Şimdi Ara

Kağıttan daha ince bükülebilir güneş pilleri üretildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
177
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kağıttan daha ince bükülebilir güneş pilleri üretildi
    Çin'deki Jiangsu Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (JUST) araştırmacıları tarafından yürütülen araştırmada, bir A4 kağıdından daha ince esnek yapıda silikon bazlı güneş pilleri geliştirildi. Avustralya'nın Curtin Üniversitesi ve Çin merkezli LONGi Green Energy Technology'den araştırmacılar da bu gelişmeye katkıda bulundu.



    Enerji üretiminde seçenekleri artıracak



    Güneş pillerinin kullanım maliyetleri son birkaç on yılda sürekli olarak düştü ve bu da güneş pillerinin geniş ölçekte kullanımını kolaylaştırdı. Ancak bu teknoloji genellikle düz ve sert panellerin kullanıldığı yere monte güneş enerjisi çiftlikleri gibi uygulamalarla sınırlı kaldı. Kavisli yüzeylerin kullanıldığı alanlar gibi uygulama alanları silikon bazlı güneş pillerinin kapsamı dışında kalırken ve bunun yerine daha pahalı teknolojilerin kullanıldığını gördük.



    Kağıttan daha ince bükülebilir güneş pilleri üretildi
    Öte yandan yeni çalışmada sadece 50 mikrometre kalınlığında, yani bir A4 kağıdından daha ince silikon hücreler üretildi. Kâğıttan farklı olarak silikon hücreler katlanamıyor ancak rulo şeklinde bükülebiliyor; bu da onları uydulara ve diğer uzay tabanlı uygulamalara yerleştirmeyi mümkün kılıyor. Silikon hücreler herhangi bir şekilde bükülebildiğinden, araştırmacılar dronlar, zeplinler ve hatta giyilebilir akıllı cihazlar gibi çok çeşitli cihazlara hizmet edebileceklerinden eminler.



    Ayrıca Bkz.Westinghouse, İngiltere’de küçük modüler nükleer reaktörler kuracak



    Bu tür güneş hücrelerinin üretiminde daha az malzeme kullanılmakta ve bu da hücrelerin ağırlığını ve kullanım maliyetlerini azaltmakta. Bununla birlikte, güneş pilleri enerji dönüşüm verimliliğini kaybettiği önemli bir dezavantajı da beraberinde getiriyor. Zaten güç dönüşüm verimliliğindeki (PCE) kayıp da daha ince silikon hücrelerin günümüzde henüz yaygınlaşmamasının başlıca nedenlerinden biri olmuştur.



    Verimlilik de arttı



    Dolayısıyla esnek güneş pillerinin kullanımını kolaylaştırmak için kalınlığı 50 mikrometreye düşürmekten daha fazlası gerekiyor. Önceki denemelerde, 150 mikrometreden daha az kalınlığa sahip esnek silikon hücrelerde yüzde 24,7’ye varan verimlilikler yakalanabildi. Yeni çalışmada ise bunun da üzerinde, yüzde 26’lık bir dönüşüm verimliliğine ulaşıldı. Standart silikon hücreler zaten yüzde 26'lık PCE sınırına ulaşmış olduğundan bu başarı övgüye değer. South China Morning Post'un haberine göre, ekip şu anda bir film haline getirilebilen son derece taşınabilir, esnek güneş pilleri geliştirmeye odaklanmış durumda.




    Kaynak:https://interestingengineering.com/energy/solar-cells-thinner-than-paper
    Kaynak:https://www.scmp.com/news/china/science/article/3251305/thin-wafer-quest-worlds-most-powerful-ultrathin-and-bendable-silicon-solar-cell







  • güneş hücresi*

  • Gelişmeler güzel!

  • O kapak fotoğrafı ne öyle ya yeni Windows logosu sandım...

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.