Şimdi Ara

K BELGESİ VE SRC ZORUNLULUĞU VE CEZASI (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: gyneco Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 1 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
1
Favori
3.864
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: ztalan

Yazarsa da o anki aracın resimleri ile yük olmadığını aracı emanet aldığını güzelce yazıp mahkemeye itiraz edersin direk iptal olur
    Teşekkür ederim bilgi için ancak bunun ceza olmadığının yasalarca belirlenmiş olması lazım onud a bulamadım siz biliyorsanız bilgilendirirseniz sevinirim
  • Karayolları Taşıma Yönetmeliğine göre, gerçek kişi üzerine kayıtlı "hususi" nitelikli kamyonet veya panelvan tarzı araçlar kapsam dışında. Yani bu tür araçları kullananların mesleki yeterlilik belgesi (src) zorunluluğu yok.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/01/20180108-1.htm

Madde 2-3/e, 3/f

K BELGESİ VE SRC ZORUNLULUĞU VE CEZASI

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kadobay -- 3 Mart 2021; 20:17:46 >

• quote:

Orijinalden alıntı: kadobay

Karayolları Taşıma Yönetmeliğine göre, gerçek kişi üzerine kayıtlı "hususi" nitelikli kamyonet veya panelvan tarzı araçlar kapsam dışında. Yani bu tür araçları kullananların mesleki yeterlilik belgesi (src) zorunluluğu yok.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/01/20180108-1.htm

Madde 2-3/e, 3/f

K BELGESİ VE SRC ZORUNLULUĞU VE CEZASI
    Onu biliyorum araç ruhsatta hususi ama sistemde yük taşınan araç olarak gözüküyor yıldızlı k belgesi var o yüzden polis plaka ehliyet sorgusu yaptığında sisteme düşer

• YiGiT öztürk Y kullanıcısına yanıt
    Araç hususi olup ticari bir yük olmadıkça cezaya konu olmaz çünkü taşıma kanunu kapsamına girmez. Sana kalan trafik kanununa dikkat ekmek
  • quote:

Orijinalden alıntı: ztalan

Araç hususi olup ticari bir yük olmadıkça cezaya konu olmaz çünkü taşıma kanunu kapsamına girmez. Sana kalan trafik kanununa dikkat ekmek
    Hocam başından beri dediğim gibi araç ticari amaçla kullanılıyor ve k belgesi var sadece ruhsatta hususi yazıyor babamda src var mesela ama boşken kullansam benden de isterler mi acaba

Bakın, SRC dediğimiz mesleki yeterlilik belgesi sürücüler için geçerli.Ticari faaliyetlerde kullanılan araçları kullananların sahip olmaları gereken belge.

K türü belgeler ise yük ve eşya taşımacılığında kullanılan araca mahsus begeler. 

Yük ve eşya taşımacılığı başkasına ait malların taşınmasında kullanılacaksa kazanç amaçlı yapılır ve bu "ticari" sınıfına girer.

Yük ve eşya taşımacılığı kendinize ait malların taşınmasında kullanılacaksa "hususi" sınıfına girer.

Diyelim ki kamyonetiniz vardır. Kamyonetin imal amacı yük ve eşya taşımak amaçlı imal edilmiştir. O yüzden araçla ilgili "K yetki belgesi" alınması gerekir.

Bu taşıma işi başkasının malının taşınması şeklinde olacaksa K1 yetki belgesi,

Bu taşıma işi kendi malının taşınması şeklinde olacaksa (mesela çiftçisin ve tarlandaki ürünlerin taşımasını yapıyorsun) o zaman da K2 yetki belgesi alınması gerekir.

İşte, kendi yük veya ürününüzün taşınmasında kullanıyorsanız aracınız "hususi" olarak tescil edilmiş ve amcanız gerçek kişi olarak K2 yetki belgesine sahip. Bu aracı sizin kullanmanız halinde SRC zorunluluğu yok. Kendi eşyanızı taşıdığınız sürece. Çünkü kayıtlı bilgilere göre ticari taşımacılık yapılamaz.

