Şimdi Ara

Kablo direnci ölçülmüyor ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
5.019
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar elimde bir multimetre var. Bir kablonun direncini ölçmek istiyorum multimetreyi direnç konumuna aldığımda ve kabloya değdirdiğimde değer belirli bir sayıdan başlıyor ve 0 a kadar düşmeye devam ediyor. Stabil bir değer yok yani sorun nedir ?

• http://www.myflukestore.com/crm_uploads/287_289_umeng0100.pdf
    http://www.testveolcualetleri.com/u-p2705_dijital_miliohmmetre-2188.html
    Böyle bir ölçü aletiniz olsa idi ölçebilirdiniz. Muhtemelen elinizdeki multimetre miliOhm lar mertebesinde ölçüm yapamayan standart tipte bir ölçü aleti olmalı. En düşük kademesi 1 - 2 Ohm olan bir alet doğal olarak bu değerlerin altını ölçemeyecektir.
    Saygılar.

• Kablonun direnç değeri multimetrenin ölçebileceğinden çok küçük olduğu için ölçmüyor. Zaten ölçse bile doğru sonuç elde etmen zordur. Direncini ölçeceğin kablonun kesiti, multimetre probunun kablo kesitinden epeyce küçük olmalıdır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: [Hugo]

http://www.ereyon.com.tr/store/ProductDetails.aspx?productid=10054586

Elimdeki ölçü aleti bundan.

Bu modelin en düşük direnç ölçüm kademesi olan 200Ω da çözünürlügü 0.1Ω mertebesinde,bunun altındaki omaj ölçüm degerlerini dogal olarak göstermeyecektir.Kablo direnci ölçebilmek için daha hassas cihazlar kullanmalısın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VRMS -- 24 Eylül 2012; 8:25:28 >

• http://www.direnc.net/M820D-DIGITAL-MULTIMETRE,PR-4045.html

Direnç Kademe 200Ω, 2kΩ, 20kΩ, 200kΩ, 2MΩ...±(1.0%+2d)
    0.1Ohm değil hassasiyeti , öyle olsa idi bir nebze sabit bir değer göstermeli idi... +-(%1 + 2 dijit ) accuracy hassasiyetinde bu cihaz. Yani son 2 dijiti kaale almayın demektir bunun açıklaması... 199.9 gösterdiğinde 9.9 Ohm hatalı olabilir demektir yani. Bu cihazda 1 , 1.2 veya 1.5 Ohm ölçtüğünüzde aradaki farkı anlamak dahi zor olacaktır yani.
    Saygılar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: untayk

http://www.direnc.net/M820D-DIGITAL-MULTIMETRE,PR-4045.html

Direnç Kademe 200Ω, 2kΩ, 20kΩ, 200kΩ, 2MΩ...±(1.0%+2d)
    0.1Ohm değil hassasiyeti , öyle olsa idi bir nebze sabit bir değer göstermeli idi... +-(%1 + 2 dijit ) accuracy hassasiyetinde bu cihaz. Yani son 2 dijiti kaale almayın demektir bunun açıklaması... 199.9 gösterdiğinde 9.9 Ohm hatalı olabilir demektir yani. Bu cihazda 1 , 1.2 veya 1.5 Ohm ölçtüğünüzde aradaki farkı anlamak dahi zor olacaktır yani.
    Saygılar.

Doğrudur. Hemen hemen benzer özelliklere sahip oldugundan ötürü şu modele göre değerlendirmiştim cihazı
    http://www.all-sun.com/manual/Dt830_en.pdf

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VRMS -- 24 Eylül 2012; 10:23:18 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: alpernbugra

Kablonun direnç değeri multimetrenin ölçebileceğinden çok küçük olduğu için ölçmüyor. Zaten ölçse bile doğru sonuç elde etmen zordur. Direncini ölçeceğin kablonun kesiti, multimetre probunun kablo kesitinden epeyce küçük olmalıdır.

Evet bende öyle düşünmüştüm çünkü kablo adı üstünde bir iletken değilmi. İyi iş yapabilmesi için olabildiğince düşük dirençli olması gerekir. Benim asıl amacım arabaların stop lambalarının biri diğerine göre daha parlak oluyor ya böyle modifiye icabı yapılyor. Onu yapmak. Yani kablonun direncinden kücük bir direnç takacağım. O lambaya giderken direnç sayesinde fazlalaşan akım lambayı daha şiddetli yakacak. tabi patlatmamak şartıyla. Başka bir çözümünüz varmı ?

