Şimdi Ara

İTÜ uçak müh. mi ODTÜ havacılık ve uzay mı? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
65
Cevap
5
Favori
37.248
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • miko_miko kullanıcısına yanıt
    aeronautical sozcugunun en dogru karsiligi ucak tir. havacilik sozcugu bunun dogru karsiligi degil. havacilik sozcugu baska bir seyi ifade ediyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • "uçak" ve "havacılık" diye neden iki ayrı sözcüğün kullanıldığı konusuna aklı takılanlara tarihsel bir bilgilendirme yapayım. Araştırmaya dayalı ve objektif değerlendirmedir. Sözün doğru anlaşılmasını umarım.

    Uçak mühendisliği Türkiye'de ilk olarak İTÜ Makina Fakültesi'nde makina mühendisliğinde okuyan öğrencilere bir opsiyon olarak sunulmaya başlandı. Türkiye'deki ilk uçak mühendisleri de bu şekilde mezun olmaya başladı. Bu mezunlar ABD'de ve Avrupa'da çok başarılı yerlere geldiler. Çok kimse bilmez ama dünyadanın şu anda önde gelen birçok firmasının tasarımlarının birçok kritik aşamasında bu mezunların çok katkıları vardır. Bu tasarımlar aslında birçoğumuzun aşina olduğu ürünlerdir. Çok meşhur uluslarası firmaların üst düzey teknik yöneticiliği yapmış birçok kişi var bu mezunlardan. Zaman ilerledikçe İTÜ'deki bu bölüme uzay çalışmaları da eklendi. 1944'lerde başlayan bu gelişim süreci İTÜ'yü 1983'te bu alanı fakülteleştirmesi gereğine yönlendirdi. 1983'te Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi kuruldu.

    Bu süreçte 1981 yılında İTÜ mezunu Cahit Çıray ve yine İTÜ'deki birkaç profesör arkadaşının yoğun çabası ve desteğiyle birlikte ODTÜ'de bir uçak mühendisliği bölümü açıldı. ODTÜ üniversite olarak reklamını öteden beri iyi yapmış bir üniversitedir. Programın ve bölümün adını "uçak" koymak yerine aslında daha geniş bir alanı ifade ediyor izlenimini vermek de biraz amaçlanarak "havacılık" olarak koydular. Programın ve bölümün İngilizce adı "aeronautical" iken Türkçe adı "havacılık" oldu. 2000'li yıllara gelinene kadar ODTÜ'de ciddi anlamda uzay çalışmaları yoktur. Bu sebeple zamanla bu açık kapatılmaya çalışıldı. Daha sonra da bölümün İngilizce adı "aeronautical"dan "aerospace"e çevirildi. Zaten eski mezunları "aeronautical" mezunudur.

    Bu arada geçen süreçte devlete ait olan ve Ankara'da olan Ankara Rüzgar Tüneli ODTÜ'ye bağlandı/devredildi. Devlet ODTÜ'deki bölümün gelişmesi için ciddi destek oldu.

    Ancak gelinen noktada İTÜ bu alanda her zaman hem de çok açık ara önde gitti. Örneğin rüzgar çalışmalarında bir gelişim ortaya çıkmayınca İTÜ oturup kendi kampüsünde kendi rüzgar tünelini kurdu. Savunma firmaları Ankara'da olmasına ve devletin bu alanı öncelikli olarak Ankara merkezli desteklemesine ve bazı İTÜ kökenli hocaların da devletin bu yöndeki politikasına uygun ciddi gayretlerine rağmen ODTÜ'deki bölüm İTÜ'nün düzeyine hiç gelemedi. İTÜ'deki bölüm Türkiye'de kendisinden sonraki en iyi bölümden ve programdan bence en az iki kat iyi düzeyde. Çok birikmiş ve yoğun bir knowhow'a, teknik birikime ve kabiliyete sahip bir bölüm. Dünyanın bu alanda en önde gelen kuruluşlarıyla ve firmalarıyla teknik işbirlikleri ve bunlara bilirkişilik yapan bir bölüm. Ayrıca interdisipliner yapıda bir bölüm. İTÜ'deki hocaların referansı da dünya çapında dikkate alınıyor. Eğer İTÜ Uçay ya da Uzay'ı iyi bir derece ile bitirirseniz -örneğin 3,50 ve üstü- ve kendinizi kısmen ispatladıysanız istediğiniz yere sizi gönderirler ve kolaylıkla kabul alabilirsiniz.

