< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Coskun Marley -- 23 Ekim 2016; 22:57:52 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Kafanı Sertçe Vurduğunda Ne Yapmalısın
Kafanı sertçe vurduysan, ciddi bir yaralanma riski vardır. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşıyorsan hemen tıbbi yardım almalısın:
- Kafatası kırığı belirtileri (büyük şişlik, morarma, sızıntı)
- Baş ağrısı, kusma veya nöbetler
- Hafıza kaybı veya kafa karışıklığı
- Bilinç kaybı
6 Saat Önce Kafanı Çarptıysan
6 saat önce kafanı çarptıysan ve herhangi bir ciddi belirti yaşamıyorsan, yine de dikkatli olmalısın. İşte izlemen gereken adımlar:
- Dinlen: Kafanı çarptıktan sonra bir süre dinlenmek önemlidir.
- Soğuk kompres: Şişliği azaltmak için kafanıza soğuk kompres uygulayabilirsin.
- Yükseklik: Başını yükseltmek şişliği azaltmaya yardımcı olabilir.
- Baş ağrısı ilacı: Hafif baş ağrıları için reçetesiz satılan ağrı kesiciler alabilirsin.
- Doktorunu ara: Baş ağrın şiddetlenirse, kusarsan veya nöbet geçirirsen hemen doktorunu aramalısın.
Kafanı Vurduktan Sonra Ne Zaman Tıbbi Yardım Almalısın?
Yukarıda listelenen ciddi belirtilerden herhangi birini yaşıyorsan hemen tıbbi yardım almalısın. Ayrıca, kafa karışıklığı yaşarsan, kafanın herhangi bir yerinden sızıntı olursa veya baş ağrın şiddetlenirse de tıbbi yardım almalısın.
Kafanı Vurmanın Önlenmesi
Kafanı sertçe vurmayı önlemek için şu ipuçlarını takip edebilirsin:
- Spor yaparken veya tehlikeli etkinliklere katılırken her zaman koruyucu kask tak.
- Sarhoşken veya yorgunken riskli davranışlardan kaçın.
- Evinde düşme risklerini en aza indirmek için halıların kenarlarını bantla ve gevşek kabloları kaldır.
- Araba kullanırken emniyet kemerinizi her zaman takın.