazan “4500 – 6000 kbps” için hız testi sonucunda “4,5 Mbps ila 6 Mbps” arası bir yükleme hızına sahip olmanız gerekmektedir. “Mbps” ibaresi ise saniye başına megabayt olarak tanımlanmaktadır.

    Twitch’te Çözünürlüğe Uygun Bant Genişlikleri

    Kaliteli Twitch Yayını Yapmak İçin OBS Ayarları

    Pekala, internet hızımızı test ettik ve yapabileceğimiz canlı yayın kalitesini belirledik. Sırada internet kota veya AKK sınırımızı öğrenmek var. AKK, yani Adil Kullanım Kotasıveya Adil Kullanım Noktası (AKN), internetinizin sınırsız olduğu durumlarda, eğer özel bir AKK’siz paket satın almadıysanız, sahip olduğunuz inetrnetin sınırını belirleyen ve bu sınır aşıldığı durumda indirme ve yükleme hızınızı düşüren bir uygulamadır. Peki bu neden önemli?

    Şöyle düşünün; “2500 – 4000 Kbps” arasında en iyi verimi alabileceğiniz çözünürlük olan “720p – 30 FPS” yayın yapmayı seçtiniz ve ayarlarınızı ona göre yaptınız. Fakat bu AKK aşıldığında, internet hızınız düşeceğinden, 720p – 30 FPS için gerekli bant genişliği aralığına sahip olamayacağınızdan dolayı, bu çözünürlükte yayın yapamayacaksınız. Dolayısı ile AKK durumunuzu, servis sağlayıcınıza, yani SuperOnline, TTNET ve Türk Telekom gibi size interneti sağlayan marka ile görüşmeniz ve öğrenmeniz gerekmektedir.

    Ben neredeyse her gün yayın yapıyorum. Kendi kişisel kullanımım ve 720p canlı yayın yaptığım durumda, aylık yükleme kullanımım 80 GBcivarı çıkmaktadır.

    OBS Ayarları Nasıl Yapılır?

    Canlı yayın yapmak için birçok program mevcut. OBS Studio, Xsplit ve yeni çıkan StreamLabs OBS bunların arasında en iyiler olarak görülmektedir. Öncelikle söylemek gerekiyor ki Xsplit programı, bildiğim kadarıyla ücretli, StreamLabs OBS ise henüz yeni bir yazılım. Fakat yıllardır kullanılan ve en sağlam program olarak görülen OBS Studio bu iş için en uygun yazılım. Dikkat ettiyseniz OBS Classicdeğil, OBS Studio diyorum. Çünkü OBS Studio, OBS Classic yazılımına göre çok daha profesyonel, rahat ve sağlam bir yazılım.

    Öncelikle programı indirelim: Bu yazıya tıklayarak, yazılımı indirebilirsiniz. (OBS Studio 64 Bit – 106 MB)

    Programı indirdik ve kurma aşamasına geldik; Bu durumda Windows’un veya kullandığınız işletim sisteminin kurulu olduğu disk bölümünü değil de boşta olan ve ayrılmış disk bölümüne kurmanızı tavsiye ederim. Bu durum, yazılımı daha rahat kullanmanızı sağlayacaktır. Kurulumunun ardından yeni gelen bir özellik sayesinde “Beta” olarak, yani test sürecinde bulunan, “Otomatik ayarlama” seçeneği çıkacaktır. Bu seçeneği olumlu cevaplamadan, yani kullanmadan, yazılımın kendisine geçmemiz gerekiyor.

    Bu noktadan sonrası, OBS Studio yayın ayarları kapsamına girmektedir. Bu aşamaları en iyi şekilde maddeler ile anlatabileceğimi düşünüyorum. Söylemem gerekiyor ki; Aşağıdaki ayarları, 720p – 30 FPS yayın için yapacağım fakat mantığını da anlatacağım. Ayrıca farklı çözünürlükler için de yapmanız gereken farklı ayarlardan bahsedeceğim.

    Kaliteli Twitch Yayını Yapmak İçin OBS Ayarları



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kagitadam -- 17 Kasım 2018; 22:44:40 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >







  • Hocam merhaba,

    Postu güncelleyebilme imkanınız var mı? Böyle güzel bir dökümana ihtiyacım var. OSB Studio için Youtube' da bir çok içi boş video bulunuyor. Kişinin imkanına, isteğine göre bu şekilde bir Türkçe döküman ya da video içeriği ben bilmiyorum.

    Bu işe yeni girişecek arkadaşlar için çok faydalı olursunuz.

