Şimdi Ara

İTÜ Yazanlar İçeri! Muafiyet Sınavı! Fizik Kimya Matematik (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
58
Cevap
7
Favori
3.311
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Dostum, grupta yazanlardan biri de bendim. Deneyimlerime göre birkaç ekleme daha yapayım. Bir kere MAT1 konusunda gerçekten çıkmış soru + BuDers tamamen yeterli oluyor. Hatta BuDers’in üniversite matematik videolarında en nokta atışı video çektiği seri, MAT1 videolarında var. Hem ders zaten en kolay üniversite matematik dersi hem de Kemal Reyiz de MAT1 ile ilgili ne varsa üzerinden geçmiş resmen. Bunun dışında mat bölümünün havuz sitesinde çıkmış soruların çözümlerinin bulunması da güzel olay.

    Fizik ve kimyalar için gerekli açıklamaları yapmıştım. İkisi de hafife alınmaması gereken dersler, zaten en zorları onlar. Fizikte en azından çıkmış sorular ve cevapları var. Maalesef ama çözümleri yok. Çözümleri için Youtube’ta İTÜ sınavları çözüm videoları çekip ama parayla videolarını paylaşan biri var. Duyduğum kadarıyla anlatımı ortalama ama soruların nasıl çözüldüğünü görme konusunda faydalı. Şöyle bir 2016-2020 arası tüm vize finallere bakıp sorulara hakim olursan bence fizik muafiyetinde şansın olur. Kimya 1 ise o cidden güncel sorularının bulunmaması sebebiyle çok sinir. Dediğim gibi lisedeki haline en çok benzeyen ders o ve liseye göre 3-4 yeni konu var sadece. Ama Kimya 1 sınavları tam bir problem çöplüğü. 5-10 adımda çözülebilen sakız gibi uzatılmış sorular soruyorlar. Yapman gereken bildiğin formülleri yerine koymak oluyor ama bunların yetmediği, bunlar için uzmanlaşmak gerektiği ortada. Onun dışında tabi sınavda hesap makinesi kullanmazsan geçmiş olsun. Kimya 1 sınavlarına çalışmak için Petrucci Genel Kimya kitabındaki sorular öneriliyor ama bunun çok isabetli bir öneri olduğunu düşünmüyorum. Yine de oradan yararlanabilirsin.

    Son olarak bu derslerin yararları ve havuz muafiyet sınavı olaylarına değineyim. Bir kere İTÜ, özellikle fizik ve kimya havuz derslerinde gereksiz kasıntı sorular soruyor. Sınavların test olmasının tek avantajı, iddiasız konumda bulunup sadece sınavları geçmek isteyen birinin yaptığı sallamalar sayesinde 5-6 soru tutturabilme şansına sahip olması denebilir. Okuldaki derslerde fizik bölümünde neredeyse hiçbir hoca iyi anlatım yapamıyor. Kimileri ders anlatmaktan bezmiş kimileri de işi ispat yapma şovuna dönüştürüyor. Kimya bölümünde ise iyi hocalar var ama onları dinleyip de ders notlarına odaklanırsan iş sınava geldi mi o soruları görünce sıkıntı oluyor. Kimyadaki iyi hocaların yaptığı şu genel olarak: Mesela bir hoca düşün, limit türev integrali süper anlatıyor. Mantığını nereden geldiğini her şeyi anlıyorsun, aydınlanıyorsun. Ama bu hoca hiç soru çözme çalışması, uygulama yapmazsa ya da onları çok basit sorular üzerinden yaparsa bir zor kaynak çözmeye başladın mı şok olursun, bunun gibi bir durum yaşamak zorunda kalırsın. Matematik bölümüne bir şey demiyorum çünkü aralarında cidden çok iyi anlatanlar ve hakkını verenler var. Fakat hızlı çözüm için BuDers çok iyi. Bunun dışında sınavlarda da yerinde zorluk seviyesi uyguluyorlar. Bir de İTÜ’de veya belki her üniversite için şöyle bir olay var. Çok az hoca, dersin hakkını verdiği ve buna göre sınav hazırladığı için bir dersi tamamen kavramak, mantığını her şeyini öğrenmek istiyorsan bunu aynı anda yüksek bir harf notuyla birleştirmen ancak dediğim gibi dersin hakkını veren, sınavında zor sorsa bile ona göre dersi anlatan ve öğreten bir hocayla mümkün. Eğer yüksek harf notları almak istiyorsan çalışmalarını ağırlıklı olarak vize finallerde çıkan sorular için yapmalısın, öğrenmekten çok hızlı çözüme ağırlık vermelisin maalesef. Bu yüzden kendi adıma da hedefim, yaz öğretimi sonunda ortalama kasmayla işim bitince yeni bölümümde artık derslerin temeline mantığına odaklanmak, AA almak için kendimi kasma olayını askıya almak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Denizcankaya97 -- 19 Ağustos 2020; 9:16:1 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Denizcankaya97 kullanıcısına yanıt
    Hocam bu açıklama çok iyi olmuş çok sağolun. Dediklerinize çok dikkat edeceğim. Umarım başarırım.

