Şimdi Ara

İYTE BİLGİSAYAR 1. SINIFIM VE BÖLÜMÜ ANLATIYORUM.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
1
Favori
1.145
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Evet arkadaşlar. Geçen sene hazırlıktım. Bu sene 1. sınıfa başladım ilk vizeler bitti. Size bölüm hakkında bilgiler vereceğim.

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Okul, öğrenciler derse sürekli gelsin, sürekli ders çalışsın diye elinden geleni yapıyor. Geçen sene neredeyse her hafta arkadaşlarla gezerdik. Bu sene ise daha dışarı çıkamadım. 2 ay bitti, daha dışarı çıkamadım. Bunun nedenini yazının devamında göreceksiniz.
    Öncelikle derslerden ve hocalardan başlayalım.

Matematik : 3 saat hoca tarafından konu anlatımı yapılır. 2 saat ise asistan tarafından soru çözümü yapılır. Thomas Calculus kitabı kullanılır. Hoca dersi İngilizce işler. Zaten tüm sınavlar, ödevler, quizler vs İngilizce olmak zorunda. Göreceğiniz konular normal lise matematiği en başta. Fonksiyon, limit, türev öyle. Türevde ek olarak farklı şeyler göreceksiniz. Tabi lise matematiği ama ne nerden geliyor, bunu nerden bulduk her şeyi kanıtlarıyla görüyorsunuz ve sınavda da kanıtlamalarıni göstererek, açıklama yaparak, adım adım yazmanız lazım yoksa puan kırılır. Quizde 60 puanlık soru vardı mesela. Çoğu kişi soruyu çözmüş ama açıklama istenilen gibi olmayınca 20 puan kesildi direk. Sınavda da öyle. Ben bunun bilincinde sınava girdim. Mesela lim x 0'a yaklaşırken sinx/x neden 1 bunu anlatıyorlar. Sen işlemde bunu kullanırken bu neden böyle anlatman lazım direk 1 yazıp geçemezsin. Sandwich Theorem, Intermediate Value Theorem gibi teoremleri görüp bunları kullanarak yaptığınız işlemleri kanıtlamanız lazım.

Moleküler biyoloji ile birlikte işleniyor derd. Yani toplam 160 kişi aynı anda ders işliyor. Tabi sınıfın doluluk oranı 100 falandır. İlk vizenin ortalaması 63. Ben gayet iyi bir not aldım ki zaten matematiğim önceden de iyiydi. Ek olarak iyi almamın sebebi derse devamlılığım, dersi dinlemem, düzenli çalışıp hatalarımın farkına varmaktı. 4 quiz yapılır. Quizlerin tarihleri bellidir. 1. vize öncesi, sonrası ve 2. vize öncesi sonrası yapılır quizler.

Yoklama alınmaz.

Fizik : 3 saat konu anlatımı, 1 saat soru çözümü, 2 saat ise lab dersi var. Kullanılan kitap University Physics. Sınıfta yabancı varsa ders İngilizce işlenir yoksa hoca Türkçe anlatır. Hocanın İngilizcesi çok iyi hatta tanıdığım hocalar arasında en iyi İngilizceye sahip kişi ( 2 hoca var fizikte, benim dediğim hocayı özelden mesaj atıp öğrenebilirsiniz ) ama biz anlayalım diye Türkçe işliyor. Laba zorunlu. 3. kez gelmezseniz dersten kalırsınız. Labı ve soru çözümünü asistan verir. Labda aletler ile deney yapılır sonra veriler toplanır. Ondan sonra ise rapor hazırlanır. Grafik çizilir, sorular hesaplanır. Asistan isteğine bağlı labda quiz yapabilir.

Labdaki alet şu :http://skipper.physics.sunysb.edu/~physlab/lib/exe/fetch.php?w=350&tok=2b8b79&media=phy133:lab7conservationofmomentumequipmentpic.jpg

Deneye göre alet üzerinde değişiklikler yapılır. Bir aleti 5 kişi kullanır. Bizde deney boyunca biri gliderdan sorumlu, biri verileri yazar, biri verileri okur, biri de hesaplama yapar. Diğer kişi de kontrol eder doğru oluyor mu diye.