Şayet K1 yetki belgesi var ise "hususi" olarak tescil kaydı olamaz. "Ticari" şekilde tescil kaydı yapılır ve bu durumda SRC zorunluluğu vardır

• quote:

Bakın, SRC dediğimiz mesleki yeterlilik belgesi sürücüler için geçerli.Ticari faaliyetlerde kullanılan araçları kullananların sahip olmaları gereken belge.

K türü belgeler ise yük ve eşya taşımacılığında kullanılan araca mahsus begeler. 

Yük ve eşya taşımacılığı başkasına ait malların taşınmasında kullanılacaksa kazanç amaçlı yapılır ve bu "ticari" sınıfına girer.

Yük ve eşya taşımacılığı kendinize ait malların taşınmasında kullanılacaksa "hususi" sınıfına girer.

Diyelim ki kamyonetiniz vardır. Kamyonetin imal amacı yük ve eşya taşımak amaçlı imal edilmiştir. O yüzden araçla ilgili "K yetki belgesi" alınması gerekir.

Bu taşıma işi başkasının malının taşınması şeklinde olacaksa K1 yetki belgesi,

Bu taşıma işi kendi malının taşınması şeklinde olacaksa (mesela çiftçisin ve tarlandaki ürünlerin taşımasını yapıyorsun) o zaman da K2 yetki belgesi alınması gerekir.

İşte, kendi yük veya ürününüzün taşınmasında kullanıyorsanız aracınız "hususi" olarak tescil edilmiş ve amcanız gerçek kişi olarak K2 yetki belgesine sahip. Bu aracı sizin kullanmanız halinde SRC zorunluluğu yok. Kendi eşyanızı taşıdığınız sürece. Çünkü kayıtlı bilgilere göre ticari taşımacılık yapılamaz.

Şayet K1 yetki belgesi var ise "hususi" olarak tescil kaydı olamaz. "Ticari" şekilde tescil kaydı yapılır ve bu durumda SRC zorunluluğu vardır

Anladım hocam çok teşekkür ederim yani anladığım kadarıyla k2 ile sadece amcam taşımaclık yapabiliyor doğru mudur yani atıyorum araç yüklü ve araç amcamın üstüne olmasına rağmen src si olmasına rağmen babam kullansa bu sefer de k belgesinden mi ceza yiyeceğiz

ortada, amcanızın üzerine "hususi" olarak tescil edilmiş bir araç (kamyon-kamyonet-van-panelvan) ve k2 yetki belgesi var... amcanızın src belgesi olsa dahi, kendi aracıyla sadece kendi malını, eşyasını taşıyabilir. 

Ücret mukabili nakliyatcılık yapamaz, başkasının malını taşıyamaz.

Yönetmeliği okursanız k2 yetki belgesinin hangi amaçlar için verildiğine bakın

• quote:

ortada, amcanızın üzerine "hususi" olarak tescil edilmiş bir araç (kamyon-kamyonet-van-panelvan) ve k2 yetki belgesi var... amcanızın src belgesi olsa dahi, kendi aracıyla sadece kendi malını, eşyasını taşıyabilir. 

Ücret mukabili nakliyatcılık yapamaz, başkasının malını taşıyamaz.

Yönetmeliği okursanız k2 yetki belgesinin hangi amaçlar için verildiğine bakın

Benim anlamadığım k2 belgesi olması komple araçla alakalı bir durum okudum zaten biliyorum kendi yükünü taşımak için veriliyor ama sizin dediğiniz gibi ruhsatta hususi sistemde k belgesi olması boş araçta src gerektirmediğini polise nasıl kanıtlarım üstte arkadaş ilgili maddeyi atmış ama orada k belgeli araçta ticari amaçlı yük taşıması yapılmadığında yazmıyor

• quote:

