Şimdi Ara

İşlemci fansız çalışır mı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
1
Favori
10.739
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • laptopumun işlemci fanı eğer bozulupta çalışmassa
    1) işlemci yanar mı
    2)işlemciye zarar verir mi
    3)fan çalışmadığı için ve işlemciyi soğutamadığı için diğer parçalrda sorun olur mu
    [´teşekkürler]
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• Yapay Zekanın Yanıtı

İşlemci Fansız Çalışır mı?

İşlemciler, bilgisayar sistemlerindeki önemli bileşenlerdir ve bilgisayarınızın düzgün çalışması için soğutulmaları gerekir. Geleneksel olarak, işlemciler fanlar kullanılarak soğutulur, ancak son zamanlarda fansız işlemciler de piyasaya sürülmüştür. Bu metin, işlemcilerin fansız çalışıp çalışmayacağı konusuna açıklık getirecektir.

Fansız İşlemciler

Fansız işlemciler, soğutma için fan kullanmayan işlemcilerdir. Bunun yerine, genellikle daha büyük bir yüzey alanına sahip olan bir ısı yayıcı kullanırlar. Bu ısı yayıcı, işlemcinin ürettiği ısıyı dağıtarak aşırı ısınmayı önler.

Fansız İşlemcilerin Avantajları

Fansız işlemcilerin birkaç avantajı vardır:

• Sessiz Çalışma: Fanlar gürültü çıkarabilir, ancak fansız işlemciler tamamen sessiz çalışırlar.
    • Daha Uzun Ömür: Fanlar hareketli parçalara sahiptir ve bu da aşınmaya ve yıpranmaya neden olabilir. Fansız işlemcilerin hareketli parçaları olmadığından daha uzun ömürlüdürler.
    • Daha Düşük Güç Tüketimi: Fanlar elektrik tüketir, ancak fansız işlemciler daha az güç tüketirler.

İşlemci Fanı Olmadan Bilgisayar Çalışır mı?

Tipik olarak, fansız işlemciye sahip bir bilgisayar, fan kullanmadan çalışabilir. Ancak bu,??????????????????:

• İşlemcinin düşük güç tüketmesi ve az ısı üretmesi.
    • Bilgisayarın iyi bir havalandırmaya sahip olması.

Yüksek performanslı işlemciler veya yetersiz havalandırmaya sahip bilgisayarlarda, işlemci fanı olmadan çalıştırmak aşırı ısınmaya neden olabilir.

Laptop Fansız Çalışır mı?

Laptop'lar genellikle masaüstü bilgisayarlara göre daha küçük ve daha az havalandırmaya sahiptir. Bu nedenle, laptop'larda fansız işlemci kullanmak genellikle tavsiye edilmez. Laptop'ın aşırı ısınmasını önlemek için bir soğutma pedi kullanmak faydalı olabilir.

Sonuç

Fansız işlemciler, sessiz çalışması, uzun ömürlü olması ve düşük güç tüketimi avantajlarına sahiptir. Düşük güç tüketen işlemcilere sahip iyi havalandırılmış bilgisayarlarda fansız işlemciler kullanılabilir. Ancak, yüksek performanslı işlemciler veya yetersiz havalandırmaya sahip bilgisayarlarda fan kullanılması önerilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • mertoguzhan1 kullanıcısına yanıt
    Sakın, yanar en küçük bir çalışmada.
  • Bir şey olmaz en fazla kapanır pc.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • İsinir ve kapanir.yanmaz baska patcalari bozmaz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İşlemci için boşuna özel bir fan koymuyorlar sonuçta ;)

• quote:

Orijinalden alıntı: jackal___61

İsinir ve kapanir.yanmaz baska patcalari bozmaz
    ben eski bilgisayarımı zorlamak için yapıyordum en fazla reset atıyordu
  • quote:

Orijinalden alıntı: myanemicnick

ben eski bilgisayarımı zorlamak için yapıyordum en fazla reset atıyordu

Alıntıları Göster
    teşekkür ederim
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    HDD kaç voltla çalışır?
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Teoride şöyle bir kural vardır eğer işlemciyi yanmadan yeterli süre çalıştırabilirsen güneşin yüzeyinde ki sıcaklığa erişebileceği söylenir tabi pratikte böyle bir şey mümkün değil .

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: kara duman

Teoride şöyle bir kural vardır eğer işlemciyi yanmadan yeterli süre çalıştırabilirsen güneşin yüzeyinde ki sıcaklığa erişebileceği söylenir tabi pratikte böyle bir şey mümkün değil .
    acayip
  • quote:

Orijinalden alıntı: mertoguzhan1

acayip

Alıntıları Göster
    Sakın deneme bile. İşlemciler 80 derece sıcaklığa kadar çıkabilirler. Daha sonra otomatik olarak pc kendini kapatır. Yapacağın iş riskli olur deneme derim ben.
  • quote:

Orijinalden alıntı: DİSC0VERY

Sakın deneme bile. İşlemciler 80 derece sıcaklığa kadar çıkabilirler. Daha sonra otomatik olarak pc kendini kapatır. Yapacağın iş riskli olur deneme derim ben.

