Şimdi Ara

İşlemci Cızırtı Sesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
2
Favori
7.382
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba, iyi forumlar.

    Başlıkta belirttiğim gibi işlemci ve yakın çevresinden cızırtı sesi gelmekte. Örnek olarak alışveriş yaptığımızda faturayı keserken çıkan sesin ince tiz hali ya da gerilim hatlarından çıkan sesi biliyorsanız o şekilde diyebilirim. Sanki voltaj ile ilgili gibi duruyor. Bu konuya en son değinicem.

    Ekran kartından olabilir diye sistemi başka kart ile denedik ses hala gelmekteydi. Benim ekran kartını başka kasada denedik ses yoktu. Kısaca ses ekran kartı kaynaklı değildi.

    Fanlardan olabilir dedim tek tek kasanın içindeki tüm fanları durdurdum ancak ses işlemci bölgesinden gelmekteydi.

    Yeni PSU değişikliği yaptım ondan kaynaklı olabilir dedim. Tekrar eski PSU taktım ses hala devam ediyordu.

    Yine PSU ile aynı gün işlemci fanını değiştirmiştim. Ondan kaynaklı olabilir mi dedim söktüm yeniden macunladım ama ses devam etmekteydi. Eski kendi orjinal fanı ile denedim ses gelmekteydi.

    Sistemde HDD kullanmıyorum. SSD ise sorunsuz çalışıyor.

    Kısaca işlemci ve anakart hariç tüm bileşenler denendi ve sesin işlemci veya işlemci bölgesindeki kondastörlerden gelme ihtimali çok yükseklik kazandı. Ayrıca Aida64 ile işlemciye yük bindirdiğimde sesi kesiyor. Kısaca yük altında ses yok kesinlikle.

    Şimdi gelelim voltaj ile ilgili kısıma. Bir kaç yerde şöyle bir sorun gördüm. Bu sayfadaki arkadaşın problemi ile sorunumuz aynı. İlerleyen mesajlarda şu şekilde sorunu çözmüş.

    '''''''bizim sorun ondan diil kardesim. farkli bizimkisi. ben olayi cozdumde yazmayi unutmusum olay su:
    islemci bekleme aninda minumum voltaj tuketimi icin 0.800v calisiyor. ani yuklenmede voltaj yukseltmeden ani guc cekince psu icindeki kondansator titresip cizirdiyor.
    ben voltaji i7 930 icin cok normal deger olan 1.2v a biostan sabitledim. overclock yapmadim. sadece voltaji 1.2v yaptim. ses filan kalmadi, gayette iyi calisiyor.'''''''

    https://forum.donanimhaber.com/bilgisayardan-gelen-elektriksel-cizirti-sesi-ses-eklendi--59524221-2


    Bu voltaj olayını bilen duyan varmı arkadaşlar. Sabahtan beri psikolojim bozuldu :) O ses her yerde kulağıma geliyor artık.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi draqpit42 -- 25 Mart 2017; 22:35:26 >







  • Merhaba.

    Çok güzel detaylı yazmışsınız ancak keşke bilgisayar bileşenlerinin​ marka ve modelini​de yazsaymışınız.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yilmaz976

    Merhaba.

    Çok güzel detaylı yazmışsınız ancak keşke bilgisayar bileşenlerinin​ marka ve modelini​de yazsaymışınız.

    Anakart MSİ B150 Gaming M3
    İşlemci i5 6600
    Ekran Kartı MSİ GTX 970
    Ram Kingston Hyperx Fury 16GB Ram (2x8)
    PSU Corsair RM650x

    Buyrun hocam siz isteyin yeterki.

