arkadaşlar bu kafiye redif olayı nasıl ya redifler icin yazılısları ve görevleri aynı diyor ama cümle içerisinde mesela
Selam olsun karanfilin alına Selam,tomurcuklu defne dalına
burada "ına" redif diyor "al" tam uyak diyor. İşte ına ne görevi var anlamadım yazılışları diyosanız "al" yazılışı aynı :S irite oldum resmen :D kafiye ile redifi nasıl ayırcağımı bilmiyorum.Yardımcı olur musunuz?
Alına Dalına Kelimelerindeki -ına lar ektir. Aynı görevdedir. İyelik ve yönelme hal ekleridir. Bu sesler redif olur. Geriye Al ve Dal kalır. Bu kelimelerde de Al sesleri aynıdır. Görevleri farklıdır. Dolayısıyla kafiyedir, iki sesten oluştuğu için de tam kafiyedir.
SayisalMan
kullanıcısına yanıt
görevleri nedir peki farklı olduğunu söylemişsin sagol bu arada.
merhaba kardeş redif anlamda aranır baktığın zaman dal ve al kökler ına lar da redif karafilin al ına iyelik ve yönelme durum eki almış dal ı na için de aynı şey söz konusu kardeş
Görevleri farklıdır ve aynıdır derken mesela bir örnek vereyim: Kıvılcım var o ürperten sönüşten Kıvılcımda mesajlar var dönüşten. -ten, bilindiği üzere ayrılma hal ekidir. Her iki kelime için de bu geçerlidir yani her iki kelimede de görevi aynıdır. -üş eki yapım ekidir , ikisinde de farklı bir anlamda kelime meydana getirmiştir, bu nedenle görevleri aynıdır. Geriye Dön ve Sön kelimeleri kalır. Burada ise bu kelimeler kök halindedir ve herhangi bir ek yoktur, ikisinde de ön sesleri ortaktır yani tam kafiye vardır. Dön ve Sön birbirinden tamamen farklı kelimelerdir, kök halindedir ortak olan -ön sesi iki kelime için de ortak bir etki yapmamıştır. Mesela bak Sönüş ve Dönüş, -üş her ikisi için de yapım eki olarak farklı kelimeler türetmiştir ama -ön seslerinde bu söz konusu değildir. Bu nedenle bu ikisi kafiyedir. Bu konuda önce kelimeyi kök ve eklerine ayırmak çok faydalı oluyor, yani dil bilgisi önemli uyak ve rediflerde. Bilmem anladın mı biraz karışık oldu gibi ama
SayisalMan
kullanıcısına yanıt
EyvAllah teşekkür ederim.
quote:
Orijinalden alıntı: ultfatih
merhaba kardeş redif anlamda aranır baktığın zaman dal ve al kökler ına lar da redif karafilin al ına iyelik ve yönelme durum eki almış dal ı na için de aynı şey söz konusu kardeş