Benim fiziğim kötüdür ama üni fiziğini görünce direk dedim ki ben kaldım. Lisedekinden çok farklı. Artık 3 eksene geçiyoruz. X y z ekseninde işleniyor her şey. Kuvvet, konum, düşünebileceğiniz her şey. En başta baya zorlanıyordum. Bir de benim aldığım hoca baya iyi anlatıuor ama fiziği sevene. Benim için işkence oluyor çünkü kafam almıyor. Fizik vizesi daha açıklanmadı ama tahminen ortalamanın biraz üstünde gelir. Fizikte hocanıza bağlı olarak quiz olur. Eğer quiz varsa bu quizler 1. vizenin yerine sayılır. Quiz yoksa 2 vize yapılır. Bu dediğim 1. sınıftayken fizik hocalarının neler yaptığı. Üst sınıflarda daha farklı.

Her ay 10 soruluk ödev verilir.

Geçen sene ortalama 30 imiş. Bu sene de benzer olur bence.
    Bu arasa hoca kafasına göre yoklama alır.

Bilgisayar Kavramları : 3 saatlik bir derstir. Yoklama yine hocaya bağlı. Bazen kafası eser yoklama alır ve 3 kere yok yazılan dersten kalır. Ders İngilizce işlenir. Kitap Computer Science An Overview. Quizi yok. 2 vizesi var. Ders içeriği isminden belli. İşte veri nasıl aktarılır. CPU, RAM vs nasıl çalışır, harddisk, cd vs nasıl çalışır, resim, yazı, ses vs nasıl oluşturulur, işletim sistemi nedir nasıl çalışır, internet nedir, protokoller nedir, nasıl aktarma yapılır, TCP/UDP vs gibi kavramlar görülür. Hiç bilmediğiniz şeyler olduğu için zorlanabilirsiniz.

Ara sıra ödev verilir.

Bu dersin hocası Teknopark bölüm başkanı + okuldaki en iyi doçent. Konuya bağlı olarak farklı hocalar da girebiliyor.

Vizesi zor sayılmaz ama kolay da değil. Eğer dersi anladıysanız ve çalıştıysanız yüksek alırsınız. Ben dersi anlamadım ama çalıştım. Harf olarak BB falan gelir tahminen.

Programlama : 3 saat hoca tarafından verilen konu anlatımı, 2 saat asistanlar tarafından verilen lab dersi var. Ders İngilizce işlenir. Laba katılım zorunlu. 2 kere gelmeme hakkınız var. Sonrası dersten kalma. Ödev olmayan her hafta quiz vardır. Quiz olmayan hafta ise ödev vardır. Yani ilk dönem yaklaşık 10-12 quiz olacaksınız ve 4-5 ödev yapacaksınız. 2 vizesi vardır. Quizler o gün işlenen dersin içeriğiyle alakalı oluyor genelde. Amaç dersin dinlenip dinlenmediğini öğrenmek.

Labda her kişiye 1 bilgisayar düşer. Yani herkes bireysel.

En başta öğretilmesi gerekenler öğretilir sonra ilk dönem Python, ikinci dönem ise Java ile ders işlenir. 2. sınıfta C'ye geçilir.

Yoklama alınır.

Ayrık Yapılar : 3 saattir. Kitap Discrete Mathematics and Its Applications. Ders İngilizce işlenir. Bu bildiğiniz matematiğin bilimsel hali. Mantık, fonksiyon, diziler vs göreceksiniz. Tabi yine kanıtlarla, açıklama yaparak göstereceksiniz. Mantıkta birçok ispat yöntemi var. Onları kulanacaksınız. İlerleyen konularda bilgisayar ile alakalı konular geliyor.

1 vizesi var. Neredeyse her hafta quiz olur. Quizleri basittir hemen 5 dkda biter. Ders kolay gibi gözükse de zor bir ders. Ara sıra ödev verilir.

Yoklama alınmaz.

İngilizce : 3 saattir. Sadece final var. Ek olarak ödevler ve sunumlar var. Derste akademik araştırmalar nasıl yapılır, doğru bilgi nasıl bulunur. Bilgiyi çalmadan nasıl kullanırız. Akademik makale yazarken farklı kaynaklardan alıntı yaparken bu kaynaklar nasıl belirtilir gibi şeyler görülüyor. Mesela ödev olarak minimum 600 kelimelik argumentative essay yazılacak. Kullanılan kaynaklar belirtilecek formata uygun bir şekilde. Ek olarak bu kaynakların resimleri ( kullanılan bilginin sayfası vs ) hocaya verilecek.

Yoklama alınır.

Şimdi gelelim neden 2 aydır dışarı çıkamadığıma.

En başta iyi güzel başladık. Sürekli quizler olmaya başladı, ödevler verileme başlandı, raporlar hazırlandı. Sonra zaten vize haftası geldi. Vize haftası 2 hafta sürüyor. Vize haftası içinde ve vize haftası bitince de tekrar yine ödevler, raporlae ve quizler devam ediyor.