    Ama bu çıkmışlar falan ulaşamıyorum. Sanırım okula kaydolmadan olmayacak.

    Ayrıca hocam siz yeni bölümüme geçince demişsiniz. Yatay geçiş mi yapıyorsunuz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet yatay geçiş hedefindeyim. Yaz okulu derslerinden istediğimi alırsam EHB’ye geçeceğim. Çıkmış sorular için de fiziğin çıkmış soruları açık aslında. Ama mattakiler için okul öğrencisi olarak İTÜ’nin bilgi sistemine kayıtlı olman gerekiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Denizcankaya97 -- 19 Ağustos 2020; 11:21:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Denizcankaya97 kullanıcısına yanıt
    Tekrar bakayım hocam.

    Umarım geçebilirsiniz hocam. Benim de aklımda yatay geçiş ya da çap var hocam. O konuda ne dersiniz? Ortalama nasıl yaptınız ne önerirsiniz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • liseye en yakın olan kimya ama dersi 2 kez aldım haftalarca çalıştım, lise kimyam da fena değildi ama alabildiğim not bb oldu. matematik en detaylısı ama aralarından en kolayı, fizik de yine kasıntı sorular soruluyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elsewiir E kullanıcısına yanıt
    Hocam yapamazsam da en azından denemiş olurum. Ne tavsiye edersiniz. Nasıl çalışayım. Şöyle yapsam olurdu AA gelirdi. Gibi önerileriniz olur mu?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hvl00 kullanıcısına yanıt
    kimya için en ufak bir tavsiyem yok gerçekten ne kadar çalışırsanız çalışın yapamama ihtimaliniz her zaman var. hiçbir türlü tam olarak hazır olamıyosunuz. ne çalışabileceğiniz benzer sorular var ne de çıkmışları var. matematiği sadece çıkmışlara çalışarak aa verdim. tabii dersi de takip etmiştim. budersin anlatımını sevmiyorum ama herkes ordan çalışıyor. itü opencourseware özet şeklinde videolar çekti mat103 ve fiz101 için onlara bakabilirsiniz. fizik okuduğumdan havuz fiziğine girmedim ama arkadaşlarım soru atıyodu çözemiyodum aşırı kasıntı sorular var onun için de tavsiyem yok o yüzden