Orijinalden alıntı: YiGiT öztürk

Benim anlamadığım k2 belgesi olması komple araçla alakalı bir durum okudum zaten biliyorum kendi yükünü taşımak için veriliyor ama sizin dediğiniz gibi ruhsatta hususi sistemde k belgesi olması boş araçta src gerektirmediğini polise nasıl kanıtlarım üstte arkadaş ilgili maddeyi atmış ama orada k belgeli araçta ticari amaçlı yük taşıması yapılmadığında yazmıyor

Alıntıları Göster

Valla noktasız virgülsüz bu kadar uzun cümlede neyi anlamadığınızı anlatmaya çalışmışsınız da ben neyi anlamadığınızı anlayamadım kusura bakmayın... 

• kadobay kullanıcısına yanıt
    Kusura bakmayın cümlelerde anlatım bozuklukları olmuş.Anlatmak istediğim şu:
    Öncelikle yıldızlı k2 belgesinin araç adına mı yoksa şahıs adına mı düzenlendiği konusuna açıklık getirirseniz sevinirim. Dediklerinizden anladığım kadarıyla k2 kendi eşyasını taşımak amacıyla düzenlenen bir belge olduğu için (taşımadan gelir elde edilmeyeceğinden) araç ticari olarak geçmiyor ancak kendi yükü taşınırken k2 src ve irsaliye kontrolü yapılıyor. Ve bu aracı sahibi dışında kişilerin src siz sürme hakları bulunuyor (yük taşımamak şartı ile)

1-K2 yetki belgesi gerçek kişi adına kayıtlı araç için verilir, her aracın taşıt kartı ayrı olur.

2-"Hususi" tescilli araçla kendi malını/eşyasını taşıyanlar için taşıma irsaliyesi düzenlemesi gerekmez. İrsaliye ticari taşımacılıkta zorunlu.

3-K2 yetki belgeli hususi araç sürücülerinde SRC şartı aranmaz.

Peki bunların bulunduğu bir madde var mı 4925 nolu karayolları taşımacılık kurallarında 2. Madde de belirtiyor ancak k belgesi olan veya olmayan diye belirtmiyor açıklamalarınız çok güzel ve açıklayıcı ancak bunu polise kanıtlayamadıktan sonra ceza yazacaklardır
    Tekrardan çok teşekkür ederim son bir sorum ise yani verdiğiniz cevaba göre aslında cevabı belli ama herhangi bir kaza durumunda kasko şirketi sende src yok hasarını ben karşılamıyorum deme hakkına sahip mi onu da okumuştum bir yerde

Kasko sigortası zorunlu bir sigorta değil arkadaşım.

Araçlar için zorunlu olan "trafik sigortası" olarak bilinen "zorunlu mali sorumluluk sigortası" dır.

Trafik sigortaları karşı tarafın hasarını kusur oranına göre karşılar.

Siz neyi merak ediyorsunuz asıl?

Hususi bir araçla nakliyecilik yapıp ta herhangi bir trafik kontrolünde veya kazada neler olabilir?

Bunların cevabını mı arıyorsunuz?  

Dediğiniz gibi diyebiliriz. Anlattığım araçla çevirmelerde yaşayacağım sorunlardan ve yaşayacağım kazada bana yapılacak muameleyi merak ediyorum aracın durumunu biliyorsunuz zaten bu arada sorması ayıp ne işle uğraşıyorsunuz baya bilgilisiniz ondan sordum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YiGiT öztürk -- 4 Mart 2021; 22:30:18 >

emekli...

bildiklerimde cevap vermeye çalışıyorum, bilmediklerimde cevabını bulmaya çalışıyorum, senin anlayacağın çalışan bir emekli.

Allah razı olsun çok yardımınız dokundu. Konuyu biraz fazla detaylandırmış olabilirim kusuruma bakmayın
  • İnternette çok bilgi kirliliği var şimdi vergi mükellefi olmayan gerçek kişi panelvan kamyonet ile iş maksatlı kendi takımlarını koyması yine bu k2* belgeyi almasını gerektirir mi?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.