• Direnç taktığınız lamba daha az parlak olacaktır. Çünkü kablonun iç direnci , ampule giden voltajın azalmasına sebep olur. İlave bir direnç , lambaya gelen voltajın daha da azalmasına sebep olacaktır. Lambanın kaç Watt olduğunu veya çektiği akımı ölçme şansınız varsa , size uygun bir direnç hesabı yapıp , değer verebiliriz. Farkın çok olmaması gerekiyorsa 2 lamba arasındaki , 1-4.7 Ohm arası bir direnç işinizi görecektir. Ama akım bilinmeden o direncin kaç Watt bir direnç olacağını bilemeyiz.
    Saygılar.
  • quote:

quote:

Kablonun direnç değeri multimetrenin ölçebileceğinden çok küçük olduğu için ölçmüyor. Zaten ölçse bile doğru sonuç elde etmen zordur. Direncini ölçeceğin kablonun kesiti, multimetre probunun kablo kesitinden epeyce küçük olmalıdır.

Evet bende öyle düşünmüştüm çünkü kablo adı üstünde bir iletken değilmi. İyi iş yapabilmesi için olabildiğince düşük dirençli olması gerekir. Benim asıl amacım arabaların stop lambalarının biri diğerine göre daha parlak oluyor ya böyle modifiye icabı yapılyor. Onu yapmak. Yani kablonun direncinden kücük bir direnç takacağım. O lambaya giderken direnç sayesinde fazlalaşan akım lambayı daha şiddetli yakacak. tabi patlatmamak şartıyla. Başka bir çözümünüz varmı ?

Stop lambasının standardı 21 Watt. Çift flamanlı olan iç içe park ve stop lambaları 5-21 Watt.
    Eğer modifiye yapacaksanız parlak olanı standart 21 wattlık ampulden, zayıf yanacak olanı 5 Wattlık park ampulünden kullanmanız uygundur. Dirençle falan uğraşmanıza gerek yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kerosen -- 24 Eylül 2012; 12:46:11 >

• quote:

Orijinalden alıntı: untayk

Direnç taktığınız lamba daha az parlak olacaktır. Çünkü kablonun iç direnci , ampule giden voltajın azalmasına sebep olur. İlave bir direnç , lambaya gelen voltajın daha da azalmasına sebep olacaktır. Lambanın kaç Watt olduğunu veya çektiği akımı ölçme şansınız varsa , size uygun bir direnç hesabı yapıp , değer verebiliriz. Farkın çok olmaması gerekiyorsa 2 lamba arasındaki , 1-4.7 Ohm arası bir direnç işinizi görecektir. Ama akım bilinmeden o direncin kaç Watt bir direnç olacağını bilemeyiz.
    Saygılar.

Kablonun direnci ampule giden voltajın azalmasına sebep olur fakat takacağımız ilave bir direnç kablonun iç direncinden daha da az olursa lambaya daha çok akım gidebilir.
    quote:

quote:

quote:

Stop lambasının standardı 21 Watt. Çift flamanlı olan iç içe park ve stop lambaları 5-21 Watt.
    Eğer modifiye yapacaksanız parlak olanı standart 21 wattlık ampulden, zayıf yanacak olanı 5 Wattlık park ampulünden kullanmanız uygundur. Dirençle falan uğraşmanıza gerek yok.

Evet istediğim cevap buydu teşekkürler. Bir kaç modifiye otomobilde görüyorum normal park lambaları yanıyor altta bir lambada çok şiddetli yanıyor. Haliyle hoş bir görüntü. Yani park yerine 21 watt stop lambası hertürlü işimi görür değil mi ? 21 watt 5 watta göre daha çok akım çeker demi ?

• Merhaba;Sayın hugo şu sözünüzü;
    Kablonun direnci ampule giden voltajın azalmasına sebep olur fakat takacağımız ilave bir direnç kablonun iç direncinden daha da az olursa lambaya daha çok akım gidebilir.
    pek anlayamadım doğrusu.Mevcut kablo var birde omajı kaç olursa olsun araya direnç attığınızda o devrenin direnci yükselmesi gerekmezmi?Kablosuz sadece dirençtenmi bahsediyorsunuz yoksa?

Bir de kablo ölçümü için diğer arkadaşlar gibi multimetre üzerine düşme,yazma yerine ben farklı bir tekniği size tavsiye edeyim;

Kesiti ve uzunluğu belli olan iletkenin iç direnci hesabı,en kesin ve net olan bu değilmi?