    "uçak", "uzay" ve "havacılık" sözcüklerine gelince. Bu sözcüklerin Türkçe'deki birinci kullanımı aslında aşağıdaki gibi:
    uçak = aeronautics
    uzay = astronautics
    uçak+uzay = aeronautics+astronautics >= aerospace
    havacılık = aviation

    Daha önce de ifade ettiğim üzere nasıl ki "bilgisayar" mühendisleri yalnıca klasik anlamda masamıza ya da diz üstümüze koyduğumuz bilgisayarla ilgilenmiyorsa "uçak" mühendisleri de yalnızca bindiğimiz uçakla ilgilenmiyorlar. Dünyada mevcut disiplinin adı "uçak"tır; "havacılık" sözcüğü bunun tam doğru karşılığı değil.

    Uçak ile uzay arasında ne fark var derseniz. İkisinin eğitimi arasında temel eğitim aynıdır. Üst sınıflarda uçakçılar akışkanlar ve ilişkili konuları daha detaylı alırlar; uzaycılar ise bunları değil itki (propulsion) ve ilişkili diğer konuları daha detaylı alırlar. İTÜ'nün bu bölümlerinde okuyan kişiler eğitimin detaylarını daha iyi verebilirler şüphesiz.




  • Yine bu alanı merak eden kişilere faydası olması için yazıyorum.

    ABD'de ve Avrupa'da uçak uzay çalışmaları çok yoğun herkesin bildiği gibi. ABD'de bu alanda çalışan ve dünyanın en önde gelen üniversiteleri kabul edilen üniversitelerin linklerini veriyorum:
    aeroastro.mit.edu
    MIT AeroAstro
    http://aeroastro.mit.edu

    http://web.mit.edu/education/
    aa.stanford.edu
    Aeronautics & Astronautics |
    https://aa.stanford.edu


    galcit.caltech.edu
    Caltech Aerospace (GALCIT) | Research
    http://galcit.caltech.edu/research


    En iyiler yalnızca bunlar değildir. Bunlarla birlikte Seattle bölgesinde iyi okullar olabileceğini tahmin ediyorum. Kanada da bu alanda iyi bir yerde.

    Bu linkleri inceleyelim.

    1 - MIT'deki bölümün adı "Aeronautics and Astronautics" olarak veriliyor. (AeroAstro)

    2 - Stanford'daki bölümün adı "Aeronautics and Astronautics" olarak veriliyor. (AeroAstro)

    3 - NASA'nın açılımı ise "National Aeronautics and Space Administration" olarak geçiyor.

    4 - CalTech'de "Aerospace" olarak geçiyor.

    Bunların dördü de hem aeronautics, hem astronautics ile ilgileniyorlar. Aeroastro olunca "aviation" kavramını da "space" kavramını da içine alıyor.




  • HOOOORTTTT

    Evet hocam sizden 9 sene sonra aynı ikilemi ben de yaşıyorum, bu süreçte neler yaşadınız ve bugün aynı seçimi yapacak olsaydınız hangisini seçerdiniz ? İstanbulda oturduğum için itü yazmayı düşünüyorum çünkü itü ile odtü arasındaki farkın buradan kalkıp ankarada yurtlarda sürünmeme değeceğini düşünmüyorum, sizce hata mı yapıyorum ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: zagloR