    Ayrıca eklemek istediğim bir durum daha var. AiDA64 ile takip ettiğimde işlemci boşta 0.780-0.800 civarı voltaj çekiyor ve bahsettiğim ses geliyor ama AİDA64 ile yük bindirdiğimde voltaj 1.176-1.184 arasına sabitleniyor ve ses kesiliyor.
  • cevap basit psudan gelen ses bu. psu değişecek. bendede yuk altında ses kesilirdi. kulağını psuya yakın tutarsan sesi duyabilmen gerekir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi odrin34 -- 26 Mart 2017; 17:11:46 >
  • anakarttan geliyordur büyük ihtimal ses işlemcinin çevresindeki parçalardan gelir..birde sistemde oc varmı artı anakart modeli nedir

    konuyu okumadan yazmıştım sorun anakartta başka yerlerde arama boşuna artı voltaj işi hikaye sağlam anakarttan voltaj düşük olsada ses gelmez sonuçta ona göre tasarlanmış anakartı değişince düşük voltajdada ses olmadığını göreceksiniz zaten.

    artı psu diyenler olmuş o psu taş gibi psu dur ondan ses geliyorsa ortalama psulardan traktör sesi gelmesi lazım :)

    İşlemci Cızırtı Sesi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RNNN -- 26 Mart 2017; 17:24:8 >




  • Güç kaynağı coil whine yapiyordur bence. Dusuk watt cektigi sirada yapiyordur. Belli araliklarda yaparlar çünkü. Islemci ve ana kartta ses cikartacak mekanik bir parça yok zaten.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İşlemci çevresinden coil whine türevi bir ses geliyorsa büyük ihtimal anakart vrm lerinden kaynaklı olabilir.Sesin kaynağını belirlemek için yapılması gereken tüm denemeleri yapmışsınız üstelik yük altında sesin kaybolduğunu söylemenizde anakart vrmleri olma olasılığı güçlendiriyor.Daha önce kullandığım anakartlarda bu tür bir soruna rastlamadım fakat forumlarda gördüğüm kadarıyla özellikle bazı anakartlarda tercih edilen voltaj regülatör fazlarının düşük kaliteli bileşenlerden oluşturulması coil whine,overclock stabilitesinin bozulması ve hızaşırtma veriminin düşük olması gibi sorunlara yol açabiliyor.
  • Sorunun anakarttan kaynaklandığı kesin gibi, servise vermeyi düşünüyormusunuz yoksa böyle mi kullanacaksınız ?

    Bu hâli ile kullanacaksanız, işlemciye 1.1V - 1.2V verip voltajı sabitlerseniz en azından sesi kesmiş olursunuz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: odrin34

    cevap basit psudan gelen ses bu. psu değişecek. bendede yuk altında ses kesilirdi. kulağını psuya yakın tutarsan sesi duyabilmen gerekir.

    Hocam farklı PSU ile denendi yine ses gelmekte. PSU'dan ya da diğer bileşenlerden ses gelme ihtimali sıfır. Yapılabilecek tüm testleri yapmış bulunmaktayım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: RNNN

    anakarttan geliyordur büyük ihtimal ses işlemcinin çevresindeki parçalardan gelir..birde sistemde oc varmı artı anakart modeli nedir

    konuyu okumadan yazmıştım sorun anakartta başka yerlerde arama boşuna artı voltaj işi hikaye sağlam anakarttan voltaj düşük olsada ses gelmez sonuçta ona göre tasarlanmış anakartı değişince düşük voltajdada ses olmadığını göreceksiniz zaten.

    artı psu diyenler olmuş o psu taş gibi psu dur ondan ses geliyorsa ortalama psulardan traktör sesi gelmesi lazım :)

    İşlemci Cızırtı Sesi

    Dediğiniz gibi hocam sorun anakartta. İşlemciden zaten ses gelmesi diye bir şey söz konusu olamayacağını araştırmalarım sonucu anladım :)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Terminator T-800

    İşlemci çevresinden coil whine türevi bir ses geliyorsa büyük ihtimal anakart vrm lerinden kaynaklı olabilir.Sesin kaynağını belirlemek için yapılması gereken tüm denemeleri yapmışsınız üstelik yük altında sesin kaybolduğunu söylemenizde anakart vrmleri olma olasılığı güçlendiriyor.Daha önce kullandığım anakartlarda bu tür bir soruna rastlamadım fakat forumlarda gördüğüm kadarıyla özellikle bazı anakartlarda tercih edilen voltaj regülatör fazlarının düşük kaliteli bileşenlerden oluşturulması coil whine,overclock stabilitesinin bozulması ve hızaşırtma veriminin düşük olması gibi sorunlara yol açabiliyor.