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elsewiir E kullanıcısına yanıt
    Hocam şu ana kadarki en korkutucu cevap sizin oldu. Bakalım umarım olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hvl00 kullanıcısına yanıt
    bence sadece birine odaklanın en iyisi o olur.
  • Elsewiir E kullanıcısına yanıt
    Sanırım evet bu mantıklı. Teşekkür ediyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hvl00 kullanıcısına yanıt
    Valla havuzlara hakim olup onlardan AA görmen lazım. En zor havuzlar Fizik2, Kimya1, Mat2. Bunun dışında bölümünde yarıhavuz ya da bölüm derslerinin fazla olmaması da işini kolaylaştırır. Yarıhavuz dediklerimiz 5-10 bölümü kapsayan matematik ya da programlama temelli dersler. Bölüm dersleri ise genelde ilk yıl olmaz ama olan bölümler de mevcuttur. Yarıhavuz ve bölüm derslerinde notu veren, doğrudan hoca olduğundan hoca sıkıntılıysa işin zorlaşıyor. Bunun dışında Türkdili dersleri de eğer 1. sınıfında varsa onlar da hocalara bağlı zorluğu belirlenen dersler.

    Bu arada halen daha muafiyet sınavına çok uzun bir süre var. Evdesin, boşsun. Bence moralini bozmadan 3 derse de çalış. Ama şunu söyleyim: 3’ü arasında muafiyet sınavını geçmenin en yüksek ihtimal olduğu ders, MAT1. Onun dışında dediğim gibi elinden geleni yap. Tam çalışmanı yap, muafiyet sınavlarını geçemesen bile havuz sınavları konusunda sonuçta bir deneyim kazanırsın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Denizcankaya97 -- 19 Ağustos 2020; 15:13:59 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Denizcankaya97 kullanıcısına yanıt
    Evet evet. Sanırım şu anlık en mantıklı hareket bu olur. Teşekkür ediyorum. Dediklerinize dikkat ederim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1 aylık ezberle kimse AA alamıyor zaten merak etme. Birisi eğer derslere girmeden başka yerlerden çalışarak (veya hiç çalışmadan) AA alabilecek kadar iyi mat,fizik,kimya yapıyorsa o kişinin derse girmesine gerek yoktur zaten. Şu çağda her yerde onlarca kaynak var. Birisinin mat1 öğrenebileceği tek yer üniversite amfileri değil.
  • Üniversite kültürü tabi ki ayrı. Ancak o kültürün alınacağı yer o dersler değil. Calculus dediğinin büyük kısmı lys mat zaten (gerçi şimdi türev integral kalkmış) yani bizde de lisede gördüğün konular.

    Kaldı ki örneğin almanya'da lisans 3 yıl sürüyor. Bu dersleri üniversitede almıyorsun. O zaman almanlar üniversite kültürü veremiyor diyebilir miyiz, tabi ki diyemeyiz. Dersi veren hoca, üni dinamikleri vb. bunlar bölüm derslerinde önemli şeyler. Bu derslerde değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi brdkn -- 19 Ağustos 2020; 21:1:54 >
  • Hocam demek istediğini anladım zaten. Ben şunu demeye çalışıyorum. Bu muafiyet sınavına girip geçen birisi kanıt nasıl yapılır, açıklayıcı cevap nasıl verilir vb. bunları bilmek zorunda (en azından matematik için). Aksi halde zaten AA alacak notu alamaz. Ki oranları da paylaşmışlar epeyce düşük bir kısım geçebiliyor.

    Üniversite kültürü ise dediğim gibi ağırlıklı olarak bölüm derslerinde hissedilir. He bölüm dersi harici hissedilmez demek tabi ki yanlış olur. En basitinden kütüphaneye girip ders çalışınca bile veya merak ettiğiniz konuya dair kaynak arayınca bile üniversite kültürünü hissedersiniz. Öğrenci kulüpleri, öğrenci proje takımları, derslerde yapılan ortaklaşa projeler... Üniversite kültürünün en çok hissedileceği yerler böyle yerlerdir. Çoğunluğu lise konusu olan kimya dersi değildir ki.

    Mat1, fizik1 vb. için bölüm derslerine hazırlayan dersler diyebiliriz. O yüzden yapabilen birisinin almasına gerek yok diye düşünüyorum, o kişi zaten üniversiteye hazır demektir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi brdkn -- 19 Ağustos 2020; 22:19:1 >




  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.