    Teşekkürler.
  • Can Coşkun kullanıcısına yanıt
    Daha iyi bir yazı üzerinde çalışıyorum en kısa zamanda paylaşırım

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kagitadam

    Daha iyi bir yazı üzerinde çalışıyorum en kısa zamanda paylaşırım
    Eğer bittiyse linkini isterim. :D

    Ayrıca bir sorunum var. Yeni çıkan Apex Legends oyununun yayınını yaparken sürekli yayına bir drop giriyor ama oyun FPS'inde bir sıkıntı yok. Yayını ekran kartından yani NVENC olarak veriyorum. 3500 bitrate (5mbps upload) ve 60 fps olarak veriyorum, bunu 30'a mı düşürmeliyim n'apmalıyım ? Gerçekten yayın açmaya bu kadar hevesli olan ben, yayınlardan soğur oldum... Buralarda da yeniyim, özelden falan yardım edebilecek misiniz ?
  • Bitrate düşür 5mbps internetle 3500 bitrate çok fazla ayrıca ramın kaç öğrenebilirmiyim

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • kagitadam kullanıcısına yanıt
    16 GB Ram DDR4 (8X2) bu şekilde. Kaça düşürmemi önerirsin ? 3000 ?
  • Up'layayım, çok ihtiyacım var çünkü. Streamlabs OBS kullanıyordum, OBS Studio'yu tekrar ayarladım. Bu akşam deneyeceğim, inşallah düzelir. Reddit'teki arkadaşlar "OBS Studio'da yok böyle şeyler, arkadaşlarım Streamlabs OBS kullanıp aynı sorunla boğuşuyorlar." gibi şeyler söylediler. Göreceğiz bu akşam.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Barış Ertemli kullanıcısına yanıt
    Bağlantınız süperonline mı ? Ben superonline ile 25 download 5 upload hız aldığımda, pürüzsüz 4.500 bit yayın açıp işlemciye render yaptırıyordum. Superbox'a geçtim sinyal ayvayı yedi, btk ya şikayet ettim sürekli internet kopuyor falan neyse. Bence Yeni obs'yi indirin v23 olarak geçiyor NVENCH(NEW) olarak geçen yeni ekran kartı render seçeneğini deneyin,kaliteden memnun kalırsınız. AKlınıza takılan bir şey olursa discord kanalıma gelebilirsiniz 16:00 dan sonra online oluyorum her gün.
  • 4500 bitrate mi ? :O Nasıl ya..? OBS Studio'nun en son sürümünü kullanıyorum. Şu sıralar bir sıkıntım yok fakat oyun yayına 20 FPS olarak falan gidiyor. Tek problemim bu...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Barış Ertemli

    4500 bitrate mi ? :O Nasıl ya..? OBS Studio'nun en son sürümünü kullanıyorum. Şu sıralar bir sıkıntım yok fakat oyun yayına 20 FPS olarak falan gidiyor. Tek problemim bu...
    Siz 30 yada 60 olarak ayarlamadınız mı ?
  • 1080p 60fps yayın için 6binden aşağı vermemek lazım o bile azda.

    bu linkte hesaplamanızda yardımcı olabilir.
    https://www.chow-bryant.com/services/social-media-marketing/live-streaming/live-streaming-calculator/
  • Chagotta kullanıcısına yanıt
    Ayarladım, 60'a ayarladım. Fakat 20'lere düşüyor...
  • So say we all kullanıcısına yanıt
    Bitrate ile alakalı olacağını sanmıyorum, 720p60fps veriyorum zaten yayını. Fakat gene de deneyeyim, Bits per Pixel tam olarak nedir ? Nereden bakabiliriz ?
  • So say we all kullanıcısına yanıt
    Bu arada baktım, 720p60fps için bile neredeyse 8000 bitrate lazım. Ben de 30 fps'e ayarlayıp 4300 bitrate verdim. İnşallah düzelir.
  • Ben dün optimum ayarları buldum drop olmadan 720p 60 fps 5850 bitrate, x264 render kalitesi faster. Eğer 6 çekirdek 12 thread işlemciniz var ise direk fast yani bir tık daha iyi yapabilirsiniz.
  • İnternetin 5 mbps... O kadar bitrate beni aşıyor...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Barış Ertemli

    İnternetin 5 mbps... O kadar bitrate beni aşıyor...
    Anladım dostum.
  • İşlemci nedir acaba ? Bende i5 6500 var, bunla x264 ile veremem. Ryzen 5 2600 almayı planlıyorum, bununla x264'te verebilir miyim yayını ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 10mbit upload ile 4500bitrate 720p60fps de drop oluyor sebebi nedir acaba?
    Tek PC - i7 6700k - 16g ram - gtx 1070

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.