Alıntıları Göster
    yanar hemde evle birlikte catır catır

ne istiyorsun amacın ne

• Yanmaz 10-15 saniyeye kendini kapatır

• mertoguzhan1 kullanıcısına yanıt
    işlemcinin yanması mümkün değil, belirli sıcaklığa ulaştığında kendini korumaya almak için otomatik olarak pc kapanır ancak iyice ısınacağından dolayı ana karta veya işlemci yakınındaki parçalara zarar verebilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: The.ApoLLo

işlemcinin yanması mümkün değil, belirli sıcaklığa ulaştığında kendini korumaya almak için otomatik olarak pc kapanır ancak iyice ısınacağından dolayı ana karta veya işlemci yakınındaki parçalara zarar verebilir.
    Bildiğim üzere,eğer bilgisayarında cooler master tarzı güçlü bir power supply varsa işlemci çalışmaya devam eder. ancak normal ısının üstünde çalışır. hani atıyorum 10 dereceyse 40 derecede çalışır,bu da işlemciyi yorar ve bilgisayarın başka parçalarını zedeleyebilir. ve yapacağın işleme göre ısı artar. mesela işlemci fanı olmadan bir oyun oynamaya kalksan,en fazla 10 dakika oynarsın. ondan sonra ya kapanır (intel ise kendi kendini kapatıyor PC bildiğim üzere) ya da yanar işlemci.

ki AMD işlemcilerinde,bu sistem yok. yani AMD kullanıyorsan pekte denemeni tavsiye etmem.

• quote:

Orijinalden alıntı: The Detonator

Bildiğim üzere,eğer bilgisayarında cooler master tarzı güçlü bir power supply varsa işlemci çalışmaya devam eder. ancak normal ısının üstünde çalışır. hani atıyorum 10 dereceyse 40 derecede çalışır,bu da işlemciyi yorar ve bilgisayarın başka parçalarını zedeleyebilir. ve yapacağın işleme göre ısı artar. mesela işlemci fanı olmadan bir oyun oynamaya kalksan,en fazla 10 dakika oynarsın. ondan sonra ya kapanır (intel ise kendi kendini kapatıyor PC bildiğim üzere) ya da yanar işlemci.

ki AMD işlemcilerinde,bu sistem yok. yani AMD kullanıyorsan pekte denemeni tavsiye etmem.

Alıntıları Göster
    İşlemcilerin belli çalışma aralıkları vardır ki bunlar sınırlardır. Bu sınırlara ulaşan işlemci çalışmaz çalışmadığını anlayan anakart pc resetler bu sd kartlar için bile böyledir buzun içine koyduğunuz sd kart çalışmaz. Yanma konusu tamamen şans işidir. Kalitesiz ve özensiz olan iç aksam erimeye sebep olabilir, eriyen şey ise sistemi bozabilir işlemcinin diğer türlü yanması mümkün değildir.

Amaç ne bilmiyorum ama fan eğer çalışmıyosa ağır işlerde kullanılmıyosa laptop masaustu diz üstü altlarına koyulan fanlar bile yeterli olabilmekte çoğu zaman. İşlemci modelini bilmiyorum ama eğer ultrabook işlemci varsa bir çok işi altına fan bile koymadan halledebilirsiniz. M işlemcilerde ise düzgün çalışması için soğutmaya ihtiyaç duyarlar.

Overclock yerine downclock yapabilir işlemci frekansı ve voltajı düşürerek ısınma sorununun önüne geçebilirsiniz.

Kolay Gelsin..

• Pc sürekli olarak reset dönğüsüne girer yanmasa bile ömürünü yersin

• quote:

Orijinalden alıntı: TheQ7

Pc sürekli olarak reset dönğüsüne girer yanmasa bile ömürünü yersin
    bilgisayarı eski ve gözden çıkarılabilirse istediğin gibi takıl
    1-2 gün oyalanmıştım sonra sıkılıp bırakmıştım
  • quote:

Orijinalden alıntı: myanemicnick

bilgisayarı eski ve gözden çıkarılabilirse istediğin gibi takıl
    1-2 gün oyalanmıştım sonra sıkılıp bırakmıştım

Alıntıları Göster
    ( Çok çok eski bir işlemci değil ise ) Bilgisayar parçaları genelde aşırı ısındığında kendilerini kapatırlar.

Sorularına cevap
    1 ) İşlemci yanabilir. Yanmaz diye bir kaide yok. Ama dediğim gibi genelde kendilerini korumaya alıp kapatırlar.
    2 ) 1. in cevabı ile benzer.
    3 ) Düşük ihtimal ama olma ihtimali var.

Sen sormuşsun bir de biz sana soralım. Amacın ne ? :)

• quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    benim laptopun kablosu takılıyor fana kabloyu keserde işlemciyi soğutmassa diye sordum
  • quote:

benim laptopun kablosu takılıyor fana kabloyu keserde işlemciyi soğutmassa diye sordum

Alıntıları Göster
    Fanın o kabloyu kesebileceğini sanmam. Ama çalışmasını durdurabilir tabi.

Elektrik bantıyla falan bir tarafa bantlamaya çalış. Döndüğü yere denk gelmesin yeter.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.