    HOOOORTTTT

    Evet hocam sizden 9 sene sonra aynı ikilemi ben de yaşıyorum, bu süreçte neler yaşadınız ve bugün aynı seçimi yapacak olsaydınız hangisini seçerdiniz ? İstanbulda oturduğum için itü yazmayı düşünüyorum çünkü itü ile odtü arasındaki farkın buradan kalkıp ankarada yurtlarda sürünmeme değeceğini düşünmüyorum, sizce hata mı yapıyorum ?
    itü makina + ucak cap mezunuyum. İngilizcen cok ıyı sevıyedeyse IELTS TOEFL dan 6.5 +84 alacak kadar iyiyse İTU değilse ODTÜ yü yaz. Burdakiler baya gaza gelerek yazmıslarda ole bır dunya yok yanı. Ruzgar tunelıymıs uyduymus bunları lısans ogrencılerı gormuyor bıle ITU de (Bu projelerde calısan hocaları ve suan mezun olmus kısılerıde tanıyorum gercekten cok ıyı muhendıslerdır). Defalarca hocalara solememe ragmen gostermedıler.Dusunebiliyormusun Ucak muh dersınde sınıf 30 kısılık ve ben bunu soruyorum bu sekılde bır tunelın oldugunu sınıfın yarısı bılmıyor goren ıse yok sınıfta ve bunlar son sınıf ogrencısı. ITU Ucakta lab derslerı cok azdır. toplasan 10 laba gırersın (havuz dersleri lapları haric) ITU makınada bu sayı en az 30-35 cıvarındadır. Labratuvar ortamı yok cok sınırlı. Hocaları cok karıyerlıdır. Neredeyse yarıdan fazla yurt dısı doktoralıdır. MIT Stanford Waterloo Moscow Vigina Michigan gibi daha sayamadım yerden doktorasını almıs hoca vardır. Ama gel gorku onlarda gecım derdındedırler. Sen ozel bır caba sarf etmedıgın surece kımse gelıpte senınle ılgılenmez. Aynı seyler emınım kı ODTU ıcınde gecerlı. ODTU yaz dememın sebebı tamamen ıngılızce ogrenebılmen maskka bır meselesı yok yani. ITU de ingilizceyi adam akıllı konusabılen iyi liselerden gelen ogrencıler sadece iyiler. ıngılızce konusunda mezunları sıkıntı yasar bende ogleyım suan. Senın yerınde olsam Ucak dıyede cok dıretmezdım cunku neredeyse aynı bolumler 5 6 ders farklı ucak tasarımı ucus mekanıgı aerodınamık ucus kontrol sıstemlerı gıbı dersler makınada yok fakat lisansta zaten bu dersler cok dolu dolu ogretılmez bunun yerıne ucaktan yuksek yaparsan daha verımlı olur boylece calısabılecegın alanlarıda sınırlamazsın. Ek olarak makina yazacaksanda BILKENT SABANCI KOC makına yaz dusunme bıle. Cunku bu unılerın hem hocaları cok ıyı hem mezun olduktan sonra dırek kendı sektorlerınde ıs bulabılırsın hemde ıyı ortalama yaarsan yurt dısındakı unılerele cok baglantıları var rahatca ıyı bır referansla burslu master doktora ıcın gıdebılırsın. ITU ODTU guzeldır dogası geregı makina ucak eğitimi cok zordur fakat mezun oldugunda ısız kalmanda bu ulkenın ayıbıdır bunu unutma derım.

    Ek olarak bu lınklerdekı yorumlar gayet ITU makina ıcın nettır. ITU ucakda cok farklı degıldır fakat nispeten makınaya gore daha kolaydır.

    1)
    ekşi sözlük
    istanbul teknik üniversitesi
    https://eksisozluk.com/entry/75296189


    2.linkdeki videoyu izlemene gerek yok tamamen sacmalamıs Combat Engıneer diye biri uzunca bir yorum atmıs onu okusan yeterlı vıdeoyu dınlemne gerek yok.
    2)
    Bekir Avşaryoutube
    İTÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ
    https://www.youtube.com/watch?v=xIaZCGtyTzI&t=186s


    Her ıkı yorumuda ben yapmadım onu belırtmek ısterım ama tamamen aynı gorusteyım cok haklı yorumlar yapmıslar ben daha fazla bıle yazardım da gerek yok acıklamıslar gayet ıyı bır sekılde.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi masa70 -- 28 Temmuz 2019; 13:31:42 >




  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.