    Hocam sizin kadar teknik bilgiye sahip değilim ama sorun anakartta o kesin :)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: yilmaz976

    Sorunun anakarttan kaynaklandığı kesin gibi, servise vermeyi düşünüyormusunuz yoksa böyle mi kullanacaksınız ?

    Bu hâli ile kullanacaksanız, işlemciye 1.1V - 1.2V verip voltajı sabitlerseniz en azından sesi kesmiş olursunuz.

    Şu aşamada anakart almayı düşünmüyorum ama bu şekilde kullanmakta içime sinmiyor. Kısaca olay bütçeye bakıyor ki almışken Z serisi bir anakart ile K ibareli işlemci almayı düşünürüm. Servise gönderip bilgisayarsız kalmak bana göre değil malesef.

    Voltaj sabitleme konusuna gelirsek anakart biosunda gerekli ayarı ben bulamadım. CPU SA ve CPU IA olması lazım bunların voltaj değerlerini değiştirebiliyorum ancak CPU core bulamadım. MSİ kendi uygulaması Command Center ile işlemci voltaj göstergesi mevcut ancak müdahale etme izni yok. Kısaca MSİ B150 Gaming M3 desteklemiyor anladığım kadarıyla.




  • hocam yapmak gereken şey basit. kasanın kapağını söküp. sesin nereden geldiğini tam olarak duyman. ben yinede psu diyorum...
  • draqpit42 kullanıcısına yanıt
    CPU SA voltajını sabitleyerek deneyin.
  • uzun süre oc li kullanim sonucu islemciden de ses gelebilir, yada anakartin bilesenleri mesela kondansatör güc kaybetmeye basladiginda ses gelebilir ama bu olaylarin yorucu yillar sonrasi gerceklesmesi beklenir. Sizinki böyle bir durum degil.

    Voltaji sabitlemeyi deneyin, güc tasarrufu ayalarindan min islemci kullanimini %100 yapabilirsiniz. düsük voltajda ses yapar, ben yillardir oc ile kullandigimdan mesela ramleri jedec 1600mhz ye alip standart hizda kullandigimda cok ince bir ses gelir yanliz gece ortamin db si minimum iken zar zor duyulur ama ben rahat duyarim. ekranda beyaz ekrana mouse ile giris cikis yaptigimda ses gelir ve kaybolur. bendeki ses sürekli degil ve oc ile kullandigimda ses yok. Böyle gariplikler yok degil var
  • Cızırtı hem de işlemciden? Valla ilginç ama aklıma gelen tek şey işlemci fanı başkası gelmiyor.
    Bilen biri varsa söylesin de öğrenelim.
  • yilmaz976 kullanıcısına yanıt
    Hocam onu sabitledim malesef değişen bir şey yok.
  • Mukarnas kullanıcısına yanıt
    Denedim hocam ancak direk CPU çekirdeğinin çektiği voltajı sabitleyemiyorum. Kullandığım anakart modeli desteklemiyor. CPU SA voltajını sabitlediğimde değişen bir şey olmuyor ses devam ediyor. Bu arada anakart MSİ B150 Gaming M3
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fatihcan437

    Cızırtı hem de işlemciden? Valla ilginç ama aklıma gelen tek şey işlemci fanı başkası gelmiyor.
    Bilen biri varsa söylesin de öğrenelim.

    Ses direkt olarak işlemci bölgesinden geldiği için o şekilde başlık açtım ki 2 günlük yoğun araştırmalarım sonucu işlemciden ses gelmediğini anladım zaten. Ses işlemci bölgesindeki kondansatörlerden geliyor %99.9 ihtimalle. Sebeplerini de yukarıdaki mesajlarda açıklamış arkadaşlar.
  • draqpit42 kullanıcısına yanıt
    hocam yerinde olsam garantisi bitmeden servisin zilini bir calardim. Siz hayirdir diye... Msi b150 m3 lerden cok sorunlu gördüm bios sorunuda olabiliyor, belki bios update yada baska birsey ile cözebilirler ama ben sana bunu kendin yap demiyorum, birak onlar yapsin.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.