Mesela 12 Kasım'da başladı sınavlar. 28'inde son sınavı olduk.
    12'sinden önce zaten quizler, ödevler vs vardı. Vize haftası hine quizler oldu. 1 ödev teslimi oldu. Raporlar hazırlandı. Vizeler bitti.
    30'una ( dün ) ödev teslimi + mat quizi vardı. Quizi 7'sine ertelettik.

8 Aralık'ta programlama ödev teslimi var. 7 Aralık'ta İngilizce ödev teslimi + mat quizi var. Pazartesi programlamadan quiz olacak. Salı günü %80 ayrık yapılardan quiz olacak.

Salıya 2 tane fizik lab raporu teslim etmemiz lazım.

İngilizce ödevi olmasa rahat sayılırdık ama bu ödev rahat 3 4 gün sürer.

Gördüğünüz gibi 28 Kasım'da vizeler bitti. 2. vizeler 12 Aralık'ta başlıyor ama hocalar boş bırakmıyor ki biz okuldaki en rahat bölümüz. Diğer bölümlerde fizik + kimya + varsa biyoloji raporları hazırlanıyor. Onların sınavları oluyor. Ek olarak bölüm derslerinin de raporu, sınavı vs oluyor.

Bu arada mat dersi mat binasında. Fizik dersi, labı, soru çözümü fen binasında, mat soru çözümü fen binasında olur. İngilizce dersi ve programlama labı bilgisayar binasında olur. Programlama dersi inşaatta işlenir. Kavram ve ayrık dersi elektronik binasında işlenir.

Bölüm derslerinin farklı binalarda işlenme sebebi ise şu : üstten alanlar, hazırlığı atlayanlar, normal olanlar toplam 100-120 kişi var ve bilgisayar binasındaki sınıflar max 50 kişilik. Ondan farklı binalarsa işleniyor.

Hocalar hakkında bilgi isteyenler özelden mesaj atabilir. Açık yerde isim vererek yazmak olmaz ama ben 1 hoca dışında hepsini kaliteli ve gerçekten işini iyi yapan kişiler olarak buluyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Artyom A. C. -- 1 Aralık 2018; 4:50:45 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Hocam faydalı bir yazı olmuş. Geçen sene yks’ye hazırlanırken de sizin başka uzunca bir yazınızı okumuştum (hatta soru bile sormuş olabilirim.) ve İyte bilgisayar aklımın bi köşesinde durur hale gelmişti. Şimdi farklı bir yerdeyim ama uzun süreden sonra foruma girip yazınıza denk gelmek hoşuma gitti. Sizin bölümde liseden arkadaşım İhsancan adında bi çocuk var. Bir yerde denk gelirseniz birdaha denk gelmemeye dikkat edin pek tekin bi kardeşimiz değil kendisi.(!) Bölümü düşünen arkadaşlar da Artyom hocamızı takipten bırakmasın. 2010 gibi gelir.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hocam iyte ile ilgili sikayetler vardi. Cok sehir disinda, sosyal hayat yok, kulupler yok vs. Bunlar hakkinda dusunceleriniz nedir?

Bir de cok tesekkurler belki forumda su ana kadar okudugum en iyi yazi.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mithrandir. kullanıcısına yanıt
    https://forum.donanimhaber.com/soru-cevap-tanitim-izmir-yuksek-teknoloji-enstitusu-iyte--128270385

Üni hakkında bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Sosyallik yok hocam. Bunu da forumda hep belirtmişimdir. Sosyal bir insan burada en fazla kampüsteki, köydeki kafelerde bir şeyler içer arkadaşlarıyla. Veya topluluklara katılıp bir şeyler yaparsınız.

Kulüpler var. Derslerden zaman bulundukça konferanslar yapılır, etkinlikler düzenlenir.

Spor olarak basket, futbol, voleybol, okçuluk, dağcılık, bisiklet, koşu topluluğu, taekwondo topluluğu aktif.

Bölümle alakalı olarak IEEE ( içinde 4 5 tane topluluk barındırır. Robotik Otomasyon, Bilgisayar, Enerji gibi toplulukları ) inovasyon, girişimcilik var. Zaten okuldaki en aktif topluluklar bu üçü.

Onun dışında tiyatro, halk dansları, dünya dansları, sinema topluluğu, satranç ve GO topluluğu, radyo topluluğu aktif.

Şehirden uzak baya. En yakın sinema 50 km ötede yani öyle diyeyim. Bu yüzden sinema topluluğu gösteri merkezinde her hafta film oynatır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Artyom A. C. -- 1 Aralık 2018; 14:39:40 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.