Akım konusunda haklısınız,21W olan haliyle daha çok akım çeker.
    21W/12V=1,75 amper 5W/12V=0,416 amper. Ya da daha kısa yoldan 21-5=16Watt fazla tüketim olur.Kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 25 Eylül 2012; 0:15:00 >

• Park lambası olarak 21 Watt mı kullanacaksınız? Yoksa ekstradan 5 Wattlık fren lambası mı eklemek istiyorsunuz anlayamadım.
  • Park lambası olarak sadece bir tane 21 watt kullanacağım
  • quote:

Orijinalden alıntı: malisert32

Merhaba;Sayın hugo şu sözünüzü;
    pek anlayamadım doğrusu.Mevcut kablo var birde omajı kaç olursa olsun araya direnç attığınızda o devrenin direnci yükselmesi gerekmezmi?Kablosuz sadece dirençtenmi bahsediyorsunuz yoksa?

Bir de kablo ölçümü için diğer arkadaşlar gibi multimetre üzerine düşme,yazma yerine ben farklı bir tekniği size tavsiye edeyim;

Kesiti ve uzunluğu belli olan iletkenin iç direnci hesabı,en kesin ve net olan bu değilmi?

Akım konusunda haklısınız,21W olan haliyle daha çok akım çeker.
    21W/12V=1,75 amper 5W/12V=0,416 amper. Ya da daha kısa yoldan 21-5=16Watt fazla tüketim olur.Kolay gelsin.

Arkadaşlar öncelikle belirteyim söylenilenin aksine bir iddaa etme durumum yada çok bilmişlik dik kafalılık gibi bir durumum kesinlikle söz konusu olamaz. Tek amacım biraz daha detay biraz daha beyin fırtınası biraz daha keşif :)

Aşağıda bir devre hazırladım. Akım güç kaynağından geliyor ve (kablo ve direnç değerleri örnek olarak verildi bu arada) 2xOhm direncindeki kablodan geçiyor. Ardından xOhmluk direncin içinden geçerek lambaya ulaşıyor. Şimdi burada direnç kablonun direncinden düşük olduğu için kablonun lambaya göndereceği akımdan daha fazla akım göndermezmi. Wattı filan boşvericek olursak ?

Kablo direnci ölçülmüyor ?

• Dirençler seri bağlandığında , direnç değerleri toplanır. Yani sizin kablo direnciniz 2Ohm + XOhm olacaktır. Yani kablo direnciniz azalacaktır. Ancak pratikte olmayan eksi direnç koyabilirseniz direnç değeriniz azalır. bkz :
    http://www.evdeteknik.com/edevreeldr.html
    http://www.elektronikhobi.com/dokuman.asp?id=44&user_enc=
    http://www.kontrolkalemi.com/forum/elektronik-genel/4559-direncler-hesaplama-cesitleri.html

• Sayın hugo;
    Özetle size iletkenlerde özdirenç konusunu araştırmanızı dolayısıyla zaten öz direnci gümüşten sonra en düşük değerli olan BAKIR iletken kullandığımızın altını çizmek isterim.
    Yani siz öyle bir direnç bulmalısınız ki araya koyduğunuzda bakırdan daha iyi hatda gümüşten daha iyi akım geçirmiş olsun.

Madem böyle,niye uğraşıyorsunuz ki, çok akım istediğiniz devrede iletkenin kesitini yükseltin,problemi çözmüş olursunuz.
  • quote:

Park lambası olarak sadece bir tane 21 watt kullanacağım

Park lambasını 21 Watt kullanacaksanız arka sisleri (tek ise) 2 li hale getirmekten başka çareniz yok. Ampul bağlayabileceğiniz başka yuva bulunmuyor.
    Yada mevcut fren ampülünü sürekli yanar hale getirip, sisleri fren ampulü olarak kullanacaksınız.
    Arkadan gelen sürücüyü yanıltabilir onuda söyleyeyim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: malisert32

Sayın hugo;
    Özetle size iletkenlerde özdirenç konusunu araştırmanızı dolayısıyla zaten öz direnci gümüşten sonra en düşük değerli olan BAKIR iletken kullandığımızın altını çizmek isterim.
    Yani siz öyle bir direnç bulmalısınız ki araya koyduğunuzda bakırdan daha iyi hatda gümüşten daha iyi akım geçirmiş olsun.

Madem böyle,niye uğraşıyorsunuz ki, çok akım istediğiniz devrede iletkenin kesitini yükseltin,problemi çözmüş olursunuz.

Hmm direnci iletkenin direncinden düşük bir direnç bulmam çok zor gibi gözüküyor heralde :)
  • Sayın Hugo bir kablonun direncinden daha düşük direnci paralel bağlayarak yapıcam diyor.

Birşey değişmez. . Eğer ampullerin ikisi aynı ve biri fazla yanıyorsa ; biri arızalıdır. Değiştirin

(Ağırdan alalım ustalar)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.