Jiroskop, (İngilizce: Gyroscope, Gyro) veya Yalpalık, Cayroskop, Cayro, yön ölçümü veya ayarlamasında kullanılan, açısal dengenin korunması ilkesiyle çalışan bir alet. Jiroskopik hareketin temeli fizik kurallarına ve açısal momentumun korunumu ilkesine dayalıdır.
Jiroskop olarak bilinen alet ilk olarak 1817’de J. Bohnenberger tarafından icat edilmiştir ve jiroskop adı 1852’de Dünya'nın dönüş hareketini incelemek üzere yaptığı deneyler sırasında J. Foucault tarafından verilmiştir. Bir jiroskop presesyon ve nutasyon olarak bilinen hareketleri de içine alan çeşitli hareketler yapar. Günlük hayatta, uçak ve gemilerde yön bulmak için, uzay teleskoplarında yörünge kararlılığını sağlayabilmek için yaygın olarak jiroskoplardan yararlanılmaktadır.
Bisiklete binen herkes, bir bisiklet hızlı gittiği vakit dengeyi sağlamanın, yavaş gittiği vaktinkine göre çok daha kolay olduğunu bilir. Bir topaç, dönme hızı büyükse, dik kalarak dönmeye devam eder, fakat yavaşladıkça yana yatmaya başlar ve sonunda devrilir. Bu örneklerin her ikisinde de, kararsız olan (yani kolayca düşebilecek olan) cisimler, yeter hızla hareket halinde oldukları vakit dik durabilmektedir.
Bunlarda gördüğümüz, bir defa bir düzlemde dönmeye başlatılan bir cismin o düzlemde dönmeye devam etmesi özelliğinden jiropusularda ve denizcilik ile havacılıkta kullanılan başka çeşitli seyir yardımcılarında faydalanılır. Bu özellik, ağırlığının büyük bir kısmı çevresine yakın toplanmış bulunan tekerleklerde daha açıktır. Bu cins ağır tekerleklerin hepsine jiroskop denir.
çalışma mantığı:
30 TL -- Kargo dahil.Sistem Notu : Bu ilan her türlü yoruma açıktır.
bu ürünü çevirmeye başlayınca kaç saniye yada dk boyunca dönüyor? yani bildiğimiz klasik topaç v.s. lerden ne farkı var acaba?
quote:
Orijinalden alıntı: Frank Lapidus
bu ürünü çevirmeye başlayınca kaç saniye yada dk boyunca dönüyor? yani bildiğimiz klasik topaç v.s. lerden ne farkı var acaba?
Kusura bakmayın biraz geç cevap oldu,topaçtan ziyade bu teknolojik aletlere koyulan bir aygıtın en kaba hali.Uçtanktan iphone a kadar bir çok makine ve elektronik cihazda mevcuttur.
Temel amacı açısal formülüyle istenilen alete gerekli denge koordinatı vermek.
Satışa sunduğum topaç misali bu alet ise içinde bulunan daire ile kendi uzancının boyutundan bir ipte dik şekilde durabiliyor dönerken ayrıca kalem ucu vb sivri uçlarda dönebiliyor.Bunun yanında ilk dönme hızından belli bir süreye kadar 0 ile 90 arasında herhangi bir poziyonda düşmeden kalabiliyor.
Dönme süresi ise bağladığınız ipin uzunluğuna ve çekiş hızına göre değişiklik gösteriyor.
Bir kaç yıl geç kalmışım sanırım Google da arayınca buraya yönlendirdi satıldı yazısını göremeyince bir sorayım dedim, neyse kolay gelsin
frkn3d
kullanıcısına yanıt
zamanında bende çok aramıştım baktım olacak gibi değil yurtdışından avuç kadar şeyi getirttik meraktan .Fazldan getirtmiştim elimde kalmadı hemen tükendi .Baya bekleyeni arayanı varmış arada hala soruyorlar
zamanında bende çok aramıştım baktım olacak gibi değil yurtdışından avuç kadar şeyi getirttik meraktan .Fazldan getirtmiştim elimde kalmadı hemen tükendi .Baya bekleyeni arayanı varmış arada hala soruyorlar
Bende aliexpress den alayımmı diyordum bir ay beklemeyelim dedim ama heralde aliexpressden alacaz
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme